IBAN'ı olmayan 'havale' yapamayacak

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında Örnek tarafından paylaşıldı.

  1. Örnek
    Online

    Örnek Guest

    Türkiye, kara para ile mücadelede önemli bir adım daha atıyor. Bu çerçevede yılbaşından sonra Uluslararası Banka Hesap Numarası (IBAN) sistemi tüm detaylarıyla uygulamaya konulacak.


    Ercan Baysal'ın haberi

    Adres ve kimlik bilgilerini güncellemenin yanı sıra bankada hesabı bulunanlara 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren IBAN kullanımı mecburi olacak. Buna göre ülke ve banka kodundan oluşan numarayı girmeyen vatandaşlar EFT, havale ve virman gibi para transferlerini yapamayacak. IBAN, bankaların internet ve call-center hizmetlerinin yanı sıra herhangi bir şubesinden temin edilebiliyor. Merkez Bankası yetkilileri, IBAN'ın tüm dünyada kullanıldığına dikkat çekerek, bu sayede yurtdışı fon transferlerinde bankaların birbirini yakından tanıyacağını ve finans sektörüne önemli bir standart getirileceğini belirtiyor. Türkiye'de yaklaşık 90 milyon banka hesabı bulunuyor. Merkez Bankası'nın 'IBAN' hakkında tebliği' 10 Ekim 2008'de yayımlandı. 'IBAN', yalnızca bir hesabı işaret eden 26 sayısal/alfabetik karakterden oluşuyor.

    'Uluslararası Banka Hesap Numarası Hakkında Tebliği' ile bankaların yazılı ve elektronik ortamda para transferine konu olan hesaplara ilişkin olarak müşterileri için üretecekleri ve üzerinde hesap numarası bulunması gereken belgelerde bu numaranın gösterilmesi gelecek yıldan itibaren mecburi kılınıyor.

    Uluslararası Banka Hesap Numarası (IBAN), bankalardaki mevcut müşteri hesaplarının yerine kullanılacak olan ve para transferlerinin hızlı, hatasız ve az maliyetle gerçekleştirilmesi amacıyla belirli bir standarda göre oluşturulan uluslararası banka hesap numarası olarak tanımlanıyor. Her ülkenin IBAN numarası uzunluğu farklı; ancak en fazla 34 karakterden oluşuyor. Bugün AB ülkelerinin yanı sıra birçok ülkede de bu numara kullanılıyor. Merkez Bankası yetkilileri numaranın amacını, "Bankalardaki her bir müşteri hesap numarasını uluslararası ölçekte tanımlamak suretiyle, para transferlerinin hatasız ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak." olarak tanımlıyor. Uluslararası numara, belli bir standart sağlamasının yanı sıra bankalarca matematiksel olarak kontrol edilmesi mecburi olduğundan para transferlerindeki hataları en aza indiriyor. Ülke kodu olarak TR kullanılırken, banka kodu beş basamaktan oluşuyor. Kontrol basamakları ise yine iki rakamlı. Hesap numarası ise, 16 basamaklı büyük harf ve/veya rakamdan meydana geliyor. Bir başka ülkeye ya da bankaya para transferi yapmak isteyen bir müşteri, alıcının IBAN'ını gönderici bankaya verdiğinde, transfer yapılmadan önce alıcının bu numarası gönderici banka tarafından kontrol ediliyor. Numara yanlış ise para karşı bankaya gönderilemiyor ve yanlış işlem engelleniyor.

    [​IMG]

    KREDİ KARTINA NUMARA YOK

    Kredi kartı hesaplarına Uluslararası Banka Hesap Numarası verilmediğinden, kredi kartı numarasına yapılan transferlerde bu numara kullanılmayacak. Ancak yatırım hesabı para hareketine konu ise bu hesap için yine bu numarayı oluşturmak gerekiyor.
     
  2. delikan_24
    Offline

    delikan_24 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    21 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    14
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    izmir
    herkesin banka hesabı olunca ayrıca ıban alması gerekiyormu yoksa oluyormu
     
  3. ekrem1
    Offline

    ekrem1 Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    10 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    198
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    turkey
    türkiye içinde de geçerli olacakmı
     
  4. pompacı
    Offline

    pompacı Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    18 Nisan 2009
    Mesajlar:
    160
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    izmir
    Avrupa Birliği üyesi ülkelerinde zorunlu olarak kullanılan IBAN halihazırda, 33 ülke tarafından kullanılmaktadır.

    IBAN'ın kullanımı ile gerek yurtdışı, gerek yurtiçi para transfer işlemleri daha ekonomik ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilecektir. Uygulamada her ülkenin ve bankanın hesap numaralarının biçimi ve uzunluğu farklıdır. Bir başka ülkeye veya bankaya para transferi yapacak olan müşteriler, hesap numaralarında belirli bir standart olmadığından, para transferi yapacakları kişiden aldıkları karşı hesap numarasının doğruluğundan emin olamamaktadırlar. IBAN kullanımı ile para transferlerindeki hatalar ve bu hatalardan kaynaklanan gecikmeler büyük oranda azaltılacaktır.
    IBAN kullanılarak transfer edilen para daha hızlı bir biçimde göndericinin hesabından alıcının hesabına geçmektedir. Böylece, işlemlerde oluşabilecek muhtemel hatalardan kaynaklanan bekleme süreleri ve ek maliyetler ortadan kalkacaktır.


    Örnek bir IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numarası) şu şekilde olacaktır :


    [​IMG]

    arkadaşlar bu bir alıntıdır yukarıda İBAN numaralarının ne şekilde oluştuğunu belirten bir resim vardı fakat çıkmadı sanırım bu İBAN numaraları almaya gerek yok kredi kartı kullanan ve bankada hesabı olan müşteriye bu numara veriliyor ekstrelere dikkatli bakılırsa en altta küçük harflerle yazdığını görürsünüz TR ile başlıyor teşekkürler​
     

Sayfayı Paylaş