Güney Kore Aral'ın kurtarılmasına sıcak bakıyor

Konu, 'Dünyadan Haberler' kısmında Örnek tarafından paylaşıldı.

  1. Örnek
    Online

    Örnek Guest

    Güney Kore'nin, Orta Asya'da maruz kaldığı kuraklıkla büyük bir ekolojik soruna dönüşen Aral Gölü'nün kurtarılması projesine katılabileceği bildirildi.


    Özbekistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Anvar Salihbayev, Aral Gölü'nün kurtarılması amacıyla hazırlanan projelere katılması için Güney Kore'ye öneri sunacaklarını söyledi. Salihbayev, bu konunun önümüzdeki aralık ayında Seul'da yapılacak Güney Kore-Orta Asya Forumu'nda gündeme alınacağını belirtti.

    2007'de faaliyete geçen forum G.Kore'nin, eğitim, kültür, ekonomik ve turizm alanlarında Orta Asya ülkeleri Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan'la işbirliğini geliştirmeyi amaçlıyor.

    Özbekistan ile G.Kore arasında Aral Gölü'nü kurtarma ve zararlarıyla mücadele kapsamında tıp ve ekoloji alanında ikili projelerin hayata geçirilebileceğini dile getiren Anvar Salihbayev, "Güney Kore'nin Aral Gölü sorunuyla karşı karşıya kalan yöre insanına yönelik temiz su ve sağlık hizmetleri projelerinde yer alacağını umuyoruz" dedi.

    GÖL 1960'TAN SONRA KURUMAYA YÜZ TUTTU

    Sovyetler Birliği'nin yanlış tarım politikaları yüzünden 1960'lardan sonra kurumaya yüz tutan Aral, şu anda yüzde 75 oranında küçülmüş durumda. Daha önce 68 bin 900 kilometrekarelik bir alanı ile dünyanın dördüncü büyük gölü konumunda olan Aral'ın, bugünkü alanı 17 bin 600 metrekareye kadar düşmüş bulunuyor. Göle yılda ortama 20 milyar metreküp su girmesi gerekirken bu rakam şu anda 10-15 milyar metreküp dolayında seyrediyor.

    Bu arada bölgede ciddi manada tuz tehdidi olduğuna işaret eden uzmanlar, kuruyan göl yatağında bulunan tuzların rüzgârlarla havalanarak göl çevresindeki tarıma elverişli alanları da olumsuz etkilediğini ifade ediyor.
    Orta Asya'ya hayat veren Sırderya ve Amuderya nehirleri tarafından beslenen göl, Kazakistan ve Özbekistan toprakları ile sınırlı.
     

Sayfayı Paylaş