Güç kaynakları hakkında önemli detaylar

Konu, 'Donanım' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]
    PC'mizdeki en ufak parçanın, bir fanın veya bir heatsink'in bile yeri geldiğinde önemi büyük olabiliyor. Birkaç yıl önce kasa testi yaptığımızda "kasanın da testi mi olurmuş" diye gülen dar görüşlüler, herhalde bugün gelinen duruma şaşırıyorlardır. Ancak bu gibi bazı alanlarda sektörün ve kullanıcıların geç bilinçlenmesinin zararı yine bu sektöre ve kullanıcılara oluyor.
    Bu yazıdaki konumuz güç kaynakları. Güç kaynakları, özellikle Türkiye piyasasında bilginin az olduğu, bilgisayar sorunlarının kaynağı olan, bilinç seviyesinin yükseltilmesini gerektiren alanların başında geliyor. THG'deki

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    başlıklı yazının tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de - en azından belirli bir üst düzey kullanıcı çevresinde - ilgi görmesinin nedeni de bu. Artık Anet haber sunucusundaki donanım grupları olmak üzere, farklı platformlarda, güç kaynakları (PSU - Power Supply Unit) daha sık tartışılmaya başlandı. Bu beklenen bir gelişmeydi, çünkü: 1) Her ne kadar Türk kullanıcısının gelir seviyesi düşük olsa da yavaş yavaş kullanılan donanım bileşenlerinin yerini daha üst modeller alıyor ve bu yeni bileşenlerin güç ihtiyacı artıyordu; ve 2) Türkiye'deki güç kaynakları kaliteleri açısından olabilecek en kötü seviyelerine inmişti.

    Aslında konunun geçmişi ve bu konudaki tartışmalar daha da eskilere dayanıyor. Bir sonraki sayfada, "informal" bir kronolojik sırayla bu konudaki gelişmelere değineceğiz.
    Bu yazının ve incelemenin amacı, piyasadaki güç kaynaklarını test etmek değil. Elimizde bir test düzeneği olmasına karşın, bu, hassas testler yapabilecek kapasitede olmayan, sadece genel fikir verecek kapasitede bir düzenek. İkincisi, ithalatçı firmalar, kullanıcı iyi güç kaynaklarını satın almadığı için, ucuz - ve tabii kalitesiz - güç kaynağı getirdiklerini iddia ediyorlar. O yüzden ilk yazımız, bu mazereti yok etmeyi, kullanıcı taleplerini yönlendirmeyi amaçlayan bir bilinçlendirme yazısı ve şimdilik kötü güç kaynaklarını markalarıyla ifşa etmemeyi kararlaştırdık.
    Zaten piyasada yaptığımız araştırmalar sonucu şunu söyleyebiliyoruz: Bir test yapılacak olsa, distribütörler bu teste katılabilecek nitelikte sadece bir iki model sunabilir; diğerleri yarışmaya katılacak seviyede bile değiller.
    Bu testi gelecekte daha gelişmiş bir düzenek ile gerçekleştirmeyi ve bu sefer marka/model ismi vererek tam bir karşılaştırma halinde sunmayı planlıyoruz.
    Bu incelemeyi ise sırf dış görünüşleri ile iyi kaliteli olduğunu düşündüğümüz bir ATX12V güç kaynağı ile düşük kaliteli olduğunu düşündüğümüz beş ATX12V güç kaynağını kullanarak yapıyoruz.
    [FONT=Arial,Helvetica]Uzun Bir Tarihçe[/FONT]

    • AMD 2.5 yıl kadar önce Athlon işlemcileri çıkardığında, bazı kullanıcılar güç kaynaklarının sistemlerini beslemeye yetmediğini gördü. Sistemler daha sık sorun çıkarır olmuştu.
    • Intel 2 yıl kadar önce Soket 423 platformundaki ilk Pentium 4 işlemcileri (55 Watt'dan başlayan güç tüketimleriyle) çıkardığında, AMD'nin düştüğü hataya düşmedi; soğutucu ve kasa gereklilikleri gibi güç kaynağı gerekliliklerini de iyice tanımladı. Artık 12V kanalından 10-12 A besleme yapabilen güç kaynakları gerekiyordu ve bunun için de güç kaynağına ilave konektörler eklenmişti. Bu güç kaynağı ATX12V adıyla biliniyor. Intel'in katılımda bulunduğu ve sık sık referans olarak verdiği Güç Kaynağı Spesifikasyonları

      Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

      sitesinde, en güncel halleriyle yer alıyor.
    • Ardından AMD, basına da bol bol dağıttığı broşürlerinde Athlon XP işlemcilerini kullanan sistemlerde minimum 300 Watt güç kaynağı olması gerektiğini yazmaya başladı. Özellikle GeForce serisinden beri ekran kartlarının da çok güç tükettiği ve ona göre güç kaynağı gerektirdikleri dikkate alınarak yapılmış bir hesaptı bu. Sorunun boyutuna bir örnek vermek gerekirse, o sıralar Türkiye'de çıkan bir oyun dergisi, "AMD işlemcilerle GeForce kartlar uyumsuz" iddiasına bulunmuştu - böyle olmadığını bugün çok iyi biliyoruz.
      [​IMG]
      [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]AMD spesifikasyonlarında güç kaynaklarındaki hava giriş yerleri ile ilgili görüşler bile var.[/FONT]​
    • Güç kaynakları üzerine P4/AMD Athlon uyumlu etiketleri basılmaya başladı. AMD,

      Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

      önerdiği güç kaynağı üreticilerinin, Intel ise

      Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

      test ettiği güç kaynaklarının listesini verdi.
    • Öte yandan, "ucuz ATX kasa" sorunu giderek büyüyordu - hem dünyada, hem de Türkiye'de. 20$'a güç kaynağı dahil kasalar çıkması, o zamanlar THG yazarlarını da endişelendirmişti.

      Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

      İngilizce yazıda, THG yazarı David Stellmark'ın bu endişeyi nasıl dile getirdiğini görebilirsiniz.
    • Artık çoğu sorunun kaynağı olarak güç kaynağı gösterilmeye başlanmıştı. Anakart üreticilerinin gönderdikleri ürünlerde sorun yaşadığımızda, onlara soru soruyor ve genelde güç kaynağını kontrol etmemizi isteyen cevaplar alıyorduk.
    • Güç kaynağı kökenli problemler arasında açmayan, sık sık restart eden PC'ler, hatta mavi ekran hataları yer alıyordu.
    • Türkiye'deki kullanıcılar, sabit disklerin yanan kontrol kartlarından sıkça söz ederken, bir disk üreticisinin toplantısında bayiler bu konudan şikayet ettiklerinde, Exper bilgisayarları üreten Datateknik'in yetkilileri "kaliteli güç kaynağı kullanıyoruz, biz sizin yaşadığınız sorunların hiçbirini yaşamıyoruz" demişti.
    • Yurtdışında hazır PC üreticileri standartlara uygunluğu sağlarken, toplama PC'ye yönelen kullanıcılar da bilinçlenmeye başladı. Yabancı haber gruplarında, ileri seviye kullanıcılar, 400-450 Watt'lık Antec, Enermax marka güç kaynakları kullandıklarından sıkça bahseder olmuştu.
    • Türkiye'de işler daha geç gelişiyordu, çünkü düşük gelir seviyeleri nedeniyle maliyet en önemli faktördü. Bu yüzden, sıkça dile getirilen "taktım çalışıyor, pahalısına ne gerek var" anlayışı, anlaşılabilir bir şeydi. Ancak patlayan, hatta diğer donanım bileşenlerine zarar veren güç kaynağı örnekleri de çıkmaya başlamıştı. Hatta okurlarımız arasında, güç kaynağı arızası nedeniyle pek çok bileşenini yakıp 600-700 $'lık zarar bildiren bir kişi bile vardı. PC Labs sitesinden arkadaşlar, üst üste aldıkları iki güç kaynağının da "patladığını" bildirdiler.
    • Türkiye'de bazı distribütörler, kaliteli güç kaynağı getirmeye niyetlendiklerini, ancak fiyatları nedeniyle satmadığı için vazgeçtiklerini belirtiyorlar. Yaşanan sorunların kökeninde kullanıcıların bilinç seviyesi çok önemli bir rol oynuyor.
    • Bilinçli kullanıcılar bazı detayları sormaya başlasalar da, sektör buna sahte etiketlerle cevap verdi. Bugün bazı distribütörler, getirdikleri güç kaynaklarının üzerinde yazan değerlerin üçte ikisini bile veremediğini, kendileri itiraf ediyorlar.
    • Kullanıcılar iyi güç kaynağını ayırt edemeyince, uluslararası standartlara bakmak istediler. Örneğin TÜV onayı sıkça sorulur oldu. Ancak ne yazık ki bu da bir çözüm değildi; çünkü TÜV tek resmi onay kuruluşu değildi ve etiketler sahte olunca, hangi standart kuruluşunun işaretinin basılı olduğu da fark etmiyordu.
    • Yabancı test sitelerinde güç kaynağı testleri artış göstermişti. Ancak bunların büyük çoğunluğu, Mainboard Monitor veya voltmetre ile yapılan basit ve yetersiz ölçümlere dayanıyordu. Yine de güç kaynağının içindeki bileşenlerin kalitesi ile ilgili yorumlar yapılmaya başlanmıştı.
    • Güç kaynağı tartışmaları epey şiddetlenmişken, THG,

      Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

      başlıklı bir test hazırlayarak gündemin zirvesine oturdu. Alman PC Professionell dergisi ile birlikte yürütülen bu test için, çeşitli dirençlerle güç kaynağına farklı yükler verebilen bir düzenek kurulmuş, hangi güç kaynağının ne kadar yüke dayanabildiği, hangisinin aşırı yük korumasına sahip olduğu, hangisinin vaat ettiği gücü verebildiği izlenmişti. Kapasitörleri gürültüyle patlayan güç kaynakları, kullanıcıların kalitesiz modeller alarak üstlendiği riski yansıtıyordu. Yabancı haber gruplarında elektrik mühendisleri bu testteki düzeneğin, güç kaynağının PC'deki gerçek kullanımını yansıtmadığını ileri sürseler ve testi çok ciddi eleştirilerle sorgulasalar da, o güne kadar yapılmış testler içinde en iyisi olduğunu da itiraf ediyorlardı.
    • Bu testi çevirerek Web sitemize koyduğumuzda, Türkiye'deki tartışmalar da daha bir alevlendi. Çünkü, yukarıda da belirttiğimiz gibi, durum Türkiye'de daha da vahimdi. Kaliteli güç kaynağı neredeyse hiç getirilmiyordu; üstelik kullanıcılar artık daha fazla güç tüketen işlemcilere, ekran kartlarına geçiyor, daha fazla bellek modülü ve sabit disk ile sistemlerinin güç tüketimlerini artırmaya başlıyorlardı.
    • AMD gibi firmalar minimum 300 Watt güç kaynağı önerirken, artık 300 Watt gibi toplam maksimum gücü nominal olarak veren bir değerin hiçbir anlamı kalmamıştı. Çünkü "300 Watt güç kaynağı sistemime yeter mi?" sorusunun tek cevabı şuydu: "İyi bir güç kaynağıysa yeter, kötü bir güç kaynağıysa 450 Watt olsa da yetmez.
    • Çok sınırlı sayıdaki bir kullanıcı grubu, bu durumu anlamış, "combined output", "PFC", "overload protection" gibi terimlerin gerçekte ne anlama geldiğini çözmeye, yabancı sitelerde gördükleri güç kaynaklarını buna göre değerlendirmeye başlamıştı. Bunun yanında, güç kaynaklarının gürültü seviyeleri, yaydıkları ısı ve kasa içindeki sıcak havayı dışarı atma becerileri de tartışılıyordu.
    [FONT=Arial,Helvetica]Kullanıcı Artık Bilinçlendi mi?[/FONT]
    Peki artık kullanıcı bilinçleniyor mu? Belirli bir kesim evet, ancak Türkiye'de hiçbir zaman donanımla ilgili bir konuda bilinçli kullanıcı sayısı - evde veya işte 2 milyonun üzerinde PC kullanıcısının olduğu bir ülkede - birkaç bin kişinin ötesine geçememiştir. Hala bilgisayar seçimini işlemci ("Pedört") seçiminden ibaret sanan kullanıcılar çoğunlukta. Artık anakart stabilitesi sorunlarını aşan ve çok iyi bir fiyat/performans dengesi sunan AMD işlemcilerin hala çok sınırlı bir "power user" kesimi tarafından kullanılmasının nedeni de bu bilinç meselesi. Bu az sayıdaki bilinçli kullanıcının, donanım seçimlerinde fiyat/performans dengesini, ürünlerinin kullanım ömürlerini, sessizlik gibi ergonomik özellikleri de içeren, daha ince hesaplar da var. Biz burada sadece donanım sitelerini ve dergileri takip eden 100-150 bin kişilik grup arasında, sadece kalbur üstü birkaç bin kişinin detayları da takip ettiğini söyleyebiliyoruz.
    Bunun sonucunda, ürünlere karşı farklı yaklaşımlar doğuyor. Örneğin Pentium 4 işlemciler, AMD cephesindeki rakiplerinden daha pahalı olmalarına karşın "daha güvenilir" imajı çizdikleri için çok daha yüksek oranlarda tercih edilebiliyorlar. Anakart ve ekran kartlarında marka bilinci ile ekonomi kol kola ilerliyor. Hem kalite hem ucuz fiyat talep ediliyor - her iki gruba dahil ürünler de iyi satabiliyor. Kasa ve güç kaynağında ise henüz bir "imaj" bile oturmuş değil. O yüzden otomatikman en ucuzu isteniyor.
    Güç kaynağı ithal eden firmalar, kalitesiz güç kaynakları ile ilgili eleştirilerimizi kendilerine ilettiğimizde, hep yanı cevabı veriyorlar: "Daha iyisini de getirdik, kullanıcı fiyatı pahalı buldu ve almadı". Burada, 10-12$'lık no-name veya sahte etiketli güç kaynaklarına karşı 45-50$lık, markalı, üzerinde yazan değeri veren güç kaynaklarından bahsettiğimizi vurgulayalım.
    Hatta eskiden ismi olan bazı markalara da artık güvenilmeyeceği ortaya çıkıyor. Birkaç gün önce bir kasa+güç kaynağı markasını öneren bir Web sitemiz, daha sonra bu markanın da modellerini bozmuş olabileceğini itiraf etmek durumunda kalıyordu. Söz konusu olan, uzun yıllardır Türkiye'de bulunan bir markaydı. Ancak söz konusu model, kasa dahil 25$'lık fiyatı ile artık hiç güven uyandırmıyordu. Nitekim bu kasanın "TÜV onaylı" güç kaynağının patladığına ilişkin bir şikayetin haber sunucularına ulaşması çok sürmedi. Zaten etiketler sahteyse neye güvenebilirsiniz ki?
    [FONT=Arial,Helvetica]Neye Güvenebiliriz? Bu İncelemede Kullanacağımız Yöntemler[/FONT]
    Bir güç kaynağının çıkış gücünü değerlendirmek için basit bir yol yok. Yukarıda, THG ve PC Professionell gibi uzman testçilerin yaptığı testlerin bile sorgulanabildiğini söylemiştik. Ancak kaliteli ve kalitesiz güç kaynaklarını değerlendirmek için bakabileceğimiz noktalar var:

    • Güç kaynağının ağırlığına bakabiliriz. Size komik gelebilir ama, içindeki heatsink'in kalitesi ve büyüklüğüne, bileşenlerine ve kullanılan malzemeye bağlı olarak kaliteli güç kaynakları daha ağır oluyorlar. Bu elbette bilinen, uluslararası isim yapmış markaların güç kaynaklarını karşılaştırırken iyi bir kriter değil ama, sahte etiketli güç kaynaklarında "malzemeden çalındığını" rahatlıkla söylemek mümkün.
    • Güç kaynağının içini açıp bileşenlerini inceleyebiliriz.
    • Her bir kanalda verdikleri voltaja bakabiliriz. Bunu kullanıcılar kendi sistemlerinde Mainboard Monitor benzeri programlar yardımıyla yapabilirler. Biz ise voltmetre ve ampermetre kullanacağız.
    • THG'nin test düzeneği kadar iyi olmasa da, güç kaynaklarının belirli bir sabit yükte zorlayacak bir test düzeneğimiz var. İyi ve kötü güç kaynaklarını bu düzenekle de kontrol edeceğiz. Şurası kesin: İyi kalite güç kaynağı, yük ne olursa patlamaz; koruması devreye girer.
    [FONT=Arial,Helvetica]Uyulan Standartlar ve Sertifikalar: Derin Bir Araştırma[/FONT]
    Satın alma kararlarını bilinçli vermek isteyen her kullanıcının, zamanı bol, her detayı araştırıp öğrenebilecek bir kullanıcı olması mümkün değil. Bu yüzden biraz terminoloji bilgisiyle seçimlerini rafine etmek isteyen kullanıcılar çoğunlukta. O yüzden 7200 rpm disk, markalı bellek, 128MB ekran kartı isteyenlerin yanına şimdi de "TÜV onaylı" güç kaynağı isteyenler eklendi. TÜV bilindiği gibi TSE gibi bir standartlar kuruluşu ve belirli kriterlere göre ürünlere onay veriyor. Güç kaynakları için böyle çeşitli kuruluşlardan onay alınıyor. Güç kaynağı etiketlerindeki onay simgelerini yakından tanıyalım:
    [​IMG]
    TÜV Simgesi: Her onay kuruluşunun olduğu gibi, Almanya'nın ünlü standartlar kuruluşu

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    'ün de farklı simgeleri var. Bunlar ISO 9000 gibi kalite yönetim standardına eş değer onaylardan, ISO 4001 gibi Çevresel Yönetim Sistemi standardına eş değer onaylara kadar geniş bir aralıkta yer alıyor. Güç kaynaklarında ise daha çok yukarıdaki ürün güvenlik onayı simgesi kullanılıyor. Örneğin FSP üretimi güç kaynaklarının AOpen Web sitesinde bulduğumuz TÜV onayını incelediğimizde, sadece firmanın ürünle ilgili verdiği değerlerin sıralandığını ve ürünün onaylandığının belirtildiğini görüyoruz. TÜV Web sitesinde ise belirli bir markanın belirli bir ürünüyle ilgili arama yapmak mümkün değil. Dolayısıyla isteyen rahatlıkla basacağı sahte etikete TÜV simgesi koyabilir.

    [​IMG]
    UL Simgesi: Yukarıda gördüğünüz, ABD'ki bağımsız bir standartlar kuruluşu olan

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    'in "Recognized Component Mark" (UL Tarafından Tanınan Şirket Simgesi) adı verilen simgelerden biri. Bir de daire içinde UL harflerinin yer aldığı bir simgeleri var ama güç kaynaklarına en çok buna rastlanıyor. Simgenin iki yanındaki C ve US harfleri, ürünün Kanada ve ABD yönetmeliklerine uygun olduğunu gösteriyor. Ancak UL Web sitesinde bulduğumuz dokümanlar, bu simgenin yanında UL tarafından tanınan şirket kimlik/isim ve katalog numarasının ve model numarasının bulunması gerektiği belirtiyor. İlerki sayfalarda verdiğimiz FSP ve Elan Vital etiketlerinde, UL simgesinin altında bir numara verildiğini göreceksiniz. İşte bu numarayı

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    aratarak ürün için verilmiş sertifikaya ulaşabilirsiniz. Veya

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    firma veya ürün ismi vererek de araştırma yapabilirsiniz. Bazı etiketlerimizde görüldüğü gibi UL simgesinin altında bir numara yoksa etiketin sahte olduğundan kuşkulanabilir, üretici ve model ismini aratınca bir sonuç çıkmıyorsa, etiketin sahteliğinden emin olabilirsiniz.

    [​IMG]
    NEMKO Simgesi: Norveç'in ünlü test ve sertifikasyon kuruluşu

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    , aynı zamanda monitörlerde sıkça gördüğünüz TCO onayını, CB, EMC ve CSA onaylarını vermeye de yetkili bir kuruluş. Kuruluşun güç kaynaklarında görülen yukarıdaki simgesi, ürünün AB yönetmeliklerine paralel olan Norveç güvenlik sertifikasını ve ürün gerektiriyorsa elektromanyetik uyumluluk sertifikasını aldığını gösteriyor. AOpen Web sitesinde bulduğumuz, FSP300-60ATV modeline ait NEMKO sertifikasında ürünün özelliklerinin sıralandığını ve Bilgi Teknolojileri donanımları için verilen ENEC EN 60950 onayının verildiğini görüyoruz.

    [​IMG]
    CSA Simgesi: Kanada Standartlar Enstitüsü olan

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    'nın yukarıdaki simgesi güç kaynaklarında kullanıldığında, ürünün hem Kanada hem ABD için geçerli bilgi teknolojisi ürünü (iş ekipmanları dahil) güvenlik yönetmeliklerine uygun olduğunu gösteriyor. CSA onayı, aynı zamanda UL'nin 1950 sayılı standartlarına uygunluğu da getiriyor. FSP güç kaynağının etiketinde, CSA simgesinin altında bir sertifikasyon numarası göreceksiniz. CSA'nın

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    veritabanında firma ismini arttığınızda ilgili sertifikayı ve bu numarayı buluyorsunuz.

    [​IMG]
    CB Simgesi: CB,

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    olarak bilinen Uluslararası Elektrikli Ekipmanlar Sertifikasyon kuruluşunun bir programı ve dünyada 30'un üzerinde ülkenin çeşitli standart kuruluşları bu onayı verebiliyor. Ne yazık ki, kuruluşun Web sitesinde CB onaylarının olduğu yere şifre ile girilebiliyor. Yine de FSP, AOpen gibi üreticiler kendi aldıkları CB onaylarını sitelerinde yayınlıyorlar.

    [​IMG]
    CE Simgesi: AB ülkelerinde satılacak belirli ürünler için AB Talimatnamelerindeki sağlık ve güvenlik koşullarına uygunluk onayı. AB'ye uyumluluk kuralları çerçevesinde, Türkiye'de üretilen ve AB ülkelerine satılacak belirli ürünlere, bu simge için gerekli sertifikaların alınması gerekiyor. Yüksek risk grubuna giren elektrikli ürünlerde bu onayın AB Resmi Gazetesi'nde belirtilen test ve sertifikasyon kuruluşlarından alınması şart.
    [​IMG]
    FCC Simgesi: ABD'nin doğrudan devlete bağlı onay kuruluşunun logosu.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    FCC ID numarasına göre arama yapılabiliyor ama güç kaynaklarında pek FCC numarası verilmiyor. Güç kaynaklarında FCC onayı, genelde güvenlik için değil, elektromanyetik enterferans (EMI) açısından alınıyor.

    [​IMG]
    DEMKO Simgesi: UL'nin Danimarka merkezli Avrupa şubesinin onay simgesi.
    [​IMG]
    FIMKO Simgesi: SGS Fimko, Finlandiya merkezli, ama tüm dünyada çeşitli ülkelerde üretilen ürünlere onay veren bir kuruluş.​
    [​IMG]
    LVD Simgesi: Low Voltage Directive, elektrikli ekipmanların mekanik ve yangın tehlikelerine karşı gerekli önlemleri içerdiğine dair, CE'ye bağlı bir onay.
    Onay simgelerini tanıdık. Peki ama etiket sahteyse, TÜV onayı veya diğer sertifika logoları bir anlam ifade edebilir mi? Örneğin marka ismini göstermediğimiz ürünlerden birinde UL'den FIMKO'ya yok yoktu. Ancak İnternet üzerinde, yukarıda verdiğimiz linkler de dahil uzun bir araştırma yapmamıza karşın bu markanın izine rastlayamadık. Bu durumda etiketinin sahte olması ihtimali çok ama çok yüksek. Aslına bakarsanız sizin standart kuruluşlarının sitesinde bu kadar arama yapmanız gerekmiyor. Firma kendine güveniyorsa, herkesçe bilinen, hızlı bir aramayla bulunan bir Web sitesi kursun ve sertifikalarını orada yayınlasın - aynen tüm dünyaca bilinen güç kaynağı üreticilerinin yaptığı gibi. Onay belgesine hiçbir şekilde ulaşamıyorsanız o ürün büyük olasılıkla çürük maldır, haberiniz olsun...
    [FONT=Arial,Helvetica]Bir PC'nin Güç İhtiyacı[/FONT]
    Biraz bilgi sahibi PC kullanıcıları artık şu soruyu sıkça soruyor: "Şu donanımlara sahibim; kaç Watt güç kaynağı bana yeter?" Daha önce belirttiğimiz gibi bu sorunun kesin cevabı yok; çünkü güncel donanımlara sahip ortalama bir sistem için 300 Watt güç kaynağı normalde yeterken, 350-400 Watt'lık kalitesiz güç kaynakları, iyi bir 300 Watt kadar stabilite sunamayabiliyorlar.
    Ancak yine de sisteminde ortalama donanımın üzerine çıktığı için (RAID diskler, yüksek bellek, çok sayıda PCI kart) ne kadarlık bir güç kaynağı alacağını bilmek isteyen kullanıcılar var. Aşağıda bu kullanıcılar için her bir donanımın çektiği yaklaşık güç değerlerini veriyoruz. Kullanıcılar bu tabloya göre hesaplarını yapabilirler. Ancak burada tüm donanımların aynı anda maksimum güç tüketmeyeceğini; yükün hep maksimumda kalmadığını ve dinamik olarak değiştiğini hatırlatalım.
    Genel konuşmak gerekirse, ortalama bir sistem için 300 Watt güç kaynağı yetiyor. İyi bir 300 Watt güç kaynağı alıp da yetmediğini söyleyen kullanıcıyla henüz karşılaşmadık - en azından bize bu yönde bir şikayet gelmedi. Ancak özellikle video yakalama işlerinde bol diskli RAID, SCSI kartlar v.b. kullanan ve kendilerine iş istasyonu sınıfı bir sistem toplamış olanlar 350-400 Watt'lık modellere yöneliyorlar ve bunu yerinde bir hareket olarak görebiliriz. Yine SCSI kartların, çok sayıda diskin kullanıldığı, çok erişimli sunucularda 450 Watt güç kaynaklarının kullanılması da çok normal.


    [TABLE="width: 320"]
    [TR]
    [TD="bgcolor: #f0f0f0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Donanım Bileşeni[/FONT][/TD]
    [TD="bgcolor: #f0f0f0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Çektiği Güç[/FONT][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="bgcolor: #c0c0c0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Yüksek güç çeken bir AGP kart[/FONT][/TD]
    [TD="bgcolor: #c0c0c0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]20-50W[/FONT][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="bgcolor: #f0f0f0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Ortalama PCI kart[/FONT][/TD]
    [TD="bgcolor: #f0f0f0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]5W[/FONT][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="bgcolor: #c0c0c0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]SCSI denetçili PCI kart[/FONT][/TD]
    [TD="bgcolor: #c0c0c0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]20-25W[/FONT][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="bgcolor: #f0f0f0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Floppy[/FONT][/TD]
    [TD="bgcolor: #f0f0f0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]5W[/FONT][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="bgcolor: #c0c0c0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]10/100 Ağ kartı[/FONT][/TD]
    [TD="bgcolor: #c0c0c0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]4W[/FONT][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="bgcolor: #f0f0f0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]50x Atapi CD-ROM[/FONT][/TD]
    [TD="bgcolor: #f0f0f0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]10 - 25W[/FONT][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="bgcolor: #c0c0c0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]12x Atapi DVD-ROM[/FONT][/TD]
    [TD="bgcolor: #c0c0c0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]10 - 25W[/FONT][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="bgcolor: #f0f0f0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]12x10x40x SCSI CD-R/RW[/FONT][/TD]
    [TD="bgcolor: #f0f0f0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]20W[/FONT][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="bgcolor: #c0c0c0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]SCSI CD-ROM[/FONT][/TD]
    [TD="bgcolor: #c0c0c0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]12W[/FONT][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="bgcolor: #f0f0f0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]128MB RAM[/FONT][/TD]
    [TD="bgcolor: #f0f0f0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]8W[/FONT][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="bgcolor: #c0c0c0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Ultra2 SCSI PCI kart[/FONT][/TD]
    [TD="bgcolor: #c0c0c0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]5W[/FONT][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="bgcolor: #f0f0f0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]7200rpm IDE disk[/FONT][/TD]
    [TD="bgcolor: #f0f0f0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]5 - 15W[/FONT][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="bgcolor: #c0c0c0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]7200rpm Ultra2 SCSI disk[/FONT][/TD]
    [TD="bgcolor: #c0c0c0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]24W[/FONT][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="bgcolor: #f0f0f0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]10,000rpm SCSI disk[/FONT][/TD]
    [TD="bgcolor: #f0f0f0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]10 - 40W[/FONT][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="bgcolor: #c0c0c0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Anakart[/FONT][/TD]
    [TD="bgcolor: #c0c0c0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]20 - 30W[/FONT][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="bgcolor: #f0f0f0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Pentium 4[/FONT][/TD]
    [TD="bgcolor: #f0f0f0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]65-70W[/FONT][/TD]
    [/TR]
    [TR]
    [TD="bgcolor: #c0c0c0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]AMD Athlon XP[/FONT][/TD]
    [TD="bgcolor: #c0c0c0"][FONT=Verdana,Arial,Helvetica]68-77W[/FONT][/TD]
    [/TR]
    [/TABLE]
    Buradaki değerler hakkında bir not düşmekte fayda var: Bunlar yaklaşık değerlerdir ve bir fikir vermek için yeterlidir. Ancak bazı arkadaşların araştırıp bulduğu üzere "Quantum Fireball AS diskler açılış sırasında 23.7 Watt güç çeker" gibi spesifik değerler de olabiliyor. Bazı donanımlar için bu bilgileri üretici sitelerinde bulmak mümkün. Ancak yine de yüklerin dinamik olması nedeniyle; gereken PSU gücünü milimetrik olarak hesaplamanın imkansız denecek kadar zor olduğunu belirtelim. Elbette laboratuar şartlarında her bir donanımın, hangi yazılımın hangi komutu çalıştırıldığında, ne kadar güç çektiği bulunabilir ama bizim konumuzu aşıyor.
    Bunun ötesinde, güç kaynağı hesabında, ileride bahsedeceğim "combined output" hesabı var ki, düz toplamanın yeterli olmadığını bize gösteriyor.
    [FONT=Arial,Helvetica]İncelemedeki Güç Kaynakları[/FONT]
    Bu incelemede 6 değişik güç kaynağı kullandık. Bunların beşi 10-15$ seviyesinde, yaklaşık 800 gr çeken, bazılarında detaylı bir etiket bulunmayan, dünya literatüründe isimleri bilinmeyen güç kaynakları. Bu beşliden ikisi 350Watt, üçü 300 Watt olduğu iddiasında. Bunların ikisi aynı marka ve model ismine ama farklı etiketlere ve farklı güç değerlerine sahip - içleri de farklı mı bakacağız.
    Markasını gizlemediğimiz güç kaynağı ise daha ağır: 2 kg çekiyor ve 45-50$ seviyesinde satılıyor.
    Yeri geldiğine göre, dış görünüşlerine, fiyatlarına, ağırlıklarına ve en önemlisi dünya literatüründeki yerlerine göre baştan iyi kabul ettiğimiz güç kaynaklarına biraz değinelim. Türkiye'de bu markalardan sadece birkaç adet olduğunu söylemiştik. Bunlardan biri Elan Vital EVB-3006B. Eskiden Asus'un Elan Vital kasaları ile geliyordu, artık yerini Fortron FSP Group'un modellerine bıraktı. Distribütörü Çizgi Elektronik, ikisinin de aynı güç kaynağı olduğunu söylüyor.
    Fortron FSP Group aynı zamanda başka markalara altında veya başka markalar için de üretim yapıyor. Örneğin Sparkle (veya SPI), FSP Group'a ait bir marka. AOpen ise kendi markası altında sattığı güç kaynaklarını FSP Group'a ürettiriyor. Bu güç kaynaklarını, model isimlerinin başındaki FSP kodundan tanıyabilirsiniz (FSP300-60ATV gibi). Çizgi Elektronik FSP Group markasıyla, Çözüm ise AOpen markasıyla bu güç kaynaklarını getiriyor. Farklı distribütörlerin getirdiği AOpen kasalardan da genelde bu güç kaynakları çıkıyor.
    Bir de piyasada ayrı satılmayan, Datateknik firmasının kendi PC'lerinde kullandığı Chieftec (High Power veya Channel Well üretimi) marka güç kaynakları var. Ayrıca Dijital Center'ın 100$'a sattığı 460 Watt Sky Hawk güç kaynaklarını da şimdilik ismen biliyoruz. Yani, özetlersek, Türkiye'de iyi denebilecek, dünya literatürüne geçmiş güç kaynakları bir elin parmaklarından az. FSP ve Chieftec'in, THG testine katılan modellerinin geçer not aldığını hatırlatalım. Diğerleri ise kendilerini ispatlamak durumundalar ve dış görünüşleri ve ağırlıkları ile baştan puan kaybediyorlar. İncelememizde yer alan güç kaynaklarının dışından çektiğimiz resimler ve etiket resimleri aşağıda yer alıyor. İçlerindeki bileşenleri ayrıca yorumlayacağız.
    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]300 Watt'lık FSP300-60ATV (PF).

    [/FONT]​
    [​IMG]

    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]FSP'nin FSP300-60ATV (PF) modelinin etiketi. FSP ile başlayan model isimlerini AOpen ve Sparkle (SPI) güç kaynaklarında da görebilirsiniz. Çözüm firmasının getirdiği AOpen modelleri bununla tamamen aynı. Ayrıca yurtdışında bazı markalar modifiye edilmiş FSP modellerini de satışa sunabiliyorlar.

    [/FONT]​
    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Bu da, kendi sistemimde kullandığım 300 Watt'lık Elan Vital EVB-3006B'nin etiketi. İlave bilgi olsun diye bu etiketi de sunuyorum. Uzun süre sadece Elan Vital kasalarla geldi. Distribütörü artık bu kasalarda FSP Group güç kaynakları kullanırken, aynı ürün olduğunu söylüyor ama kontrol ettiğimizde yerine geçen FSP modelinin daha yüksek özelliklere sahip olduğunu görüyoruz.
    [/FONT]​
    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Türkiye'de marka ismiyle bilinen 300 Watt'lık bir güç kaynağı. Bazı modellerinin fena olmadığı iddiası vardı ama PC Labs sitesi bu güç kaynağından iki taneyi ardı ardına patlattı.

    [/FONT]​
    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Yukarıdaki ürünün etiketinde herhangi bir onay görülmüyor. Hiç olmazsa sertifika sahtekarlığı yapmıyorlar.
    [/FONT]​
    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Türkiye'de marka ismi fazla bilinmeyen ama çok büyük bir distribütör tarafından getirilen 300 Watt'lık bir güç kaynağı.

    [/FONT]​
    [​IMG]

    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Etikette Tayvanlı üreticisinin ismi çok açık yazılmıştı; Web sitesi kolayca bulunuyor. Sitesinde kasa, soğutucu, speaker vb. gibi güç kaynağı da ürettiği yazıyor ancak güç kaynağı modelleri ile ilgili tek satır bilgi bile yok.
    [/FONT]​
    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Türkiye'de pek çok bayinin listesinde marka ismiyle yer alan 300 Watt'lık bir güç kaynağı.

    [/FONT]​
    [​IMG]

    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Etiketinde herhangi bir kuruluşun onay simgesi yok.
    [/FONT]​
    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]İncelemedeki 350 Watt'lık iki güç kaynağından biri. Türkiye'de marka ismi olarak özellikle kasalarıyla biliniyor.

    [/FONT]​
    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Etiketinde CE TÜV ve FCC onay simgeleri var.
    [/FONT]​
    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Yukarıdaki markanın bir başka 350Watt'lık modeli.

    [/FONT]​
    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Etiket ise tamamen farklı: Tehlike uyarıları muntazam, onay listesinde yok yok. Ne kadar güvenilir acaba? Model isimleri hiç belirleyici değil ve birbirinin aynı denebilir; ama güç değerleri farklı. Peki piyasaya çıkıp bu markanın 350 Watt modelini isteyen kullanıcılar, farklı ürünler alabileceklerini biliyorlar mıdır dersiniz?
    [/FONT]​
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica][FONT=Arial,Helvetica]Kaç Okka Çekiyorlar?[/FONT]
    Kesin bir ölçüt olmasa da, güç kaynaklarının ağırlığının önemli olabileceğini söylemiştik. Baştan kötü diye varsayarak incelemeye aldığımız güç kaynaklarının her biri yaklaşık 800-900 gr, FSP'nin güç kaynağı ile kendi sistemimde kullandığım Elan Vital güç kaynağı ise tam 2 kg çekiyor. "Malzemeden çalmak" diye buna denmezse, neye denir, bilemiyorum.

    [​IMG]
    [FONT=Arial,Helvetica]Mühim Olan İç Güzelliği[/FONT]
    Güç kaynağının ağırlığı bir önem taşıyorsa, bunun nedeni içindeki bileşenlerdir. Bir güç kaynağı inceliyorsanız, içini açıp bakmadan yazdıklarınız havada kalabilir. Aşağıda incelemede kullandığımız güç kaynaklarından resimlerle sizlere bazı bileşenler hakkında genel bilgi vermeye çalışacağız.

    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Güç kaynağının dışından işe başlayalım. Güç kaynağı fanının, kasa içindeki ısınan havayı dışarı atmak gibi bir görevi de var. O yüzden kaliteli güç kaynaklarında bu ızgaralara önem veriliyor. Etiketler de önemli: Burada, güç kaynağında sessiz ve rulmanlı fan kullanıldığı görülüyor. Rulmanlı fan, daha sessiz çalıştığı gibi daha uzun ömürlü oluyor. Ayrıca, güç kaynağının AC güç hattından düzgün yalıtım yapıldığını gösteren High Potential (HI-POT) güvenlik testinden ve bilgisayarlı otomatik test seti (ATE) ile yapılan standart testlerden başarıyla geçtiği gösterilmiş.[/FONT][​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Ucuz bir güç kaynağının içi. İlk bakışta bilgisiz bir gözün bile farkedebileceği olumsuz noktalar: Son derece minimalist bileşen kullanımı, bu üründe gerekli bazı koruma ve düzeltme devrelerini içermeyebileceğini gösteriyor. İki alüminyum soğutucu ile arasında kalan transformatörler de cimri seçilmiş. Sola doğru alt kenarda gördüğünüz sigorta kaynaklı, değiştirilemiyor.[/FONT][​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Bu kaliteli güç kaynağı ise bize rahat resim çektirmiyor, çünkü içi bileşenden geçilmiyor. İçini açar açmaz kapakta PFC (Power Factor Correction) için ilave bir transformatör görüyoruz. "Switching" güç kaynakları, elektrik hatlarında parazit yaratan yüksek dalga boylarında çalışırlar. Bu parça şebekeyi koruyor.[/FONT]
    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Zor da olsa bu açıdan devre kartının genel bir görünüm resmini çekebildik. Bu karmaşık yapıda her bir bileşen, anakartı ve diğer donanım aygıtlarını sağlıklı besleyebilmek için bir görev üstleniyor. Üretici bu maliyete ve zahmete girmişse, güç kaynağının kötü çıkma olasılığı yok bile denebilir.[/FONT]
    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Kaliteli güç kaynakları, iri alüminyum soğutucuları ve fan devir hızını ayarlayan devreleri ile (burada soğutucu üzerine monte edilmiş halde görülüyor) ucuz güç kaynaklarından ayrılıyor.[/FONT]​
    [/FONT]Biraz da araştırmalarımızdan bulduğumuz kadarıyla, bazı bileşenleri tanıyalım. (Bu konuda bana epey yardımı geçen Ahmet M. Akoğlu'na teşekkür ederim.)

    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Her güç kaynağında mutlaka 200V'luk, 85ºC maksimum dayanma seviyesine sahip 2 adet iri kapasitör bulunuyor. Bu kapasitörler frekans geçişlerini dengeliyor. FSP'nin modelinde (solda) her biri 680µF'lık iki kapasitör bulunuyordu. Ucuz modellerde (sağda) bu kapasitörler genelde 330µF'lık oluyor.
    [/FONT]​
    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Alüminyum soğutucunun vidalandığı üç bacaklı terminal regülatörleri. Bu parçalar çıkış voltajlarını stabil hale getiriyorlar.

    [/FONT]​
    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Çift kapasitörün yanındaki siyah dikdörtgen prizmasının adı "bridge diode" (veya "rectifier"). Bu bileşenle, iki büyük kapasitörden gelen akım doğrultuluyor. En sağdaki gri dikdörtgen ise "X condenser"; iki AC elektrik hattı arasındaki paraziti temizliyor. Ucuz güç kaynaklarında bunları aramayın, bulamazsınız! Kapasitörlerin önündeki mavi bileşen ise toprak hattı ile normal AC elektrik arasındaki paraziti azaltmak için kullanılan bir "Y condenser".
    [/FONT]​
    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Ayar Vidaları: İncelediğimiz modeller arasında sadece FSP'nin güç kaynağında gördüğümüz, yabancı sitelerdeki "markalı" güç kaynağı incelemelerinde sıkça rastladığımız bu ayar vidaları (3 adet) ile +3.3V, +5V ve +12V gerilimlerini milimetrik şekilde ayarlamak mümkün.

    [/FONT]​
    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Ucuz modellerden birinde (solda) kaynaklı bir sigorta; kaliteli modellerde (sağda) değiştirilebilir sigorta.
    [/FONT]​
    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Soldaki kırmızı daire içindeki bileşen, EMI filtresi; elektromanyetik enterferansı engelliyor. Sağdaki kırmızı daire içindeki yonga ise çıkış voltajının önceliklerini belirleyip devre kesiciyi buna göre yönlendiriyor. Tüm güç kaynaklarında olan bu yonga, FSP'nin modelinde firmanın kendi logosunu taşıyor.
    [/FONT]​
    Kaliteli güç kaynaklarının içinde, kısıtlı elektrik bilgimizle ismini koyamadığımız daha pek çok bileşen var. Ancak bir güç kaynağının kalitesini (ayrıca ağırlığını) bu parçaların belirlediğine emin olabilirsiniz. Bunu biz söylemesek bile standartları belirleyen bağımsız kuruluşlardan aldıkları test sonuçları söylüyor.
    [FONT=Arial,Helvetica]Test Düzeneği[/FONT]
    Güç kaynağı test düzeneğini, bir distribütör firma kendi iç kullanımı için hazırladı ve üzerimizde herhangi bir etkide bulunmadan, tamamen bağımsız incelemeler yapmamız için bize teslim etti.
    Bu düzenek, 60cm bir fanla serinletilen büyük bir alüminyum soğutucu üzerine oturtulmuş durumda. Kalın bir devre kartı üzerine 20 pinli ATX girişi, ATX12V girişi, 5V+3.3V klasik disk konektörü ve bir açma/kapama anahtarı takılıp, bunlara ilgili dirençler bağlandı. Dışarıya uzanan toprak hattı güç kaynağına bağlanıyor.

    [​IMG]
    3.3V kanalında 0.22 ohm'luk tek bir direnç var. Yine V=I*R formülünden, 3.3V kanalından maksimum 3.3/0.22=15 amper geçebileceğini söyleyebiliriz.
    W=V*I formülüne göre, 3.3V kanalının verdiği güç, 3.3*15=49.5 Watt ediyor.
    5V kanalında paralel bağlanmış 0.68 ohm'luk 2 adet direnç var; toplamda 0.34 ohm ediyor. Yine V=I*R formülünden, 5V kanalından maksimum 5/0.34=14.7 amper geçebileceğini söyleyebiliriz.
    W=V*I formülüne göre, 5V kanalının verdiği güç, 5*14.7= 73.5 Watt,
    12V kanalında birbirine seri olarak bağlanmış 3 adet 0.39 ohm'luk direnç var. Bunların toplamı 1.17 ohm ediyor. V=I*R (veya I=V/R) formülünü kullanarak, 12V'luk bu kanaldan maksimum 12/1.17= 10.26 Amperlik bir akım geçebileceğini söyleyebiliriz.
    W=V*I formülüne göre, 12V kanalının verdiği güç, 12*10.26= 123.12 Watt.
    Bunların toplamı ise yaklaşık 246W ediyor. Aşağıda basit devre şemasını görebilirsiniz.

    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica][FONT=Arial,Helvetica]Çıkış Değerleri ve Combined Output[/FONT]
    Taradığımız etiketlerin çoğunda güç kaynağı çıkış hesapları vardı; bunları tekrar kontrol ederseniz, şu gibi bilgiler olduğunu görürsünüz:

    • +5V, +12V, +3.3V, -5V, -12V ve +5VSB kanalları için verilen maksimum akım değerleri.
    • Bazılarında her bir kanal için verilen maksimum çıkış değerleri.
    • Bazılarında +3.3V ve +5V kanalının birlikte vereceği maksimum çıkış değeri (combined output).

    [​IMG]
    Burada şu gibi esasları bilmek gerekiyor:

    • Güç hesabı yaparken +5V, +12V, +3.3V kanalları dışındakiler az akım çektikleri için genelde pek dikkate alınmazlar.
    • Teorik olarak bir kanalın çıkış gücü Volt*Amper = Watt cinsinden hesaplanır. Yani bir kanalın voltajı ile maksimum çekebileceği akımı çarparak maksimum çıkış gücünü bulabiliriz.
    • Ancak bu, kablolardaki direnç vb. nedenlerle oluşan kayıplar öncesi teorik değer olduğu gibi, klasik güç kaynaklarında çıkış transformatöründen gelen +3.3V ve +5V kanalları, devre paylaşımı ile çalışırlar. Yani bir çıkış devresi üzerindeki yük arttığında diğeri için sunulabilecek kapasite azalır. Örneğin, 5 Volt kullanan bileşenler (örn. sürücüler ve PCI kartlar) yüklendiğinde, 3.3 Volt ile çalışan bileşenler (örn. işlemci) için daha az güç kalır. Bu yüzden bu kanalların değeri "combined output" (birleşik çıkış) değeri olarak verilir.
    • Bu şekilde paylaşılan çıkış devreleri arasında etkileşim de vardır. Örneğin, 5V kanalından ani akım çekildiğinde 3.3 Volt kanalındaki voltaj düşüp sistem stabilitesini bozabilir. Güç kaynağına bunu önleyecek devreler konması gereklidir.
    Bazı güç kaynaklarında, örneğin şöyle değerler görebilirsiniz: +3.3V (28A); +5V (35A); +12V (15A); +3.3V ve +5V : 175 Watt Max.
    Burada basit bir hesap yaparsak;
    3.3V x 28A = 92.4 Watt
    5V x 35A = 175 Watt
    Görüleceği gibi, burada 5V kanalı tam yüklendiğinde 175 Watt çekiyor ve 3.3V kanalına verilecek güç kalmıyor. Böyle bir durumda, etikette yazan değerler tam doğru olsa bile, sistem stabilitesinde bozulmalar yaşanabilir.
    Burada hemen bir not geçelim: Antec TruePower güç kaynakları gibi ne yazık ki Türkiye'de bulunmayan bazı üst düzey modellerde, 3.3V ve 5V kanalları ayrı devreler üzerinden ve birbirlerini etkilemeden verilmektedir. Dolayısıyla her bir kanal için verilen güç değeri her koşulda geçerlidir. Ancak bu tür güç kaynaklarının sayısının fazla olmadığını hemen belirtelim.
    Klasik ATX12V güç kaynakları için "ATX/ATX12V Power Supply Design Guide Version 1.2" başlıklı spesifikasyonda 300 Watt'lık tipik bir güç kaynağı modeli aşağıdaki gibi verilmektedir.
    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]300 Watt'lık tipik bir güç kaynağı, çizgilerin içinde kalan değerleri verebilmelidir. Kırmızı nokta, kendi test düzeneğimizin çektiği yükü gösteriyor.[/FONT]​
    Bu resimde, güç kaynağının mavi çizgilerin içinde kalan değerleri verebilmesi gerekiyor. Spesifikasyonda bunun bir örnek olduğu, güç kaynağının daha fazlasını veya daha azını sunabileceği de belirtilmiş ancak, bu örneği iyi bir referans olarak değerlendirebiliriz. Bizim test cihazımız sabit dirençlerle hazırlandığı için, THG'nin ilk testindekinin aksine, bu alan içinden farklı noktaların testini yapamıyor; sadece kırmızı noktayla işaretlediğimiz yerin testini yapabiliyor. Ancak THG'nin testinin de dinamik olmadığını tekrar hatırlatalım: Bir PC'yi kullanırken her kanaldaki yükler değişkendir - THG'nin ekipmanı da her seferinde sadece bir noktanın testini yapıyordu. Öte yandan biz de, güç kaynağının yaklaşık 246 Watt'lık bu sabit yüke ne kadar süre ile dayanacağını, dayanamadığı anda bir koruma mekanizmasının devreye girip girmeyeceğini kontrol edeceğiz. Çok detaylı bir test olmasa da bazı temel ayırımları yapmamızı sağlayabilir.
    [FONT=Arial,Helvetica]Voltaj Ölçümleri[/FONT]
    Bu incelemede ayrıca, aşağıda görülen dijital multimetre ile voltaj ölçümü; kelepçeli ampermetre ile ise akım ölçümü yapacağız. Kelepçeli ampermetre hatta değmeden ölçüm yapmayı sağlıyor.

    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Solda multimetre, sağda kelepçeli ampermetre.[/FONT]​
    Yabancı sitelerdeki güç kaynağı testlerinin çoğunda +3.3V, +5V ve +12V kanallarının verdiği değer Mainboard Monitor yazılımı ile ölçülüyor. Bu değerler belirli toleranslar içinde kalması gerektiği için, voltaj ölçümü elbette yapılması gereken bir test. Aşağıda, "ATX/ATX12V Power Supply Design Guide Version 1.2" başlıklı spesifikasyondan aldığım, izin verilen minimum ve maksimum voltaj aralıklarını görüyorsunuz:
    [​IMG]
    Biz de aşağıda; 1) Mainboard Monitor 5.1.2.0 sürümünü kullanarak; 2) Dijital Multimetre (DMM) ile anakarta bağlı haldeki ATX güç konektörü üzerinden; 3) Anakartın BIOS'undan ölçümler aldık.
    [​IMG]
    Bu testte P4 2.4 GHz işlemcili, GeForce4 Ti4600 ekran kartlı, 512MB bellekli, bütünleşik ses ve LAN özellikleri olan 845PE anakartlı, 7200 rpm diskli, 52x CD okuyuculu, disket sürücülü bir sistem kullandık.
    Mainboard Monitor yazılımı minimum, maksimum ve ortalama değerleri veriyor. Bu yazılımı PC açılırken çalışacak şekilde ayarladık ve PC'nin açılması ile devreye girerek sistemin tüm bileşenlerini zorlayan PassMark BurnIn Pro testinin 10 dakika çalışması ardından verdiği değerleri not ettik. BIOS ve DMM testleri göz kararı ortalamayı yansıtıyor.
    [​IMG]

    Test sonuçları, tüm güç kaynaklarının toleranslar içinde kaldığını gösteriyor. Aslına bakarsanız ben yabancı sitelerin testlerinde de toleransların dışına çıkıldığı durumlarla pek karşılaşmadım. Ancak kötü güç kaynaklarının patladığı ve bazen de sistemlere zarar verdiği, çeşitli vakalarla kanıtlanmış bir gerçek. Bu durumda basit voltaj ölçüm testinin çok anlamlı bir test olmadığını kabul etmemiz gerekiyor. Yine de voltaj aralıklarını kontrol edip yukarıdaki limitlere uyup uymadığına bakmanızda fayda var. Örneğin Intel anakartlar ile gelen bir yazılım, bu aralıkların dışına taşıldığında uyarı veriyor veya Mainboard Monitor gibi yazılımlar uyarı verecek şekilde ayarlanabiliyor.
    [/FONT][FONT=Arial,Helvetica]Test Ekipmanı ile Yük Testi[/FONT]
    Sıra geldi, bu testin en önemli kısmına: Test düzeneğimizle yük testi yapmaya. Bu testte her bir güç kaynağının 20 pinli ATX konektörleriyle 5V ve AUX12V konektörlerini düzeneğimize bağlayıp, varsa güç kaynağının düğmesini açtık. Ardından test düzeneğinin anahtarını açarak kronometre tuttuk. Ayrıca, yeterli süre dayanabilen güç kaynaklarında kelepçeli ampermetre ile 3.3V, 5V ve 12V kanallarından geçen akımı ölçtük. Sonuçlarımız şöyle:
    - PSU1
    Akım ölçümleri:
    +3.3V: 13.72 A = 45.28 Watt
    +5V: 13.54 A = 67.5 Watt
    3.3V+5V combined = 112.8 Watt
    +12V: 10.62 A = 127.44 Watt
    Toplam = ~240 Watt
    Test ekipmanını çalıştırdıktan 2:20 dk. sonra güç kaynağının sigortası gürültüsüzce yandı. Bu olayı videoya almayı başardık; 368K'lık, 4 saniyelik bu minik DiVX videoyu

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    indirebilirsiniz. Sisteminizde DivX codec'i kurulu değilse,

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    indirip kurabilirsiniz.

    **********************
    - PSU2
    Akım ölçümleri: Akım ölçümleri tamamlanamadan güç kaynağı yandı.
    Test ekipmanını çalıştırdıktan 2:00 dk. sonra, güç kaynağı elektriği keserek kapandı. Tekrar denediğimizde güç kaynağı çalışmadı. Düğmeyi açtığımızda güç kaynağı fanının hafif kıpırdaması, güç kaynağına elektrik gittiğini gösteriyordu.
    **********************
    - PSU3
    Akım ölçümleri: Akım ölçümleri tamamlanamadan güç kaynağı yandı.
    Test ekipmanını çalıştırdıktan 1:10 dk. sonra, güç kaynağı elektriği keserek kapandı. Tekrar denediğimizde güç kaynağının çalışmaz durumda olduğu gözlendi.
    **********************
    - PSU4
    Akım ölçümleri:
    +3.3V: 13.8 A = 45.54 Watt
    +5V: 13.6 A = 68 Watt
    3.3V+5V combined = 113.5 Watt
    +12V: Ölçülemeden güç kaynağı yandı
    İlk denememizde güç kaynağını bağlayıp arkasındaki açma kapama düğmesini ve ardından test düzeneğinin anahtarını açtık. Bu şekilde güç kaynağı 1:35 dakika çalışıp elektriği keserek sustu. İkinci denemede test düzeneğinin düğmesi açık durumdayken güç kaynağının açma kapama düğmesinden açınca, güç kaynağının sigortası büyük bir gürültüyle patladı.
    [​IMG]
    [FONT=Verdana,Arial,Helvetica]Bu güç kaynağındaki sigorta büyük bir gürültü ile patladı. Etrafındaki yanık izleri, güç kaynağının başka bileşenlerine de zarar vermiş olabileceğini gösteriyor.
    [/FONT]​
    **********************
    - PSU5
    Akım ölçümleri:
    +3.3V: 13.8 A = 45.54 Watt
    +5V: 13.4 A = 67 Watt
    3.3V+5V combined = 112.5 Watt
    +12V: 10.85 A= 130.2 Watt
    Toplam: 242.7 Watt
    Test ekipmanını çalıştırdıktan 2:12 dk. sonra, güç kaynağı elektriği keserek kapandı. Tekrar denediğimizde güç kaynağı çalıştı ancak birkaç sn. sonra tekrar sustu. Güç kaynağını soğutup tekrar denedik; bu sefer 30 sn'de sustu. Bu güç kaynağını uzun süre açıp kapayarak denedik; her seferinde birkaç saniyelik kısa bir sürede kapandı ancak zarar görmedi. Bu arada bu modelle, sigortasını patlattığımız modelin aynı marka ve ikisinin de 350W olduğunu belirtelim.
    **********************
    - FSP FSP300-60ATV (PF)
    Sıra geldi, başından beri "iyi güç kaynağı" diye referans aldığımız FSP'ye. Akım ölçümleri şöyle:
    +3.3V: 13.95 A = 46 Watt
    +5V: 13.35 A = 66.8 Watt
    3.3V+5V combined = 112.8 Watt
    +12V: 9.98 A = 119.8 Watt
    Toplam: 232.6 Watt
    Bu yazıyı yazarken test düzeneğindeki FSP güç kaynağını çalıştıralı tamı tamına 60:00 dakika olmuştu ve güç kaynağı, normal kullanımda çok kısa aralıklarla görülebilecek bu sabit yükte bile tık demeden çalışmaya devam ediyordu. Bu "işkence testine" 1 saatin bitiminde son verdik.
    [FONT=Arial,Helvetica]Sonuç: İyi ile Kötü Arasında Dağlar Kadar Fark Var[/FONT]
    Test düzeneği ile yaptığımız incelemelerde, düzeneğin güç kaynağından çektiği akımları kelepçeli ampermetre ile ölçtüğümüzde, bazı güç kaynaklarında belirtilen ve ATX12V güç kaynağı spesifikasyonunda tipik 300 Watt güç kaynağı için verilen değerlerin içinde kaldığını gördük. Bu akım değerlerini zaten test düzeneğinin dirençlerinden yol çıkarak yaklaşık olarak bulmuştuk - ampermetre ile yapılan ölçümler bazı kayıplarla birlikte gerçek gücü tam olarak verdi.
    Bu sabit yükte, 5 ucuz güç kaynağından dördü ilk 3 dakika içerisinde bozularak kullanılamaz hale geldi. Bunların ikisinde sigortanın yanmış olması bir avuntu. Her ne kadar kaynaklı sigorta kullanıldığından değiştirilmesi zor olsa da, sigorta yandığı için teoride donanıma zarar gelmeyeceğini varsayabiliriz.
    Diğer ikisinde sigorta yanmamasına karşın güç kaynağı çalışmaz hale geldi. Böyle bir durumda ne olabileceğini kestirmek çok zor; PC bileşenlerine zarar verme ihtimali de var.
    Bir güç kaynağı bozulmamasına karşın, 2:12 dakikadan fazla çalışamadı. Böyle bir güç kaynağının da güvenilir olmadığını söylemek durumundayız. Kendisi zarar görmese bile bileşenlere zarar verebilir; ancak her şeyden çok, sisteminizde ağır bileşenler varsa ve sık sık sistem kapanması/restart sorunları yaşıyorsanız, nedeni böyle bir güç kaynağı olabilir.
    Sonuç olarak bu beş güç kaynağı da, üzerinde yazan 300 ve 350 Watt değerleri bırakın, 243 Watt'lık bir değere bile dayanamadılar.
    İyi güç kaynaklarını temsilen testimize katılan FSP'ye gelince, başta görünümüyle ve bileşenleri ile bizi etkiledi; sonda ise yük testimize dayanma gücüyle. Aradaki fark kuşkuya yer bırakmayacak kadar bariz.
    O yüzden başta söylediğimizi bu sefer test verilerinin eşliğinde bir kez daha tekrarlayalım: Kaliteli bir güç kaynağı kullanmıyorsanız güç kaynağınızı ve belki de tüm PC'nizi riske atıyorsunuz demektir. Kaliteli güç kaynaklarının, piyasa işi ucuz modellerden 2-3 kat daha pahalı olduğunu biliyoruz ancak burada yaptığınız 30$'lık bir tasarruf ile belki 1000$'lık PC'nizi riske atıyorsunuz. Bu yüzden güç kaynağını arabanıza yaptırdığınız kasko, hatta zorunlu trafik sigortası olarak görmenizde fayda var - bu kaskoya sahip değilseniz tüm sorumluluk size ait.
    Altta ATX kasalarda kullanilan 200 W. lik guc kaynagi semasi ornegini gorebilirsiniz...
    [​IMG]

     
  2. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Güç Kaynağı Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

    Kullandığımız her elektronik alette mutlaka bulunması gereken güç kaynağının ne olduğu, çalışma mekanizması ve ne işe yaradığı yazımızda geniş bir şekilde anlatılmıştır.

    Gelişen teknoloji ile birlikte elektronik eşyaların kullanımı artmış hatta vazgeçilmez olmuştur. Her aletin, makinenin bir çalışma sekli ve düzeni vardır. Güç kaynağı bir sistem ya da düzeneğin ihtiyacı olan enerjinin sağlanması için kullanılan birimlere verilen genel isimdir. Bir el feneri için pil, cep telefonu için şarj, pili doldurmak için adaptör birer güç kaynaklarıdır. Güç kaynağı özellikle bilgisayarlar için hayati önem taşır. Bilgisayarın çalışması esnasında ihtiyacı olan tüm gücü üreten donanıma “güç kaynağı” ismi verilmektedir. Bilgisayara gelen elektriği ayarlayarak olabilecek arızaları önlemek güç kaynağının görevidir. Güç kaynağı prizden elektriği alıp, bilgisayarın gerekli parçalarına, gerektiği ölçülerde iletmektedir. Eğer priz ile bilgisayar arasındaki bağlantıyı güç kaynağı sağlamazsa; bilgisayarın ana kartı ve tüm parçaları yanar.
    Güç kaynakları aldığı elektriği iletirken çıkış geriliminin akım içine dahil edilmiş devreler tarafından sabit tutulması gerekmektedir. Aksi takdirde bilgisayar veya hangi elektronik alet ise, dengesiz gelen enerjiden dolayı bozulacaktır. Bu tür güç kaynaklarına stabil güç kaynakları adı verilmektedir.

    Güç Kaynağı Nedir?

    Güç kaynağı bir sistem ya da düzeneğin gereksinim duyduğu enerjiyi sağlamak için kullanılan birimlerin genel adıdır. Örneğin; cep telefonu, el feneri pili, pili doldurmak için kullanılan adaptör, bilgisayarın gereksinimi olan gücü üreten donanım birer güç kaynağıdır. Güç kaynağı genellikle bilgisayar içerisinde ****l bir kasaya yerleştirilen, içinde transformatör veya elektronik devreler bulunan, bilgisayar birimlerinin düzgün bir biçimde çalışması için gereksinim duyulan farklı gerilim değerlerinde doğru akım sağlayan donanımdır. Sıradan bir bilgisayarın kullandığı güç kaynağı yaklaşık 300 ile 600 Watt güçtedir. Ayrıca prizden elektriği alıp onu bilgisayarın değişik parçaları için ihtiyaç duyduğu değişik gerilimlere ayarlayan parçadır. Bilgisayarın girişinde 220 Watt olan elektriği, bilgisayarın ihtiyacı olan 6-12 Watt seviyesine dönüştürme işini yapan cihaza güç kaynağı adı verilmektedir. Bilgisayar sistemlerinin gelişim sürecinde güç kaynakları da değişmektedir. Daha önceki güç kaynakları yazılım ile kontrol edilemezken, günümüzde ise ATX serisi olan ATX12V+, PFC, EPS12V+, AMD ATX/GES gibi güç kaynakları işletim sistemleri ile kontrol edilmektedir.
    Güç Kaynağı Nasıl Çalışır?

    Normal şartlarda güç kaynaklarını tek başına çalıştırmak zordur. Güç kaynakları anakart üzerinden çalışma sinyali yani işareti alırlar (yani anakarta bağlayıp bilgisayarın güç düğmesine basmanız yeterlidir). Bu çalışma sinyali anakarta giren kalın kablo demetlerindeki bir kablo üzerinden gelmektedir. Sonuç olarak çalışma sinyalini alan kaynak çalışmaya başlar. Bir başka anlatımla açıklayacak olursak; bilgisayarın içerisinde bulunan güç kaynağını çalıştırmak için iki yol bulunmaktadır. Eğer güç kaynağı kasanın içerisindeki anakarta bağlı durumdaysa 5-12-3.3 volt değerleri kolaylıkla ölçülmektedir. Optik sürücülerin bağlandığı 4 pinli güç kablosunu siyah iki pinden birinin içine avometrenin siyah probu takılır. Diğer kırmızı probu kırmızıya takarak 5 volt göstermeli sarı olana takıp 12 volt göstermelidir. İkinci yol ise; anakarta bağlı olan tüm güç kabloları dikkatli bir şekilde sökülmelidir. Yeşil ile siyah uçlardan biri kısa devre edilir ve güç kaynağınız çalışmaya başlar. Bu arada çalıştığı, fanın dönmesinden anlaşılmaktadır. Kısa devre yapılan kablo çıkarılmaz, çıkarıldığı anda güç kaynağı pasif konuma geçecektir.
    Güç Kaynağı Ne İşe Yarar?

    Girişi 110-120 Watt veya 220-250 Watt çıkışları anakarta giden +/-12 Watt (çoklu çıkış) ve disk sürücülerine giden +/-5 Watt çıkışlar bulunmaktadır. Bu güç kaynaklarını fazla ısıdan korumak için ayrı bir fan bulunmaktadır. Güç kaynaklarının en büyük getirisi standart bir anakartın tek bir 20 pin konnektörle elektriksel güç ihtiyacını sağlayabilmesinin yanında yazılım yolu ile bilgisayarın kapatılmasına da izin vermeksidir. Güç kaynağı işlemci ve RAM yuvalarına yakın bir konuma alınıp, üzerindeki fan ile sistem içerisindeki sıcak havanın da emilip dışarıya atılması amaçlanmaktadır. Büyük bir ısı kaynağı olan güç kaynakları ancak yeterli bir fan ile kendisini soğutmanın yanında sistem içerisindeki havanın emilmesine de yardımcı olmaktadır. Daha önceden kullanılan AT güç kaynakları güç kontrolü sağlayan analoglar olarak kullanılmaktaydı.
    Güç kaynağına seri bağlı güç anahtarı ile açılıp kapatılır ve elektrik kesilip tekrar geldiğinde çalışmaya devam eden bir kaynaktı. Fakat günümüzde piyasadan kalkmıştır. Onun yerine günümüzde yerini alan ATX güç kaynakları kullanılmaktadır. Bunlarda güç kontrolü dijitaldir. Anakart üzerindeki güç butonu ile komut verildiğinde çalışmaya başlamaktadır. Ayarları bakımından da kapatmaya gelince güç butonuna basınca kapansın, güç butonundan kapanmasın, kapatma komutu verilince otomatik kapansın şekillerinde ayarlar yapılabilmektedir. Elektrik kesilip geldiğinde çalışmaya devam etmemektedir.
     
  3. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]
    Xigmatek Maverick S 600 Watt Güç Kaynağı

    Xigmatek Maverick S’in ilgi çeken yanı ve fark katan noktası önceki seriye kıyasla 160 mm’den 123 mm değerine inen derinlik. Bu sayede özellikle son dönemlerde popüler olan ITX kasalar için ideal hale geliyor.
    [​IMG]
    Ürün gibi sunulduğu kutu da sıradışı biçimde ufak. Kutu üzerinde sunulan modüler kablolara ait açıklamalar yer alıyor.
    [​IMG]
    Kutuyu açınca üst kısımda ilk olarak basit kurulum rehberi, AC güç girişi için kablo, montaj vidaları ve kablo düzenleme kementleri geliyor.
    [​IMG]
    Bu modelde arka kısımdaki sıcak hava çıkışı ve alt kısımdaki hava girişine yönelik mazgal tasarımı farklı görünüyor. Arkada sadece AC giriş ve aç/kapa butonu var. Gövde boyutu azaldığı için ister istemez fan boyutu 135 mm yerine 120 mm değerine inmiş. 1800 devir fan denemelerimiz sırasında son derece sessiz işliyordu. 28.72 dBA değerini aşmıyor. Firma açıklamasına göre Intel ATX 12V v2.3, SSI EPS 12V v2.92 standartlarıyla uyumlu.
    [​IMG]
    Yarı modüler bağlantı sistemi bizim favorimiz çünkü anakart ve işlemci güç bağlantıları zorunlu olduğundan modüler yapmak anlamsız. Arka kısımda bunlar sabit geliyor. Modelin 80 Plus Bronze onayı almasını sağlayan yüzde 85 üstü verim sunduğunu belirtelim. Seride 400, 500 ve 600 Watt modeller varken biz en üst modeli inceledik. Firma açıklamasına göre güç çıkışı 50C ortam sıcaklığında bile sağlanabiliyor.
    [​IMG]
    Sabit gelen bağlantılar 20+4 pinli anakart çıkışı ve 4+4 pinli işlemci güç çıkışı. Son nesil Intel Skylake işlemcilere de destek veriyor.
    [​IMG]
    Kutudan çıkan modüler kablolardaysa az yer işgal eden yassı tasarım seçilmiş. İlk olarak iki tane kablo karşımızda ve ikisinde de birer Molex ile birer SATA fişi var. SATA fişleri kısa tip ve kasa içinde daha az sıkıntı oluşturuyor.
    [​IMG]
    Ardından iki ayrı modüler kablo daha çıkıyor. Bunlarda sadece ikişer tane SATA fişi var. Sonuç olarak artık tarih olan disket sürücü için fiş yok. Toplamda altı SATA ve iki Molex cihaz beslenebilir.
    [​IMG]
    Diğer modüler bağlantılarsa birbirinin aynısı olan iki tane 6+2 pin PEG ekran kartı bağlantısı. SLI ya da CFX yapacaklar için yetersiz gelebilir ama zaten bu tür özel çözümler için 600 Watt güç kaynağı pek yeterli gelmeyecektir.
    [​IMG]
    Modüler fişleri takıp çıkarmak kolay ve herhangi bir yanlış bağlantı riski yok. Fişler kazayla yerinden çıkacak türden değil. Bu üründe 3.3V çıkışı 20A, 5V çıkışı 20A, 12V çıkışı 45A sunabiliyor.
    [​IMG]
    Denemeler sırasında ayrı volt kanallarında herhangi bir sınır dışı değere rastlamadık. Düşük gerilim, aşırı voltaj/akım/güç/ısı, kısa devre korumaları olan Xigmatek Maverick S 600 Watt güç kaynağı beğenimizi kazandı.
     

Sayfayı Paylaş