GÖkbilimciler buzul süperdünya buldu

Konu, 'Eskiyen Konular' kısmında LeyL tarafından paylaşıldı.

  1. LeyL
    Offline

    LeyL
    Yetkili
    Emekli Admin

    Kayıt:
    13 Şubat 2007
    Mesajlar:
    3.089
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    İstanbul-Mersin
    [​IMG]


    Gökbilimciler, çok uzaklarda bir yıldızın yörüngesinde, aynı bizimkine benzeyen soğuk ve ağır bir süperdünya keşfetti.
    Keşif süperdünya olarak adlandırılıyor çünkü kayalık ve çok daha iri yapılı görünmesine rağmen dünyaya çok benziyor.
    Güneş Sistemi'nden yaklaşık 9 bin ışık yılı uzakta olan gezegenin ağırlığı dünyanın 13 katı kadar. (Bir ışık yılı, ışığın bir yılda kat ettiği mesafe olan 10 trilyon kilometreye eşit.)
    Yıldızına uzak Fakat süperdünya, dünya gibi yıldızına yakın turlamak yerine, gaz devleri Jüpiter ya da Satürn'ün Güneş'e uzaklıkları kadar mesafede bulunuyor.
    Araştırma ekibinin çalışmalarına göre süperdünyanın yüzey ısısı sıfırın altında 166 santigrat derece, ki bu onu, Güneş Sistemi'nin dışında bulunan en soğuk yerlerden biri yapıyor.

    Yeni teknik: OGLE

    Süperdünya, OGLE (Optical Gravitational Lensing Experiment - Optik Çekimli Mercek Deneyi) isimli bir projeyle keşfedildi. Bu proje, uzak yıldızlardan gelen ışık değişimlerini araştırıyor.
    Eğer dünyadaki teleskopla gölenen yıldız arasından başka bir yıldız geçerse, araya giren yıldızın çekim kuvveti bir mercek gibi davranıyor ve gelen ışığı büyütüyor. Yakındaki yıldızın yörüngesinde bir gezegen varsa, yıldızın çekim kuvveti ışığa kendi ayırt edici özelliğini de katıyor.
    Bu olay, yerçekimli mercek sistemi olarak biliniyor ve yıldızların yörüngesindeki gezegenleri arayan diğer yöntemlere göre, daha küçük gezegenleri araştırma imkanı da sağlıyor.

    "Daha önce hiç görmedik"

    OGLE ile keşfedilen süperdünya, ilk olarak geçtiğimiz yıl nisan ayında, dünyadan 9 bin ışık yılı uzakta ve Samanyolu'nun merkez galaktik tümseği doğrultusunda görüldü.
    Ohio Üniversitesi'nde yürütülen MicroFUN (Microlensing Follow-Up Network - Mercek İzleme Ağı) isimli gezegen avı projesinin başkanı profesör Andrew Gould, keşiften iki çıkarım yapılabileceğini söylüyor.
    "İlki, buzul süperdünya, bizim sistemimizde Jüpiter ve Satürn'ün bulunduğu bölgelere hükmediyor. Şimdiye kadar hiç böyle bir sistem görmemiştik, çünkü görebilecek araç gerece sahip değildik...
    "İkincisi ise buzul süperdünya çok sık rastladığımız bir gezegen tipi. Bulduğumuz yıldızların neredeyse yüzde 35'inde bu tür gezegenler mevcut..."

    Çoğunluğu gaz devi

    1990'lı yıllarda bilim adamları, çeşitli teknikler kullanarak güneş sistemi dışında 170 kadar gezegen buldu. Bu gezegenlerin çok büyük bir çoğunluğu, yaşam barındırma ihtimali olmayan Jüpiter gibi gaz küreleriydi.
    Ocak ayında ise yine OGLE sayesinde, Samanyolu'nun merkezinde bulunan ve kendi yıldızının etrafında turlayan dünyanın 5.5 katı büyüklükte bir gezegen daha keşfedilmişti.
    alıntıdır​
     

Sayfayı Paylaş