Gelecek raylar üzerine

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında Örnek tarafından paylaşıldı.

  1. Örnek
    Online

    Örnek Guest

    TCDD, 2010 ve 2012 yatırım programını belirledi. Program kapsamında Türkiye'nin her köşesine sağlıklı demiryolları ulaşım hattı kurulacak. Hatta demiryolları uluslararası hatlarda da kullanılacak.

    Demiryollarının diğer ulaşım araçları içindeki payı yolcu taşımacılığında yüzde 2, yük taşımacılığında ise yüzde 5 seviyesinde. Ancak, ulusal ve uluslararası hatlarda demiryollarını ve demiryolu hizmetlerini geliştirip çeşitlendirmeyi hedefleyen Türkiye, ulaşım alanındaki yatırımlarının önemli bir kısmını da demiryolu taşımacılığına ayırdı.

    Üç kıtayı buluşturan, deniz ve karayollarının kavşak noktası Türkiye, ulaşım ve taşımacılıkta rotasını raylarla belirleyecek. T.C. Devlet Demiryolları (TCDD), 2008'de rekor seviyede yük taşıdı. 2002'ye göre yüzde 43 artış kaydedilerek 23 milyon tonluk yükün lojistiği raylar üzerinden gerçekleştirildi. Ayrıca taşınan yolcu sayısı da yüzde 10 artarak 81 milyona ulaştı. 2023 ve 2035 hedeflerinin belirlendiği 10'uncu Ulaştırma Şurasında da öncelik, demiryolu yatırımları ve projelerine verildi.

    Şura'da öne çıkan bir başka önemli konu da demiryollarına yapılacak söz konusu tüm yatırımların sürekliliğinin sağlanması oldu. Sürece siyasi iktidar değişikliklerinden etkilenmeyecek bir ivme kazandırılmasına karar verildi.

    GELECEK RAYLAR ÜZERİNDE

    Modernizasyon çalışmaları kapsamında TCDD, 2010 ve 2012 yatırım programını ve projelerini belirledi. Yük ve yolcu taşımacılığında demiryolunun öne çıkacağı gelecek vizyonunda Türk halkı ve firmalar raylar üzerinde çok daha ucuz, konforlu ve hızlı ulaşım imkanı bulacak. 2010-2012 dönemini kapsayan üç yıllık süreçte bir uçtan bir uca Türkiye'nin her köşesine sağlıklı demiryolu ulaşım hata kurulacak.

    Bu projeler kapsamında Ankara-Konya Hızlı Tren Projesi ve Kayseri Kuzey Geçişi Varyantı tamamlanacak. Ankara- istanbul ve Ankara-Sivas Hızlı Tren projelerinin inşaat çalışmalarına ise devam edilecek. Boğazköprü-Ulukışla-Yenice, Mersin-Yenice, Adana-Toprakkale Sinyalizasyon, Telekominikasyon Tesislerinin Yapım ve Altyapı İyileştirmesi projesi işletmeye alınacak. Sekiz adet lojistik merkez açılırken yaklaşık bin 774 kilometre yol yenilenecek. 16 adet 'hızlı tren seti' temin edilecek, üç adet 'otomatik tren muayene istasyonu' ve 39 adet 'akaryakıt istasyonuna ikmal tesisi' kurulması programlanacak.

    Ayrıca Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli demiryolu yapımı ile Irmak-Karabük-Zonguldak sinyalizasyon, elektrifikasyon ve telekomünikasyon tesisleri yapımı ve altyapı iyileştirilmesi gerçekleştirilecek. Muhtelif hat kesimlerinde toplam bin 47 km sinyalizasyon, elektrifikasyon, telekom tesisi ve 1232.5 kilometre elektrifikasyon tesisi kurulacak.

    Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. (TÜLOMSAŞ) Genel Müdürlüğü'nde 173 adet Dizel Elektrikli Anahat Lokomotifi imaline ve Türkiye Vagon Sanayi Anonim Şirketi (TÜVASAŞ) Genel Müdürlüğü'nde 84 araç DMU Tren Seti üretimine başlanması planlanan projeler arasında yer alıyor.
     
  2. sevilir
    Offline

    sevilir Kıdemli Üye Üye

    Kayıt:
    27 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    445
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    adıyaman
    çok iyi olmazmı kaza oranı otoyollara göre daha az riskli
     
  3. bakkalgazi
    Offline

    bakkalgazi Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    3 Kasım 2008
    Mesajlar:
    110
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    Adana
    DMU Setler adana-mersin hattında çalışıyor.. Son derece ileri teknolojiye sahip trenler.Böyle giderse bütün herkes demiryolu taşımacılığına geçebilir :)
     

Sayfayı Paylaş