Fıstığın Çikolataya Girmesi Üreticinin İştahını Kabarttı

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında dimo79 tarafından paylaşıldı.

  1. dimo79
    Online

    dimo79 Guest

    Çukurova çiftçisinin vazgeçilmez ürün olarak gördüğü yerfıstığı çikolataya girinci fabrika sayısı da 30'a çıktı. Türkiye'de tek borsası Osmaniye'de bulunan yer fıstığı üretiminin yüzde 70'i bu ilde gerçekleşiyor. Geri kalan üretim ise Adana, Mersin başta olmak üzere Akdeniz bölgesi illerinde dağılıyor. En son çikolataya da giren yer fıstığına talep son yıllarda iyice arttı. Kilosu 2 TL'ye satılan fıstık, vatandaşa ucuz çikolata yeme fırsatı da sunuyor. Sadece Osmaniye'de hammaddesi fıstık olan 30 fabrika bulunuyor. Bunlardan 3 tanesi ise fıstığın yağını çıkarıyor.

    Başpınar Fıstık Fabrikası'nın sahibi Esvet Başpınar, fıstığın çikolata sektörüne girdikten sonra popüler olduğunu vurgulayan Başpınar, "Fıstıkla birlikte çikolata fiyatları da ucuzladı. Bütün çikolata fabrikaları artık Osmaniye fıstığını keşfetti." diyor.

    Başbakan Erdoğan'ın ''Fıstığı destek kapsamına alacağız" sözünü unutmadıklarını belirten Başpınar, "Kentimizde fabrika sayısı 30'a çıktı. Yer fıstığının Çukurova'da yıllık 150 bin tonluk üretimi var. Dünyada yer fıstığının yağı çıkarılıyor. Yerfıstığının yağı kızartma yağı olarak kullanılıyor. Konya, İstanbul ve İzmir'de bunun rafinerisi yapılmakta ve üretilen yağ satılmaktadır. Mısır'da ve soyada olduğu gibi, yağlı olduğu bilindiği halde yer fıstığına da destek verilmeli." dedi.

    Destekleme verildiği takdirde yer fıstığını yurtdışına da satabileceklerini belirten Esvet Başpınar, "Biz de bu desteklemeleri alırsak yer fıstığını tamamen Avrupa'ya satabiliriz. 300 bin ton yer fıstığı üretmek istiyoruz. 150-200 bin tonunu Avrupa'ya rahatlıkla satabiliriz. Çin ve Mısır'da olduğu gibi yer fıstığına yüzde 12 oranındaki destek Türkiye'de de verilmelidir." şeklinde konuştu.

    Yer fıstığının 'Antep fıstığı, badem ve ceviz gibi' değerlendirildiğini anlatan Başpınar, "Yer fıstığı sadece çerezlik değil. Kızartmalık yağ olarak da kullanılıyor. Yağlı tohumlara eklenmiş olsaydı destekleme çıkıyordu. Bademin kilosu 20 TL, fıstığın ki 2 TL. Maalesef fıstık ekim alanları her geçen gün azalıyor. Sanayici yurtdışından fıstık getiriyor. O da piyasayı bozuyor." ifadesini kullandı.

    Osmaniye Girişimci İşadamları Derneği (OGİAD) Başkanı Mahmut Keten de yer fıstığının havza modeli kapsamına alınmasının üretici açıdan büyük bir destek olacağını aktardı. Osmaniye'nin yer fıstığından istediğini alamadığını aktaran Kesen, "Sadece fabrikalarımız kırıp, numaralandırıp, satıyor. Çerez fabrikalarının sayısı ilimizde artması lazım. İşlemeye yönelik bir çalışmamız yok. Bu gibi çalışmalarda verilecek destekle olacak." şeklinde konuştu.

    Adana Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mutlu Doğru ise 2010 yılında havza bazlı üretim desteği modeline geçildiğinde, yerfıstığına ürün prim desteği verilmesinin ikinci ürün alternatifi arayan üreticileri fıstığa yönlendireceğini aktardı. Havza modeliyle fıstık satışların da kayıt altına alınarak ülke ekonomisine katkının artacağını vurgulayan Doğru, "Fıstık, Adana'da ikinci ürün olarak ekiliyor. Soğan, karpuz ve buğdaydan sonra ikinci ürün olarak yer fıstığı üretiyoruz. Özellikle Tuzla Beldesi'nde denize yakın kumsal tarlalarda iri boy ve açık renk yerfıstığı, erkenci sera karpuzundan sonra ikinci ürün ekilmektedir. 2009 yılı yerfıstığı üretimi için sertifikalı tohum kullanımına dekara 8 TL sertifikalı tohum üretimine ise 80 kuruş devlet desteği verilmektedir." şeklinde konuştu.

    Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çelik ise fıstığın Osmaniye istihdamına yüzde 50'nin üzerinde katkısının olduğunu vurgulayarak, "100 bini aşkın insan bundan ekmek yiyor. Çikolata sektöründe de değerlendirilmesinin ardından fıstığa talep arttı." şeklinde konuştu.
    (Cihan Haber Ajansı)
     

Sayfayı Paylaş