Firewall (Güvenlik Ateş Duvarı) Nedir,Niçin Kullanılır,Ne Şekilde Yarar Sağlar.

Konu, 'Teknik Servis' kısmında lider tarafından paylaşıldı.

  1. lider
    Offline

    lider Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    14 Eylül 2009
    Mesajlar:
    31
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    ist
    FIREWALL (Güvenlik Ateş Duvarı) NEDİR.?

    Firewall (Internet Güvenlik Sistemi), Internet üzerinden bağlanan kişilerin, bir sisteme girişini kısıtlayan/yasaklayan ve genellikle bir Internet gateway servisi (ana Internet bağlantısını sağlayan servis) olarak çalışan bir bilgisayar ve üzerindeki yazılıma verilen genel addır yada sistemin özel bölümlerini halka açık bölümlerinden ayıran, insanların kendilerine tanınan haklardan daha fazlasını almalarını engelleyen yapılardır.


    Ilk kullanılan bilgisayar güvenlik duvarı; routing yapamayan bir UNIX makinasıydı. Bilgisayarın üzerindeki bir ethernet kartı internete bağlı, diğer ethernet kartı ise yerel ağa bağlı bulunmaktaydı. Yerel kullanıcılar internete erişmek için Unix(firewall) makinaya giriş yapmaları gerekiyordu, daha sonra sunucu makinanın kaynaklarını kullanarak internet imkanlarına erişiyorlardı.

    FIREWALL TÜRLERİ

    Ateş duvarının güvenlik tasarım mantığı bir çeşit paket izleme metodunu kullanmayı zorunlu kılmaktadır. Her bir metod OSI modelinin değişik katmanlarındaki bilgileri kullanmaktadır. Bu metodlar ateş duvarlarının önceden tanımlı kuralları ve filtreleri kullanarak paketlerden ve oturumlardan aldıkları bilgiler doğrultusunda trafiği izin verip vermeme işlemini gerçekleştirir. En çok bilinen üç metod paket filtreleme, dinamik filtreleme ve uygulama geçitli


    A- PAKET FİLİTRELEME
    Paket filtreleme ( dosya filitreleme diyelim biz dostlar ) en basit paket izleme metodudur. Paket filitreleme ateş duvarı tam olarak isminin çağrıştırdığı işi yapar yani paketleri filtreler. En yaygın kullanımı yönlendirici veya dual-homed ağ geçitlerindedir. Paket filtreleme işlemi şu şekilde yapılmaktadır. Herbir paket ateş duvarından geçtiği esnada paket başlığı bilgisi önceden tanımlı kurallar veya filtreler doğrultusunda incelenir. Kabul etme veya reddetme kararı bu karşılaştırmanın sonuçları doğrultusunda verilir. Herbir paket diğer paketlerden bağımsız bir şekilde incelenir.


    B- DİNAMİK (STATEFUL) PAKET İZLEME

    Dinamik paket izleme paket filtrelemenin yaptığı bazı temel paket gözleme yöntemlerini kullanır. Buna ek olarak, ağ katmanından uygulama katmanına kadar paket başlık bilgisini inceleyerek paketin yasal bir bağlantıdan gelip gelmediğini ve protokollerin beklendiği gibi davranıp davranmadığını gözlemler.



    C- UYGULAMA AĞ GEÇİDİ/VEKİL SUNUCULAR

    Uygulama ağ geçitleri/vekil sunucular en karmaşık paket izleme metodu olarak düşünülebilir. Bu tip ateş duvarının iki ağ arayüzü olan güvenli host sistemlerinde konfigüre edilmesi düşünülebilir. Uygulama ağ geçitleri/vekil sunucular iki uç nokta arasında bir aracı olarak düşünülebilir. Bu paket izleme metodu istemci/sunucu modelini kırar, dolayısıyla yeni durum iki bağlantıya ihtiyaç duyar: bir bağlantı kaynaktan ağ geçidi/vekil sunucuya ve diğeri ağ geçidi/vekil sunucudan hedefedir. Her uç nokta birbirleriyle ağ geçidi/vekil sunucu aracılığı ile görüşebilir.

    Bu tip ateş duvarı OSI modelinin uygulama katmanında çalışır. Kaynak ve hedef uç noktalarının birbirleriyle iletişim kurabilmesi için herbir uygulama protokolünde vekil sunucunun konfigürasyonu yapılmalıdır. Ağ geçidi/vekil sunucu iki ağ arasındaki bağlantıyı sağladığından gerekli güvenliği ve güvenilirliliği sağlamak amacı ile çok dikkatli bir şekilde tasarlanmalıdır. Bu doğrultuda vekil sunucu yazılımı da olabildiği kadar katı ve güvenli olmalıdır. Paket izlemenin diğer bir güçlü yanıda host sistemindeki arayüzün paketleri yönlendirmemesidir.


    ----

    Eğer yalnızca antivirüs kullanıyorsanız ve bilgisayarınızın güvende olduğuna inanıyorsanız yanılıyorsunuz.Çünkü antivirüsünüz ne kadar güncel olursa olsun çok yeni bir virüsü tanımaz.
    Bir zararlı yazılımı antivirüslerin tanıması antivirüslerin kara listesinde olamsı gerekir.Yani yeni ayzılmış bir zararlı yazılımdan antivirüslerin haberi olmadığı için yakalamasıda söz konusu değildir.

    Bilgisayarlar port denilen kapılar sayesinde dışarı (internet) ile gerekli bilgi alışverişini yaparlar.Yani portları bir evin kapısı gibide düşünebiliriz.
    Firewaller ise bu portlardan giriş çıkışı kontrol eden yazılımlardır.Yani hem dışardan gelen saldırılara karşı bilgisayarınızı korurken aynı zamanda
    bilgisayarınızın içine yerleşmiş bir zararlı yazılımın (virüs ,trojan vs..) dışarı ile bağlantısını keser.
    Örneğin trojan denen zararlı yazılımlar bilgisayarınıza bulaştığı anda bilgisayarınızdaki bilgileri(msn şifreleri,Kredi kartı bilgileri,kısacası klavyeden yazılan her türlü bilgiyi)
    sahibine iletir.Bunu yaparken kendine ait bir port (kapı) açar ve bu port sayesinde bilgilerinizi karşı tarafa ulaştırır.
    Fakat güvenlik duvarı (firewall) kullanan bir bilgisayarda bu sorunu aşabilirsiniz.Bilgisayarınızda zararlı bir yazılım olsa bile ,sizin bilgilerinizi karşı
    tarafa iletmek için bilgisayarın portlarını kullanmak istediği zaman güvenlik duvarı devreye girecek ve size bunun için izin verip vermeyeceğini soracaktır.

    Allow dediğiniz takdirde bu programın internete bağlanmasına izin verir.Deny dediğinizde ise programın internete bağlanmasına engel olur .
    Yani edinmiş olduğu bilgileri sahibine ulaştıramaz.

    ATEŞ DUVARLARI NELERİ YAPABİLİR
    Kod:

    1 Pozitif Etkiler
    Doğru şekilde ugulandığında ateş duvarları ağa gelen ve ağdan giden trafiği kontrol edebilir. Yetkisi bulunmayan veya dış kullanıcıları iç ağa ve servislere erişimlerini engelleyebilir. Aynı zamanda iç kullanıcıların da dış veya yetkileri bulunmayan ağa veya servislere erişimlerini engelleyebilir. Departmanlar veya diğer özel ağlar servislerin erişim kontrollerini sağlamak amacı ile birçok ateş duvarı yapılandırılabilir.

    Kullanıcı Kimlik Doğrulaması: Ateş duvarları kullanıcılardan kimlik bilgilerini talep edecek şekilde yapılandırılabilir. Bu ağ yöneticilerinin belirli kullanıcıların belirli servislere ve kaynaklara erişimini kontrol etmesine olanak sağlar. Kimlik doğrulama
    ayrıca ağ yöneticilerinin kullanıcı aktivitesini ve izinsiz giriş denemelerini izlemesine olanak sağlar.

    Denetleme ve Loglama: Ateş duvarları denetleme ve loglama olanakları sağlayabilir. Ateş duvarlarını bu şekilde yapılandırarak gerekli bilgiler ileriki günlerde incelenip analiz edilebilir. Ateş duvarları ayrıca topladıkları bilgilerden çeşitli istatistiklerde oluşturabilir. Bu istatistikler ağ erişimi ve kullanımı ile ilgili güvenlik kararlarını vermekte oldukça faydalı olabilir.

    Güvenlik: Bazı ateş duvarları iç ve güvenilir ağları dış ve güvenilir olmayan ağlarda ayırmada kullanılır. Ek katman güvenliği servisleri istenmeyen taramalardan koruyabilir.

    Negatif Etkiler
    Ateş duvarı çözümlerinin birçok faydası olmasının yanında negatif etkileri de bulunmaktadır.

    Trafik Darboğazı: Ateş duvarları bazı ağlarda trafik darboğazına sebep olabilir. Bütün ağ trafiğinin ateş duvarı üzerinden geçmesi zorunlu kılındığı durumlarda ağ trafiğinde tıkanıklık yaşanma ihtimali oldukça fazladır.

    Tek Hata Noktası: Ağlar arası geçişin sadece ateş duvarı üzerinden yapıldığı durumlarda eğer ateş duvarı doğru yapılandırılmazsa ağlar arasındaki trafik akışında problemler yaşanır.

    Kullanıcıyı Hayal Kırıklığına Uğratma: Ağ servislerine veya kaynaklarına erişim hakkı kısıtlanan kullanıcılarda veya erişim hakkı olupta gerekli şifrelerini hatırlayamayan kullanıcılarda ateş duvarları memnuniyetsizliğe yol açabilir.

    Artan Yönetim Sorumluluğu: Ateş duvarları fazla olan ağlarda yönetim sorumluluğu arttığı gibi herhangi bir problem olması durumunda bu problemin kaynağını bulmakta zorlaşabilir. Eğer ağ yöneticileri uyarıları ve logları incelemek için yeteri kadar zaman ayırmazlarsa ateş duvarının gerçekte işini yapıp yapmadığı hakkında kesin bir bilgiye sahip olamazlar. Bütün ateş duvarları devamlı yönetimsel desteğe, genel bakıma, yazılım güncellemelerine, güvenlik yamalarına ihtiyaç duymaları yöneticiler üzerine ek bir yük getirmektedir.

    ATEŞ DUVARLARI NELERİ YAPAMAZ

    Kod:

    Ateş duvarları hakkında en yaygın yanlış anlama ağ güvenliğini garanti etmesidir. Ateş duvarı ağınızın %100 güvenli olduğunu etmez ya da edemez. Daha fazla koruma sağlamak amacıyla ateş duvarı diğer güvenlik sistemleri ile ceraber kullanılabilirler. Bütün bunlara rağmen hiç bir sistem ağın %100 güvenli olduğunu garanti edemez.
    Ateş duvarları içerisindeki ataklara karşı herhangi bir koruma sağlayamaz. Ateş duvarının etkin olması için bütün trafiğin onun üzerinden geçmesi gerekmektedir. Güvemilir ağda veya iç kullanıcılar genelde ateş duvarı üzerinden geçmeden servislere erişebilirler. Günümüzde güvenlik vakalarının büyük bir yüzdesi güvenli ağ içinde bulunan kullanıcılardan gelmektedir.
    Ateş duvarları ağın arka kapısından gelen istenmeyen veya yetkisiz erişimleri engelleyemez. Arka kapılar genelde iç kullanıcılar güvenilir olmayan ağlara bağlandıklarında veya yetkisiz bir modem ile dışarıya eriştiklerinde oluşur.
    Biçok yapılandırmada ateş duvarları virüslerre ve zararlı kodlara karşı koruma sağlayamazlar. Ateş duvarlarının çoğu paket içeriğini ve payload unu incelemediğinden bir tehtidin içeri girmekte olduğundan haberleri olmaz.
    Sonuçta, hiçbir ateş duvarı yetersiz veya kötü yönetilen güvenlik politikasına karşı koruma sağlayamaz. Eğer bir şifre dıoşarı çıkarılırsa o ağ artık risk altındadır. Kullanıcıların makinalarını açık bırakmalarından veya dikkatsiz bir şekilde şifrelerini vermelerinden dolayı birçok güvenlik gediği oluşmaktadır. Kişilerin zarar vermeye yönelik herhangi bir amaçları olmamasına karşın ağ güvenliği üzerindeki sonuçları oldukça zarar verici olabilmektedir.

    Güçlü Yanları
    Paket filtreleme tipik olarak diğer paket izleme metodlarından daha hızlıdır , çünkü paket filtreleme OSI modelinin alt katmanlarında yapılır. Doğru şekilde konfigürasyonu yapıldığında paket filtreleri ağ performasına çok az etki eder.
    Paket filtreleyen ateş duvarları açık olarak konfigüre edilebilir. İstemciler tarafında ek bir konfigürasyona ihtiyaç duyulmaz.
    Paket filtreleyen ateş duvarları diğer sistemlere göre daha ucuzdur. Birçok donanım cihazı ve yazılım paketleri kendi standart paketleri içinde peket filtreleme özelliğini içermektedir. Packet filtering firewalls typically scale better than other types of firewalls.
    Paket filtreleyen ateş duvarları uygulama bağımsız olarak çalışır. Karalar paketin başlık bilgisine göre verildiğinden herhangi bir uygulamaya bağlı değildir...
     

Sayfayı Paylaş