Evinizin ısısını zabıta ölçecek

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında selvi64 tarafından paylaşıldı.

  1. selvi64
    Offline

    selvi64 Banlı Üye

    Kayıt:
    16 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    1.301
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Belediyeler, binalardaki yalıtımın geçen yıl yürürlüğe giren TSE 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı Yönetmeliği'ne uygun olup olmadığını denetlemeye hazırlanıyor.

    Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte binalardaki ısı yalıtımı yeniden gündeme geldi. Belediyeler, binalardaki yalıtımın geçen yıl yürürlüğe giren TSE 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı Yönetmeliği'ne uygun olup olmadığını denetlemeye hazırlanıyor.

    Belediyelerin, bina yönetimine yalıtım yaptırma yetkisi bulunuyor.
    Enerjide yüzde 70 oranında dışa bağımlı olan Türkiye'de üretim ile tüketim arasındaki fark, gittikçe açılıyor. Elektrik İşleri Etüd İdaresi tarafından verilen bilgiye göre enerjinin büyük bölümü sanayide ve konutlarda kullanılıyor. Konutlarda tüketilen enerji ise genellikle ısınmaya yönelik harcanıyor. Bu da enerji maliyetlerini yükseltiyor.

    Yapılacak bir takım iyileştirmelerle ciddi tasarruflar sağlamayı düşünen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, ülke genelinde sadece binalardaki yalıtımı ile yılda 3 milyar dolarlık bir tasarrufa imza atmaya hazırlanıyor. Bu nedenle Bakanlık yürürlüğe soktuğu yönetmelikle önceliği yeni binalar olmak üzürü tüm ruhsatlı binalarda ısı yatılımını mecburi hale getirecek.

    TSE 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı Yönetmeliği'nin getirdiği enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı konusunda açıklama yapan Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu (Kardoğa) Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun Doğayı Koruma Derneği Başkanı (SAMDOK) Murat Bulut, yalıtımın hem doğa hem de enerji tüketiminin azalması bakımından önemli olduğunun altını çizdi.

    Binalardaki ısı kaybının yüzde 40'ı dış duvar, yüzde 30'u pencere, yüzde 17'si dış kapılar, yüzde 7'si çatı ve yüzde 6'sı da zeminden kaynaklandığını dile getiren Bulut, " Yalıtım sayesinde yüzde 50'ye varan yakıt tasarrufu sağlanabiliyor. Bu yönetmeliğin uygulamaya geçmesiyle enerjideki büyük israf sona erecek.

    Bunun yanı sıra petrol, doğalgaz ve kömür gibi yenilenemez enerji kaynaklarının tüketilmesi ve çevreye zararlı maddelerin miktarı azalacaktır. Bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız." diye konuştu.

    Yeni yapılan binalar için enerji sertifikası verilmesi, eski binalarda enerji tüketiminin azaltılması ve halkın bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Bulut, binaların yalıtımlı olmasının kışın ısınma ödenen bedelleri düşereceğini de bildirdi.

    Bir binada enerji tasarrufu ve ısıda verimlilik sağlayabilmek için çeşitli işlemlerin yapılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Bulut, "Öncelikle konutun yalıtımını yapılmalıdır.

    Çünkü çatıdaki ısı kaybı yüzde 20 civarında. İzolasyon artırılırsa, ısı kaybı azalır. Kapı ve pencereler yeniden yaptırılırken izoleli malzemeler tercih edilmeli, boşluklar pencere süngeri ile kaplanmalıdır. Zira pencere ve kapılardaki ısı kaybı da yüzde 15 civarındadır.

    Akşamları perdeler kapalı tutulmalıdır. Böylelikle sıcaklık içerde kalır ve enerji tasarrufu sağlanır. Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar ile engellememelidir. Doğalgaz sistemine ısı ayarlı termostat monte ettirilmelidir.

    Bu yöntemle de enerji tasarrufu mümkündür. Kombinin ısıtıcısı 19 dereceye ayarlanmalıdır. Evden bir günden fazla uzak kalınacaksa, termostat kapatılmalıdır. " ifadelerini kullandı.

    CİHAN
     

Sayfayı Paylaş