Enflasyon Şubat'ta da artacak

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında delipozu tarafından paylaşıldı.

  1. delipozu
    Offline

    delipozu Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    27 Aralık 2009
    Mesajlar:
    162
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    İstanbul
    [​IMG]


    Merkez Bankası, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından dün açıklanan Ocak ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirildi

    Merkez Bankası açıklamasında, Ocak ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,85 yükseldiği, yıllık enflasyonun da 1,66 puan artışla yüzde 8,19 olduğu anımsatılarak, yükselişin ''kamu fiyat/vergi ayarlamaları ile enerji fiyatlarındaki gelişmelerden kaynaklandığı'' belirtildi.


    Merkez Bankası tahminine göre, tütün ürünlerindeki fiyat artışlarının TÜFE üzerindeki yansımalarının gün ağırlıklı hesaplanması ve geçen yılın düşük bazı nedeniyle yıllık enflasyon, Şubat ayında da belirgin bir yükseliş sergileyecek. Temel enflasyon göstergeleri ise sınırlı artışlarla düşük seviyelerini koruyacak.


    Açıklamada, Ocak ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,85 oranında yükseldiği ve yıllık enflasyonun 1,66 puan artarak, yüzde 8,19 olduğu hatırlatıldı.


    Daha önceki raporlarda da belirtildiği gibi bu yükselişin kamu fiyat/vergi ayarlamaları ile enerji fiyatlarındaki gelişmelerden kaynaklandığı, hizmet fiyatlarının artış oranı ile diğer temel enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini devam ettirdiği kaydedildi.


    Tütün ürünlerindeki fiyat artışlarının TÜFE endeksi üzerindeki yansımalarının gün ağırlıklı hesaplanması ve geçen yılın düşük bazı nedeniyle yıllık enflasyonun Şubat ayında da belirgin bir yükseliş sergileyeceği, temel enflasyon göstergelerinin ise sınırlı artışlarla düşük seviyelerini koruyacağının tahmin edildiği bildirildi.


    ULAŞTIRMA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ETKİLİ OLDU


    Açıklamaya göre, Ocak ayında mal ve hizmet gruplarında fiyatlar sırasıyla yüzde 2,23 ve yüzde 0,79 yükseldi. Böylece, yıllık enflasyon mal grubunda yüzde 9,20, hizmet grubunda yüzde 5,35 olarak gerçekleşti.


    Hizmet grubu yıllık enflasyonu Ocak ayında sınırlı bir yükseliş kaydetti. Bu gelişmede, ulaştırma hizmetleri ile lokanta-otel grubu fiyatlarında gözlenen artışlar belirleyici oldu. Yükselişe rağmen, mevsimsellikten arındırılmış veriler grup fiyatlarındaki ılımlı seyrin korunduğuna işaret etti. Özellikle, kira kaleminin yıllık artış oranının aşağı yönlü hareketini devam ettirmesi ve endeks tarihindeki en düşük seviye olan yüzde 4,91'e gerilemesi dikkati çekti.


    ENERJİ FİYATLARI

    Ocak ayında, vergi ayarlamaları sonucunda akaryakıt ile tüpgaz fiyatları sırasıyla yüzde 8,34 ve yüzde 6,95 arttı. Kamu fiyat ayarlamalarıyla, elektrik ve şebeke suyu tarifelerinde de artışlar gözlendi. Böylelikle, enerji fiyatları aylık bazda yüzde 3,94 oranında arttı, grup yıllık enflasyonu da yüzde 8,13'e yükseldi. Gelecek aylarda enerji grubunda yıllık enflasyonun baz etkisi ile yükselmeye devam edeceği tahmin ediliyor.


    Enerji ve gıda dışı mal grubu fiyatları, Ocak ayında yüzde 2,04 oranında artış gösterdi. Bu gelişmede, vergi ayarlamalarının etkisiyle yüzde 22,04 oranında artan alkollü içecekler ve tütün fiyatları belirleyici oldu. Giyim grubunda yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla belirgin bir değişim göstermedi, ancak altın hariç dayanıklı tüketim malı yıllık enflasyonu düşüşünü sürdürdü. Altın fiyatları, bu dönemde yüzde 2,1 azaldı.


    Ocak ayında altın hariç dayanıklı mal grubu fiyatları, sırasıyla yüzde 1,75 ve yüzde 1,34 oranlarında artan otomobil ve mobilya fiyatlarının etkisiyle yüzde 1,01 yükseldi. Yıllık enflasyon, elektrikli ve elektriksiz ev aletleri ile otomobil gruplarında gerilemeye devam ederken, mobilya grubunda yükseldi.


    KIRMIZI ET FİYATLARINDA ARTIŞ EĞİLİMİ SÜRDÜ



    İşlenmemiş gıda fiyatları Ocak ayında yüzde 2,53 arttı. Taze meyve ve sebze fiyat artışları geçmiş yıllara kıyasla daha olumlu bir görünüm sergiledi, kırmızı et fiyatlarındaki artış eğilimi ise sürdü. Böylece, işlenmemiş gıda ürünleri fiyatları yıllık artış oranı yaklaşık 1 puan geriledi. İşlenmiş gıda fiyatları yıllık enflasyonu ise et ve süt ürünlerinde süregelen artışların etkisiyle yükselmeye devam etti.


    Sonuç olarak, gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu yüzde 9,38'e ulaştı. Açıklamada, Şubat ayında baz etkisi nedeniyle işlenmiş gıda fiyatlarının yıllık artış oranında belirgin bir yükseliş gözlenebileceğinin not edilmesi gerektiği belirtildi.


    Ocak ayından itibaren yürürlüğe giren, bazı enerji ve hizmet kalemleri ile alkollü içecek ve tütün ürünlerini kapsayan vergi düzenlemelerinin Ocak ayı enflasyonu üzerindeki doğrudan etkisi, tütün ürünleri başta olmak üzere söz konusu kalemlerin tüketim sepeti içindeki payının artması sonucunda 1,7 puan ile öngörülenin bir miktar üzerinde gerçekleşti.


    Değişimleri gün ağırlıklı olarak tüketici fiyatları endeksine yansıtılan tütün ürünlerinin, Şubat ayında da enflasyona yaklaşık 0,2 puanlık bir katkıda bulunması bekleniyor.

    Kaynak : AA

     

Sayfayı Paylaş