Emek Sineması'nın Yıkılmaması için Yürüdüler

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında alpus tarafından paylaşıldı.

  1. alpus
    Offline

    alpus Süper Üye Üye

    Kayıt:
    11 Eylül 2008
    Mesajlar:
    1.034
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    BURSA-Gemlik

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    'ndaki Tarihi Emek Sineması'nın Yıkılmak İstenmesini Protesto Eden Yaklaşık 500 Kişilik Grup

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Meydanı'nda Eylem Yaptı. Grup Üyeleri, Trampet ve Zurna Çalarak Renkli Görüntüler Oluşturdu.



    Türk sineması ile aynı yaşta olduğu için sanat dünyasının yıkılmasına karşı çıktığı Yeşilçam Sokak'taki tarihi Emek Sineması'nın yıkılıp yerine iş merkezi inşa edilmesine karşı çıkan grup,

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Meydanı'nda toplandı.
    'Güvencesizliğe sessiz kalma', 'Uluslararası işçi filmleri festivali', 'Emek Sineması'nın yıkılmasına karşıyız' yazılı pankart ve dövizlerin yanı sıra Hacivat ve Karagöz'ün karikatürlerini taşıyan grup üyeleri, trampet ve zurna çalarak renkli görüntüler oluşturdu.
    Çevredekilerin şaşkın bakışları altında gerçekleştirilen eylemde grup üyeleri, Emek Sineması'na doğru yola çıktı. 'Hak verilmez alınır', 'Emek bizim

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    bizim' şeklinde slogan atıp yollarına devam eden grup, 'Emek Sineması halen burada. Yıkmak istiyorlar. Yıktırmıyoruz' yazılı mührü Emek Sineması'nın duvarına yapıştırdı.
    Emek Sineması önünde basın açıklaması yapan grup, Emek Sineması'nın ticari biçimden arındırılarak, halkın serbestçe kullanabildiği bir kültür-sanat mekânı olarak korunması gerektiğini belirttiler; Emek Sineması'nın yıkılmasına asla izin vermeyeceklerini ifade ettiler.
    Eylemciler, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.
    Türkiye Cumhuriyeti'nin en eski sinemalarından biri olan Emek Sineması, 1924 yılında 'Melek' adıyla izleyicilerini karşısında topladı. Perdenin her iki yanında yer alan 'Art Nouveau' tarzı melek figürlerinden ismini alan sinemanın ilk sahipleri, o dönem İpek ve Sümer sinemalarının da sahipleri olan A. Saltiel ile H. Artidi'ydi.
    Daha sonra Emekli Sandığı'na devredilen sinemayı 1958 yılına kadar İpekçi kardeşler işletti. Bu tarihte Emekli Sandığı, sinemanın işletmeciliğini de alarak adını 'Emek' olarak değiştirdi.1993 yılında ciddi bir restorasyondan geçen sinema, son olarak 2000 yılında koltuklarını, ses düzenini yeniledi. Türk sineması ile yaşıt olduğu için sanatseverler tarafından akıbeti ilgiyle takip edilen Emek Sineması, Türk sinemasının en büyük sembollerinden biri oldu.
     

Sayfayı Paylaş