Dünyanın dibinde 3 saat geçirdi

Konu, 'Dünyadan Haberler' kısmında sge2011 tarafından paylaşıldı.

  1. sge2011
    Offline

    sge2011 Kıdemli Üye Üye

    Kayıt:
    3 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    408
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    alaşehir
    Hollywood yönetmeni James Cameron, Pasifik’te bulunan, dünyanın en derin noktasına indi. Okyanusun yaklaşık 11 bin metre derinliğindeki Mariana Çukuru’nun dibinde, binlerce tonluk muazzam basınç altında tam üç saat geçiren maceracı yönetmen, “Dibe vurmak hiç bu kadar iyi gelmemişti” dedi
    Kanadalı sinema yönetmeni James Cameron, bilim meraklılarının büyük ilgi duyacağı nadir bir işe imza attı. Cameron, özel denizaltısıyla, Pasifik Okyanusu’nda bulunan ve “dünyanın tabanı” diye adlandırılan Mariana Çukuru’nda üç saat geçirdi. 10 bin 898 metre derinlikteki çukura, pazar gecesi TSİ 23.52’de ulaşan Cameron’ın yüzeye çıktıktan sonra söylediği ilk söz, “Tüm sistemler tamam” oldu. Filipinlerin 200 kilometre doğusunda bulunan “dünyanın tabanı”na ilk kez, 1960 yılında İsviçreli mühendis Jacques Piccard ve ABD’li bahriyeli teğmen Don Walsh inmiş, ancak bu serüven, ikilinin içinde bulunduğu Amerikan donanmasına ait , Trieste adlı batiskaf dibe vurduğunda çok fazla kum kalktığı için sadece 20 dakika sürmüş, kaydadeğer hiçbir bulguya da ulaşılamamıştı
    Büyük Kanyon’dan daha uzun
    Titanic ve Avatar filmlerinin yönetmeni James Cameron, bu noktaya tek başına inen ilk kişi olurken, bir yandan çekeceği film için benzersiz görüntüler aldı, bir yandan da bilim insanlarına aktaracağı ayrıntılı gözlemler yaptı. Yaklaşık 11 kilometre derinde bulunan Mariana Çukuru’nun uzunluğu 2 bin 550 kilometre, ortalama genişliğiyse 69 metre. Çukurun büyüklüğünü anlamak için, kapladığı alanın, ABD’deki ünlü Büyük Kanyon’dan 120 kat daha büyük, derinliğininse Everest Dağı’nın yüksekliğinden yaklaşık iki bin metre daha uzun olduğunu düşünmek yeterli. Topladığı numuneler bilim insanları için benzersiz nitelikte olan James Cameron, Twitter’dan yayımladığı mesajda, “Dibe vurmak hiç bu kadar iyi gelmemişti. Neler gördüğümüzü sizinle paylaşmaya sabırsızlanıyorum” dedi. Dünyanın tabanının “ıssız bir gezegen”e benzediğini vurgulayan ve kötü şeyler olacağı hissini uyandırdığını söyleyen Cameron’ın bulgu, fotoğraf ve diğer görüntülerinin yavaş yavaş kamuoyuna aktarılması bekleniyor.
    156 dakikada indi, 70 dakikada çıktı
    James Cameron’ı 156 dakikalık bir yolculukla dünyanın tabanına indiren ve beklenenden daha kısa olmak üzere, 70 dakikada yüzeye çıkartan “Dikey Torpil” adlı denizaltının önemli özellikleri var. Tamamıyla Cameron tarafından bizzat tasarlanan minik denizaltı, Çukur’da bulunan metrekare başına 7.250 tonun üzerindeki basınca dayanıklı. Bu basınç oranı, standart deniz basıncından yaklaşık bin kat fazla. Dikey Torpil’in yüzeyinde, bir çatlama yaşansaydı, Avustralyalı mühendislerce inşa edilen denizaltı otomatik olarak kendi içine kapanarak savunmaya geçecekti.
    Dikey Torpil’in özellikleri
    * Ağırlığı 12 ton
    * Denizaltının içinde Cameron’a kalan 6 santimetrelik çelikle kaplanmış alanın genişliği bir metre. Yönetmen, bu daracık alanda dizleri kırık ve neredeyse tamamen hareketsiz saatlerce kalabilmek için, uzun süredir her gün yoga ve koşu yapıyordu.
    * Denizaltıda 11 kilometre derinlikteki basınca dayanıklı üç boyutlu kameralar ve bir stereoskopik kamera var.
    * James Cameron daha önce, 33’ü Titanic filmi olmak üzere 72 kez derin su dalışı gerçekleştirmişti.
    * Dünyada bugüne dek derin dalış denemelerinde yaşanan kazalar nedeniyle beş kişi öldü
     
  2. BAYRAM34
    Offline

    BAYRAM34 Kıdemli Üye Üye

    Kayıt:
    18 Kasım 2009
    Mesajlar:
    417
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    İSTANBUL
    güzel bir macera
     
  3. trakyali5
    Offline

    trakyali5 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    12 Mart 2012
    Mesajlar:
    46
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    trakya
    para var huzur var bu işlerle ugrasırlar tabi
     

Sayfayı Paylaş