Dünyadaki en mucit milletler

Konu, 'Teknolojik haberler' kısmında Örnek tarafından paylaşıldı.

  1. Örnek
    Online

    Örnek Guest

    İspanya’nın başkenti Madrid’de “Avrupa’da Yılın Mucitleri Ödülü” verildi. Ödüle layık görülenler arasında iki ülke ön plana çıktı.

    [​IMG]

    Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü’nün dünya genelinde sanayileri en gelişmiş 16 ülke arasında yaptığı bir araştırmada, Almanya yeni icatlar alanında 9’uncu sırada yer alıyor. En çok buluşa imza atan ülkeler listesinin en başındaysa değişmeyen isimler; ABD ve İsviçre geliyor.

    Berlin merkezli Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü'nün Federal Sanayi Birliği’nin talebiyle her yıl düzenli olarak yaptığı yeni icatlar araştırması için son beş yıldır farklı kriterler de gözetilmeye başladı. Buna göre piyasaya uygun ürünler geliştirilmesiyle buna dair bilgilerin artırılmasına katkıda bulunmak, icatlar için mali kaynak temini ayrıca okul ve işletmelerde verilen eğitimlerin kalitesi de belirleyici kriterler arasına alındı.

    Listede orta sıralarda yer alan Almanya’nın diğer ülkelere oranla özelikle gündelik yaşamda yaygın kullanımı olan yeni ürünler geliştirmesi oldukça olumlu bulunuyor. Stefan Frage de pratik ürünler geliştiren bilim adamlarından. Frage, denizlerdeki yük gemilerinin başka bir yere nakledilebilmesi için devasa uçurtmalar üretiyor. Dev uçurtmalar sayesinde sefer başına yüzde 35’lere varan yakıt tasaruffu sağlanırken, karbondioksit salınımı seviyesi de düşüyor.

    Nano teknolojilere ilgi büyük

    Almanya’da oldukça popüler olan yenilik alanlarından en önemlilerinden birini parçacık, yani nano ürün geliştirme oluşturuyor. Nano teknolojisi özellikle tıp ve yeni materyallerin üretiminde oldukça rağbet görüyor.

    Almanya’daki nano teknoloji araştırmalarında Aachen Üniversitesi başı çekiyor. Demir ve çelik partikülleri üzerinde araştırmalar yapan Lutz Schapp, bu sayede yeni materyaller geliştirebildiklerini anlatıyor. Sachapp, yeni teknolojiler sayesinde yorucu ve geleneksel yöntemlere başvurmaya gerek kalmadığı görüşünde.

    Bilimsel araştırmalara destek artıyor

    Materyallerin farklı şekilde işlenebilmesi olanağı yeni ürünlerin geliştirtebilmesini de kolaylaştırıyor. Almanya’da bilim insanlarıyla sanayi kuruluşları arasındaki iletişimin artırılması son yıllarda devlet tarafından daha fazla teşvik edilmeye başlandı. Endüstri kolları, giderek daha fazla bilim insanını ihtiyaç duydukları yeni teknoloji ve ürünler geliştirmesi ayrıca bu yöndeki çalışmalarını artırması için üniversitelere maddi destek sağlar oldu.

    Ancak araştırmacı Jörn Eselius, endüstriyel teşvikin bağımsız araştırma ve geliştirme projeleri üzerinde olumsuz bir etki de yarattığı görüşünde. Eselius, “Bu durum işimizi güçleştiriyor. Çünkü projelerimiz henüz başlangıç aşamasında, başarılı olup olmayacağı oldukça riskli ve piyasaya sürülmesi için daha uzun bir süreye ihtiyaç var. Bu yüzden mali kaynak bulmakta zorlanıyoruz”diyor.

    Buna rağmen Almanya’nın önde gelen araştırma enstitüleri yeni icat ve araştırmaların teşviki için küçük şirketler kurarak, yeni patentlerin geliştirilip, test edilmesini sağlıyor. Alman Frauenhofer Enstitüsü’nün yanı sıra Max Plank Enstitisü de yıllardır bağımsız “Max Plank Innovation” adlı bir şirketle çalışıyor. Max Plank Innovation şirketi şimdiye kadar 2 bin 600 yeni icadın 1500’ünün üretimi için aracılık etti.
     

Sayfayı Paylaş