[FONT=Helvetica,Verdana,Arial]VATAN ANKARA[/FONT] Türkiye’nin füze teknolojisinde önemli bir aşaması olarak gösterilen aktif lazer güdümlü füzesi “CİRİT”, kaydettiği başarılarla dünya gündeminde yer alıyor. Roketsan tarafından üretilen CİRİT’in başarılı testleri, yabancı ülkelerin silahlı kuvvetlerinin de ilgisini çekmeye başladı. CİRİT’in, yurtiçindeki ihtiyaçları karşıladıktan sonra, yurtdışından da önemli bir talep görmesi bekleniyor. CİRİT’in, 2010 yılı itibarıyla tüm geliştirme ve tasarım doğrulama faaliyetleri tamamlandı. Seri üretim faaliyetleri, kalifikasyon çalışmalarına paralel olarak başladı. Halen parça ve alt sistem seviyesinde seri üretim çalışmaları yürütülürken, ilk seri üretim kafilesinin, bu yıl içinde üretilmesi hedefleniyor. 8 kilometre menzilli ’CİRİT’in Türkiye’deki füze teknolojisi geliştirilmesi için de önemli bir aşama olduğu kaydediliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesine kazandırılacak lazer güdümlü füze CİRİT, özellikle Türk şirketleri TUSA™ ve Aselsan ile İtalyan Finmeccanica grubu şirketi AgustaWestland’ın ortak üreteceği T129 taarruz helikopterinde kullanılacak. LAZER GÜDÜMLÜ ATAK helikopterlerinin havadan yer hedeflerine karşı kullandığı 2.75 yarı aktif lazer güdümlü füzesi CİRİT, hafif zırhlı hedeflere karşı yüksek doğrulukta çalışıyor.