Dua,Allahín Yüceligi karsisinda,kulun aczini itiraf etmesi,yartaicidan lutuf ve yardim dilemesi demektir.Allah ile inanan kisi arasinda vasitasiz bir iletisim araci olan duanin temelinde O'na iman ve güven vardir.Dua,aciz olan insan ile,káadir olan Allah arasinda adeta bir köprü vazifesi görür.Bu anlamda dua kulun,Rabbine en kisa yoldan ulasma tarzidir.Dua,ayni zamanda Yaraticiya olan iman ve teslimiyetin bir ifadesidir.Kullugun özü oldugu gibi,imanin pratik bir yansimasi olarak da önemlidir.Yüce Allah:'De ki!Duaniz olmazsa Rabbim size ne diye deger versin?'buyurmaktadir.(Furkan,25/77).Yüce Allah kulunun kendisine siginmasindan,yakarmasindan ve yardim istemesinden hosnut olmaktadir.Kisinin Allah'a samimi bir sekilde ve husu icinde yalvarip yakarmasi esastir.Dua yúksek sele degil,sade bir dil ve duyarli bir kalple yapilmali,bagirarak,gösterise kacan bir tavirla dua yapmaktan siddetle kacinilmalidir.Allah'i anan,O'na siginan,O'ndan yardim isteyen bir kul,hem O'nun rizasini kazanir,hem'de yardimini elde eder.