DTÜ'nün 'Çip' Merkezine Rekor Destek!

Konu, 'Teknolojik haberler' kısmında Minik06 tarafından paylaşıldı.

  1. Minik06
    Offline

    Minik06 Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    6 Eylül 2009
    Mesajlar:
    119
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    Ankara
    ANKARA - ODTÜ'nün savunmadan otomotive,beyaz eşyadan biyomedikal teknolojilere kadar pek çok sektöre mikroalgilayici ve mikrosistem çipi geliştiren MikroElektroMekanik Sistemler (MEMS) Araştirma ve Uygulama Merkezi, AB'nin 320 başvuru merkez arasindan belirlediği 16 mükemmeliyet merkezi arasina girdi.

    Merkez, AB Çerçeve Programlari (ÇP) kapsaminda Türkiye'den bir kurumun aldiği 2,7 milyon avroluk pay ile en yüksek bütçeli proje olma özelliğine kavuştu. Bütçe ile merkezin teknolojik ve cihaz alt yapisini geliştirecek olan ODTÜ,proje ile merkeze yurt dişindan uzmanlar getirtecek, ayrica Türk araştirmacilarin Avrupa'nin kritik merkezlerine eğitim amaçli gitmesini sağlayacak.

    ODTÜ MEMS Merkezi Başkani Prof.Dr.Tayfun Akin,15 yil önce kurulan merkezde geliştirilen MEMS kisa adi ile bilinen ve çip içinde mikro boyutlu mekanik yapilarin üretildiği teknoloji ile hemen hemen tüm sektörlerde maliyetleri düşük akilli sistemlerin geliştirilebileceğini ifade etti.

    Merkezde savunma sanayiden otomotive,beyaz eşyadan biyomedikal teknolojilere pek çok sektör için algilayicilar yapildiğini anlatan Akin,''Geldiğimiz nokta itibariyle dünyadaki sayili MEMS araştirma merkezleri arasinda olduğumuzu söyleyebiliriz.Prototip ürünlerimizin performansi dünyadaki en iyilerle yarişacak düzeyde.Şu andaki hedefimiz,geliştirdiğimiz teknolojinin sanayimize aktarilabilmesi ve ekonomimize ileri teknoloji ürünleri ile bir girdi sağlanmasi'' diye konuştu.

    MILYON DOLARLIK BÜTÇESI ILE EN BÜYÜK PROJE
    Prof.Dr.Akin,Avrupa'da araştirma potansiyeli yüksek araştirma gruplarinin daha da gelişerek bu gruplarin bir mükemmeliyet merkezi oluşturmasina yönelik Regional Potential (REGPOT) adli çağriya geçen yil yaptiklari başvurunun sonuçlandiğini bildirdi.

    Akin,çağriya 320 projenin önerildiğini belirterek,ODTÜ MEMS'nin belirlenen 16 merkez arasinda girdiğini kaydetti.

    AB ÇP'den ODTÜ MEMS'e 2,7 milyon avroluk bütçe ayrildiğini belirten Akin,bu rakamin bugüne kadar Türkiye'den bir üniversite veya araştirma kurumunun aldiği en yüksek AB araştirma projesi payi olduğuna işaret etti.

    Akin,proje kapsaminda ODTÜ-MEMS'in,Belçika'dan IMEC,Isviçre'den EPFL ve ETH,Almanya'dan IMTEK,Fransa'dan LAAS gibi MEMS ve mikrosistem teknolojileri konusunda uzman araştirma merkezleri ile beraber çalişacağini ve gelecek için ortak projeler oluşturacağini anlatti.

    Merkezin 60 milyon dolarlik temiz alan alt yapisi ve cihaz parkina sahip olduğunu aktaran Akin, merkezin proje ile daha ileri teknoloji çalişmalari yapabilecek seviyeye getirileceğini dile getirdi.

    Akin,yurt dişindaki uzmanlarin da MEMS'deki projelere katilacağini bildirerek,ayrica Türk araştirmacilarinin da eğitim amaçli olarak diğer mükemmeliyet merkezlerine gideceğini ve önemli projelerde görev alacağini söyledi.

    MEMS'IN GURUR VEREN BAŞARI ÖYKÜSÜ
    Türkiye'de mikrosistemler alanindaki ilk çalişmalari başlatmiş grup olarak 1995 yilinda ODTÜ bünyesinde faaliyet gösteren ODTÜ-MEMS, 2008'de YÖK karari ile merkez statüsüne kavuştu.

    Mikrosistemler konusunda uluslararasi sayginliğa sahip ve Türkiye'nin bu alandaki en iddiali araştirma kurumu olan ODTÜ MEMS'de 8 öğretim üyesi ve görevlisi,5 doktorali araştirmaci, 40'dan fazla yüksek lisans ve doktora öğrencisi ile birlikte 26 teknik personel görev yapiyor.

    Merkez'de uluslararasi alanda önemli ve kritik bir teknoloji olan mikrosistemler konusunda tasarim, üretim ve prototip geliştirme amaçli Ar-Ge faaliyetleri sürdürülüyor.

    DPT,TÜBITAK,AB 7.Çerçeve Programi,MSB Ar-Ge ve Savunma Sanayi Müsteşarliği gibi farkli kaynaklardan destekli pek çok araştirma projesinin yürütüldüğü MEMS'de savunma sanayinden biyomedikal alanina kadar pek çok farkli uygulamada kullanilabilecek mikroalgilayicilar geliştiriliyor.

    Merkez'de ayrica Türkiye'deki hem diğer üniversite ve araştirma kurumlarina hem de çeşitli sanayi kuruluşlarina mikrosistem ve mikroelektronik üretim süreçleri konusunda çok çeşitli ve kapsamli hizmetler veriliyor.

    1994 yilinda Michigan Üniversitesi'nden doktora derecesi aldiktan sonra 1995'de Türkiye'ye dönen ve Türkiye'deki ilk MEMS grubunu kuran Merkez Başkani Prof.Dr.Tayfun Akin,2006'da en prestijli MEMS konferansi olan IEEE Uluslararasi MEMS Konferansini Istanbul'da düzenledi. Türkiye 1984'den beri her yil dönüşümlü olarak başka bir kitada yapilan bu konferansin düzenlendiği 4.Avrupa ülkesi oldu.

    Prof.Dr.Akin,ABD Ulusal Bilim Kurumu (NSF) tarafindan 2009 yilinda yapilan ve önümüzdeki 30 yil için mikro ve nano teknolojilerdeki muhtemel gelişmelerin ve hedeflerin ele alindiği bir çaliştaya davet edilen dünyadaki 4 yabanci bilim insanindan biri olarak seçildi.
     

Sayfayı Paylaş