Domuz gribi aşısı kimler için tehlikeli

Konu, 'Genel Sağlık' kısmında selvi64 tarafından paylaşıldı.

  1. selvi64
    Offline

    selvi64 Banlı Üye

    Kayıt:
    16 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    1.301
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Türkiye’de giderek yayılan domuz gribi ve aşısıyla ilgili tartışmalar sürerken uzmanlar en büyük risk grubunun organ nakli hastaları ile kemoterapi alanlar olduğuna dikkat çekiyor.

    Domuz gribi salgını halen gündemin en tepesinde. Uzmanlar risk grubundakilerin aşı yaptırması gerektiğini savunuyor ama kafalar karışık. Hamileler, çocuklar ve bağışıklık sistemi baskılanmışlar risk grubu içinde. Bağışıklık sistemi baskılanmış olanların başında da organ nakli olanlarla kanser tedavisi gören kemoterapi hastaları geliyor.

    İLK BİR YIL ÖNEMLİ

    Florance Nightingale Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yaman Tokat, şu ana kadar organ nakli geçirmiş 20 binin üzerinde hasta olduğuna dikkat çekerek “Nakil olanların ilk yıl içinde yüksek doz ilaç aldığı için gribe yakalanma ve hastalıktan zarar görme riski yüksektir. İşte bu hastaların bu aşıyı yaptırmaları gerekli olabilir. Ama doktorlarına danışarak” dedi.

    MEVSİMSEL GRİP BİLE RİSKLİ

    İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Rejin Kebudi de kanser tedavisi gören çocuklarla ilgili “Aşının yapılacağı dönemdeki kan sayımı önemli. Kandaki antikorlar belli bir düzeyde olmadan aşıyı önermiyoruz” diye konuştu. 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İdris Yücel ise şunları söyledi: Kemoterapi tedavisi görenlerde bağışıklık zayıf olduğu için aşı çalışmaz. Grip aşısı için de böyle. Bu nedenle kemoterapi hastalarının aşıyı olup olmayacağına doktorları karar vermeli.

    Domuz gribi paniği büyüyor

    İstanbul’da 19 öğrencinin domuz gribi tespit edilmesinin ardından onlarla temasta bulunan 60 öğrenci ve eğitim görevlisine de domuz gribi şüphesiyle test yapıldı. Vali Muammer Güler bu kişilere yönelik testlerin sonucuna göre il genelinde okulların tatiline gerek olmadığını söyledi. Güler, son durumu şöyle özetledi: 16 Ekim’den bu yana 28’i öğrenci toplam 43 kişide domuz gribi tespit edildi. 14 Mayıs’tan bu yana ise 280 civarında domuz gribi vakası tespit edildi. Çoğu tedavi edildi. Yatan hasta yok ve ölüm yaşanmadı. Salgın riski ise devam ediyor.

    Hamilelere aşı riskli

    Domuz gribi açısından en ciddi risk grubu altında olmaları anne adaylarını endişelendirdi. Uzmanlar domuz gribi aşısıyla ilgili hamilelerdeki sonuçlarına dair herhangi bir bilgi bulunmadığını vurguladı. Türk-Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü “Anne adayı kadınlar aşıdan ziyade hastalıktan korunmaya odaklanmalı. Zira grip, bu kişilerde daha ağır seyrediyor. Bir de grip şüphesi olan hamilelerde domuz gribinin test edilmesi daha önemli” dedi. (STAR)
     
  2. lnb34
    Offline

    lnb34 Süper Üye Üye

    Kayıt:
    15 Ekim 2009
    Mesajlar:
    698
    Beğenilen Mesajlar:
    4
    Şehir:
    İSTANBUL
    inş en kısa zamanda su domuz gribi belasından tüm dünya kurtulur durum baya ciddi gözüküyor
     

Sayfayı Paylaş