Dreambox 500 S cihazlara İMAGE yükledikten sonra yada FABRİKA AYARLARINA döndükten sonra bir çok kullanıcı ne yapacağını bilmiyor bunda bir etkende menülerin karşımıza ingilizce olarak gelmesi. Aşağıda yapılması gereken ana ayarlar hakkında resimli anlatımları vereceğim yapmış olduğum düzenleme GEMİNİ 4.60 üzerindedir. İmage yükleyen yada cihazını resetleyen arkadaşlara bazı noktalarda mutlaka bie pc ve Cross DATA kablosu lazım olacaktır. Yalnız burda bir iki uyarıda bulunmak istiyorum. 1. Dreambox aldığınız zaman mutlaka ilk olarak FLASHWIZARD programı ile cihazın bir backup unu mutlaka alın. 2. Cihazınızda server kullanıyor iseniz mutlaka server bilgilerini bir yere not edin mümkünse serverın config dosyasının bir yedeğini alın.
1- Cihaz ilk açıldığı zaman Karşımıza aşağıdaki TV SİSTEM kısmı gelir burda PAL seçeneğini seçip YEŞİL tuşla kayıt yapıyoruz. 2- TV SİSTEM modundan sonra aşağıdaki DİL seçeneği menüsü gelir ve sadece ENGLİSH seçeneği vardır ve OK tuşuna basarak bu menüyü geçeriz. Bazı imagelerde (TDW gibi) Türkçe dil seçeneği imageye editlenip başlangıçta Türkçe seçeneği bulunmaktadır ama ben burda standart ayarlar sunuyorum. 3- DİL seçeneğinden sonra karşımıza ZAMAN DİLİMİ menüsü gelir burda bulunduğumuz bölgeye göre seçimimiz yapar YEŞİL tuşla kayıt yapıp devam ederiz. 4- Zaman Dilimi yapılandırmadan Sonra karşımıza UYDU YAPILANDIRMA menüsü gelir. 4- Uydu yapılandırmada herhangi bir işlem yapmadan çıkıyoruz. Bu kısmı cihazımıza TÜRKÇE menü yaptıktan sonra geçicem
Arkadaşlar cihazı net ile kullanmayan arkadaşlar bu kısmı geçebilirler. Burda ilk olarak cihazımızı networke dahil edip IP yapılandırmasını yaparak DOWNLOAD FTP den gerekli dosyaları indirmek için gerekli yapılandırmayı yapıyoruz. 1- MENÜ tuşuna basın ses açıp kapama tuşları ile SETUP ve ardından EXPERT SETUP a girin. 2- Expert Setupa(Uzman Kurulum) girdikten Communication Setupa(İletişim Kurulumu) giriyoruz. 3- Burda kendi modemimizin varsayılan ağ geçidine göre IP yapılandırmasını yapıyoruz. Bu kısımda eğer DHCP işaretli olursa dreambox otomatik ip alır elle ip vermek istiyorsanız DHCP deki işareti kaldırın. IP : Bu kısma dreambox vereceğimiz IP yazıyoruz aşağıda ben 192.168.1.100 verdim.( özellikle 50 den sonra bir rakama verirseniz çakışma durumu olmaz.) NetMask : Bu kısım genel olarak 255.255.255.0 dır. Nameserver : Bu kısma modemin varsayılan ağ geçidi IP sini girin. Modemin varsayılan IP adresi ayrıca modem setup IP dir. Varsayılan ağ geçidini öğrenmek için Ağ bağlantılarından yerel ağ üzerınden durum seçeneğinde görebilirsiniz yada BAŞLAT-ÇALIŞTIR a girin CMD yazıp enter yapın karşımıza gelen dos ekranında ipconfig yazıp enterbastığınızda pc mıze ait IP bilgileri gelir. Getewey : Bu kısma özellikle varsayılan ağ geçidi IP sini yazın. 4- IP yapılandırmayı yaptıktan sonra YEŞİL tuşla kayıt yapın ve cihazınızı fişten çekip tekrar çalıştırın.
Cihazımız şu an İngilizce menü olduğu için İMAGE FTP sinden Türkçe dil seçeneğini indirebilr yada FlashFXP programı ile Türkçe dil dosyasını yükleyebiliriz. İlk olarak evde internet bağlantısı olmayan arkadaşlar için yapılması gerekenler şunlar evinde internet olmasa bile cihazı Türkçe dil menülü yapmak için bir pc ve Cross DATA kablosu lazım çünkü DATA kablosu ile PC yi cihaza bağlayıp FlashFXP programı ile cihaza bağlanacaklar. Bunlar varsa Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. ! türkçe dil dosyasını indirsinler ve sonra cihaza Flash FXP programı ile bağlanarak VAR-SHARE-Locale Klasörünün içine verdiğim tr klasörünü transfer etsinler. Yalnız burda şu noktaya değinmek istiyorum tr dil paketi bazı imagelerde VAR-SHARE-Locale klasörüne yüklenmio bunlardan biride NABİLO image NABİLO imagede tr dil paketini VAR-locale klasörüne kopyalayın. Sonra aşağıda resimlerde de anlattım SETUP-System Settıngs-OSD Language den Türkçe seçeneğini seçebilirsiniz. İndirdiğiniz dosyada İmage versiyonlarına göre aldığım Türkçe dil dosylarıdır Cihazınızdaki imageye göre dil dosyasını yükleyin. Ayrıca FlaşhFXP programını kullanmasını bilmeyenler Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. ! resimli anlatımı inceleyebilirler. 1- Kumandadan MAVİ tuşa basın karşımıza gelen blue menüde Addons seçeneğine girin. 2- Addons menüsünde Download (Gemini Server) kısmına girin. 3- FTP server kısmında Locale yani dil dosyalarının bulunduğu kısma girin. 4- Locale kısmından Türkçe dil dosyasını bulun üzerinde OK tuşuna basın ve indirme başlıyacaktır indirdikten sonra gelen menüde size kurulsunmu die sorar bu kısımda 2 defa OK tuşuna basarsanız Türkçe DİL seçeneği cihaza kurulmuş olur. 5- Türkçe dil seçeneği cihaza yüklendikten sonra tükçe dil seçeneğini menüden seçmek gerekiyor. Bunun için Menü tuşuna basın ardından SETUPa girin ve SYSTEM SETTİNGS kısmına girin. 6- System Settings kımında OSD Language kısmına giriyoruz. 7- OSD Language kısmında TÜRKÇE şıkkının üzerine gelip OK tuşuna basın ve EXİT ile tüm menülerden çıkın ve tekrar menülere girdiğiniz zaman menülerin TÜRKÇE olduğunu göreceksiniz. Bundan sonra İşimiz daha kolay.
1- Menü-Kurulum-Servis Arama dan UYDU YAPILANDIRMAYA giriyoruz. 2- Uydu yapılandırmada çanak sistemimize göre seçimimizi yapıyoruz. Burda çoğunlukla kullanılan 4 çıkışlı diseqc seçeneğini seçtim. Siz kendi sisteminiz ne ise ona göre seçim yapabilirsiniz. 3- Diseqc seçeneğini belirledikten sonra diseqin hangi çıkışlarına hangi uydu bağlı ise ona göre uydu seçimlerini yapıyoruz. 4- Uydu yapılandırma işmei bittikten sonra Kanal tarama işlemine geçebiliriz. Kanalları otomatik taratmak için Servis Arama Kısmında ki Otomatik transporder taramaya giriyoruz. 5- Otomatik transporder tarama dan hangi uyduyu tarattırmak sitiyorsak seçiyoruz ve sonrasında cihaz uyduya ait sinyale kitlendiği zaman Taramayı başlatabilirsiniz. Tarama işlemi bittiği zaman kanallar otomatik olarak kayıt edilecek cihazda başka bir uydu taramak isteyip istemediğinizle ilgili menü çıkacaktır. 6- Network arama yada pıd değerlerini girerek yani manuel elle arama yapmak için Servis arama menüsünden Elle ile Transporder Tarama kısmına giriyoruz. 7- Elle transperder taramada uydu seçimini yapıp gerekli frekans değerlerini girdikten sonra cihaz sinyale kitlendiğinde taramayı başlatabiliriz. Eğerki network(Şebeke) arama yapacaksak AĞ ARAMA seçeneğini işaretleyiruz. PİD değerlerini girmek için SARI tuşa basıp girebilirsiniz.
Cihazımıza hazır kanal listesi yüklediğimizde yada otomatik uydu tarattırma yaptığımızda açılış kanalı belirlenmez cihazı kapatıp açtığınızda herhangi bir kanalda açılmaz bunu iki şekilde ayarlayabiliriz. 1- Açılmasını istediğimiz kanal gelin sonra OK tuşuna basın kanal listesi çıkınca MENÜ tuşuna basın Servis Menüsünden Açılış servisi Olarak Ayarla kısmını seçip OK leyin. 2- Birinci seçenek ile olmazsa istediğiniz kanalda iken Kumanda dan kapatma tuşuna uzun bir şekilde basın gelen menüde Şimdi yeniden çalıştır seçeneğini seçip OK basın çihaz kendiliğinden kapanıp açılacaktır ve istediğiniz kanal gelecektir.
Dreamboxta normal uydu cihazlarındaki fovari listeye benzer Buket Sistemi Vardır. BUKET OLUŞTURMA 1- BUKET oluşturmak için MENÜ-KURULUM-SERVİS DÜZENLEME kısmına girip Yeni Buket Oluştura seçiyoruz. Oluşturacağımız buket Tv kanalları için ise TV kısmını seçip Buket adını yazıp OKtuşuna basıyoruz. 2- Buketi oluşturduktan sonra Servis düzenleme menüsündeki Bukete Servis Ekle kısmına giriyor Tv seçeneğini seçiyor ve oluşturduğumuz Buketi seçiyoruz Karşımıza sistemimizde olan uydular geliyor hangi uydudan Bukete kanal taşıyacaksak o uyduyu seçiyoruz ve karşımıza kanal listesi geliyor bu listeden hangi kanalları seçmek istoysak üzerine gelip OK tuşuna basmanız yeterli daha sonra exit ile çıkabilirsiniz. 3- Bukete girmek için OK tuşuna bastıktan sonra MAVİ tuşa bastığınızda Buket listesi gelir eğer Buket listesinde iken AÇILIŞ KANALINI belirlerseniz cihaz her zaman sizin seçtiğiniz BUKET ve KANAL dan açılır. 4- Buketteki Kanal listesi sıralamasını değiştirmek için OK tuşuna basın Kanal listesi gelince MENÜ tuşu ile Servis Menüsüne girin burda KAYDIRMA KİPİNİ ETKİNLEŞTİRİ seçin karşınıza kanal listesi gelecek burda hangi kanalı taşımak isitoyrsanız onun üzerinde OK tuşuna basın KIRMIZI olacaktır ve isteiğiniz yere taşıdıktan sonra tekrar OK tuşuna basınca işlem tamamlanmış olur. 5- Bu işlemleri yaptıktan sonra Kumnada dan kapatma tuşuna uzun bir süre basıp Sistemi yeniden başlat seçeneğini uygulayın. KANAL KİLİTLEME ve SAKLAMA 1. Menü-Kurulum dan Ebeveyn Kilidi kısmına giriyoruz. 2- Ebeveyn Kilidi kısmını işaretliyoruz ve şifre değişimi kısmından belirlediğimiz 4 haneli şifreyi giriyoruz. Eğer kilitlediğimiz kanalların gizlenmesini istiyor isek Kitlenmiş servisleri Sakla seçeneğini işaretleyip YEŞİL tuşa basıp kayıt ediyoruz. 3- Ebeveyn Kilidini aktif ettikten sonra kitleyeceğimiz kanal da ikenOK tuşuna basıp kanal listesinde iken MENÜ tuşuna basarak Servis Menüsünden KİLİTLE kısmına gelip Ok tuşuna bastığımızda kanal kilitlenmiş olur. Yine aynı menude ki Ebeveyn kilidini devreden cıkar ve al seçeneği ile kanal kilitlerini açıp kapayabiliriz. Bu işlemleri yaptıktan sonra Kumanda dan kapatma tuşuna uzun bir süre basıp Sistemi yeniden başlat seçeneğini uygulayın. " Not : Anlatımda Emeği Geçen ' VOLAN ' Kardeşimize Teşekkürler Ederiz...Saygılar... "