Dizüstü veya Masaüstü Bilgisayarlar Neden Isınır?

Konu, 'Sorun Ve Cevapları' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Dizüstü veya Masaüstü Bilgisayarlar Neden Isınır?

    [​IMG]
    Bilgisayar başında saatlerce oturanların şikayetlerinden biri de sıcaklıktır. Bilgisayarınız veya laptopunuz aniden kapanıyorsa aşırı ısınmasından olabilir. Oda sıcaklığı da bilgisayarın ısısını etkiler. Özellikle yaz aylarında yüksek sıcaklık nedeniyle ısınmalar olur. Yüksek performanslı bir bilgisayar, düşük performanslı bir laptopa göre hada fazla ısınır, bu normaldir.

    Aslında bilgisayarın ısınması da normaldir ve doğru çalıştığının göstergesidir ancak, ısı bir yerde toplanmaya başlarsa problem çıkar. Peki asıl sorumuzu cevaplayalım bilgisayarlar neden ısınır? Bunun cevabı bilgisayarın elektrikle çalışmasıdır. Bilgisayardaki kablolardan geçen elektrik akımı karşılaştığı direncin büyüklüğüne oranla ısı açığa çıkar. Bu durum elektrikli sobalarda ütülerle doğru orantılıdır ancak onlarda ısınma oranı yani direnç daha yüksektir. Eğer bilgisayarınız yeni ısınma sorunları yaşamaya başladıysa özellikle bilgisayar fanlarınızın temizlenme zamanı gelmiştir.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Kendinize periyodik bir zaman belirleyin bilgisayar fiziksel temizliği ve bilgisayarı yoran virüslerden temizleyin, gereksiz programları kaldırın. (Bilgisayarlar temizlenirken bilgisayarın kapalı olduğundan emin olduktan sonra temizliğe başlanmalıdır. Anakart gibi bölümlerde soğutmak veya temizlemek için kesinlikle su kullanılmamalıdır, kuru bez veya hafif ıslak bezle temizlenmelidir.)

    Bilgisayarınız normalden fazla ses çıkarmaya başladıysa fanlarınız normalden daha hızlı çalışıyor demektir, bu da bilgisayarınızın daha fazla ısındığındandır. Mavi ekran hataları diyerek bildiğimiz hatalar, bilgisayarınız ısındığı için de gelmiş olabilir. Ekran kartları da ısınabilir bu çoğu zaman yüksek grafikli oyunlarda meydana gelen sorundur, oyununuz donabilir, hatta oyundan atılabilirsiniz. Kısacası bilgisayarımız ısınıyor veya kapanıyorsa yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir.
    Bilgisayarınız şu nedenlerden dolayı ısınıyor olabilir:
    [​IMG]1. Kasanın hava almayan yere koyulması.
    2. Kasanın bulunduğu oda içindeki hava akışının olmaması veya yetersiz olmaması
    3. Kasanın koyulduğu yerde fanların duvara veya eşyaya yakın olması
    4. Kasaların genel temizliklerinin yapılmamış olması
    5. Fanların aşırı kirliliği
    6. Fanların kenarlarında yer alan termal macunların yıpranmış veya
    eskimiş olması
    7. Power supply’nin ömrünün tamamlamış olması
    8. Video oyunları oynama
    9. Sistem bakımı yapma

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    10. Disk yazma veya kopyalama
    11.Çok sayıda ve büyük dosya kopyalama ve yapıştırma
    12.Bir ağdan dosya indirme ve ağa dosya yükleme
    13.Film izleme
    14.İnternetten film ve müzik akışı gerçekleştirme
    15.Video veya ses verisi oluşturma
    16.Aynı anda işlemci ağırlıklı birkaç programı birden çalıştırma
    17.Bilgisayarınızı sunucu olarak çalıştırma
    18.Birden çok bilgisayar arasında dosya paylaşımı yapma.
    19.Bileşenleri denetim altında bulundurmak
    @mehmetkarahanlı@
     
  2. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Bilgisayarlar Neden Isınır

    Her bilgisayar üreticisinin en sık karşılaştığı sorulardan biri “Bilgisayarım neden bu kadar çok ısınıyor?” sorusudur.
    Isı, bilgisayarın çalışmasının bir yan ürünüdür. Belirli bir bilgisayar modeline bağlı olarak ısı çıkışı değişkenlik gösterebilir. Örneğin; yüksek performanslı bir bilgisayar, düşük performanslı bir bilgisayara göre önemli ölçüde daha fazla ısı üretir. Bu normaldir.
    Normal çalışma koşulları altında, bilgisayarınızın ürettiği ısı endişelenmenizi gerektiren bir durum olmamalıdır. Aslında, ısı çıkışı bilgisayarınızın güvenli ve verimli çalıştığının bir göstergesidir. Bilgisayar ısıyı dağıtamazsa, bu durum aşırı ısınmasına neden olabilir ve sorun oluşturabilir.
    Yüksek performans işlemcisi ve grafik özelliklerinden dolayı yüksek performanslı bir bilgisayara dokunduğunuzda sıcaklık hissetmeniz normaldir. Örneğin; HP ENVY bilgisayarlar çoklu yüksek performanslı işlemciler, gelişmiş grafikler ve dayanıklı magnezyum kasa ile tasarlanmıştır. Bu sağlam biçim katsayısı ısıyı daha etkin bir şekilde aktarır.


    Bilgisayardaki hangi parçalar ısı üretir?Tüm bilgisayarlar çalışmak için elektrik gerektirir ve bazı bilgisayar parçaları diğerlerinden daha fazla elektrik kullanır. Elektrik devre ve kablolardan geçerken doğal olarak dirençle karşılaşır. Direnç, iki elin birbirini hızlı bir şekilde birbirine sürtmesi gibi, ısı meydana getirir. LED ışığı gibi bazı parçaların çalışması için çok az elektrik gereklidir ve bu nedenle bunların ısı üretimi göz ardı edilebilecek düzeydedir. Diğer parçalar, Merkezi İşlem Birimi (CPU) ve Grafik İşlem Birimi (GPU) daha fazla elektrik kullanır. Ayrıca, bu parçaların kullandığı elektrik miktarı çalışan uygulamaların türüne ve sayısına ya da yapılan hesaplamalara bağlı olarak oldukça değişiklik gösterir. Aşağıdaki işlemler gözle görülür miktarda bir ısı oluşturabilir.
    Bilgisayardaki en çok ısıyı aşağıdaki parçalar üretir:


    • CPU -Merkezi İşlem Birimi (CPU) genellikle bir tablolama programındaki verilerin yoğun hesabını yapma veya sözcük işlemcisine metin girişi yapma gibi grafik ağırlıklı olmayan işlemleri gerçekleştirir. (Ayrıca bazı bilgisayarlar, özel bir GPU'ya sahip bilgisayarlara göre daha az verimli olsa da CPU'yu grafik işlemleri için kullanabilir). Her hesaplama ve talimat elektrik gerektirir.
    • GPU - Grafik İşlemci Birimi (GPU) genellikle grafik ağırlıklı işlemleri gerçekleştirir. (Tüm bilgisayarlarda GPU yoktur). Özellikle endüstriyel tasarım yazılımlarında ve video oyunlarında bulunan 3 boyutlu grafikler, genellikle CPU tarafından işlenilebilenlerden farklı türde hesaplamalar ve talimatlar gerektirir. Grafik işlemleri genellikle adanmış bir grafik işlemcisi ile yapılır. Bir GPU, CPU'da olduğu gibi, saniyede milyarlarca hesaplama ve talimat işler. Çalışan programın türüne bağlı olarak, GPU'nun CPU'dan daha fazla ısı üretme potansiyeli vardır.
    • Soğutucu Plaka - Bir soğutucu plaka, meydana gelen ısının bir miktarını emmesi için CPU'nun veya GPU'nun üzerine yerleştirilmiş ısı ileten bir cihazdır. Daha hızlı işlemciler ve çok çekirdekli işlemciler sıcaklıklarını makul bir seviyede tutabilmek için daha büyük ve daha karmaşık soğutucu plakalara ihtiyaç duyar. Isı emildiğinde, bilgisayar kasası ya da soğutma fanları yoluyla kontrollü bir şekilde dağıtılır. Birçok durumda, fanlar soğutucu plakalara tümleşiktir.
    • HDD - Sabit disk (HDD) bilgi yazıldıkça ve diğer parçalar tarafından işlendikçe dönen küçük diskler içerir. Fazla disk etkinliği olmadığı zaman, HDD kendini askıya alır ve fazla elektriğe gerek duymaz. Ancak, HDD'ye veya HDD'den dosya kopyalama ve CD'den HDD'ye müzik kopyalama gibi veri ağırlıklı işlemler yaparken disklerin dönmeye devam etmesini sağlamak için sürekli elektrik akışına ihtiyaç vardır ve bu da ısı üretir.
    • ODD - Optik Disk Sürücüsü (ODD) CD'leri ve/veya DVD'leri çalıştırır. Verinin okunup yazılabilmesi için optik disk sürücüsü diskleri HDD gibi döndürür. Veriyi okumak ve yazmak için mıknatıs kullanan HDD'nin aksine optik disk sürücüsü lazer kullanır. Dönme ve lazer çok fazla elektrik gerektirir ve her ikisi de oldukça fazla ısı üretme potansiyeline sahiptir.




    Bilgisayarın ısısı nasıl düşürülebilir?Çeşitli donanım parçalarından gelen ısı biriktiği için ısının dağıtılması gerekir, aksi takdirde parçalar aşırı ısınabilir.
    Bir masaüstü bilgisayarda, ısı üreten parçalar büyük bir kasanın içinde, sizden uzak bir yerde (belki masanızın altında veya yanında) olduğu için ve fan ısıyı arka taraftaki havalandırma deliğinden dışarı attığı için ısınmayı fark etmeyebilirsiniz. Ancak, bir dizüstü bilgisayarda, ısı üreten parçalara ve havalandırma deliklerine fiziksel olarak daha yakın olduğunuz için ısıyı fark etme olasılığınız daha yüksektir.
    Bu ısı dağılımı rastgele değildir. Tüm HP ürünleri, normal çalışma koşullarında kullanıldığında güvenliğinizi ve konforunuzu en üst seviyeye çıkarmak üzere tasarlanmıştır. HP, dizüstü bilgisayarların yüzey sıcaklıklarını bütün yönleriyle test etmiştir ve bu bilgisayarlar IEC 60950 olarak da bilinen Bilgi Teknolojisi Donanımı Güvenliği için Uluslararası Standart tarafından yüzey sıcaklığı için belirlenen sektör limitlerinin altındadır.
    Dizüstü bilgisayarın kasasına aktarılan ısı fark edilir olmakla birlikte bir güvenlik sorunu değildir. HP, tüm olası güvenlik sorunlarını ciddiye alır ve bir sorun meydana geldiğinde konuyla hemen ilgilenen özel bir ekibi vardır.
    Isı, aşağıdaki şekillerde bilgisayarınızdan güvenli bir biçimde dağıtılır:


    • Materyal - Bilgisayarın kasasında kullanılan materyal ısı dağıtımında önemli bir rol oynar ve ısıyı geçirir. Daha az ısı üreten düşük performanslı bilgisayarlarda, bazı plastik türleri gibi ısı geçirgenliği düşük olan materyaller kullanılabilir. Böyle bir bilgisayarda çalışırken ısı çıkışını fark etmeyebilirsiniz. Diğer yandan, yüksek performanslı bilgisayarlarda bazı polimerler veya ****ller gibi ısı geçirgenliği yüksek olan materyaller kullanılabilir. Bu materyaller üretilen ısıyı dağıtmaya yardımcı olmak için kullanılır. Böyle bir bilgisayarda işlemci ağırlıklı görevler gerçekleştiriyorsanız ısı çıkışını fark edebilirsiniz.
    • Tasarım - Sadece kullanılan malzeme değil bilgisayarın boyutu ve şekli de ısı dağılımını etkiler. Dizüstü bilgisayarların içinde minimum boş alan vardır. Fanların soğuk havayı ısı üreten parçaların üzerinden ve dikkatli bir şekilde tasarlanmış kanalların içinden geçirmesi gerekir. Bilgisayarların gittikçe daha ince ve küçük üretilmesi nedeniyle, hava akışını ve ısı dağılımını kontrol etmek için daha ince kasa tasarımları kullanılmaya başladı. Genel olarak, yüksek performanslı bilgisayarlar ısı dağılımı için düşük performanslı bilgisayarlara göre daha fazla alana ihtiyaç duyar. Çok küçük olan yüksek performanslı bilgisayarlar ısıyı etkili bir biçimde dağıtamaz; gerekli soğutucu plaka ve fanları yerleştirmek için yeterli alana sahip değildir.
    • Fanlar - Fanlar kasanın dışındaki soğuk havayı çeker ve içerideki ısı üreten parçaların üzerinden üfler. Bilgisayar ne kadar çok ısı üretirse, gerekli olan havayı taşımak için fanların o kadar hızlı dönmesi gerekir. Müşteriler bazen yüksek performanslı bilgisayarlarda diğer dizüstü bilgisayar modellerine kıyasla daha fazla fan sesi duyduklarını söylemektedir.
    • Havalandırma Delikleri - Bilgisayarın içine ve dışına doğru olan hava akışı, ısıyı dağıtmak için çok önemlidir. Havalandırma deliklerinin kasaya stratejik olarak yerleştirilmesi cihazın içindeki serbest soğuk hava akışını en üst seviyeye çıkarır. Yüksek performanslı bilgisayarlar düşük performanslı bilgisayarlardan daha fazla havalandırma deliğine sahiptir.




    Hangi işlemler ısı üretir?Daha önce bahsedildiği gibi bir bilgisayarda en çok ısı üreten iki parça CPU ve GPU'dur. Ancak, gerçekleştirilen etkinlik her dakika üretilen ısı miktarını ve ısı dağılımını etkiler.
    Isı üreten yaygın işlemler şunlardır:


    • Video oyunları oynama
    • Sistem bakımı yapma
    • Disk yazma veya kopyalama
    • Çok sayıda ve büyük dosya kopyalama ve yapıştırma
    • Bir ağdan dosya indirme veya ağa dosya yükleme
    • Film izleme
    • Internet'ten film ve müzik akışı gerçekleştirme
    • Video veya ses verisi oluşturma
    • Aynı anda işlemci ağırlıklı birkaç programı birden çalıştırma
    • Bilgisayarınızı sunucu olarak çalıştırma
    • Birden çok bilgisayar arasında dosya paylaşımı yapma


    Bilgisayardaki ısı, bilgisayarın yerleştirildiği fiziksel ortamdan ve hatta yerel hava koşullarından (yüksek nem gibi) bile etkilenebilir.


    Bir bilgisayardaki ısıyı nasıl yönetebilirsiniz?Bilgisayarınızın temel ısı profili, donanımının teknik özellikleri ve bilgisayarınızı kullanma şeklinizle belirlenir. Bilgisayarınızın ürettiği ısı hoşunuza gitmiyorsa, ısıyı biraz düşürmek için yapabileceğiniz birkaç şey var.


    • Havalandırma deliklerini açın - Kabin duvarına dayayarak veya dizüstü bilgisayarı kapalı bir alana koyarak yanlışlıkla havalandırma deliklerini kapatmak bilgisayarın çok ısınmasına neden olabilir; çünkü içeride biriken sıcak havanının dışarı çıkabileceği bir çıkış yoktur. Havalandırma deliklerini açarsanız, bilgisayarın sıcaklığı düşebilir.
    • Bilgisayarı uygun bir yüzeye yerleştirin - Dizüstü bilgisayarı yastık gibi yumuşak bir yüzeye veya korunaksız kucağınıza koymayın. Yumuşak malzemeler ve giysiler havalandırma deliklerini kapatır ve bilgisayar kasasının ısıyı dağıtmasını engeller. Dizüstü bilgisayarını, her zaman bilgisayarın etrafındaki hava akışına izin veren masa veya diz tepsisi gibi sert yüzeylere koyun.
    • Bilgisayarınızın ortamını değiştirin- Bilgisayarınızı sıcak ve nemli bir ortamda kullanıyorsanız, daha soğuk bir ortama taşıyın. Örneğin, tropik veya subtropik bir bölgede klima bulunmayan bir odada kullanım bilgisayarınızın ekstra ısı üretmesine sebep olabilir. Havadaki nemin bir kısmını gidermenin yanı sıra serin tutmak için bilgisayarı klimalı bir ortama taşıyın.
    • Tozdan arındırın - Bir bilgisayarın içinde zamanla tozun birikmesi normaldir. Havalandırma delikleri kapalıysa, bilgisayarın içindeki toz hava akışını engelleyip ısı dağılımını etkileyebilir. Havalandırma kanallarındaki birikmiş tozu temizlemek için basınçlı hava kullanın. Basınçlı hava spreyleri, bilgisayarlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve birçok bilgisayar mağazasında satılmaktadır.
    • Bilgisayarın güç seçeneklerini ayarlayın - Hem Windows 7'de hem de Windows Vista'da bilgisayarın performans seviyesini ayarlayabileceğiniz güç yönetimi seçenekleri vardır. Yüksek performans daha fazla elektrik gerektirir; bu da daha fazla ısı üretir. Isı çıkışını biraz azaltan güç gereksinimlerini azaltmak üzere bilgisayarın performansını düşürebilirsiniz.
    • CPU ve GPU performansını ayarlayın - Birçok CPU ve GPU üreticisinin işlemci performansını ayarlamak için web sitelerinden indirilebilen araçları vardır. CPU ve GPU performans ayarlarını düşürmek üretilen ısı miktarını azaltabilir.
    • Bir soğutma sistemi kullanın - Yüksek performanslı bilgisayarlar için birçok soğutma sistemi vardır. Örneğin; mekanik veya sıvı soğutma sistemli yükseltilmiş dizüstü bilgisayar tepsileri uygun fiyatlara alınabilir. Asla bir HP bilgisayarını söküp alternatif bir soğutma sistemi takmayın. Bu, garanti kapsamınızı etkileyebilir ve bilgisayarınızda onarılamaz hasar bırakabilecek beklenmedik sonuçlar meydana getirebilir.
    • Aynı anda birden çok işlemci ağırlıklı uygulama kullanmayın -Isı çıkışı gerçekten bir sorunsa, tek seferde tek bir işlemci ağırlıklı uygulama kullanarak güç gereksinimini azaltabilirsiniz




    Bilgisayarınızın ısı profiline alıştığınız zaman, bilgisayarın normalden daha fazla ısı üretmeye başladığını fark ederseniz veya ısındığı zaman düzensiz çalışmaya başlarsa bilgisayarı hemen kapatın
     
  3. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [h=1]Real Temp: Bilgisayarınız ne kadar ısınıyor?[/h]

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Real Temp: Bilgisayarınız ne kadar ısınıyor?

    Hiç işlemcinizi ve işlemcinize ait çekirdeklerin ne kadar ısındığını merak ettiniz mi? RealTemp adındaki inanılmaz küçük boyutlu bir program sayesinde artık bütün tek , çift, dört ve altı çekirdekli Intel işlemcilerin sıcaklık değerlerini öğrenebilirsiniz.
    Bu işlemcilerde her çekirdeğin üzerinde bir dijital ısı algılayıcı yer alıyor ve toplanan ısı bilgileri, işlemcinin en yüksek ısı değerini kontrol eden TjMax kontrolcüsüne yollanıyor.İşlemcinizin ısındıkça sistem kapanma derecesine daha da çok yaklaşıyor. İşlemciniz aşırı ısındığında kendini yavaşlatacak ve bu sayede ısının kapanma değerine ulaşmasını engelleme çalışacaktır.
    Tüm bunların önüne geçmek ve işlemcinizin ısınıp ısınmadığını öğrenmek için RealTemp’ten yararlanabilirsiniz. Eğer Realtemp’te gördüğünüz değerler 70 santigrat’ın üstündeyse bu durumda işlemci fanını temizlemeniz ya da termal macunu değiştirmeniz gerekiyor demektir.
    Yazılımn en son sürümü olan 3.60’a ait sürüm notları ise şu şekilde:

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !




    • Extreme / K Serisi işlemciler için Core i Turbo çarpan ve Turbo TDP/TDC overclock desteği
    • ATI GPU eklendi ve NVIDIA GPU ısı raporlamasıyla CrossFire ve SLI desteği geliştirildi
    • Sistem tepsisi için yazı tipi seçimi eklendi
    • Fahrenheit ve 3 basamaklı sistem tepsisi seçeneği
    • Core 2 Extreme çarpan raporlaması düzeltildi
    • Core 2 mobil CPU C0% tabanlı yük raporlaması düzeltildi
    • Core 2 Super Low Frequency Mode (SLFM) raporlama şekli değiştirildi
    • Algılayıcı test tutarlılığı geliştirildi
    • ATI sistemlerde oluşan reset düğmesi sorunu giderildi
    • 6 çekirdekli Gulftown işlemciler için RealTemp GT güncellendi
    • 6 çekirdekli Gulftown işlemciler için i7 Turbo GT çarpan gözetleme aracı eklendi

    İndir:
    Real Temp 3.60 (İndirmek için bir sunucu seçin.)
    Yazılımı kullanmak için ZIP dosyasını açın ve RealTemp.exe dosyasını çalıştırın.
     
  4. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kullanıcılar dizüstü bilgisayarlarının aşırı ısındıktan sonra kapandığını sık sık dile getiriyorlar. Peki normalde ısınmalara karşı gerekli önlemleri alınmış olan dizüstü bilgisayarlara ne oluyor da bu derece aşırı ısınıp kendi kendilerine kapanıyorlar?
    Öncelikle ister dizüstü ister desktop PC olsun, bilgisayarlarım tümünde bir veya birkaç ısınma limiti vardır. Genelde bu limitlerden biri 90 derecedir. İşlemci ısısı 90 dereceye ulaştığında sistem, ısınmadan dolayı parçaların zarar görmesini engellemek için otomatik olarak kendi kendini kapatacaktır. Bir başka limit de daha düşük olan, yaklaşık 70-80 derecede yer alan bir limttir ki işlemci veya GPU, yani ekran kartı bu ısıya ulaştığında sisteminizin kontrol mekanizması, yani BIOS’u, ısınan bu bileşenin hızını yavaşlatır. Hızı yavaşlayan ekran kartı veya işlemci daha az çalışacağı için daha az ısınır ve böylece ısının 90 dereceye ulaşması engellenir. Fakat her sistemde bu limit olmadığı için ısı 90 dereceye ulaşır ve sistem bu sıcaklıkta kendini kapatır.
    Peki sistem neden ısınır?
    Yüksek çevresel ısıyı hariç tutarsak (örneğin Ağustos sıcağını) ısınmanın ilk nedeni tozdur. Tabii ki işlemciniz ağır yük altında ısınacaktır fakat ortada tozlanma yoksa ısı en fazla 70 dereceye çıkacaktır. Kapanma limiti olan 90 dereceyi bulması normal şartlarda neredeyse imkansızdır. Dizüstü bilgisayarınızın hava çıkış yuvası en sık toz toplayan kısımdır. Burada yer alan ızgaralar sıcak oldukları için , sistemin içeriye almış olduğu tozlu hava dışarıya çıkarken tozları adeta bir mıknatıs gibi çekerler. Izgaraya yapışan tozlar zamanla bir toz tabakası haline gelir ve içeriye alınan hava artık dışarıya çıkamaz olur. Bunun sonucunda da hava sirkülasyonu durma noktasına gelir ve oluşan ısı dışarıya atılamaz. En nihayetinde de biriken ısı işlemcinin 90 dereceye ulaşmasına neden olur ve sistem kendini kapatır.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Termal macun kuruması
    Termal macun, soğutma konusundaki en önemli etkenlerden biridir. Soğutucu ile işlemci veya GPU arasında yer alan termal macun, ısının doğrudan bakır soğutucuya iletilmesini sağlar. Fakat bilgisayarların sürekli sıcak çalışmaları termal macunun kuruyup işlevini yitirmesine neden olur. Bu durumda ısınan bileşen artık ısısını bakır plakaya iletemez ve sıcaklık yükselmeye başlar.
    Çözüm
    Öncelikle dizüstü bilgisayarınızın garantisi varsa ürünü kendiniz açmak yerine servise gönderin. Bilgisayarınızın arızası olarak ise “aşırı ısınmadan dolayı kapanma” yazabilir ve termal macunun yenilenmesini talep edebilirsiniz. Eğer dizüstü bilgisayarınızın garantisi bitmiş ise yine de yetkili teknik servisi arayıp temizleme için fiyat alabilirsiniz. Alternatif olarak başka bir teknik servise de gönderebilirsiniz fakat tamir eden servisin termal macunu yenilediğinden emin olun.
    Eğer dizüstü bilgisayarınızın içini açabilecek kadar bilgiye sahipseniz bir yıldız tornavida ile fanları temizlemeniz 10 dakikanızı alacaktır. Kapakları çıkartırken dikkatli olmanızda fayda var zira bilgisayarınızı açmak kolay, tekrar kapatmak ise açmaktan daha zor olacaktır. Bilgi seviyenize güveniyorsanız CPU’nuzu sökerek termal macunu yeniden sürüp tekrar monte edebilirsiniz. Fakat bu işlemin tecrübe gerektirdiğini hatırlatmakta fayda var.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !




     

Sayfayı Paylaş