Öncelikle bu yazının herhangi bilgilere bağlı olmayıp tamamıyla öznel düşünceler olduğunu belirtmek isterim. Dizüstü alacakların beklemesine gerek yok Dizüstü Alacakların Beklemesine Gerek Yok Yeni bir dizüstü bilgisayar mı almak istiyorsunuz? Önce bu yazıyı okuyun Dizüstü bilgisayarları çok sevmem, ama benim mesleğimi (bilgisayar mühendisi) yapan biri için de olmazsa olmazlardan. Bu yüzden her zaman sağlam bir masaüstü ve bunu destekleyen orta halli bir laptop kullanmayı tercih etmişimdir. Daha önce burada dizüstü mü yoksa masaüstü mü seçmeniz gerektiğini, burada ise dizüstü bilgisayar alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsetmiştim. Yeni bir dizüstü bilgisayar alacaksanız (laptop), 2010 yılını beklemenizin pek de bir mantığı yok. Nitekim Intel’in son canavarı i7 işlemciler dizüstü bilgisayarlara girmeye başladı. Türkiye’ye gelişleri biraz geç olsa da, er ya da geç gelecekler. Benim tahminime göre yeni yıldan sonra i7 işlemcili dizüstü bilgisayarları yoğun olarak Türkiye’de de görmeye başlayacağız. Hal böyle olunca i7’ye göre 2 jenerasyon öncesinin, ama halen performans konusunda harikalar yaratan T9000 serili işlemcilere sahip dizüstü bilgisayarlar biraz ucuzlayacak. Ancak i7’ye göre 1 jenerasyon öncesinin P8600 ve P8000 serisinin diğer üyelerinde ciddi bir fiyat düşüşü beklemiyorum. Nitekim P serisi işlemciler piyasada yerini aldığında, T9000 serisi işlemcilerde ciddi bir fiyat düşüşü yaşanmadı (elbette fiyat düşüşü olacak, ama ben en fazla 100TL’ye kadar bir düşüş bekliyorum P8000 serisi işlemcilerde). Peki gelecek olan (aslında birkaç markanın şu anda satılmakta olan i7 işlemcili dizüstü bilgisayarları var) Core i7 işlemcilerin özellikleri neler? Dizüstü bilgisayarlarda şu aşamada 3 model i7 işlemcinin bulunacağını belirten Intel yetkilileri, bütün i7 işlemcilerde çift kanal bellek kontrolü (dual channel memory controller), 1.333 MHz’ye kadar DDR3 bellek (işlemci ile bellek ne alaka diye düşünmeyin, i7 kullanmak için yeni anakartlara ihtiyaç var ve bu anakartlarda da DDR3 desteği bulunuyor), 16 PCI Express geçidi (lane), tekli çip çipseti, Turbo Boost modu ve düşük enerji tüketimi bulunduğunu belirtiyorlar. Turbo boost modu, bilgisayarınıza yük bindikçe frekansını arttıran bir özellik. Core i7’nin en düşük modeli olan i7-720QM’in varsayılan saat hızı (frekans) 1.6GHz ancak yük binince turbo boost özelliği saat hızını 2.8GHz’e kadar çıkartıyor. 6MB L3 önbelleğe (cache) sahip. 45W TDP gücü bulunuyor. Bir üst model olan i7-820QM’in varsayılan saat hızı (frekans) 1.73GHz ancak yük binince turbo boost özelliği saat hızını 3.06GHz’ye kadar çıkartıyor. 8MB L3 önbelleğe (cache) sahip ve i7-720QM’deki gibi 45W TDP gücü bulunuyor. Serinin en baba modeli ise i7-920XM… Varsayılan saat hızı (frekans) 2GHz ancak yük binince turbo boost özelliği saat hızını 3.2GHz’e kadar çıkartıyor. 8MB L3 önbelleğe (cache) sahip. Her çekirdek için 256KB’lık L2 önbellek (cache) bulunduruyor. 55W TDP gücüne sahip. Yeni bir şey çıktığında eskilerin fıyatları düşer, değil mi? Bu sefer durum pek öyle değil. Nitekim Core i7-820QM işlemciye sahip Dell Precision M640 Covet dizüstü bilgisayarı inceleyen PCPro’nun sayfasından da görebileceğiniz üzere, ürünün fiyatı tam tamına 4.100 pound! (bu yazıyı hazırladığım sırada 10131.38 TL ediyordu, yani eski parayla 10 milyar 131 milyon). Core i7-920XM’in üretici fiyatı ise iyi bir dizüstü bilgisayar parası: 1000 tane sipariş verirseniz, her bir Core i7-920XM işlemcisi için dizüstü üreticisi olarak 969 pound ödemeniz gerekiyor (yazıyı hazırladığım sırada 2394.47 TL ediyordu, eski parayla 2 milyar 394 milyon). Daha bunun üzerine diğer bilgisayar birleşenleri ve dizüstü üreticisinin kârı eklendiğinde, ortaya çıkacak ürünün fiyatını siz düşünün. 2010’un başlarında mevcut 45nm’lik i7 işlemciler 32nm’ye düşecek. İlle de alacağım diyorsanız, i7 konusunda acele etmeyin. i7 işlemciler ilk olarak Asus, Dell, HP ve Toshiba marka dizüstü bilgisayarlarda bulunacak. Dolayısıyla eğer yeni bir dizüstü almayı düşünüyorsanız, i7’nin gelmesiyle T9000 ve P8000 serisinin fiyatlarında aman aman bir düşüş beklemeyin. Hatta piyasayı i7 işlemcili dizüstü bilgisayarlar sararsa ve fiyatlarından dolayı kimse yanlarına yaklaşamazsa, bit pazarına nur yağar haberiniz olsun. Her yeni yılda vergilerin arttığını ve her halta zam geldiğini de unutmayın. Yeni yıl yeni umutlar demek derler, ama Türkiye’de yeni vergiler demek… İçeriğin Orjinal Hali Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !
Döndük başa. 386 SX 486 DX2 meakinelerde de Turbo modu vardı. Birinde elinle turbo düğmesine basıp saat hızını arttırıyordun bunda ise otomatik vites gibi olmuş. 20 yılda gelinen nokta Turbo Boost düğmesizi görünce tuhaf geliyor ister istemez. Demekki o kadar arada çıkan işlemciler ile varacağımız nokta düğmesiz Turbo modmuş