DHCP/IP - TCP/IP - IP ROUTİNG - DNS - LMHOSTS ve HOSTS - DNS & WINS - Nedir ?

Konu, 'Teknik Servis' kısmında lider tarafından paylaşıldı.

  1. lider
    Offline

    lider Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    14 Eylül 2009
    Mesajlar:
    31
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    ist
    DHCP (DINAMIK HOST YAPILANDIRMA PROTOKOLU)

    BOOTP disksiz client lerde start edildigi zaman TCP/IP yapilandirilmasi otomatik olarak yapilir. DHCP protokolu BOOTP protokolunun devamidir. DHCP , Dhcp kullanmak uzere yapilandirilmis bilgisayarlara merkezi ve otomatik olarak ip adresi atanmasi ile tcp/ip bilgilerinin yapilandirilmasini saglar.ve bunlarin yonetilmesini saglar. DHCP nin uygulanmasi manuel olarak ip adresinin verilmesi nedeniyle ortaya cikan bazi problemlerin elimine edilmesini saglar.

    DHCP client'i her start ettigi zaman bir DHCP sunucusundan IP adresi bilgisi ister.Bu istek sunlari icerir.

    IP adresi

    Subnet Mask

    İstege bagli secmeli degerler; Default gateway, dns sunucusu ve netbios isim sunucusu(WINS) adresi gibi.

    DHCP sunucusu bu istegi aldigi zaman İp adresi isteyen client'e kiralamak uzere database'inde tanimlanmis olan adres pool'unda tanimlanmis ip adres bilgilerinden birini secer ve isteyen client'e teklif eder. Eger client bu teklifi kabul ederse ip adresi bilgisi belli bir zaman periyodu icin bu cliente kiralanir.

    Eger DHCp sunucusu ip adres pool'unda client'e kiralanabilecek bir ip adresi bilgisi yoksa , client tcp/ip ile yapilandirilamaz ,ve tcp/ip networkunu kullanamaz.

    EL ILE VE OTOMATİK TCP/IP YAPILANDIRMASI:

    DHCP sunucusu kullanarak yapilandirmanin faydalarini anlamak için
    TCP/IP YAPILANDIRMASININ MANUEL OLARAK YAPILMASI:

    Manuel olarak ip adresinini verilmesinden meydana gelen sorunlar;

    1. kullanici network yöneticisinden dogru ip adresi almak yerine kolaylikla rastgele bir ip adresi kullanabilir. Yanlis bir adres kullanarak kaynagi cok izlenebilen bir network sorununa sebep olabilir.

    2. ip adresini , subnet maskini veya default gateway'i yanlis yazmasi haberlesmede sorunlar meydana getirir.default gateway'i veya subnet maski yanlis yazmasi ip adresi cakismasina neden olabilir.

    3. bilgisayarin bir subnet den diger subnete sık sık yer degistirmesi halinde yonetim maliyetini arttirmakta ve surekli yapilandirmaya mudahele gerekmektedir. Ornegin yeri degistirilen bilgisayarin yeni tasindigi yerde haberlesebilmesi için ip adresi ve subnet maski degistirilmelidir.

    TCP/IP YAPILANDIRMASININ OTOMATIK OLARAK YAPILMASI :

    DHCP kullanarak otomatik olarak IP yapılandirması yapıldıginda ;

    1. kullanicilar ip adresi yapilandirmasinda gerekli olan ip adresi bilgisi icin network yonetici mudahelesine gerek

    duymazlar.DHCP sunucusu clientlerin ip yapılandirmasi için gerekli olan tüm ip adresi yapilandirma bilgisini otomatik olarak saglarlar.

    2. DHCP sunucusunun sagladıgı dogru kurulum bilgisi dogru yapilandirmadan emin olmayi saglar. Network problemlerini izleme sorununun bircogunu elimine edecektir.

    DHCP NASIL CALISIR ?

    DHCP sunucusu DHCP clientini dort asamada yapilandirir;

    IP kiralama istegi;
    Client broadcast yolu ile network deki DHCP sunucularina beli sure kiarlamak için ip adresi bilgisi istegi gonderir.

    IP kiralama teklifi;
    İstegi alan tum DHCP sunuculari uygun olan ip adresi kiralama teklifini client'e sunarlar.

    Kiralanacak Ip secimi;
    Client(istemci) broadcast yolu ile DHCP sunucularindan aldigi ilk belli sure icin ip adresi kiralama teklifinden uygun ip adresleme bilgisini secer

    IP kiralama onayi;
    İstege cevap veren DHCP sunucusu disindaki diger DHCP sunuculari tekliflerini geri alir. İp adresleme bilgisi istemciye tahsis edilir ve istemciye onay gönderirlir.

    İstemci Tcp/Ip protokolunu baslatmayi ve yapilandirmayi bitirir. Otomatik kurulum islemi tmamalandiginda istemci TCP/IP servislerini ile yardimci araclarini normal network haberlesmesi ve diger hostlarla iletisim kurmak için kullanabilir.

    ----

    TCP/IP NEDİR

    TCP/IP, Yazilim ve donamim ureticileri tarafindan buyuk oranda desteklenen olceklenebilir bir ag teknolojisidir.

    Network protokolu olarak TCP/IP kullanildiginda, Mikrosoft tarafindan saglanan Windows tabali ag cozumleri TCP/IP icin Client-Server destegi saglamak uzere varolan ag uzerinde kullanilabilir. Bu cozumler su konulari icerir:


    WinNT Workstation’in destekledigi: WAN, TCP/IP printing, FTP, Telnet, DHCP Client yazilimi, WINS, DNS, Windows sockets, ve extended LMHOSTS dosyasi.

    WinNT Server’in destekledigi: WinNT Workstation’in desteklediklerinin yanisira Internet Information Server, DHCP Server, WINS Server, ve DNS Server yazilimlari.

    Win95’in destekledigi: WAN destegi, DHCP, WINS, ve DNS client yazilimi, LMHOSTS dosyasi ve Wimdows sockets.

    Mikrosoft TCP/IP-32 for Windows for Workgroups’un destekledigi: Windows sockets, LAN manager. Microsoft TCP/IP-32ayrica DHCP, WINS ve DNS client yazilimi.

    Mikrosoft LAN Manager’in destekledigi: Windows sockets, MS-DOS tabanli baglanti uygulamalari.
    HETOROJEN SISTEMLERDE TCP/IP KULLANILMASI

    Tum modern isletim sistemlerinde TCP/IP destegi bulundugundan ayni aga bagli farkli sistemler bilgi paylasabilirler. TCP/IP WinNT’nin bircok Windows uyumlu olayan sistemle konusmasini saglar. Bunlar:


    Internet host’lar

    Apple Machintosh sistemler

    UNIX sistemler

    VMS sistemler

    Network kartiyla dogrudan aga bagli yazicilar.
    WinNT su ulasim protokollerini destekler:


    NetWare ortamlarda kullanilan IPX/SPX

    IP teknolojisi tabanli TCP/IP aglar

    Kucuk boyutlu aglar icin NetBEUI

    Macintosh sistemler icin AppleTalk.


    TCP/IP VE WINNT KONFIGURASYON VERITABANI

    TCP/IP konfigurasyon bilgileri WinNT’nin Registry dosyasinda tutulur

    -----

    IP ROUTİNG NEDİR ?

    WinNT Server IP routing tablolarinin dinamik yonetimi icin RIP destegine sahiptir. RIP statik IP routing tablolari tutulmasi gereksinimini kaldirir. RIP’in bu versiyonu anahtarlamali WAN’lari desteklememektedir.

    Eger tek bir network karti olan bir bilgisayarda IP uzerine RIP install edilmisse, bu bilgisayar slient modda calisir. RIP yayinlarini dinler, kendi route tablolarini gunceller fakat kendi route tablosunu yayinlamaz. Iki network karti varsa Slient RIP paramaetresi Registery=0 yapilarak, RIP yayin da yapacak sekilde konfigure edilebilir.

    IP icin RIP, Control Panel’den bir WinNT servisi olarak install edilebilir, ve dolayisiyla Services icon’uyla konfigure edilebilir. Default olarak RIP servisi otomatik baslar.

    IP icin RIP Microsoft TCP/IP protokol ailesi olan, Internet Protocol (IP), Transmission Control Protocol (TCP) ve User Datagram Protocol (UDP) gereklidir.

    Temel IP bilgi birimi olan IP datagram ‘lar ayni agda bulunmak kosuluyla bir hosttan digerine gonderilir. Eger varis host’u baska bir agda ise datagram yerel agdaki router’a gonderir.

    Eger varis host’u router’in bagli oldugu LAN’a dogrudan bagli degilse, router kendi routing tablosunda bunu yapabilecek bir router’in IP adresini alir ve datagram’i bu router’a gonderir.



    WINNT’DE ROUTING

    Router, LAN’lar ve WAN’lar arasinda baglantiyi kurmaya ve beraber calismalarina ve degisik ag topolojilerine (Ethernet, Token Ring gibi) sahip LAN’larin baglanmasina olanak tanir. Bir LAN’a gonderilen her paket gonderici ve alici adreslerini iceren basliga (packet header) sahiptir. Router’lar bu paket basliklarina LAN segmentlerini karsi dusururler ve paket icin en iyi yolu secmeye calisirlar.

    NetBIOS VE DNS BILGISAYAR ISIMLERI

    WinNT network araclari NetBIOS olarak bilinen bir adlandirma sistemi kullanilir. genel olarak NetBIOS bilgisayar isimleri tek bir parcadan olusur.

    Bundan farkli olarak TCP/IP bilesenleri Domain Name System (DNS) olarak bilinen adlandirma sistemini kullanir. DNS bilgisayar isimleri iki parcadan olusur: Host ismi, Domain Ismi. Bu ikisinin birlesmesi Fully Qualified Domain Name (FQDN) ismini olusturur.

    NetBIOS bilgisayar isimleri, DNS host isimleriyle uyumludur, bu nedenler aralarinda islem yapabilmeleri mumkundur. WinNT, NetBIOS bilgisayar ismiyle DNS domain ismini birlestirerek FQDN ismi olusturulur.

    WinNT altinda, DNS host ismi default olarak NetBIOS bilgisayar ismiyle aynidir. Eger istenilirse bu isimler birbirinden farkli yapilabilir.

    NAME SERVER VE COZUCULER

    DNS Server’lar, DNS veritabani (zone) hakkindaki bilgileri tutan ve bunlari Client’lara kullandiran Client-Server tipi bir yapi kullanirlar. Bir cozucu DNS isim uzayi ile ilgili olarak Name Server’i sorgular. Bu Name Server cozucunun istegini yanitlamak icin diger Server’lari sorgulayabilir.

    WinNT Server, WinNT Workstation, Win95, Win for Workgroups 3.11 (Mic. TCP/IP-32 yuklu) hepsi DNS cozucu ozelligine sahiptirler.

    DNS Name Server servisinin yanisira WinNT 4.0, DNS Manager adinda RPC tabanli grafik bir yonetim araci getirir. Bununla, uzaktaki DNS hizmet verenleri konfigure edilebilir

    --

    DNS,
    Internetteki host’lari tanimlamak icin hiyerarsik bir isimlendirme kullanan dagitilmis bir veritabanidir. DNS 1980’lerde Internette bagli host’larin sayisinin hizla artmasiyla ortaya cikan problemleri cozmek amacuyla gelistirilmistir. DNS standartlari RFC (Requests For Commend) 1034 ve 1035 ile belirlenmistir. DNS WINS’e benzemekle birlikte en temel fark WINS’in tamamen dinamik olmasi, DNS’inse bilgisayar isimleri ile IP adresler arasinda mapping islemini yapacak tamamen statik bir konfigurasyon gerektirmesidir.
    DNS (Domain Name Service), WINS'te oldugu gibi IP adreslere kullanimi kolay makine isimleri veren bir servistir. Fakat, WINS'ten farkli olarak DNS statik calisir. DNS bircok UNIX sistemde ve Internet'te isimleri adreslere karsi dusurmek icin kullanilir.

    DNS’in Yararlari

    Uc kullanicilar heterojen sistemlere kullanici dostu isimlerle erisirler.

    Windows ailesi sistemlerdeki uc kullanicilarin UNIX tabanli sistemlere, UNIX tabanli sistemlerdeki kulanicilarinda Windows ailesi sistemlere seffaf erisimi saglanir. WINS/DNS servislerinin entegre olmasi mapping islemini otomatik ve dinamik olarak saglar, kullanicilar IP adreslerle isimler arasinda maping islemi yapmak zorunda kalmazlar.

    Organizasyonlar hiyerarsik adlandirma kullanabilirler

    DNS’in ag kaynaklarina erisimde bilesik adlara izin verdiginden buyuk orgnizasyonlar ag kaynaklarini hiyrarsik parcalara ayirabilirler. Sonucta uc kullanici ag kaynaklarina bu ismi kullanarak erisir.

    Windows ailesi kullanicilar Internet sistemlerine Internet adlariyla erisebilirler.


    DNS’i saglamak uzere WinNT 4.0, POP icinden kullanilabilir.

    Internet , Internet isimlerine Internet adresleri karsi dusurmede DNS kullandigindan, Internet Solution Providers (ISPs) kendi Point Of Presence (POP)’larinda DNS kullanmak zorundadir.

    DNS SERVISININ YUKLENMESI VE BASLATILMASI

    Control Panel + Network + Services + Add, secilecek,

    gelen listeden Microsoft DNS Server isaretlenecek.

    Service Database is Locked seklinde bir uyari alinirsa;

    Birkac dakika beklenip tekrar denenmesi sonuc veriyor.

    Eger yine de olmuyorsa makinenin Restart edilmesi denenebilir.

    Bu durumda bizden WinNT4.0 diski isteniyor. Bu diskte /i386 dizinini altindaki bazi dosyalar kopyalanacak ve ardindan Binding islemi yapilacak.

    Bu islem de bittikten sonra makineyi Restart etmek isteyip istemedigimiz sorulacak. Secimimizi yes seklinde kullanacagiz.

    Makine acilincda Administrator olarak tekrar Logon oluyoruz.

    Acilis sirasinda en azindan bir servisin baslatilamadigina dair bir uyari alinmamissa sorun yok demektir.

    Eger bu sekilde bir sorun ile karsilasilirsa

    Control Panel + Services 'den Microsoft DNS Sevice secilerek Start edilebilir.

    Servisin basladigi gorulurse devam edilir.

    Buna ragmen baslatilamazsa Control Panel + Network + Services secilip Mikrosoft DNS servisi Remove edilip islem yeniden denenir.

    Buraya kadar sorun yoksa;

    Control Panel + Network + Services secilecek ve gelen servisler listasinde Microsoft DNS server servisinin olup olmadigi kontrol edilecek.

    Control Panel + Services secilerek Microsoft DNS Servisinin calisiyor oldugundan emin olunabilir.

    Bir sonraki adimda Start + Programs + Administrator Tools + DNS Manager secilecek.

    Eger burada DNS Manager secemnegi gorunmuyorsa:

    Settings + Taskbar + Start Menu Programs + Add + Browse secilip //WinNT/System32/Dnsadmin programi secilir, yer olarak Administrator Tools secilir, Shortcut Name olarak DNS Manager verilerek bu islem manuel yapilabilir.

    DNS Server Manager aracinin Administrator Tools icerisinde bulundugu goruldugunde bu arac secilerek DNS Server Manager calistirilir.

    DNS ile ilgili dosyalar ve sizin ileride yapacaginiz DNS tanimlamalari ile ilgili bilgiler //Winnt/system32/dns dizini altinda tutulur. DNS Manager'i hic kullanmadan da buradaki dosyalar manuel olarak degistirilerek DNS konfigure edilebilir. Ancak tavsiye etmiyorum.

    Eger daha once DNS servisini kurmus ve/veya konfigure etmisseniz:

    Remove servis ile bu servisi kaldirsaniz bile bu dosyalara dokunulmaz. Eger bu durumda DNS servisini tekrar yuklemek isterseniz sorun cikacaktir.

    Cozum icin //Winnt/system32/dns dizinini tamamen silmeniz ve yeniden denemeniz olumlu sonuc verebilir.

    DNS servisinin baslayabilmesi icin //Winnt/system32/dns dizini altinda cache.dns isimli dosyanin bulmasi gereklidir. DNS servisi yuklenildigi zanam bu dosya default olarak olusturlur.

    Eger tum bunlari yapiyor ve yinede DNS servisini baslatamiyorsaniz erdinc@itu.edu.tr adresine mail atabilir veya Mikrosoft’un Onlie destek hattini arayabilirsiniz.

    DOMAIN NAME SERVICE MANAGER ARACINI KULLANARAK DNS'IN KONFIGURE EDILMESI

    Server Tanimlanmasi

    DNSM calistirilir. DNS + New Server secilerek bu domain'e ait DNS server eklenir. DNS Server Name olarak server makinesinin IP adresi verilir. Program bu IP adresine connect olmaya calisir. Eger verilen IP adresi hataliysa eklnen server'a ait icon'in uzerinde kirmizi bir carpi isareti gelir. Bu tanimi DNS + Delete seklinde silebiliriz. Makinamizin IP adresini dogru bir sekilde yazmissak default olarak gelen record bilgileri ve Cache server'a bagli olarak gozukur. Burada 255.in-addr.arpa record'u silinebilir.



    Zone Tanimlanmasi

    Yeni yarattigimiz server secilip mouse sag tusu tiklanarak New Zone secilir. Zone Type olarak Primary verilir. Zone name olusturmak istedigimiz domain'in ismidir. Bu alana yaratilmasi istenilen domainin adi yazilir. Zone File alani, default olarak, verilen zone adinin sonuna .dns eklenerek olusturulur. Istenirse bu dosya ismi degistirilebilir.

    Tanimlanmasi gereken bir diger zone ise ters adres donusumu ile ilgili olan ve mutlaka bulunmasi gereken in-addr.arpa zone’udur. Ayni sekilde yaratilan server secilip New Zone isaretlenir. Zone Name olarak Server makinasinin IP adresinin ilk iki bolumu ters olarak yazilir ve arkasina in-arrd.arpa eklenir. Ornegin 160.75.2.19 makinasi icin 75.160.in-addr.arpa yazilir. Zone File alani da doldurulduktan sonra zone tanimlamasi bitmistir

    ---

    WINS
    Kullanilmayan uzak altaglardaki makinelerde IP adres isim cozumelemeleri (mapping) HOSTS ve LMHOSTS dosyalari kullanilarak yapilabilir. Bu isim cozme yontemi DNS ve WINS gelistirilmeden once kullanilmistir. HOSTS dosyasi yerel DNS yerini tutar. LMHOSTS dosyasi ise yerel WINS esdenigidir.



    LMHOSTS Dosyasi

    //Winnt/System32/Drivers/etc/Lmhosts.sam

    IP adresleri NT bilgisayar isimlerine (NetBIOS) donusturmek icin kullanilir. Her kayit ayri bir satirda yer almalidir. IP adres ilk kolona yazilir ve ardindan bilgisayar ismi takip eder. Adres ve bilgisayar ismi en azindan bir bosluk veya tab karakteriyle ayrilmalidir. Aciklama satirlari ‘# ’ karakteriyle baslar.

    Bu dosya Microsoft LAN Manager 2.x TCP/IP lmhosts dosyasiyla uyumludur.

    ‘# PRE’ seklinde baslayan bir kayit isim cebine onceden yuklenmeyi saglar. Default olarak kayitlar onceden yuklenmez, dinamik isim cozumleme basarisiz olmadiginda yuklenirler.

    ‘# DOM:<domain>’ takip eden bir kayit <domain> iminde bir kaydi belirtir. Bu kayit browser ve logon servislerinin TCP/IP ortaminda nasil hareket edecegini belirtir. Bu kayitla birlikte ‘# PRE’ kullanilmasi isim cebi incelendiginde gorulmese bile <domain> in her zaman onceden yuklenmesini saglar.

    ‘# INCLUDE <filename>’ bilrtilen dosyanin NetBIOS yazilimi tarafindan sanki yerel bir dosyaymis gibi cozulmesini saglar. <filename> UNC tabanli bir isimdir, mekezi bir lmhosts dosyasinin server’da yeralmasina olanak verir. ‘# INCLUDE’ ‘dan once HERZAMAN server’a ait IP adres tanimi yeralmalidir, ve bu tanim ‘# PRE’ komutunu icermelidir.

    Client makinelerin lmhosts dosyasini okuyabilmeleri icin registery dosyasinda \machine\system\currentcontrolser\services\lanmans erver\parameters\nullsessionshares kaydinda bu dosyanin bulundugu dizin yazilmalidir.

    ‘# BEgIN’ ve ‘# END_ALTERNATE’anahtar kelimeleri komutlarin bir grup halinde degerlendirilmesini saglar.

    Asagida ilgili bir ornek bulunmaktadir.

    102.54.94.97 rhino # PRE # DOM

    102.54.94.102 “appname \0x14”

    102.54.94.123 popular # PRE

    102.54.94.117 localsrv # PRE

    include

    BEgIN_ALTERNATE

    INCLUDE \\localsrv\public\lmhosts

    INCLUDE \\rhino\public\lmhosts

    END_ALTERNATE

    Yukaridaki ornekte “popular” ve “localsrv” server isimleri onceden yuklenirler (preload) ve “rhino” server’i daha sonra saglanacak merkezi lmhosts dosyasinin sistem tarafindan gorulebilmesi icin verilmistir.



    HOSTS Dosyasi

    Bu dosya IP adresleri host isimlerine karsi dusurmekte kullanilir. Her kayit ayri bir satirda yer almalidir. IP adres ilk kolona yazilir, arkasindan host ismi yazilir.

    Ornegin;

    102.54.94.97 rhino.acme.com

    38.25.63.10 x.acme.com

    ---

    WINS (Windows Internet Naming Service),
    WinNT ile gelen bir diger servistir. WinNT tabanli aglarda, isimlerle IP adresler arasindaki mapping islemini otomatik olarak gerceklestirir. WINS kullanarak kullanicilar ve uygulama programlari karisik ve hatirlamasi guc IP adresler yerine ag kaynaklarinin isimlerini kullanabilirler. Ag yoneticileri ise makine isimleri ile IP adres arasindaki bu mapping islemini kendileri yapmaktan kurtulurlar.



    Router bulunan aglarda NetBIOS bilgisayar isimleri ile IP adrsler arasinda mapping islemlerini yapan dinamik bir veritabanidir. WINS komplex aglarda ortaya cikan isim cozumleme problemlerini cozmek uzere gelistirilmistir.

    WINS isim cozmek icin yapilan yerel yayin mesajlarini azaltir. DHCP ile dinamik adreslweme kullanildiginda degisiklikler WINS veritabaninda otomatik olarak guncellenir. Ne kullanicilarin ne de sistem yoneticisinin bu degisiklikleri elle yapmasina gerek kalmaz.

    Yonlendirme Kullanilan Ortamlarda WINS kullanilmasi

    WINS iki bilesenden olusur.


    WINS Server: Isim sorgulama ve kayit islemlerini yapar.

    Client Yazilimi: Bilgisayar ismi cozumleme istekelerinde bulunur.
    Windows tabanli client’lar WINS’i dogrudan kurabilirler.
    WINS SERVISININ YUKLENMESI VE BASLATILMASI

    WINS servisinin yuklenmesi ve baslatilmasi yukarida DNS Servisi icin anlatilan islemlerle tamamen ayni adimlari icermektedir. Yukaridaki bu islemler WINS icin dusunulerek WINS Servisi baslatilabilir.

    WINS ile ilgili tum tanimlar //winnt/system32/wins dizini altinda tutulmaktadir.



    WINS MANAgER ARACINI KULLANARAK WINS'IN KONFIgURE EDILMESI

    WINS Servisinin konfigure edilmesini saglayan Programs + Administrativ Tools + WINS Manager isimli programdir. Oncelikle bu program calistirilir.

    Oncelikle WINS Servisinin calisacagi makine tanitilmalidir. Bunun icin Server + Add WINS Server secilir. WINS Server olarak servisin calisacagi makinenin IP adresi verilir. Server + Detailed Information secilerek WINS Server’i hakkinda sistem bilgilerini gormek mumkundur.

    Mappings + Show Database secildiginde o an veritabaninda bulunan bilgisayar isimleri ve karsi dusurulen IP adresler gorulebilir.

    WINS, DNS’de oldugu gibi, statik tanimnlar yapmaya da izin vermektedir. Mappings + Static Mappings + Add Mappings komutu verilerek bir bilgisayar ismi ve karsi dusecegi IP adresi verilebilir

    ---

    dns-Wins

    DNS zone yapisi, yeni bir host eklendiginde veya belli bir host baska bir altaga kaydirildiginda degisir. DNS dinamik olmadigindan DNS zone’unda degisiklik yapildiginda birinin bu degisikligi DNS veritabaninda guncellemesi gereklidir. Bu durum sik degisen damainlerde yonetim yuku getirir

    Diger taraftan WINS, bu problenim cozumu icin gelistirilmistir. DNS’i WINS ile birlikte kullanmak yeni bir Dinamik DNS ozelligi getirir. Bu ozellik WinNT 4.0 la gelen DNS servisi tarafindan desteklenir. Bununla birlikte DNS, zone icindeki DNS agacinin en alt seviyedeki isim donusumunu WINS sorgulamasina yoneltebilir. Sekil’de WINS ve DNS’in birlikte calistigi bir ortamda isim cozumlenmesini gostermektedir. Name Server’larin cebinde veri olmadigi varsayimiyla dusunursek mfg.widgets.universal.com FQDN ismi cozulmek istendiginde su adimlardan gecilir.


    Client, FQDN’i cozmek uzere, yerel DNS Name Server’a reklursif bir sorgulama gonderir.

    Yerel DNS Name Server root DNS Server’lardan birine iteratif bir istekle FQDN’in cozumunu sorar. DNS Root Server’lar en ust seviyede DNS domain’lerinden sorumludurlar. Ornegin: com.

    DNS Root Server universal DNS Domain’inden sorumlu DNS Server adresini gonderir.

    Lokal DNS Name Server universal domain’ninden DNS Server’a iteratif bir sorgu gonderir.

    Universal Neme Server widgets Name Server’i yanit olarak bildirir.




    WINS SERVISININ YUKLENMESI VE BASLATILMASI

    WINS servisinin yuklenmesi ve baslatilmasi yukarida DNS Servisi icin anlatilan islemlerle tamamen ayni adimlari icermektedir. Yukaridaki bu islemler WINS icin dusunulerek WINS Servisi baslatilabilir.

    WINS ile ilgili tum tanimlar //winnt/system32/wins dizini altinda tutulmaktadir.



    WINS MANAgER ARACINI KULLANARAK WINS'IN KONFIgURE EDILMESI

    WINS Servisinin konfigure edilmesini saglayan Programs + Administrativ Tools + WINS Manager isimli programdir. Oncelikle bu program calistirilir.

    Oncelikle WINS Servisinin calisacagi makine tanitilmalidir. Bunun icin Server + Add WINS Server secilir. WINS Server olarak servisin calisacagi makinenin IP adresi verilir. Server + Detailed Information secilerek WINS Server’i hakkinda sistem bilgilerini gormek mumkundur.

    Mappings + Show Database secildiginde o an veritabaninda bulunan bilgisayar isimleri ve karsi dusurulen IP adresler gorulebilir.

    WINS, DNS’de oldugu gibi, statik tanimnlar yapmaya da izin vermektedir. Mappings + Static Mappings + Add Mappings komutu verilerek bir bilgisayar ismi ve karsi dusecegi IP adresi verilebilir.



    DHCP - DYNAMIC HOST CONFIGURATION PROTOCOL



    DHCP Tanim

    WinNT server'daki DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) ag kaynaklarina IP adres atama isini otomatik olarak gerceklestirir. DHCP sayesinde Ag Yoneticileri kendileri, makinelere IP adres vermek zorunda kalmazlar.



    DHCP, TCP/IP konfigurasyonlarini merkezilestirmek ve TCP/IP konfigurasyonunu otomatik olrak IP adres atanacak sekilde tasarlamak icin kullanilir. DHCP’yi kullanacak iki bilgisayar tipi vardir: Server ve Client

    DHCP Server’lar

    DHCP kullanmak icin agda en azindan bir DHCP server bulunmalidir. Eger router’larimiz RFC 1542 standardini desteklemiyorsa her altagda bir DHCP server bulunmalidir.DHCP gorus uzayi (scope) DHCP server’da belirlenir. Bu gorus uzayi bir IP adres havuzudur. Ornegin 170.75.90.10’dan 160.75.90.120’a kadar olan kisim bir DHCP server’da client’lara verilmek uzere tanimlanmis bir IP havuzu olabilir.

    Bir DHCP Server DHCP Client’tan istek mesaji aldiginda bu IP adres uzayindan bir adres secer ve Client’a bu adresi teklif eder.Ardindan diger TCP/IP parametrelerini gonderir.

    Burada DHCP IP adresinin manuel olarak konfigure edildigine dikkat edilmelidir.



    DHCP CLIENT’LAR

    Bir Client’ta TCP/IP install ederken, TCP/IP konfigurasyonu vermeye gerek yoktur. Bunun yerine Enable Automatic DHCP Configuration isimli checkbox isaretlenir. DHCP Client her baslatildiginda, DHCP Server’a IP adres istek mesaji gider.


    NON-DHCP CLIENT’LAR

    DHCP enabled olmayan Client’lar DHCP Client’lara TCP/IP ve Windows ag araclarini kullanarak erisirler. DHCP yoneticisi bu Client’lari DHCP Server gorus uzayindan cikarmak icin onlara verilen IP adreslerini bilmelidir.





    NICIN DHCP KULLANIYORUZ?

    DHCP’nin getirdigi avantajlari anlayabilmek icin manuel TCP/IP yaklasimiyla DHCP yaklasimini karsilastirmada fayda vardir.



    Manuel Yaklasim

    TCP/IP’yi manuel olarak konfigure etmek IP adres, subnet mask, ve dafault gateway ile ilgili tanimlamalarda dikkatli bir calismayi gerektirir. Tipik bir ag kullanicisi bu kavramlara yabancidir.


    Eger bir kullanici hatali bir IP adres kullanacak olursa bulmasi ve duzeltmesi zor ag problemlerine yol acabilir.

    IP adres’te, subnet mask’ta veya default gateway’de hatali bir rakam yazmasi problemle sonuclanacaktir. Bu problemler TCP/IP haberlesmesinde hatalarin olusmasindan agda ayni IP adresine sahip iki makine olusmasina kadar genis bir alani kaplayabilir.

    Client’larin alt aglar arasinda sikca hareket ettigi sistemlerde yonetme ve destek islemlerine yuk artar.
    DHCP Kullanilarak gelistirilen Dinamik Yaklasim

    Bunu getirdigi avantajlar su sekilde siralanabilir.


    Kullanicilar TCP/IP konfigurasyonu icin yoneticiden bir IP adres almak zorunda kalmazlar.Bir DHCP Client baslatildiginda IP adres bilgilerini otomatik olarak alir.

    DHCP Server, tum DHCP Client’lara ve Server’lara gerekli konfigurasyon bilgilerini saglar. DHCP Server dogru konfigure edildiginde bu kisimda herhangi bir hata olusmaz.

    Hatali konfigurasyonun yol actigi bulunmasi guc ag sorunlarindan hicbiri olusmaz.



    DHCP & WINS

    Sonucta, DHCP server tarafindan dinamik olarak IP adresleri verildigi bir sistemde "makine1" de calisan kullanici "server1" isimli kaynaga erismek istediginde WINS server'a, "makine1" tarafindan, "server1" ismine karsi dusen IP adresinin ne olduguna iliskin bir istek gider. WINS server kendi veritabaninda "server1" ismine karsi dusen IP adrese bakar ve "makina1"e cevabini yollar. Tum bu islemler tabiki kullaniciya gosterilmez.

    DHCP & WINS her ikiside WinNT icinde yer alir. WinNT Workstation ve Win95'in isletim sistemi icinde DHCP & WINS client yer alir. DHCP & WINS kullanarak buyuk sistemlerdeki kullanicilar ag kaynaklarina kullanimi kolay makine isimleriyle ulasabilirler ve ag yoneticileri IP adres yonetimi isiyle ilgilenmek zorunda kalmazlar
     
  2. mordak
    Offline

    mordak Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    18 Mart 2009
    Mesajlar:
    29
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    KOCAELİ
    çalışmalarınızda başarılar
     

Sayfayı Paylaş