Depresyon tedavisinde Rehacom uygulaması

Konu, 'Genel Sağlık' kısmında alpus tarafından paylaşıldı.

  1. alpus
    Offline

    alpus Süper Üye Üye

    Kayıt:
    11 Eylül 2008
    Mesajlar:
    1.034
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    BURSA-Gemlik
    Dikkat ve zihin geliştirme çalışmaları için bilimsel olarak hazırlanmış ve çalışma alanı olarak da bilgisayarın seçildiği bir yöntemdir. Rehacom görsel öğrenmeyi hedeflemiş bir sistemdir. Renk, şekil, boyut çalışmaları var sistemde. Hafıza, planlama organizasyon gibi pek çok beyin fonksiyonlarını destekleyen egzersizlere yer veriyor. Genellikle yarım saat çalışmak hedefleniyor ama bazen çalışma süresi daha az ya da daha çok da olabiliyor. Rehacom yönteminde görsel ve işitsel uyaranlar olduğu için çocuk hata yapınca sesli ve görsel uyarı alıyor. Başarınca ise ödüllendiriyor.

    Bu yöntemde ödül- ceza sistemi var. Başarı grafiği görüldüğünden çocuk için bu durum geribildirim içeriyor. Tedavi sonuçlandığında başarı belgeleri veriliyor. Bu çalışmada çocuk, sadece teknik olarak bir şeyi öğrenmiyor, aynı zamanda kendi tutumlarını da tanıyor. Burada hedeflenen şey depresyon tedavisi gören çocuğun dikkat süresini arttırmaktır. Bizim uzman olarak geri bildirimlerimiz önemli burada. Çocukta performans kaygısı veya anksiyetesi varsa çalışma sırasında bunu da tespit edebiliyoruz. Bu çalışma psikoterapinin bir parçası ve özel eğitim desteği olarak düşünülmektedir.

    Tedavinin aşamaları
    Tedavilerde doktor görüşmesinden sonra, o çocuk için özel eğitim programı yapılıyor. Çocukta eğer depresyon varsa terapi ile devam ediliyor. Depresyona eşlik eden başka rahatsızlıklar da görülebiliyor. Aile danışmanlığı mutlaka oluyor. Pek çok vakada aile terapisi gerekebiliyor. Aile büyükleri eğitimin içindeyse hep birlikte çalışılabiliyor. Anne babanın ruhsal durumu çok etkili olduğu için en başta anne babaya verilen formlarla onların kişilik testi istenebiliyor. Ailenin ruh sağlığının tanımlanması tedavideki rolü önemli...

    Onlarda depresyon ya da psikiyatrik bir rahatsızlığın olup olmadığının bilinmesi gerekiyor. Ailede öfke modelliği, iletişim sorunları varsa bunlar tanımlanıyor. Aile ve okul danışmanlığı ise mutlaka yapılmalıÖ Eğer, anne- babanın iletişim sorunları veya bireysel yardım alması gereken bir durum varsa, bireysel tedavi ya da eş terapisi almaları isteniyor.

    Bunlar çocukla olan çalışmayı desteklediği gibi, kendi sorunlarını da çözmelerini sağlıyor. Çocuklar ve gençlerde görülen problemlerin çoğu aile içi ilişkilerden kaynaklanabildiği gibi aile yaşantısındaki değişimlerden de kaynaklanıyor. Anne babanın kendi hayatındaki iş değişimleri, bir takım kayıplar, maddi sıkıntılar çocuğa yansıyor ve doğal olarak tüm bireyleri etkilemiş oluyor.
     

Sayfayı Paylaş