Dünyanın en gelişmiş sansür ve denetim mekanizmasını yöneten Çin, şüphelileri de gerilla taktikleriyle 'avlıyor'. Üstelik hiçbir eleştiri ve engeli de tanımadan Komünizmin farklı bir formda olsa da süper güç olma yolunda engel olmadığını hatırlatan Çin Halk Cumhuriyeti’nin yoğun bir internet denetim ve sansürü altında olduğu Sanal Alem sayfasının okurları için yeni bir haber değil. Dünyanın en kalabalık internet nüfusunu barındıran ülkede ‘Çin internet seddi’ olarak da adlandırılan ulusal ‘filtre’ uygulaması yakın dönemde devlet tarafından ‘altın kalkan projesi’ ismini aldı. 1998 yılında 300 mühendisten oluşan bir grupla çalışmaları başlatılan ve 1.3 milyar TL yatırımla 2003 yılında kullanılmaya başlanan yazılım bütün ülkeyi devletin istemediği site, hizmet ve içerikten uzak tutuyor. 40 bine yakın görevlinin denetim için çalıştığı mekanizmada muhalif siyasi gruplara ait her türlü içerik, yerli ve yabancı haber sitelerinde bu tip içeriğe yönelik sayfalar, *****grafi, suç unsuru içeren siteler, Dalai Lama ile ilgili her türlü adres, Blogger, Wordpress gibi bütün büyük blog hizmet sağlayıcılar, YouTube, MySpace gibi küresel içerik hizmetlerini içeren uzun bir liste Çin internet kullanıcılarına kapalı , Sansürü aşmaya çalışmanın cezasıysa 15 bin Yuan (yaklaşık 2700 TL). Üstelik kimi durumlarda hapis; hatta idam cezası bile uygulanabiliyor. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz haftalarda bu sansür ve denetim politikası yüzünden Çin yönetimi Google ile karşı karşıya gelmişti. Google’ın ücretsiz eposta hizmeti Gmail’i kullanan muhalif Çinlilerin hesaplarına girmek için organize saldırı başlatan yönetim Google yöneticilerinin tepkisini çekmiş, olay Google’ın ülkeden çıkma kozunu oynamasına kadar gitmişti. Büyük bir halkla ilişkiler çalışmasına dönüşen bu didişmenin arka planında aslında başka bir ayrıntı da yatıyor. Zira Çin’de ulusal filtrelerin de yüzünden küresel sitelerden çok yerel örnekler ön planda. Örneğin Çin’deki internet arama pazarının lideri Baidu adlı bir Çin hizmeti. Dolayısıyla 300 milyon kullanıcıya sahip ülkede Google’ın gelir payı aslında çok da büyük değil. Öte yandan ezeli rakip Microsoft yöneticileri de fırsattan istifade hemen karşı atağa geçerek Google’ın aşırı tepki verdiğini, Çin’in haklı olduğunu iddia eden beyanlarda bulundu. Emeklilik günlerini yaşayan Microsoft’un kurucusu Bill Gates bile Çin’ide iş yapmak için o ülkenin kurallarına uymak zorunda olunduğunu hatırlatarak Google’ın bunu istemiyorsa oradan çıkmasını salık verdi. Bütün bunlar olurken baskıcı denetimi kadar başarılı olduğu bir diğer yeteneğini de hatırlayan Çin yönetimi Goojje.com adresinde açtığı arama sitesiyle Google’ın birebir kopyasını hizmete soktu. 02 Şubat 2010