Çin'den tepki 'Sözlerini geri al'

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında ahmetsami33 tarafından paylaşıldı.

  1. ahmetsami33
    Offline

    ahmetsami33 Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    3 Ekim 2008
    Mesajlar:
    205
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    İstanbul
    Çin'den Başbakan Erdoğan'ın Sincan'daki olayları "soykırım" nitelemesine sert cevap

    [FONT=Arial, Verdana, Helvetica, sans-serif]Komunist Parti'nin resmi yayın organı olan ve partinin uluslararası ilişkilerde kullandığı İngilizce yayın yapan China Daily gazetesinde bugün çıkan başyazıda, Erdoğan'a "Gerçekleri çarpıtma" uyarısı yapıldı... Sözlerini geri alması istendi.

    Başyazıda, "Sincan'da ölen 184 kişiden 137'si Han Çinlisi. Bu sayı bile başlı başına olayların gerçek yüzünü ortaya koyuyor. Erdoğan'ın Çin'in içişlerine karışması anlamına gelen bu sözleri, Uygur ve Han Çinlileri'nin kalıcı bir barış yolu aramalarında onlara yardımcı olacak son şey" denildi.

    China Daily'de çıkan başyazıda şöyle denildi: Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin'deki Sincan Özerk Bölgesinde çıkan olaylar ile ilgili söylediği sözlerini geri alması gerekiyor. Bay Erdoğan'ın Sincan'daki olayları "Bir tür soykırım" olarak değerlendirmesi asılsız ve sorumsuzdur. Oradaki ayaklanmanın ülke dışında yaşayan Uygurlar tarafından değişik etnik gruplar arasındaki birliği bozmaya yönelik tohumların atılması olduğuna kuşku yoktur. Bu insanlar Sincan'ı Çİn'den ayırmak için düzenlediği komplolarına devam edecek. Erdoğan, Çin'in Sincan'da düzeni sağlamak için yaptığı işlere gözlerini kapatarak "Çin'deki liderlerin bu olaylar karşısında sadece seyirci durumunda kalmalarını anlamakta güçlük çekiyoruz" dedi. Çinli liderler, büyük etnik bölgede yaşanan bu olayları görmek isteyen son insanlardır. Değişik etnik gruplar arasındaki harmoniyi ile etnik grupların tüm ülke çapında yaşamlarının gelişmesini sağlamak merkezi ve yerel yönetimlerin en büyük gayesi olmuştur. Bunlar merkezi yönetimin kanıtlanmış politikalarıdır. Örneğin, aile planlaması politikası etnik azınlığa değil sadece Han Çinlilere uygulanmaktadır. Üniversite sınavlarına giren azınlıklar, ekstra 20 puan almaktadırlar. Küreselleşen dünyada değişik etnik grupların aynı toprakta yaşaması giderek daha yaygın hale gelmektedir. Bu açıdan, Han Çinlileri ile Uygurların birlikte var olarak yaşamalarını Uygular'ın asimile edilmesi olarak yorumlamak, çok saçmadır. Uygurlar, son 30 yılda, yaşam kalitesini artırmak için ülkenin dört yanına dağıldı. Bay Erdoğan Çin hükümetinin Uygular'ı asimile etmekle suçlayabilir ki?Merkezi ve yerel hükümetlerin düzeni sağlamak ve Uygurlar ile Han Çinliler'inin arasındaki yanlış anlamaya bir son vermek için çalışmaları, değişik etnik grupların kalıcı bir barış için istedikleri ve ihtiyaçları olan tek şeydir. Erdoğan'ın Çin'in iç işlerine karışmak anlamına gelen bu sözleri, Uygur ve Han Çinlileri'nin kalıcı barış yolu aramalarında onlara yardımcı olacak son şeydir.

    TURANCILIK AKIMININ YANSIMASI

    Bir diğer Çin gazetesi Global Times ise, Erdoğan'ın sözlerinin Türkiye'nin bölgede yüzyıllardır aradığı "Turancılık" akımının yansıması olduğunu söyledi.

    "Çin Halkı Türk Başbakanı'nın soykırım yorumuna sinirlendi" başlığıyla verilen haberde, Huanqui internet sitesinde yapılan bir ankette, katılanların yüzde 95.6'sının Erdoğan'ın Rabiya Kadir'e vize vererek terörizme destek olduğunu söyledi. Gazeteye konuşan Urumçi'deki Halk Güvenliği Bürosu Başkanı da 1949'da 3 milyon olan Uygur nüfusunun bugün 10 milyona çıktığını söyledi. Moskova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler profesörü Ivan Andrevich de Türkiye'nin bu suçlamalarının altında Turancılık düşüncesinin yattığını söyledi.
    [/FONT]
     

Sayfayı Paylaş