Çin Rusya'yı 2 yüzlülükle suçluyor

Konu, 'Dünyadan Haberler' kısmında oceanic6 tarafından paylaşıldı.

  1. oceanic6
    Offline

    oceanic6 Üye Üye

    Kayıt:
    30 Kasım 2009
    Mesajlar:
    64
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    çankırı
    Moskova'nın Çinli vatandaşlarına vize verilmesinde sınırlama getirmesi ve Asya'ya yönelik kendi doğalgaz ve petrol ihracatındaki çeşitlendirme politikaları uygulama çabaları Pekin'in rahatsızlığına neden oluyor.

    Gazete, "Çin, Rus elektroteknik çeliğine yönelik geçici vergi düzenlemesi yaptı. Bu yüzde 25'e ulaşabilir. Bu adım da şunu bir daha ortaya koyuyor: Çin ve Rusya liderleri arasında sıkı ilişkilerin bulunmasına rağmen Pekin kendi ticari ve diğer çıkarlarını sert şekilde koruyor." bilgisine yer verdi.

    Rusya'nın Novolipetsk demir çelik fabrikası Çin'e elektroteknik çelik satıyor. Çin'in çelik ürünlerine büyük gereksinim duyduğu için ABD'den de demir çelik alıyor. Ama Çin'deki demir çelik fabrikalarını da göz önüne alarak, Rusya ve ABD'den demir çelik ihracatına sınırlama getiriyor.

    MOSKOVA İŞİ DÜŞTÜĞÜ ZAMAN PEKİN'E YAKLAŞIYOR

    Gazeteye göre, Rusya "işi düştüğü" zaman Pekin'e yaklaşıyor. Haberde, "NATO'nun doğuya yönelik genişlemesi ve Batı'nın Rusya karşıtı politikaları söz konusu olduğunda Rusya zamanla Çin'e yönelik güvenli komşu arayışına giriyor. Tıpkı Çin Halk Cumhuriyeti kurulduğu sıralarda olduğu gibi. SSCB yeni doğan Çin Komünist yönetimini destekler gibi davranmıştı." denildi.

    Daha sonrası Moskova'nın muhalif Çinlilerle temasa geçtiğini ve ihtilaf tarafları arasında denge oluşturmaya çalıştığı belirtildi. Gazeteye göre, bu ikili politikanın mirası halen Rusya-Çin ilişkilerini etkiliyor. Haberde, örnek olarak Rusya'nın Uzakdoğu petrol boru hattı güzergahı için birbiriyle rekabet eden Çin-Japonya ilişkileri sunulmuş. Moskova 10 yılda bu rekabetten yararlanmış ve en son ekonomik kazançtan ziyade, jeopolitik açıdan önem arzeden güzergahtan yana karar vermişti.

    Gazeteye göre, Rusya Çin'in artan nüfuzunu önlemek için elinde gelen her şeyi yapıyor: "Örneğin Başbakan Vladimir Putin Rusya'nın Uzakdoğu topraklarında Çinli vatandaşların vize verilmesinde sınırlama yapılmasını desteklediği biliniyor. Diğer taraftan ise Putin Moskova'da, "İkili ilişkilerimiz tarihin en yüksek düzeyine ulaşmış durumunda" ifadelerini de söyleyebiliyor."

    (CİHAN)
     

Sayfayı Paylaş