Çek ve Slovaklara 38 Yıldır Türkçe'yi Sevdiriyor

Konu, 'Dünyadan Haberler' kısmında dimo79 tarafından paylaşıldı.

1. dimo79

dimo79 Guest

Slovakya Üniversitesi Türkoloji Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Xenia Celnarova, 38 yıldır Slovak ve Çekler'e Türkçe'yi sevdiriyor. Bayan Celnarova, Orhan Pamuk'un Yeni Hayat adlı kitabını Slovakça'ya çevirmiş.
    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Slovakya'da Türk ve Slovakya delegasyonuna verdiği öğle yemeğinde Doç.Dr Xenia Celnarova da hazır bulundu. Slovakya Üniversitesi Türkoloği Bölümü öğretim görevlisi bayan Celnarova, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, "Dışişleri Bakanlığınız dönemindeki politikalarınızı çok beğeniyordum. Cumhurbaşkanı olarak da aynı başarıyı sürdürüyorsunuz."dedi.

Nobel Edebiyat ödüllü yazarı Orhan Pamuk'un Yeni Hayat adlı kitabını Slovakça'ya çeviren bayan Celnarova, "1970 yılında 5 yıl Prag'ta Türkoloji okudum. Türk Halk Edebiyatı ile Türk Tasavvuf Edebiyatı alanında uzmanlaştım. Yunus Emre'yi keşfettim. Avrupalıların Yunus Emre'deki hoşgörüyü yakalamaları gerekli. Bu nedenle Türk Tasavvuf Edebiyatı'nın eserleri daha fazla Avrupa dillerine çevrilmeli."dedi.

Orhan Pamuk'un Benim Adım Kırmızı adlı kitabını Slovakça'ya çevirmek istediğini belirten Doç. Dr. Xenia Celnarova, "Ancak bağlı olduğum yayınevinin patronu Yeni Hayat adlı kitabın İngilizcesini okumuş. Çok etkilenmiş. Benden bu kitabı çevirmemi istedi.

Yeni Hayat şuan Slovakça'ya çevrildi ve büyük ilgi görüyor. Benim Adım Kırmızı adlı kitabı çevirmeye başladım. Yarıya geldiğim sırada kuzenlerimden biri kansere yakalandı. Onun tedavisi ile ilgilenmek zorunda kaldım. Çeviriyi henüz tamamlayamadım."diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Türkçe sohbet eden bayan Celnarova, Türkiye'nin Doğu kültürlerini Batı'ya aktarmak gibi önemli bir sorumluluğu bulunduğunu hatırlatarak, "Çekoslovakya 16 yıl önce Çek ve Slovakya olarak ayrılmadan önce Prag'ta idim. Orada Türk ve Doğu kültürlerine öğrencilerim büyük ilgi gösterirdi. Şimdi aynı ilgi Slovakya'da devam ediyor. Slovakya Bilimsel Akademisi Doğu Bilimleri Bölümü, Türk kültürünü en iyi biçimde yansıtmaya çalışıyor."dedi.

İyi düzeyde Türkçe konuşan Doç.Dr. Xenia Celnarova, Çek Cumhuriyeti'nde konuşulan dil ile Slovakça arasındaki ilişkiyi Türkiye Türkçesi ile Azerbaycan Türkçesi'nin arasındaki benzerlikle açıkladı.

(Cihan Haber Ajansı)

Sayfayı Paylaş