bugün kadir gecesi olabilir mi

Konu, 'Dinlerimiz' kısmında selvi64 tarafından paylaşıldı.

  1. selvi64
    Offline

    selvi64 Banlı Üye

    Kayıt:
    16 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    1.301
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Kadir Gecesi, Kuran-ı Kerim’de övülen en kıymetli ve en şerefli gecedir. Bu gecenin fazileti ve üstünlüğü (bin aydan daha hayırlı olduğu), bizzat Allah (c.c.) tarafından Kadir suresinde açıkça bildirilmiştir.
    [​IMG]
    İnsanlara dünya ve ahirette mutlu olmanın yollarını gösteren, insanlığı karanlıklardan aydınlığa kavuşturan hidayet rehberi kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’de Cenabı Allah, bu mübarek (feyizli ve bereketli) gecenin kıymet ve faziletini müstakil bir surede (Kadir suresinde) şöyle açıklamaktadır:

    "Biz onu (Kuran'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Tâ fecrin doğuşuna kadar."(Kadir Suresi)

    Kuran’ın indirildiği Kadir Gecesinden bahsedildiği için bu sureye Kadir Suresi denmiştir. Kadir (Kadr), 'azamet' ve 'şeref' demektir.(1)

    Kuran-ı Kerim olaylara göre yirmi üç yılda indiğine göre, Kadir gecesinde indirilmesi, topluca dünya semasına indirilmesi demektir.

    Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor:

    "Kim faziletine inanarak ve sevabını umarak Kadir gecesini ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır." (Buharî, Teravih, 2)

    Ebû Hüreyre rivâyet etmiş olduğu hadis-i şerifte, "Kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah'tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır."(Buhârî, Kadir, 1).

    "Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır."(Kurtubî, XX/138).

    Müminlerin annesi Hz. Aişe (r.a.) şöyle anlatıyor:

    Hz. Peygamber’e dedim ki: "Ey Allah'ın Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?"

    Rasûlüllah (s.a.s.): "Allahümme inneke afüvvün tühıbbü'l-afve fa'fü annî: Allah'ım sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet.” diye dua et, buyurdu. (Tirmizî, Deâvât, 85)

    Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) buyuruyor:

    "Kadir gecesinde bir defa Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kuran-ı Kerim’i hatmetmekten daha sevaptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibadet etmek, bir ay her geceyi ibadetle geçirmekten daha kıymetlidir."

    Bu mübarek gecede dua sünnettir. O icabet vakitlerinden birisidir.

    Büyük İslam alimlerinden Süfyanı Sevrî şöyle demiştir: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek, namaz kılmaktan daha sevimlidir. Kuran okuyup sonra dua etmek daha güzeldir.”

    Yine müçtehit alimlerden İbnu Hacer Heytemi ise, Tuhfetu'l-Muhtac adlı eserinde der ki: "Kadir gecesini görene, saklaması sünnettir. Onun kemaliyle faziletine ancak Allah Teâlâ'nın bildirdiği kimseler ulaşır."

    Kadir Gecesi geçmiş midir, yoksa tekrar etmekte midir?

    Kadir gecesi, Kuran'ın indirildiği veya sabahında Bedir Zaferi’nin gerçekleştiği gece olduğuna göre, o bir defa olmuş ve geçmiştir. Bu demektir ki, her yıl Ramazan ayında olacak olan onun şeref ve hatırasıdır.

    Kadir gecesi, bütün yıl içinde gizli olup en çok Ramazan ayında ve en çok Ramazanın son onunda ve en çok yirmi yedinci veya sonuncu gece olması ihtimali en ağır basan mübarek bir takdir gecesi olarak tekrar eder.

    Kadir suresinde Kuran-ı Kerim’in Kadir gecesinde indirildiği, Bakara suresinde de Ramazan ayında indirildiği bildirilmiştir. Bu demektir ki, Kadir gecesi Ramazan ayı içerisinde bir gecedir.

    Kadir Gecesi her yıl Ramazan ayının aynı gününe denk gelmekte midir?

    Allah, Kadir gecesini gizlemiştir, Ramazan ayının çeşitli günlerine koymaktadır. Bu yıl Ramazanın 1’ine koyarsa diğer yıl Ramazanın 7’sine koyabilir ve böylece Kadir gecesi o gece olur. Diğer mübarek geceler gibi falanca ayın belli bir gününü tayin etmemiş, bu geceyi gizlemiştir.

    Kadir Gecesinin aylarla ilgisi yok, gece ile ilgisi var. Kuran-ı Kerim Ramazanın 27. gecesinde inmiş ise o gece Kadir Gecesidir, bu sene de Kadir gecesi Ramazanın üçüne alınmış olabilir. Ay mefhumundan sıyrılmak gerekir. Diğer geceler ayla ilgili, Kadir gecesi ayla ilgili değil, gece ile ilgilidir.
    Kuran’ın indirildiği gecenin hususiyetini, faziletini ve bereketini Allah her yıl başka bir geceye veriyor. Allah her yıl değişik bir gecenin o kıymet ve fazileti taşımasını irade buyuruyor. Kuran-ı Kerim’in nazil olduğu o mübarek gecenin her sene-i devriyesinde aynı gecenin o fazileti taşıması icap etmiyor. Başka bir gece o fazileti taşıyabiliyor.(2)
    Kadir Gecesi olduğu nasıl anlaşılır?
    Kadir Gecesinde denizlerin suyu bir an tatlılaşır. Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak ne de soğuk olur. O gece bulut, yağmur ve rüzgar yoktur. Ertesi sabah güneş, kızıl olup şuasız doğar. Yükselinceye kadar sanki büyük bir tabak gibidir.
    Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen alimler de olmuştur.
    Kadir Gecesi Ramazan ayının kaçıncı gecesidir?

    Kadir gecesinin, Ramazan ayının 20.sinden sonraki tek gecelerinde aranmasına dair çok sayıda hadis şerif vardır. Ramazanın 1’inden itibaren tek gecelerde aranmasını tavsiye eden büyüklerimiz de vardır.

    Peygamberimiz (s.a.s.) bir hadisi şerifinde şöyle buyuruyor:

    "Siz Kadir gecesini Ramazanın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız” (Buhârî, Leyletü'l-Kadir, 3; Müslim, Sıyam, 216)

    Ramazan ayının son on gününde 21, 23, 25, 27 ve 29. geceler sonu tek rakamlı gecelerdir.

    İmam-ı Şarânî Hazretleri, Kadir gecesinin kaçıncı gece olduğunu, Ramazanı Şerifin giriş günlerine göre şöyle tesbit etmiştir:

    • <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: list 36.0pt">Cuma günü girerse 17. gece, <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: list 36.0pt">Cumartesi girerse 23. gece. <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: list 36.0pt">Pazar günü girerse 29. gece, <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: list 36.0pt">Pazartesi girerse 21. gece, <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: list 36.0pt">Salı girerse 27. gece. <LI class=MsoNormal style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; tab-stops: list 36.0pt">Çarşamba girerse 19. gece,
    • Perşembe girerse 25. gece,

    İmam-ı Şarânî Hazretleri 30 sene Kadir gecesiyle bu tarife göre müşerref olmuştur. Birçok Allah dostu da bu usulle Kadir gecesini bulmuştur.

    DİKKAT: Ramazan ayının 26'sını 27'sine bağlayan gece, 27. gecesi olur. Aynı şekilde, 22. günü 23. güne bağlayan gece de 23. gecedir. Dolayısıyla bu yıl 23. gece Cumartesi gecesi olup Kadir Gecesi olabilir.

     

Sayfayı Paylaş