Yeni bir Ubuntu akıllı telefon olarak BQ Aquaris E5 HD Ubuntu Edition pazarda yerini aldı Şu anda özellikle Googleın geliştirdiği Android işletim sistemi üzerinde çalışan akıllı telefon modelleri satış rakamları ile lider durumda yer alırken, daha sonra da Appleın iOS işletim sistemi üzerinde çalışan iPhone modelleri pazar payı ile ikinci sırada kendine yer buluyor. Microsoft Windows Phone, Blackberry OS gibi işletim sistemleri yanı sıra Tizen, Ubuntu, Firefox gibi bazı işletim sistemleri de bir ya da daha fazla cihaz ile oldukça küçük pazar payı ile karşımıza geliyor. Ubuntu, kısa dönem önce BQ tarafından sunulan BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition modelle pazarda yerini almıştı ve ayrıca Meizunun Ubuntu üzerinde çalışan MX4 versiyonu da satışa çıkmıştı. BQ şimdi de yeni bir modeli olarak geçtiğimiz Haziran ayında resmi olarak duyurduğu BQ Aquaris E5 HD Ubuntu Edition modelini satışa sundu. 5″ büyüklüğünde ve 1280×720 piksel çözünürlüğünde IPS dokunmatik ekran içeren cihaz 1GB sistem belleği içeriyor. Yeni akıllı telefon 16GB dahili veri kapasitesi içerirken, bu kapasitesi microSD kart ile artırılabiliyor. Akıllı telefonun arka yüzünde 13MP kamera bulunurken, arka kamerası da 5MP çözünürlükte geliyor. 1.3Ghz saat hızında çalışan dört çekirdekli Cortex-A7 tabanlı işlemci içeren yonga setinden güç alıyor. Grafik işlemci de Mali 400-MP2 olarak yer almakta. Akıllı telefonun fiyatı 199.90 olarak belirlenirken, daha küçük model Aquaris E4.5 Ubuntu Edition ise 169.90 olarak satın alınabilmekte.