Kıtlığın Somali'nin güneyindeki iki bölgeyi vurduğu bildirildi. BM İnsani Yardım Koordinasyonu Dairesi (Ocha), Somali'nin ülkede faaliyet gösteren Eşşebab örgütü militanlarının kontrolü altında ve kuraklığın pençesinde olan güneydeki Bakol ve Alt Şabel bölgelerinde açlığın ciddi boyutta olduğunu belirtti. Dairenin Somali sorumlusu Mark Bowden, hemen harekete geçilmezse açlığın Somali'nin güneyindeki 8 bölgeye 2 ayda yayılabileceğini vurguladı. Güneyde 2,8 milyon kişinin yaşadığını belirten Ocha, Somali'de nüfusun neredeyse yarısının (3,7 milyon kişi) açlık krizinde olduğuna dikkati çekti. Öte yandan Afrika Kalkınma Bankası, sadece kuraklığın değil bitmek bilmeyen iç savaşın da Somali'yi açlığa sürüklediğini belirtti. Bankanın Başkanı Donald Kaberuka, yaptığı açıklamada, "İnsanların açlığı yağış ve gıda yetersizliğinin sonucu olarak görmesi beni şaşırtıyor" ifadesini kullandı. Kaberuka, gıda krizini sona erdirmeye yönelik tüm çözümlerin barış anlaşmasını içermesi gerektiğini vurguladı. -BM GIDA VE TARIM ÖRGÜTÜ'NDEN AFRİKA BOYNUZU İÇİN 120 MİLYON DOLAR DAHA YARDIM ÇAĞRISI BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), kuraklığın ve kıtlığın pençesindeki Afrika Boynuzu için 120 milyon dolar daha yardım çağrısında bulundu. FAO, yaptığı yazılı açıklamada, bölgedeki krizin üstesinden gelmek üzere Afrika Boynuzu için 120 milyon dolara daha ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bu paranın 70 milyonunun Somali, 50 milyonunun Etiyopya, Kenya, Cibuti ve Uganda'ya verileceği açıklandı. Sudan ve Güney Sudan'daki insani kriz nedeniyle 37 milyon dolar daha yardım talep edildiğini hatırlatan örgütün bölge sorumlusu Rod Charters, "Çok sayıda kişinin ölümünü önlemek için çok küçük bir fırsat penceremiz olduğunu göz ardı etmemeliyiz" dedi. FAO ayrıca, Afrika Boynuzu genelinde yaklaşık 12 milyon kişinin acil yardıma muhtaç olduğunu açıkladı. Örgüt, iç savaşın ve kuraklığın pençesindeki Somali'de acil insani yardıma muhtaç olanların sayısının 6 ayda 2,4 milyondan 3,7 milyona çıktığına dikkati çekti. Afrika Boynuzu olarak adlandırılan Kenya, Somali, Uganda, Etiyopya ve Cibuti 60 yılın en büyük kuraklığının pençesinde. AA