Bir Milli Dava Olarak Klavye

Konu, 'Teknolojik haberler' kısmında megaster tarafından paylaşıldı.

  1. megaster
    Offline

    megaster Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    17 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    161
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    samsum
    Samsun Mithatpaşa Anadolu Lisesi öğrencisi Melek Gültekin'in, Türkçe'nin hızla bozulması ve yanlış kullanımından dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirmek için tasarladığı "Alfabetik Klavye" bir anda herkesin dikkatini çekmeyi başardı.



    Oluşturduğu klavyedeki her şeyi Türkçeleştiren Melek Gültekin, daha sonra projeye dahil olan arkadaşı Nurtaç Keskin ile birlikte Tübitak'a başvurdu ve projesi büyük ilgi gördü. Proje danışmanı Havanur Taflan ile birlikte projeyi yürüten öğrenciler Karadeniz Bölge Birincisi oldular ve Mayıs ayında Ankara'da yapılacak olan büyük finalde yarışmaya hak kazandılar!



    Klavyenin sağ tarafında bulunan numara bölümünün altına cep telefonlarında olduğu gibi harfler ekleyen Gültekin, bu kısımla da hem hesap yapılabilmesini, hem de yazı yazılabilmesini sağladı. Ayrıca projenin yeni aşamasında bu kısım klavyeden ayrılabilir hale getirilecek ve böylece küçük bir el klavyesi haline gelerek, elde yazı yazılabilecek.



    Günlük hayatımızda kullandığımız "Q" ve "F" klavyelerin dilimizi korumakta yetersizleştiğini farkeden Gültekin, alfabetik klavye ile bu yozlaşmanın önüne geçilebileceğini düşünüyor.



    "F" klavyenin dilimiz için yeterli olup olmadığı konusunda Melek Gültekin şöyle konuştu: "Bilgisayarda hangi klavyenin daha kullanışlı olduğu F klavyenin dilimizi koruması için gerekli olup olmadığı konusunda çok tartışma yapıldı. F klavye kafa yorularak tasarlanmış bir düzenek, ancak devletimiz gelişen bilişim teknolojisini yakından takip ederek düzenleyecek strateji ve politikaları üretmekte geç kalmıştır.






    Kaldı ki F klavye de yabancı diller için oluşturulmuş ve daktilo kökeninden gelmiştir. Bizim şimdiye kadar milli bir klavyemiz olmamıştır."






    Özellikle "F" klavyenin telafuzuna da dikkat çeken genç bilimci, "İnsanlarımız F(e) klavye değil de (e)F klavye demeyi tercih eder oldu. Bu da dilimize sahip çıkmadığımızın bir göstergesidir." dedi.



    Diğer bilimci Nurtaç Keskin de teknolojinin gerektiği gibi kullanılmasından yana olduklarını belirterek; "Hayatımızın her devresine girmiş olan teknoloji içerisinde teknolojiyi kullanalım; ama dilimize de sahip çıkalım!" diye konuştu.






    Sadece bir tuşla bütün tuş sisteminin kilitlenmesi ya da ışıklarının yanmasını da sağlayan bu sistem, gelecek günlerde hepimizin hayatında olacağa benziyor.
     
  2. nescafe19
    Offline

    nescafe19 Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    24 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    146
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    Denizli
    alfabetik sırayla zor olmaz mı ya , ben F klavye kullanıyorum , tam Türkçe'ye göre, gayet rahat ve hızlı....
     
  3. megaster
    Offline

    megaster Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    17 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    161
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    samsum
    yabancılar uzay mekiği yapıp uzayda zıplıyor biz milli dava olarak klavye peşindeyiz :)
     
  4. varan74
    Offline

    varan74 Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    19 Nisan 2009
    Mesajlar:
    153
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    istanbul
    Bu saatten sonra biraz zor yaygınlaşır.
     

Sayfayı Paylaş