Bilgisayarın performansını hangi faktörler etkiler?

Konu, 'Sorun Ve Cevapları' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Bilgisayarın performansını etkilen faktörler, merkezi işlemci birimi (CPU), giriş çıkış aygıtları, Ön bellek (Cache bellek) cihazın hızını etkiler. Performansı etkilen diğer faktörler ise RAM boyutu ve disk hızıdır.
    [​IMG]
    CPU yeni nesil ve yüksek performansa sahip bir işlemci olması bilgisayarın yüksek performansta çalışmasını sağlar. Diğer işlemciler yapacağınız işlemlere göre düşük performansta çalışabilir. Buda bilgisayarı kullanmada sıkıntılar çıkarabilir.
    [​IMG]
    Giriş çıkış aygıtlarında veri aktarım türü bilgisayarın performansını etkileyen faktörlerdendir. Büyük veri transferleri bilgisayarda kasılmalara donmalara neden olabiliyor. Bu kasılmaları önlemek için doğru tercihler yapmalı mesela USB 3.0 kullanılmalı veri daha hızlı şekilde taşınır ve veri aktarım kısa sürede biteceği için performansta kısa süreli sıkıntılar yaşarsınız.
    [​IMG]
    Ön bellek (Cache bellek), bilgisayarda bir programı çalıştırdıktan sonra ikinci kez açtığımızda programın daha hızlı açıldığını fark ederiz. Bu hızlı açılmanın sebebi ‘Ön bellek’ tir. Ön bellekleme daha önce açılan programı hafızasına kaydeder. Bir daha ki işlemde aynı işlemler olacağı için bilinen işlemleri hızlı şekilde uygular ve program hızlı şekilde açılır.
    [​IMG]
    RAM, bilgisayar hızı derken herkesin aklına RAM gelir. Herkesin kafasında ne kadar çok RAM o kadar iyi performans düşüncesi var. Bu düşünceye katılalım mı katılmayalım mı bilmiyoruz ama şöyle biz ifade edelim. Eğer çok yüksek ve performans gerektiren programlar kullanıyorsanız. Örneğin ; Photoshop, After Effects, Sony Vegas, 3DMAX, Adobe Illustrator gibi programları aynı anda çalıştırmak çok yüksek RAM gerektirir. Eğer RAM miktarınız az ise bu programları çalıştırma esnasında sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Programlar çalışabilir ama düşük performansta sizler için işlem yapar. Yada program yeterli RAM olmadığından hata verir ve çalışmaz. Kısaca eğer büyük programlar kullanıyorsanız RAM miktarının yüksek olmasına dikkat edin.
    [​IMG]
    Disk hızı, bazı kişiler boyutu yüksek diskler oldu mu sanki yüksek performansa sahip olduğu düşüncesine kapılıyor. Bir bilgisayarda diskin yüksek boyuta sahip olması sadece kullanacağınız alanın daha fazla oluğu anlamına gelir disk boyutunun büyük olmasında performansta bir artış olacağını düşünmeyin. Eğer diskten performans etkilen faktör ne derseniz. RPM hızlarıdır. RPM diskteki dakikada devir sayısıdır. Genel olarak disklerimiz 5400 RPM hızına sahiptirler. Bilgisayar alırken veya sonradan alacağınız disklerde özellikler kısmında RPM hızına bakabilirsiniz. 7200 RPM şuanda piyasada satışta olan ve makul fiyatlara satılan diskleri tercih edebilirsiniz.
    Tabi bu diskler yavaş yavaş yerine SSD disklere bırakıyor. Bu SSD disk ne derseniz. SSD diskler normal disklerin 10 katı performans elde edeceğiniz bir disk türü diyebiliriz. SSD disk alıp bilgisayarına taktığınızda bilgisayar açılış kapanış hızları, veri taşıma hızları, program çalıştırma açılma hızlarında gözle görülür bir performans elde edeceğinizi söyleyebiliriz. SSD diskler şuanda piyasa biraz pahalı olsa da 80 GB, 120 GB boyutuna sahip disk alarak işletim sistemini kurabilir çok hızlı bir performans elde edebilirsiniz. SSD disk alırken okuma ve yazma hızlarına bakarak kaliteli ve hızlı bir SSD disk tercih ederek satın alabilirsiniz.
    Bilgisayarı etkileyen temel faktörler bunlardan oluşmaktadır. Tabi bunların yanında bilgisayarı tüm donanımlar etkiler fakat burada anlattıklarımız en çok etki eden faktörler olması büyük önem arz etmektedir. Bu yüzden bu faktörlere değinmek istedik.
     

Sayfayı Paylaş