Bilge köyü sanıklarından 3'lü itiraf

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında Örnek tarafından paylaşıldı.

  1. Örnek
    Online

    Örnek Guest

    Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 44 kişinin öldürülmesiyle ilgili davada sanıklardan 3'ü saldırıyı üstlenirken mahkeme 2 sanığı tahliye etti.

    Bilge köyü davasında hakim karşısına çıkan sanıklardan 3'ü, saldırıyı namus meselesi yüzünden yaptıklarını itiraf ederken, 8 sanık ise suçsuz olduklarını öne sürdü.

    Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'nde kimlik ve adres bilgilerini Türkçe veren sanık S.Ç'nin, ifadesini Kürtçe vermek isteğini, Mahkeme Başkanı Hakim Hüseyin Turgut Bayraktar, iyi Türkçe konuştuğu gerekçesiyle kabul etmedi.

    Mardin'in Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürülmesi olayının tutuklu sanıklarından "Şıh Mehmet" lakaplı M.Ç., Mardin'de verdiği ilk ifadesinin aksine, katliamın namus meselesi yüzünden olduğunu anlattı.

    M.Ç., saldırının nedeninin karısı F.Ç. ile öldürülen Fesih Çelebi arasındaki ilişkiden kaynaklandığını ileri sürdü.

    Planı önceden yaptığını söyleyen M.Ç, cinayetleri oğlu M.Ş.Ç ve kardeşi A.Ç. ile birlikte işlediklerini ifade etti.

    M.Ç., nişan evine gittiklerinde erkeklerin olduğu tarafı kendisinin Kaleşnikof ile taradığını, oğlunun da kendisine yardım ettiğini, kadınların tarafını ise kardeşi A.Ç.'nin taradığını iddia etti.

    Sanık M.Ç.'nin ifadesinin ardından oğlu M.Ş.Ç. ile kardeşi A.Ç. de aynı ifadeyi vererek, suçlamaları kabul etti.

    Diğer 8 sanık ise suçsuz olduklarını öne sürdü.

    Sabah saat 09.45'de başlayan duruşma aralıksız 14.50'ye kadar sürdü. Bu sürede sanıkların kimlikleri tespit edildi ve ifadeleri alındı. Sanıklar için 11 avukat görev aldı. Mardin'den gelen 13 mağdur ve tanık için ise 5 avukat görevlendirildi.

    Bugünkü duruşma sonrasında mahkeme heyeti olay zamanında kendilerinin farklı yerde olduğunu belgeleyen iki sanığın tahliyesine karar verdi. Duruşma 14 Ekim'e ertelendi.

    Mardin'in Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü saldırıyla ilgili açılan ve güvenlik gerekçesiyle Çorum'da görülmesi kararlaştırılan davanın ilk duruşması sona erdi. Duruşmada mahkeme tutuklu bulunan sanıklardan M.Ç ve A.Ç'nin tahliyesine karar verdi. Davanın bir sonraki duruşması 14 Ekim 2009 tarihine ertelendi.

    Saat 19.30'da verilen aranın ardından saat 20.00'de tekrar başlanan Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 1'i çocuk, 11 tutuklu sanık, Çorum Barosunun sanıklar için atadığı 12 avukat ile mağdurların avukatları katıldı.

    Duruşmada 11 sanığın savunmalarının yanı sıra 17 müştekinin ifadeleri alındı.

    Mahkeme 1'i çocuk 11 tutuklu sanıktan M.Ç ve A.Ç'nin tahliyesine, diğer 9 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

    Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ''Zorunlu kapalılık'' başlıklı 185/1'inci maddesi gereği kapalı yapılan duruşmaya yalnızca taraflar alındı.

    ''Sanık 18 yaşını doldurmamış ise duruşma kapalı yapılır'' hükmünü içeren CMK'nın 185/1'inci maddesi ve ''Kapalı duruşmanın içeriği hiçbir iletişim aracı ile yayımlanamaz'' hükmünü içeren 187/2'inci maddesi gereği basın mensupları içeri alınmadı.

    Geniş güvenlik önleri altında sabah 09.30'da başlayan duruşma yaklaşık 13,5 saat sürdü. Davanın bir sonraki duruşması 14 Ekim 2009 tarihine ertelendi.

    -İDDİANAME-

    Mardin Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 43 sayfalık iddianamede, tutuklu 9 sanık hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''tasarlayarak ve canavarca hisle adam öldürme'' suçundan 36'şar kez, 7 çocuğun öldürülmesi suçundan 7'şer kez ve gebe olduğu bilinen kadını öldürmek suçundan da 1'er kez olmak üzere 44'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

    İddianamede, tutuklu 9 sanığın, 4'ü çocuk 10 kişiyi de ''kasten öldürmeye kalkışma'' suçundan 200'er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi.

    Sanıklardan 18 yaşından küçük olan M.Ş.Ç. ile ilgili soruşturmanın ayrı yürütüldüğü kaydedilen iddianamede, evinde 6 adet el bombası bulunan Ahmet Çelebi hakkında da 17 yıla kadar hapis cezası istendi.

    İddianamede, olayın meydana geldiği Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde yapılan araştırmada, ''maktuller ve aileleri ile şüpheliler ve aileleri arasında suçun işlenmesi açısından bir husumetin bulunmadığı''nın tespit edildiği kaydedildi.

    Saldırı sırasında 5'i Kalaşnikof marka olmak üzere 6 uzun namlulu silah kullanıldığı, öldürülen Kerime Çelebi ile Emine Çelebi'nin cesedinde ve olay yerinde ele geçirilen 105 adet mermi kovanının da sanıklardan Abdulhakim Çelebi'ye geçici köy korucusu olması nedeniyle teslim edilen silahtan atıldığı belirlendi.

    Ayrıca, olayın meydana geldiği Cemil Çelebi'nin evinin önünde ele geçirilen 31 mermi kovanının da sanıklar Mehmet Çelebi ve Mustafa Çelebi'ye ait olan silahlardan atıldığı tespit edildi.
     

Sayfayı Paylaş