Bahar alerjisinden korunma yolları !!!

Konu, 'Genel Sağlık' kısmında MEST tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. MEST
    Offline

    MEST
    Yetkili
    Moderator

    Kayıt:
    20 Şubat 2010
    Mesajlar:
    3.369
    Beğenilen Mesajlar:
    131
    Şehir:
    ist.
    Havaların ısınması birçok kişi için dışarıda geçirilen güneşli günlerin habercisi iken, bazıları için sıkıntılı bir dönemin başlangıcı demektir. Baharın gelmesi ile birlikte havadaki polenlerin artması bahar alerjisi için başlangıç nedeni olmaktadır. Küresel ısınmaya da bağlı olarak havaların daha uzun süre sıcak kalması, alerji mevsiminin de uzaması anlamına geliyor. Uzmanlara göre günümüzde her yüz kişiden 20'si alerjiye yakalanıyor ve bu rakam da gittikçe artıyor.

    Bahar alerjisi nasıl ortaya çıkar?

    Alerjiler polen, küf, hayvan tüyü gibi vücudumuzun "yabancı" olarak algıladığı maddeleri dışarı atmaya çalışmasıyle birlikte oluşur. Bu sırada salgılanan "histamin" maddesi burun ve gözlerde bir takım reaksiyonlara ve salgılara neden olur. Bu da kaşıntı, gözlerde yaşarma, kızarıklık, burun tıkanıklığı ve akıntısı, öksürük, hırıltı gibi rahatsızlıklara neden olur. Yani alerjiyi yaratan aslında polenler değil, bunların vücuttan atılması sırasında salgılanan histamin maddesidir.

    Saman nezlesi (alerjik rinit) nedir?

    Günlük hayatta saman nezlesi dediğimiz, tıbbi adıyla alerjik rinit burnun iç kısmındaki mukoza adlı dokuya yapışan alerjen maddeler nedeniyle ortaya çıkar. Burunda iltihapsız bir yanmaya neden olur. Polenlerin yanı sıra ev tozu, hayvan tüyleri, küf mantarları, bazı kimyasal maddeler, klor, deterjanlar ve genel hava kirliliği de alerjik riniti ortaya çıkartabilir. Bazı kişilerde bu yıl boyunca sürebilir.

    Alerjik rinit ağır bir hastalık olmamasına rağmen kişiyi son derece rahatsız edebilir; uykuyu, yemek yeme ve yaşam şeklini olumsuz etkiler; okul ve işgücü kaybına yol açar. Kent yaşamı alerjik hastalıkların görülme oranını arttırmıştır. Bunda çevre kirliliğinin rol oynadığı düşünülmektedir. Uygun tedavi yollarına başvurulmadığı takdirde bu durum ömür boyunca sürebilmekte, hatta astım hastalığına yol açabilmektedir.

    Bahar alerjisinin belirtileri nelerdir?
    Bahar alerjilerinin sıklıkla görülen belirtileri şunlardır:

    Hapşırma nöbetleri
    Burun tıkanıklığı
    Burunda sürekli akıntı
    Gözlerde kaşıntı, sulanma (konjonktivit)
    Burunda, dudakta, damakta ve boğazda kaşıntı
    Öksürük
    Baş ağrısı
    Göz altlarında morluk

    Alerjiyi soğuk algınlığından nasıl ayırabiliriz?
    Burun akıntısı, hapşırma ve öksürük gibi bulgularla seyreden soğuk algınlığı ve alerji çok karıştırılır. Bu iki hastalığı ayırt etmenin tek yolu bekleyip görmektir. Soğuk algınlığı genellikle kısa sürede geçer, alerjik bulgular ise aylarca devam eder.

    Alerjik riniti olanların dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
    Bahar alerjisinden korunmanın yolları şunlardır:

    Sigaradan uzak durulmalıdır, yanlarında içilmesine izin verilmemelidir.

    Tozlu ve polenli ortamlarda bulunmamalı, zorunlu durumlarda mutlaka maske kullanılmalıdır. Polen yoğunluğu en çok sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde olmaktadır. Bu saatlerde dışarı çıkmamaya çalışılmalıdır.

    Polenlerin uçuştuğu mevsimlerde kapı ve pencereleri kapalı tutmak gerekir. Rüzgârlı havalarda evde kalınmalıdır.

    Burnun dış kısmına ve göz çevresine çok ince bir tabaka şeklinde vazelin sürülmesi iyi gelmektedir, polenler vazeline yapışmakta ve böylece girişleri engellenmektedir.

    Özellikle kaloriferli evlerde kuru ev havası alerjik rinitin kötüleşmesine neden olabileceğinden, evde hava nemlendiricisi kullanılabilir.

    Klimalarda kullanılan filtreler her ay değiştirilmeli, alerjenleri tutan özel filtreler kullanılmalıdır. Hava değişimini içeride bulunan havayı kullanarak temizleyen, dışarıdaki havayı kullanmayan özel klimalar tercih edilebilir.

    Evde tüylü hayvan ve bitki beslemekten kaçınmalıdır.

    Beden temizliğinize dikkat edilmelidir. Düzenli olarak el ve yüz yıkamak vücuda girmek üzere olan polenleri engeller.

    Yatmadan önce duş almak, saçları yıkamak yararlı olur.

    Polen mevsiminde giysiler açık havada kurutmamalıdır. Şapka ve ceketler daha sık yıkanmalıdır.

    Tüylü ve yünlü battaniyeler yerine pamuklu ve sentetik olanlar tercih edilmelidir.

    Toz barındırabilecek tarzda kilim, halı gibi ev eşyalarını kullanmamaya özen gösterilmelidir.

    Polen mevsiminde arabada giderken pencereler kapalı tutulmalıdır.

    Alerjilere karşı hangi tıbbi müdahaleler yapılabilir?
    Deriden alerji testi
    Tıbbi müdahale öncesinde alerjiye tam olarak neyin sebep olduğunu bulmak önemlidir. Çeşitli kan ve deri testleri ile bunların tespiti yapılabilmektedir. Deri testlerinden 20 dakika içinde, kan testlerinde 24 - 48 saat içinde sonuçlar elde edilmektedir.

    Aşılar
    Alerjilerin giderilmesinde iki tür aşı kullanılmaktadır. Bunlardan birisi sadece mevsimsel olarak uygulanan ve her yıl yedi hafta boyunca uygulanan kısa süreli aşı tedavisidir. İkincisi ise uzun süreli uygulanması gereken aşıdır. Bu konuda doktor tavsiyesi ile ilerlemek doğrudur.

    İlaçlarla anlık rahatlık
    Alerjiyi kontrol altına alma amaçlı ilaç kullanımı da söz konusu olabilmektedir. Öncelikle hastaların alerjiyi yaratan maddeden uzak durması önerilmekte, daha sonra anti-alerjik burun spreyleri ve ilaçlar verilebilmektedir.
     
  2. dimo79
    Online

    dimo79 Guest

    Çook İyi Bilgilendirme Olmuş Saolun :thumb_up: Sabahları Benimde Gözlerim Sulanıyor :asking01:
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş