Aziz Mahmud Hüdâî

Konu, 'Dinlerimiz' kısmında cihat çapa tarafından paylaşıldı.

  1. cihat çapa
    Online

    cihat çapa Guest

    Celveti târîkatinin feyiz, ilim ve ask ehli büyük pîri olup Sivrihisar’lidir. Bir müddet seyahat ettikten sonra Bursa’ya gelisinde Seyh Üftade Hazretlerinin velâyet tuzagina yakalanarak, kisa zamanda hakikate erismis, irsada memur edilerek Üsküdar’a gönderilmis ve burada vefatina kadar irsâd ve hilafet vazifesi görmüstür. 48 zevattan ibaret olan halifelerinin isimleri bir risalede kayitlidir. Kabr-i Serîfleri Üsküdar’daki meshur tekkelerindedir. Tekkesi, ziyaretçisi eksik olmayan bir mübârek yerdir. Gül gibi kokar. (Rahmetullahi aleyh)

    Dergâh kapisi üzerine su beyit yazilmistir:


    "Eger vasil olam dersen dilâ sen sirri maksûda
    Gel âdâb ile yüz sür âsitân-i Seyh Mahmud’a"

    Divaninda mürsidâne ve âsikâne ilâhî, gazel ve siirleri mevcuttur. Bir kismi Arapça olan 29 adet eseri bilinmekte olup bunlardan Târîkatname, Divan-i Ilâhiyyat, Necatül Gârik isimli eserleri eskiden basilmistir. Divan-i Ilâhiyyati yeni harflerle de nesredilmistir. Cem ve fark makamlarini beyân eden, Türkçe manzum bir risale olan Necatül Gârik’in matla’i (ilk beyti) söyledir:

    Hüdâ’ya hamd-ü minnet evvel ve âhir
    Ki oldur zâhir ve bâtinda zâhir
    Zuhûru perde olmustur zuhûra
    Gözü olan delil ister mi nûra
    Günes zâhir degil midir karindas
    Ne var görmezse ani çesm-i huffas*


    Aziz Mahmud Hüdâî Hazretlerinin ilâhî olarak bestelenmis meshur bir siiri ise, asagidaki "Bana Allah'im Gerek" isimli siiridir:


    Bana Allah'im Gerek
     

Sayfayı Paylaş