Aydın Doğan'ın büyük pazarlığı

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında kıpkıp tarafından paylaşıldı.

  1. kıpkıp
    Offline

    kıpkıp Kıdemli Üye Üye

    Kayıt:
    2 Haziran 2009
    Mesajlar:
    284
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    izmir
    Doğan Grubu, bugün Maliye ile rekor vergi cezası için masaya oturuyor. Doğan'ı en çok zorlayacak başlık, 'hisselerin el değiştirme' uygulaması...

    Doğan Grubu, bugün Maliye ile rekor vergi cezası için masaya oturuyor. Doğan'ı en çok zorlayacak başlık, 'hisselerin el değiştirme' uygulaması... Maliye Gelirler Kontrolörler Vakfı Başkanı İbrahim Türkiş'e göre 'Bu bir iştirak satışı' ve iki yıl bekleme kuralı ihlal edilmiş...

    Doğan Grubu bugün rekor vergi cezası için Ankara'da uzlaşma komisyonu ile pazarlığa oturuyor. Vergi denetim elemanlarının Doğan Grubu hakkında yazdığı raporlar henüz kamuoyu ile paylaşılamadığı için ayrıntılar tam olarak bilinmiyor ancak vergi denetim uzmanları ortada vergi hukuku açısından yanlışlıklar olduğunu belirtiyor. Uzun yıllar Maliye Bakanlığı'nda vergi denetim uzmanı olarak çalışmış, bürokrasinin farklı kademelerinde görev yapmış Maliye Gelirler Kontrolörler Vakfı Başkanı İbrahim Türkiş, 'Doğan Grubu haksız uygulamalarla karşı karşıya olduğunu düşünüyorsa raporu açıklamalı ki uzmanlar da bu konuda net bir değerlendirme yapsın' dedi. Türkiş, bugün toplanacak uzlaşma komisyonunda tartışılacak en önemli konunun ise verginin aslıyla ilgili olacağını belirtiyor. İbrahim Türkiş, son gelişmeleri ve vergi cezalarının hukuki nedenlerini AKŞAM'a anlattı.

    'EN AZ 2 YIL AKTİFTE KALACAK'
    l Doğan Grubu'na verilen ilk vergi cezasıyla başlayalım. Şirketin vergi kaçırdığı belirtiliyor ve cezasıyla birlikte yaklaşık 1 milyar TL'ye yakın ceza verildi. Olay yargıda, nasıl bir sonuç olabilir sizce?
    Konu yargıda olduğu için üzerinde konuşmak doğru olmaz ancak teknik olarak şunu söyleyebilirim; Doğan Grubu'na verilen ilk cezayla herhangi bir uzlaşma söz konusu olmadı. Çünkü buradaki raporda vergi hilesinin yapıldığı belirtiliyor yani Vergi Usul Kanunu'nun 344. maddesine göre işlem yapılmış ve vergi kaçırıldığı söyleniyordu. Bu nedenle de verginin aslıyla birlikte 3 kat ceza istendi. Mahkemeden nasıl bir karar çıkacağını söylemek yanlış olur ancak verginin aslıyla ilgili bir değişiklik beklenmesi olasılığı düşük, ceza konusuyla ilgili bir indirim olabilir.
    l Sonrasında 3.76 milyar liralık bir ceza daha geldi ve taraflar bugün uzlaşma komisyonunda buluşacak. İki ceza arasında nasıl bir fark söz konusu?
    İkinci raporda 344. maddeye göre bir cezalandırma yok yani 'vergi kaçırıldı' denmiyor vergi zayii saptanmış ve ceza buna göre verilmiş. Bu nedenle uzlaşma hakkı var.
    l Vergi zayii cezası hangi durumlarda verilir? Doğan Grubu'nda nasıl bir usulsüzlük saptanmış olabilir?
    Vergi kanunlarının vergilendirmeye ilişkin olarak belirlediği vergi matrahlarının, eksik beyan edildiği belirlenirse vergi zayii cezası talep edilir. Ancak burada dikkat çekici olan 3 kat ceza istenmiş olması. Cezanın 3 kat olabilmesi için ayrıntılı şartlar söz konusu, raporu inceleyemediğimiz için ne olduğunu net olarak söyleyemem. Ancak gazetelere yansıyan ve Doğan Grubu'nun yaptığı açıklamalardan çıkardığımız sonuç şu: Gruba bağlı şirketlerin hisseleri el değiştiriyor, hisse senetlerinin el değiştirmesi Katma Değer Vergisi'nden muaf. Doğan Holding, hisse senedi yerine ilmuhaber kullanmış ve ilmuhaberin de hisse senedi gibi vergiden muaf olduğunu belirtiyor. Yani burada bir hisse değişimi var. Bu noktanın uygulanmasında bazı tartışmalar var. Oysa kanunlarda açık açık belirtiliyor, şirketlerin hisse satışı işlemlerini hisse senedi, ilmuhaber ya da deftere işlemek şeklinde yapmaları önemli değil, burada yapılan işlem iştirak satışıdır. Şimdi eğer rapor, Doğan Grubu'nun dediği gibi hisse senedi-ilmuhaber tartışmasıysa bu kadar ceza verilmez çünkü Maliye Bakanlığı'nın 1 No'lu KDV tebliğinde muafiyet açıklaması var. Burada yapılan iştirak satışıdır. İştirak hissesi satışında ise hissenin en az 2 yıl şirketin aktifinde bulunması gerekiyor. Eğer anlatılanlar doğruysa bir ayda hisseler 3-4 kez el değiştirmiş yani 2 yıl kuralına uyulmamış. Katma Değer Vergisi'nin 17/4 r maddesinde kurumların aktifinde en 2 tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri demiş...

    RAKAMDA İNDİRİM ÇIKABİLİR
    l Bugün uzlaşma komisyonu toplanıyor. Sizce komisyondan nasıl bir karar çıkar ve süreç nasıl işler?
    Merkezdeki uzlaşmalarda ceza miktarı üzerinde mükellefe daha yumuşak davranılır. Cezaların bazen tamamen bazen önemli bir kısmının kaldırıldığını gördük. Bu komisyonda da aynı şey olacağını tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok. Burada önemli olan vergi aslıyla ilgili, verginin ne çıkacağını tahmin etmemiz mümkün değil ama merakla beklenen konu da bu. Verginin miktarı konusunda İdare katıdır ancak yüksek rakamlar söz konusu olduğunda indirim olabilir. Sonuçta devlet alacağını bir an önce tahsil etmek ister. Bunu da sadece uzlaşma komisyonu biliyor, mükellef de nereye kadar uzlaşacağını biliyor. Her şey bugün netleşecek.

    Kontrolörler devlet terbiyesi almıştır
    l Sizce bu denetim siyasi midir?
    Birçok halka açık ya da açık olmayan şirketler her açıdan incelenir, bu devletin süregelen bir işidir. İncelemeyi yapan kurumlar nereyi incelediğini duyurmak zorunda değildir ayrıca açıklanması da yasaktır. Bu nedenle kamuoyu sadece Doğan Grubu denetleniyor sanıyor ama şu anda birçok büyük mükellef üzerinde inceleme vardır. Şirketlerin önemli bir bölümü de bu incelemeleri ya da inceleme sonunda aldıkları cezaları açıklamak istemez hatta bazıları cezaların karşılığında sermaye artırıp açıklamıyor. Doğan Grubu'na yapılan incelemeler ve sonucunda verilen cezalar Doğan Grubu tarafından açıklandı. Rutin işlemler bunlar ama bir talihsizlik söz konusu oldu ve arka arkaya geldi. Ben de araştırdım neden başladığını ve ihbarla başladığı belirtildi. İhbarla başlayan incelemenin ardından başka işlemlere de rastlanmış. Hatta Petrol Ofisi'ne verilen ceza da şirketin kendi talebi üzerinde yaptığı bir incelemeyle başlamış.
    l Denetleme uzmanı önyargılı olamaz mı, yorumlarında katı davranmış olabilir mi?
    Burada incelemeyi 4-5 kişilik bir ekip yapıyor, biri sevmiyorsa biri seviyor olabilir ki denetleme uzmanının böyle bir tercihi olamaz. Haksızlık zaman zaman olabilir ancak kasıtlı olmayabilir. Ayrıca okuma grupları var, raporları okuyup değerlendiren ekip bazı yanlışlık ve eksiklikler saptayabilir. Sadece siyasal nedenlerle bir şirketi gidip incelemek çok kolay değil. Maliye Bakanlığı'nın dokusuna uymaz. Ben de yıllarca denetim elemanı olarak görev yaptım, eğer kamuoyuna çok yansımamışsa denetlediğimiz şirketlerin sahiplerinin siyasi görüşlerini bilmezdik.

    Uzlaşırsa medyadaki satışı hız kazanacak
    DOĞAN Grubu'na önce 914 milyon liralık vergi cezası kesildi. Bu ceza vergi kaçakçılığı kapsamında olduğu için uzlaşma hakkı yok. Doğan Grubu, bu ceza için halen yargıda. 8 Eylül'de kesilen 3.76 milyar liralık vergi cezası için Maliye tarafından tahriyat öncesi uzlaşmaya davet edildi. Doğan Grubu, geçtiğimiz hafta Doğan Yayın Holding'in yüzde 29'luk kısmını Alman ortağı Axel Springer'e 356 milyon dolar karşılığında satacağını açıkladı. Ancak Almanların ilk şartı, vergi cezası için Maliye ile uzlaşılması...

    Maliye'yi Kilci temsil ediyor
    DOĞAN Yayın Holding'e kesilen ceza ile ilgili uzlaşma toplantı bugün Ankara'da yapılacak. Toplantı Doğan Grubu ile Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı arasında gerçekleşecek. Uzlaşma zirvesinde kamuyu Merkezi Uzlaşma Komisyonu Başkanı da olan Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci temsil edecek. Kilci, Enerji Bakanlığı Müsteşarı (eski Özelleştirme İdaresi Başkanı) Metin Kilci'nin kardeşi. Toplantıya Kilci'nin yanı sıra bir başkan yardımcısı ve bir daire başkanı katılacak.

    Kızılot: Tutanak düzenlenecek
    UZLAŞMA görüşmelerinin sonunda iki tarafı bağlayıcı bir tutanak düzenleniyor. Gazi Üniversitesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, uzlaşma görüşmelerinin sonunda mutlaka bir tutanak düzenlendiğine dikkat çekerek şunları söyledi: Bu tutanakta, uzlaşma sağlanmışsa, uzlaşma öncesi vergi ve ceza tutarı ile uzlaşma sonrası üzerinde anlaşmaya varılan vergi ve cezanın tutarı belirtilip, taraflarca imzalanıyor. Eğer uzlaşma sağlanamamışsa da uzlaşma öncesi vergi ve ceza tutarı ile Maliye'nin en son önerdiği indirilmiş vergi ve ceza tutarı belirtilip, taraflarca imzalanıyor. Mükellef, dava açma süresinin son gününe kadar, önerilen son rakamı kabul edebilir...
     

Sayfayı Paylaş