[h=2]Türkiyenin operatör markalı ilk 64-bit işlemcili akıllı telefonu Avea inTouch 4 inceleme ve değerlendirme maksadıyla ofisimize misafir oldu[/h] Ülkemizin en fazla tercih edilen cep telefonu operatörlerinden Aveanın bu yıl başında piyasaya sürdüğü Avea inTouch 3ün üst versiyonu niteliğindeki Avea inTouch 4, incelemekten keyif aldığımız bir akıllı telefon oldu. Türkiyenin operatör markalı akıllı telefonları arasında 64-bit işlemci kullanan ilk model olmasıyla ve 5 megapiksel çözünürlüklü ön kamerasıyla dikkat çeken Avea inTouchü ofisimizde ağırladık ve detaylı incelemesini sizler için hazırladık. Orta sınıfa ait teknik özellikler sunmasına rağmen giriş seviyesi cihazlara has bir fiyattan satılan Android 4.4.4 KitKat işletim sistemli Avea inTouch 4 incelemesi tasarımsal detaylarına değindiğimiz ilk bölümden itibaren başlıyor.
[h=2]Tasarım[/h] Avea inTouch 4, 5 inç büyüklüğündeki IPS LCD ekranına rağmen oldukça ufak boyutlara sığabilen ve tek elle kolaylıkla kullanılabilen bir akıllı telefon. 14 cm x 7,1 cm x 1 cm ebatlarındaki ve 130 gr ağırlıktaki gövdesi ****lik görünümlü plastikten üretilen yakışıklı Android, ofisimize titanyum gri renkli modeliyle teşrif etti. Avea’nın ZTE şirketine ürettirdiği akıllı telefonun titanyum gri haricinde, karbon siyah ve altın renklerle de temin edilebildiğini belirtelim. Cihazın ufak boyutlarına rağmen elde yarattığı ağırlık hissi yadsınamayacak kadar fazla. Avea inTouch 4 akıllı telefonun ön yüzü çizilmeye dayanıklı cam ile tümüyle kaplı. Cam tabakanın altında, üst kenara yakın yerleştirilen detaylar, sırasıyla 5 megapiksellik özçekim kamerası, ahize yarığı ve sağ kenara yakın konuşlanmış aydınlık algılayıcı sensör olarak sıralanıyor. Android’imizin ön yüzündeki detayların tümü üst kenardakiler ile sınırlı değil. Cihazın alt kenarına sıralanan kapasitif dokunmatik Android tuşları, kırmızı renkle bezenmiş bir şekilde karşımızdalar. Arayüz ayarlarından fonksiyon dizilimleri değiştirilebilen kapasitif dokunmatik tuşlar hem aydınlatmalı hem de titreşimli olmalarından dolayı karanlık ortamlarda da kafa karıştırmayan bir yapıdalar. Akıllı telefonun şarj olmasını ve kablolu veri paylaşımını sağlayan microUSB 2.0 bağlantı arayüzü de alt kenarın sol köşesine yakın bir biçimde bulunuyor. Telefonun ****l görünümlü ve neredeyse ****l dokunuş hissiyatı sağlayan plastik çerçevesinin ev sahipliği ettiği tasarımsal ayrıntıların ilki, üst kenarın ortasında yer alan birleşik ses girişi oluyor. Cihazın ses ayar düğmeleri ve ekran açma kapama butonu, sağ kenarın üst bölümüne yerleştirilmiş. Tek elle rahatlıkla erişim sağlanan tuşların sertlik değeri ve tıklama hissi gibi özelliklerinin gayet iyi ayarlandığını düşünüyoruz. Akıllı telefonun sol kenarında hiçbir ayar düğmesi ya da bağlantı arayüzü bulunmuyor. Aygıtın arka kapağını açmayı kolaylaştıran yarığı bu kenardan bile rahatlıkla görebilirsiniz Arka yüzünde kibar bir Avea amblemi bulunduran inTouch 4, 13 megapiksel çözünürlüklü ve LED flaşlı bir arka kameraya sahip. Cihazın üst kenarına yakın bir biçimde ortalanan dijital kameraya, alt kenarda bulunan hoparlör ızgarası eşlik ediyor. Kavisli yapıdaki arka yüzü sayesinde ele son derece iyi bir biçimde yerleşen Avea inTouch 4’ün kapağının altında, çıkarılamaz nitelikte bir batarya, bir microSD girişi ve bir adet de micro-SIM yuvası yer alıyor. Avea inTouch 4’ün malzeme kalitesi giriş seviyesi fiyattan satılan bir cihaz için son derece başarılı olsa da, cihazın tasarımında ödül verilecek kadar ayrıcalıklı bir nitelikle karşılaşamadık. Yine de, Android akıllı telefonun eli zorlamayan ve kullanıcının kafasını gereksiz yere karıştırmayan başarılı bir ergonomiye sahip olduğunu belirtmeden geçemiyoruz.
[h=2]Ekran[/h] Avea inTouch 4’ün ekranı, bir önceki model inTouch 3’e kıyasla 0,5 inç daha büyük. Yeni nesilde birazcık da olsa büyüyen ekran, 5 inç büyüklüğe ve HD görüntü kalitesine erişiyor. Görüntülü içerik tüketiminde sorun yaşatmayan ekranın görüntü kalitesi, Avea’nın tercih ettiği açık renkli duvar kağıtları yüzünden ilk başta birazcık endişe yaratabilir. Fakat endişelenmeyin, duvar kağıdınızı daha farklı bir görselle değiştirdiğinizde, ya da tam ekran çalışan bir uygulamaya girdiğinizde, ekranın gerçek kalitesiyle baş başa kalacaksınız. IPS panellerin alışıldık özellikleri arasında bulunan yüksek maksimum parlaklık, geniş görüş açısı, arka aydınlatma ışığının görsel dokusuna birazcık fazla kanaması gibi bir yan etkiyi de beraberinde getiriyor. Dokunmatik hassasiyetini idare eder düzeyde buluğumuz çoklu dokunuş destekli kapasitif ekranın oyunlarda ve videolarda son derece başarılı görüntüler sergilediğine şahit olduk.
[h=2]Donanım ve Performans[/h] Avea inTouch serisinin en yeni üyesi inTouch 4, önceki model ile tasarımsal yönden alakasız bir akıllı telefon. Bu farklılığın ekran kalitesinde ve sistem özelliklerinde de devam ettiğini belirtelim. İki cihazın teknik özelliklerini karşılaştıran görselimizde de kolaylıkla seçilebildiği gibi, Avea markalı inTouch serisi, HD ekran kalitesine, dört çekirdekli 1,2 GHz işlemciye ve daha yüksek depolama alanına kavuşuyor. Avea’nın en yeni akıllı telefonunun kalbinde Qualcomm’un ürettiği 1,2 GHz dört çekirdekli Cortex-A53 işlemcili 64-bit Snapdragon 410 bulunuyor. Bu yılın orta sınıf modellerinde bolca karşılaştığımız Qualcomm Snapdragon 400’den birazcık daha yüksek performans sunan Snapdragon 410, Adreno 306 GPU ile ve 1 GB RAM ile eşleştiriliyor. Avea inTouch 4’ün inTouh 3’kıyasla daha geniş bir dahili hafıza ile birlikte geldiğini önceki paragraflarımızda belirtmiştik. ZTE’nin 8 GB eMMC bellek yerleştirdiği cihaz, Android 4.4.4 KitKat işletim sisteminin ve cihaza ait diğer yazılımların kapladığı yerleri saymazsak 5 GB serbest kullanım alanı sunuyor. MicroSD yuvası ile fazıa genişleme imkanı sunan Avea’yı bu hareketinden dolayı takdir ettik. Fakat, desteklenen maksimum hafıza kartı boyutunu öğrenemediğimizi belirtmeliyiz. 64-bit işlemcili giriş seviyesi akıllı telefonlara iyi bir örnek teşkil eden Avea inTouch 4 sayesinde, yeni nesilde karşılaşacağımız ekonomik cihazların AnTuTu’da 20.000 puan’ın altına düşmeyeceğinden iyice emin oluyoruz. Yalnızca 1,2 GHz saat frekansı ile sınırlı kalan Cortex-A53 işlemcili Snapdragon 410 yonga seti, Geekbench 3 yazılımında 482’lik tekil çekirdek skoru elde ediyor. Cihazın 4 mikroişlemci çekirdeğinin birden devreye girdiği aşamada ise 1385 puan almayı başardığını görüyoruz. Avea inTouch 4’ün oyun performansı bizleri şaşırtacak derecede iyi çıktı. En gelişmiş akıllı telefonları bile rahatlıkla zorlayan Real Racing 3 ile test ettiğimiz cihaz, oyunu yalnızca orta seviye grafik ayarlarında ve oldukça yüksek hızda çalıştırdı. 4G LTE teknolojisi ile donatılan Avea inTouch 4, yurdumuzda önümüzdeki yıldan itibaren yaşanmasını umut ettiğimiz 4G mobil internet devrimi karşısında güncel kalacağının garantisini veriyor. İdare eder derecede iyi oyun performansı sunan cihaz, 1 GB RAM ile kısıtlı olmasaydı çok daha akıcı bir arayüz tecrübesi sunabilirdi.
[h=2]Yazılım ve Arayüz[/h] Avea’nın 2014 yılının son günlerinde duyurduğu 64-bit işlemcili akıllı telefon, Android 4.4.4 KitKat işletim sisteminden istifade ediyor. Kullanıcıyı bekleyen arayüz, son derece sade. Hatta, ana ekran ile kilit ekranda gözlediğimiz ufak tefek değişiklikler haricinde, yalın bir Android deneyimi ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz. Ana ekran dokunmatik tuşlarının dizilimini değiştirmeye izin veren Avea inTouch 4 ile solak kullanıcılar da rahat edecekler. Fakat bu düğmeleri Avea L Bello’da olduğu gibi istediğiniz şekilde programlamanız mümkün olmayacak. Üreticinin sunduğu iki farklı dizilim seçeneği ile sınırlısınız. Avea’nın önyüklü olarak sunduğu uygulamaları, aşağıdaki görselde toplu bir halde sergilemeyi uygun gördük. Özellikle Avea Müzik ve Avea Lig uygulamalarının ziyadesiyle faydalı olduğunu düşünmekteyiz.
[h=2]Kamera[/h] Modern akıllı telefonlar, bir elektronik cihazdan beklenen hemen hemen her işi iyi derecede başarmak zorunda. Fakat, kulanıcı kriterlerini belirleyen fonksiyonları, işlemci hızı ve ekran büyüklüğü gibi özelliklerle sınırlı tutmamaya başladık. Ön kamera kalitesi, bir akıllı telefonun işe yararlık düzeyini kestirmek için göz önünde bulundurduğumuz nitelikleri arasında ön sıralarda yer alır hale geldi. Avea inTouch 4’ün ön yüzündeki 5 megapiksel çözünürlüklü özçekim kamerası, harika netlikte selfie çektiriyor. Cilt pürüzlerini gideren güzellik filtresi, yüz algılama ve hareket ile çekim gerçekleştirme gibi yazılımsal özelliklerle desteklenen lens, arka yüzdeki 13 megapiksellik ana kamera devresinin kalitesini aratmayacak kadar başarılı. Cihazın arka kamerası da tıpkı ön yüzdeki selfie lensi gibi oldukça gelişkin bir sensöre sahip. Avea, cihazın maksimum fotoğraf büyüklüğünü 13 megapiksel gibi coşkun bir değere yükseltiyor. Akıllı telefonların fotoğraf kalitesi ile sensör çözünürlükleri arasında doğru orantılı bir değişim gözlenmese de, çoğu kullanıcının büyük çözünürlüklü lensleri diğerlerine tercih edecekleri ortada. Yapay ışık kaynaklarıyla aydınlanan ortamlarda odaklanma problemleri yaşayabilen Avea inTouch 4, oldukça net ve temiz görüntüler sergiliyor. Işık şiddetinin düşük seviyede seyrettiği ortamlarda, grenli görsellerle karşılaşma şansınız oldukça yüksek. Avea inTouch 4’ün 13 megapiksellik LED flaşlı ve otomatik odaklanma özellikli arka kamerası, Full HD çözünürlükte 30 fps hızında video kaydedebiliyor. Cihazın arka kamera modülünün kalitesini iyi bir biçimde temsil ettiğini düşündüğümüz bazı görselleri aşağıda bulacaksınız. İyi seyirler.
[h=2]Batarya[/h] Avea inTouch 4’ün bütünleşik yapıdaki bataryası, 2100 mAh kapasitesi ile bazı kullanıcıları tedirgin edebilir. Ne de olsa, 3000 mAh ve üzeri seviyede enerji sağlayan pillere sahip cihazlarla sık sık karşılaşıyoruz. Gönlünüz rahat olsun, 5 inç HD ekranlı ve Snapdragon 410 çipsetli inTouch 4’ün enerji gereksinimi 2100 mAh ile tam bir gün boyunca dayanmasını sağlayacak kadar düşük. Bütün bir günü oyunlarla geçirmeyen kullanıcılar, Qualcomm Snapdragon işlemcili akıllı telefonlara sunulan BatteryGuru uygulamasının enerji koruma seçenekleri sayesinde tek şarj ile 24 saat kullanım süresi elde edecekler.