Ateşlenen çocuğa aspirin vermeyin!

Konu, 'Genel Sağlık' kısmında alpus tarafından paylaşıldı.

  1. alpus
    Offline

    alpus Süper Üye Üye

    Kayıt:
    11 Eylül 2008
    Mesajlar:
    1.034
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    BURSA-Gemlik
    Yüksek ateş, bebeklerde ve küçük çocuklarda en sık karşılaşılan sağlık problemleri arasında yer alıyor. Anne-babaların büyük bölümü, ateşlenen çocuklara yanlış müdahale ediyor.

    Bu konuda en sık yapılan yanlışların başında ateşlenen çocuğa aspirin verilmesi geliyor. Viral hastalıklar nedeniyle ateşlenen çocuklarda aspirinde bulunan etken maddeler 'reye sendromu' adı verilen tehlikeli bir rahatsızlığa yol açabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Hastalıkları Bölümü'nden pediatrik endokrinoloji uzmanı Dr. Nesrin Güngör, ailelere ateşlenen bebek ve çocuklara nasıl müdahale edilmesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu. 38 derecenin üzerine çıkan vücut ısısının 'ateş' olarak kabul edildiğini belirten Güngör, "Bebek ve çocukta ateş olması onun büyük ihtimalle bir mikrobik hastalıkla mücadele etmekte olduğunu gösterir." dedi. Ateşi yükselten asıl sebebin araştırılması gerektiğini hatırlatarak, "Bebek ve çocuklarda çoğu kez kulak enfeksiyonları, soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolları enfeksiyonları, zatürre gibi hastalıklarla zehirlenme ve sıcak çarpması gibi durumlarda ateş yükselir." şeklinde konuştu.


    Çocuklara doktor kontrolü dışında antibiyotik tedavisi uygulanmaması gerektiğini dile getiren Güngör: "Başta grip olmak üzere viral hastalıklar nedeniyle ateşlenen çocuklara aspirin verilmesi durumunda 'reye sendromu' adı verilen bir rahatsızlık oluşabiliyor. Reye sendromu viral enfeksiyon geçiren ve aspirin de kullanılmış olan bir çocukta, ateş olmaksızın şiddetli kusma ile karaciğer enzimlerinin yükselmesi şeklinde belirti veriyor. Bu nedenle parasematol içerikli ateş düşürücülerin kullanılması daha doğru." açıklamasında bulundu. Güngör, Bebek ve çocuklar ateşlendiğinde doktora götürmeden önce ilk olarak vücut ısısını düşürmek gerektiğini bildirdi. Aksi halde yolda kaybedilen zamanda çocukların havale geçirebildiğini ifade etti. Dr. Nesrin Güngör, ateşlenen çocuklara soğuk duş yaptırılmasının da yanlış olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Çocuğun vücudu ılık suya batırılmış sünger ya da bezle silinmeli. Ancak bu suya kesinlikle alkol eklenmemeli."

    Ateşi yükselene ilk müdahale nasıl olmalı?

    Çocuğu serin bir ortamda tutun.

    Hafif giysiler giydirin.

    Su ve sulandırılmış meyve suyu gibi sıvılar içmesini sağlayın.

    Hareket edip yorulmasını engelleyin.

    Parasetamol içerikli ateş düşürücüler verebilirsiniz.

    Ateş yükselmeye devam ediyorsa vücudunu ılık suya batırılmış süngerle silin.
     

Sayfayı Paylaş