ASUS A68HM-Plus ana kart

Konu, 'Donanım' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]
    ASUS A68HM-Plus

    Seneler boyunca çok sayıda yongasetine imza atan AMD bu işe ara vermedi ama işlemciler ve APU’ların içine dahil edilen bellek kontrolcüsü ve diğer özelliklerden ötürü yongasetlerinin basitleştiğini, kuzey-güney köprüsü kavramının kalkıp tek parçalı ve az ısınıp aktif soğutucu gerektirmeyen sade yongasetlerine geçildiğini gördük. AMD artık eskisi kadar sık işlemci ya da APU mimarisi güncellemesine gitmediği için Soket değişimi olsa da bazı durumlarda yongasetleri değiştirilmeden kullanılmaya devam ediyor. APU’lar için ideal olan orta segmente yönelik yongasetlerinden biri Fusion kontrolcüsü A68H diyebiliriz. Dört tane SATA 6.0 Gbps kontrolcüsü, içererek altı rakamını bulamayan, çift USB 3.0 portuyla sınırlı kalan A68H’nin A85X ya da A88X’in gerisine düştüğü ortada. En azından RAID 0,1,10 modlarında çoklu disk kurulumu destekliyor. A68H ile sadece iki tane USB 3.0 portu gelse de on taneye kadar USB 2.0 portu sunabiliyor.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    İşte bu yongasetinden güç alan Asus A68HM-PLUS anakart Micro ATX formatında uygun fiyatlı bir APU merkezi arayanlara hitap ediyor. Bu ay incelemesine yer verdiğimiz AMD A8 7600 APU ve benzer tür Soket FM2+ kullanan son nesil Kaveri APU’lar ile ideal bir ikili oluşturuyor. İşin güzeli Soket FM2+ ile geriye dönük destek verildiği için bu anakarta önceki nesil Soket FM2 kullanan APU’ları da yerleştirebilirsiniz ama o zaman son nesil PCIe 3.0 bağlantısı gibi özelliklere erişemiyor olacaksınız.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Her ne kadar bazı micro ATX anakartlarda dört bellek yuvası olsa da bu modelde iki tane DDR3 yuvası karşımıza çıktı. Çift kanal üzerinden en fazla DDR3-2400 değerine çıkılabiliyor. 32 GB’a kadar kapasite desteği var ki fazlasıyla yeterli. Seçtiğiniz APU’ya bağlı olarak bellek hızı daha düşük değerle sınırlanabilir. Benzer biçimde APU’ya bağlı olarak dahili GPU ile gelen performansı elde edeceksiniz. Bu yüzden anakarttaki görüntü çıkışları önemli ve Asus’un seçimi 4K@24 destekli HDMI, QHD destekli DVI ve Full HD destekli VGA olmuş. Elbette PCIe ekran kartları takılabiliyor ve isteyenler uyumlu bir ekran kartı seçip AMD Dual Graphics teknolojisi sayesinde ekran kartıyla APU’nun grafik gücünü birleştirebiliyor.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Anakarttaki genişleme yuvaları birer tane PCIe 3.0 x16 (APU FM2+ değilse 2.0), PCIe 2.0 x1 ve PCI. Başta da söylediğimiz gibi toplam dört tane SATA 6.0 Gbps portu var ve RAID modları destekleniyor. USB tarafındaysa yongasetinden kaynaklanan çift USB 3.0 portu kendini belli ettiği için Asus’un tercihi ASMedia ASM1042 kontrolcüsünü ekleyerek iki tane daha USB 3.0 portu katmak olmuş.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Yongasetinde ağ kontrolcüsü olmadığı için bu sorunu aşmak üzere Realtek 8111GR Gbps ağ kontrolcüsüne ve ses içinse Realtek ALC887 8 kanal ses kontrolcüsüne yer verilmiş. Elbette Asus’un geliştirdiği 5X koruma sistemi de dikkat çekiyor ki bileşenleri DIGI+ 3+2 fazlı güç devresi, gelişmiş RAM yüksek akım koruması, elektrostatik boşalma koruması, yüksek kaliteli 5 bin saatlik katı kapasitörler ve paslanmaz çelik arka panel kapağı. Suite 3 gibi bilinen yazılımlara yer veren anakartın son nesil Windows 10 işletim sistemiyle uyumlu olduğu da ortada. 226 x 183 mm boyutlu anakartın beklentileri karşılayacak biçimde tüm temel özellikleri içerdiği apaçık ortada.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

     

Sayfayı Paylaş