Arınç'a tepkiler büyüyor

Konu, 'Eskiyen Konular' kısmında LeyL tarafından paylaşıldı.

  1. LeyL
    Offline

    LeyL
    Yetkili
    Emekli Admin

    Kayıt:
    13 Şubat 2007
    Mesajlar:
    3.089
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    İstanbul-Mersin
    Meclis Genel Kurulu'nda 7 CHP'linin de bulunduğunu söyleyerek toplam 368 milletvekili vardı diyen Meclis Başkanına öfke var

    Oylama işlemini kontrol etmek için oturuma giren iki CHP'li milletvekili ile AKP'liler arasında tartışma çıktı. Ortamın gerilmesiyle 5 CHP'li daha salona girdi. AKP'liler bu CHP'lilerin adını kağıda yazdı, Arınç, 6 CHP'liyi tutanaklara geçirdi. Meclis tutanaklarına 368 milletvekilinin isimleri yazıldı. AKP de 368 sayısının aşıldığını iddia etti.

    11. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu, yaklaşık 3 saat sürdü.
    TBMM Genel Kurulunda saat 15.00’de başlayan birinci turda, önce usul tartışması yaşandı. Yaklaşık 1 saat süren konuşmaların ardından, saat 15.57’de oylamaya geçildi. 1.5 saat süren oylamadan sonra tasnif işlemi de yarım saatte tamamlandı.
    TBMM Başkanı Bülent Arınç, saat 17.10’da ad okuma işleminin bittiğini açıklayarak, oy kullanmayan milletvekillerini uyardı.
    Arınç, birkaç kez daha milletvekillerini oy kullanmalarını konusunda uyardıktan sonra, oy kullanmanın bir görev olduğu kadar hak olduğunu da söyledi.
    Bülent Arınç, salonda gördüğü milletvekillerinin isimlerini okuyarak, onların da oy kullanma konusunda dikkatlerini çekmek istediğini ifade etti.
    Arınç, Bağımsız milletvekilleri Ülkü Güney, Süleyman Bölünmez, Göksal Küçükali, Fuat Geçen ve Hamza Albayrak, Anavatan Partisi milletvekilleri Hasan Özyer ve Miraç Akdoğan ile DYP milletvekilleri Ümmet Kandoğan ve Mehmet Eraslan ile CHP milletvekili Esat Canan’ın adlarını okudu.
    Bülent Arınç, CHP’li milletvekilleri Ahmet Küçük, Yaşar Tüzün, Haşim Oral, Şevket Arz, Rasim Çakır, Erdoğan Yetenç’in de salonda bulunduğunu tespit ettiğini kaydederek, bu milletvekillerini oy kullanmaya çağırdı.
    Arınç, ayrıca görüşlerini ifade ettikten sonra Genel Kuruldan ayrılan Kemal Anadol’un da oy kullanma hakkı bulunduğunu bildirdi.
    Arınç, adını okuduğu milletvekillerini bir süre bekledi.Arınç’ın sözlerine, AK Parti’li milletvekilleri alkışlarla karşılık verdi.
    Herhangi bir milletvekilinin oy kullanmaya gelmemesi üzerine Arınç, oy verme işlemini bitirdi.

    NOTLAR

    Oy kullanma işlemi süresince, milletvekilleri cumhurbaşkanı adayı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. Arınç, milletvekillerini gruplar halinde fotoğraf çektirmemeleri konusunda uyararak, "Bizi bütün dünya izliyor. Lütfen yerlerinize oturun" dedi.
    Başbakan Erdoğan, Bakanlar Kurulu sıralarından ayrılarak, AK Parti sıralarına geldi ve grup başkanı koltuğuna oturdu. Milletvekillerinin burada fotoğraf çektirmeye devam etmeleri üzerine Arınç, "Sayın Başbakanım, iki fotoğrafçıyı da işinden edeceksiniz. Fotoğraf çekmeyi yasaklıyorum" diye konuştu.
    Başkanlık Divanı önünde oy kullanırken milletvekillerinin fotoğraf çektirebileceklerine işaret eden Arınç, gizli oylama yapıldığını hatırlatarak, milletvekillerini cep telefonlarıyla konuşmamaları konusunda da uyardı.
    Arınç, Siirt’in okunmasının ardından Bakanlar Kurulu sırasında milletvekilleri ve bakanlar ile hatıra fotoğrafı çektiren Başbakan Erdoğan’ı uyararak, Siirt ilinin ve kendi adının okunduğunu hatırlatarak, oy kullanmasını istedi. Başbakan Erdoğan, Gül ile yerinden kalkarak, oy pusulası ve zarfını aldıktan sonra, kabine girdi. Daha sonra, Erdoğan ve Gül, birlikte oy kullandı.
    AK Parti milletvekilleri ile bazı bakanlar, oy verme işlemi sırasında muhalefet sıralarına oturdu.
    Gül’ün küçük oğlu Emre de bir süre Genel Kuruldaki locadan, oy verme işlemini izledi.
    Oylama işlemi bittikten sonra AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, muhalefet sıralarında oturan AK Parti milletvekillerini uyararak, kendi sıralarına geçmelerini istedi. Fatsa, daha sonra TBMM fotoğrafçılarına boş sıraların fotoğraflarını çektirdi.


    BASININ İLGİSİ
    Oylamayı dinleyici localarından izlemek isteyenler, salona davetiyelerini göstererek girdi. Her davetiyeyle bir milletvekili yakınının salona girişine izin verilirken, loca tamamen doldu.
    Genel Kurulda, basın locası tamamen dolarken, bazı gazeteciler yerlere oturarak, çalışmaları izledi.
    Birinci tur oylamaya yabancı basın da büyük ilgi gösterdi. Aralarında BBC World’ün de bulunduğu pek çok uluslararası kanal, oylama işlemini bölümler halinde canlı yayınladı.
    TBMM bahçesinde televizyon ekipleri, adeta karargah kurdu. 19 canlı yayın ekibi görev yaparken, ulusal kanalların tamamı TBMM’ye ekip gönderdi.


    KULİSTE LOKUM, SÜTLAÇ VE DONDURMA İKRAMI

    Oylamaya katılmayan CHP milletvekilleri, gelişmeleri televizyondan izlerken, Grup Başkanvekili Kemal Anadol’un Genel Kuruldaki konuşmasını alkışladı.
    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın, "İçerde CHP’liler var" demesi üzerine CHP İstanbul Milletvekili Onur Öymen, "Kalbimiz sizinle" diye espri yaptı.
    AK Parti’lilerin kullandığı iktidar kulisi ise en kalabalık günlerinden birini yaşadı. Birleşim açılmadan önce Genel Kurula giren AK Parti’li milletvekilleri, oylama işlemi başlayıncaya kadar içeride kalmayı tercih etti.
    Oylama başlarken milletvekillerinin kulise çıkması üzerine, AK Parti Grup Müdürlüğü, önce lokum dağıttı. Yaklaşık 50 kilo lokum kısa sürede tükenirken, ardından sütlaç ve dondurma ikram edildi.
    Sık sık dışarıya çıkan grup başkanvekilleri ve diğer milletvekilleri, oylamaya katılanların sayısına ilişkin bilgi verdi.
    AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Hakkı Aşkar’a ulaşamadıklarını belirten grup başkanvekilleri, Aşkar dışındaki tüm milletvekillerinin Genel Kurulda olduğunu ifade etti.
    Oylama sürerken görüşmelere ilişkin tutanakları isteyen grup başkanvekilleri, oylamaya geçildikten sonra Genel Kurula giren CHP’li 7 milletvekilinin adının yer aldığını belirtti.
    Bu arada, AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas, CHP’li milletvekillerinin Genel Kurula girdiğine ilişkin tutanağı muhalefet kulisinde dağıttı.
    Gazeteciler, kulislere kendilerine verilen sınırlı sayıdaki özel kartla girerken, bazı eski milletvekilleri, bürokratlar, partililer ile milletvekillerinin yakınları da oylamayı kulisteki televizyonlardan izledi.
    Öte yandan, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Genel Kuruldan çıkarken, gazetecilerin oylama sonucunu değerlendirmesini istemeleri üzerine, "Önce kendi aramızda bir değerlendirelim, daha sonra..." dedi.
     

Sayfayı Paylaş