Ankara'da "Torba" yürüyüşü!

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında yusuf121 tarafından paylaşıldı.

  1. yusuf121
    Offline

    yusuf121 Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    24 Kasım 2010
    Mesajlar:
    170
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Şehir:
    ist

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !



    “Torba Kanun Tasarısı”nın geri çekilmesi için Meclis etrafında “insan zinciri” oluşturmak isteyen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyesi binlerce kişiye polis izin vermedi. Ankara sokakları savaş alanına döndü. CHP’den 50’nin üzerinde milletvekili de eylemcilerin yanındaydı

    Torba Kanun Tasarısı’nda çalışanlarla ilgili düzenlemeler nedeniyle DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyeleri dün yollardaydı. Ankara’da iktidarı protesto etmek isteyen 10 bini aşkın kişiye izin verilmedi. Meclis’e yürümek isteyen göstericilere, polis, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Çok sayıda kişi yaralandı.

    CHP GRUBUNUN YARISI ALANDAYDI
    İçişleri Bakanı Beşir Atalay, önceki gün TBMM çevresinde eyleme izin verilmeyeceğini açıklayarak sivil toplum örgütlerini uyardı. Ancak 80 ilden gelen göstericiler bu uyarıyı dikkate almadı. Ankara girişinde jandarma ekipleri tarafından güvenlik kontrolünden geçirilen göstericiler, sabah saatlerinden itibaren Kurtuluş Parkı’nda toplandı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyelerine 50’nin üzerinde CHPli milletvekili destek verdi. Sayıları 10 bini aşan protestoculara destek verenler arasında HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu da vardı.

    “TAYYİP SONUN MÜBAREK OLSUN”
    Kurtuluş Parkı çevresini ve Kolej Kavşağı’nı trafiğe kapatan polis, gruba dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Buna karşın protestocular önde sendika başkanları ve CHP milletvekilleriyle birlikte Meclis’e doğru yürüyüşe başladı. Göstericiler, sık sık “Tayyip sonun mübarek olsun” diye slogan attı. Polis, göstericilerin önünü Ziya Gökalp Caddesi’nde panzerlerden oluşan barikatla kesti.

    VEKİLLER BARİKATA YÜKLENDİ

    Barikat önünde yürüyen CHP milletvekilleriyle polis müdürleri arasında tartışmalar yaşandı. Polis aracından “Dağılın” uyarısına göstericiler “Faşizme karşı omuz omuza” sloganıyla yanıt verdi. CHP milletvekilleri ve sendika başkanları Meclis’e yürüyeceklerini belirterek polis barikatına yüklenmeye başladı.


    İNCE, POLİS MÜDÜRÜNE BAĞIRDI
    Polisin izin vermemesi üzerine CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, bir polis müdürüne “Siz bu milletin polisisiniz, Tayyip Erdoğan’ın değil” diye bağırdı. CHP’li vekiller barikatın dışına çıkarıldı. Sendika başkanları, Meclis yerine, Meclis’in tam karşısında bulunan Atatürk Bulvarı ile Akay Kavşağı’nın kesiştiği yere kadar yürümek istediklerini söyledi. Polis, bu talebe de izin vermedi.

    “NİYETİNİZ BARIŞÇIL DEĞİL”
    Bir grup eylemci polislere taş, pankart sopası, yumurta ve şişe atınca polis gaz sıkarak müdahale ederken grup yeniden barikata yüklendi. Bu sırada Güvenlik Şube Müdürü Osman Can ses yayın aracından “Polise saldırarak demokratik eylem yapamazsınız. Açıklamanızı demokratik şekilde yapın. Sendikalar gruplarınıza sahip çıkın. Polise saldırarak barışçıl olmadığınız ortaya çıktı. Niyetinizin olay çıkarmak olduğunu gösteriyorsunuz” diye seslendi.

    VATANDAŞ DA ETKİLENDİ
    Grup yeniden taş, sopa ve şişe atınca polis önce gaz bombası, ardından da tazyikli suyla müdahale etti. Rüzgârın etkisiyle yayılan gazdan, göstericilerden çok polisler ve vatandaşlar etkilendi. Çok sayıda vatandaş fenalaşınca bölgeye ambulanslar sevk edildi.

    POLİS ARA SOKAKLARI DA TUTTU
    Gaz ve suyla müdahale edilen göstericilerin bir kısmı dağıldı. Dağılmayan göstericilerin bir kısmı da Kurtuluş Parkı’na geri döndü. Bir kısım gösterici ise ara sokaklardan Kızılay’a yürümek istedi. Ancak ara sokakları da tutan polis buna izin vermeyince göstericiler yeniden Ziya Gökalp Caddesi’ne döndü ve buradan dağıldı.

    CHP’li Hamzaçebi: Mübarek’e çağrı yapan Sayın Erdoğan lütfen sokağa kulak veriniz!
    CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi Başbakan’dan tasarının görüşmelerine ara verilmesini istedi. Başbakan’ın Mübarek’e yaptığı “sokağın sesine kulak ver” çağrısına dikkat çeken Hamzaçebi, şöyle dedi:
    “Ben de Sayın Başbakan’a bir çağrıda bulunuyorum; Sayın Başbakan, lütfen sokağa kulak veriniz. Torba Yasa Tasarısı’nın görüşmelerine lütfen ara verelim. Çalışma yaşamına ilişkin düzenlemeler öncelikle Ekonomik Sosyal Konsey’de görüşülüp mutabakat sağlandıktan sonra TBMM’ye getirilmeli. Sokağa kulak vermek budur, demokrasi budur.”

    SOYSAL: VEKİLLİK TEHLİKELİ İŞ
    Daha önce Tekel işçilerinin eyleminde gaz yiyen CHP’li Çetin Soysal yine gaz yedi. Eylem öncesinde “Gaza alıştım ama bu defa gaz yemek için değil polisin gaz sıkmaması için geldim” diyen Soysal, yine de gazdan kurtulamadı.

    Olaylardan sonra Meclis’te tedavi edilen ve gözlerindeki kızarıklıkla çalışmalara katılan Soysal, “Benim açımdan milletvekilliği ağır ve tehlikeli bir iş oldu. Her olayda bir şey başıma geliyor. Gördük ki bize her türlü dokunabiliyorlar” dedi.

    Soysal, hak ve özgürlükleri savunduğunu ve işçilerin sesine kulak vermek için arkadaşlarıyla eyleme katıldığını söyledi.

    İşçi ve memur neden eylem yaptı?
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise eyleme neden olan iddialarla ilgilli açıklamalar yaptı.

    AMAÇ DIŞI İŞSİZLİK SİGORTASI
    “Torba Kanun Tasarısı”nda iddia edildiği gibi İşsizlik Sigortası Fonu’nun amaç dışı kullanıma sunulmadığını savundu. Açıklamada göstericilerin kamuoyunu bilinçli olarak yanılttığı öne sürüldü.

    MEMURLAR BAŞKA KURUMA
    Tasarıyla, memurların görevlendirmelerle başka kurumlara gönderilebileceği iddiaları da yalanlandı. Bakanlık, “memurların kurumlar arasında 6 aya kadar kamu yararı ve hizmet gerekleri gibi gerekçelerle geçici görevlendirileceği, memurların ve işçilerin başka kurumlara ödünç verileceği iddiaları gerçek dışı” dedi.

    Bakanlık açıklamasında eylemler için “Bazı grupların vatandaşlarımız için yapılmış ve yapılması düşünülen bütün iyileştirmelere karşı çıkmayı refleks haline getirmiş olmalarının bir sonucu” denildi.

    Bakan, eyleme izin verilmeyeceğini söylemişti

    KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin torba yasayı protesto etmek için düzenlediği eylem için işçi ve memurlar dün Ankara’ya hareket etti. İçişleri Bakanı Atalay ise, bugün TBMM çevresinde yapılması planlanan eyleme eyleme müsaade edilmeyeceğini bildirdi.

    Sendikaların “Meclis’i kuşatacağız” gibi ileri ifadeler kullandıklarını belirten Atalay, Meclis’in bir kilometre çevresinde gösteri yapılamayacağına dair kanun bulunduğunu da hatırlattı. Meclis çevresinde eylem yapmaya kesinlikle müsaade edilmeyeceğini belirten Atalay, “Ankara Valiliği ve Emniyeti de bu yönde çalışmalarını yürütüyor. Bizim dileğimiz, bütün vatandaşlarımız hem meramını söylesin, hem sözünü söylesin, düşüncesini iletsin hem de huzurlu yaşasın. Hiç kimsenin de rahatını huzurunu kaçırmasın’’ dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ise “İşçilerimiz bir sorun gördüklerinde veya bir haksızlığa muhatap olduklarında özgürce gösteri yapabilirler” diye konuştu.

    Habertürk
     

Sayfayı Paylaş