AN Guestbook 0.7.1 Boyut : 548 Kb Kullanım izni : Dil : Türkçe Platform : Windows (Tümü) TANITIM Simdi tanitacagimiz uygulama; AN Guestbook isimli, içerisinde arama motoru, oldukça gelismis yönetim bölümü, arama motoru dostu sitelari olan, smiley (gülümseme simgeleri), çoklu dil destegi, kullanisli sitelama sistemi gibi Ayrıcari bulunan, PHP kodlama dili ile yazilmis, MySql veritabani sistemini kullanan bir Ziyaretçi Defteri Scriptidir. AN Guestbook (Ziyaretçi Defteri) nin Ayrıcari, yaptigi is, kurmadan önce bilmeniz gerekenler, kurulumda uygulamaniz gereken islemler gibi bilgileri vermeye çalisacagim. Ziyaretçi Defterini kurdugunuzda standart olarak (kurulumdan itibaren) Arapça, Ingilizce, Fransizca, Almanca, Ispanyolca, Türkçe dilleri otomatik olarak yüklenmis gelmektedir. Ingilizce yada baska bir dille kurulum yapip, sonra yönetim panelinden başka dillere geçis yapmak bir tiklama kadar basit. AN Guestbook (Ziyaretçi Defteri) nin Temel Özellikleri : Ziyaretçi Defteri Mesaj Yazma Alanlari; Adiniz-Soyadiniz Bulundugunuz Yer Ülkeniz E-Posta Adresin Siteye Oy verme Mesaj yazma alani. Mesaj yazma alanlari hakkinda açiklamali bilgiler: Ülke seçimi kisminda;asagi açilan seçim kutusu ülke isimler seçilmekte, tüm ülke bayraklari scriptin içerisin de olmakla yanında, mesaj önizleme, izlelemede ülke bayraklari çikmaktadir. Mesaj yazma alaninin üstünde;, koyu, yatik, alti çizili, renk verme, web linki (Url) ekleme, link ile resim ekleme, baska bir mesajdan alinti yapma, metin boyutlandirma, metni hizalama, renk kodlarini gösteren açilan pencere Ayrıcari ile yazilan mesaj metninin biçimlendirilmesi saglanmaktadir. Isterseniz buradaki Ayrıcarin html kodlarini da direkt olarak yazabilmektesin. Siteye Oy Verme kisminda; 1 ile 5 arasi, açilir seçim kutusu ile seçilebilen puanlama sistemi. Yazilan mesajlarda kirmizi yildizlar ile gösterilmektedir. Editörden : Mesaj yazma alaninin üstünde bulunan metin biçimlendirme kisminda bulunan renk kodu bulma penceresi oldukça iyi düsünülmüs. Yönetim Paneli Özellikleri : Ziyaretçi Defterinin Yönetim panelinde; Yönetim Paneli Ana Sayfasina Dönüs, Mesaj Yönetimi, Bu bölümde, yazilmis olan mesajlar üzerinde degistirme, silme, yönetici cevabi ekleme, Kayitli mesaj ile gelen IP adresine göre blokeleme (banlama) yada blokei kaldirma, sildiginiz mesajlari çöp kutusu vasitasiyla geri alabilme özelligi gibi 3 ana basliktan olusan, çogu gelismis ziyaretçi defterinde bile bulunmayan imkanlar mevcuttur. Veritabani Yönetim Seçenekleri Bu bölüm 17 ana basliktan olusmakta, buradaki basliklar söyledir. Basligi degistir Internet tarayici (browser), Ziyaretçi Defterinizin basligini degistirmenizi saglayan bölümdür. ****-taglari degistir ****-tag (description) açiklamalari, kelimelerinin (keywords) tanitildigi bölümdür. Mesaj görünümü Kayitli mesajlarin hangi yönteme göre izlelenecegi (tek site, ayrilmis sitelar), site basina kaç mesaj görünmesi gibi Ayrıcarin ayarlandigi bölümdür. Azami karakter sayisi yönetimi Mesaj alanlarinda azami kaç karakter yazilabilecegi gibi ayarlarin yapildigi bölümdür. Resim yönetimi Mesajlarda eklenen resimlerin boyutlari büyükse site görünümünü bozacagi için buradaki bölümde buradaki resimlerin otomatik olarak yepyeniden boyutlandirilmis halde izlelenmesini saglayabilirsinsinsin. Dil degistir Ziyaretçi defteri, yönetim merkezi olarak iki farkli dil seçme imkanini düsünerek uygulgayeilik mantiginin ne kadar gelismis oldugunu anladigimiz yaraticinin bize sagladigi buradaki imkanla iki bölümde de ayri ayri diller kullanabilirsinsiniz. Türkçe için tanitimimin en sonunda detayli açiklama bulabilirsinsinsin. Stil degistir Ziyaretçi defteri, yönetim merkezi arkaplani, stili için ayri ayri stil dosyalari olan, bir tiklamayla basitca degistirebileceginiz bir bölümdür. Stil dosyalarinda degisiklik yapmak yada kendi stilinizi kullanmak istersen ziyaretçi defterini kurdugunuz klasörün içerisin de olan /styles klasörüne yepyeni yaptiginiz .css uzantili dosyalarinizi atabilirsinsin yada mevcut olanlarin üzerinde degisiklik yapabilirsinsinsin. Yükleme merkezi Ziyaretçi defteri, yönetim merkezi stili, dil dosyalarini buradaki bölümden upload ederek yani yükleyerek kullanabileceginiz bölümdür. Tarih gösterim seklini degistir Üretici buradaki bölüm ile dünya üzerinde kullanilan her türlü tarih gösterme seklini yaparak biz Türkleri de düsündügünü belirtmis olmakla yanında 27-01-2007 seklinde gösterim sekli gibi bizim kullandigimiz tarih biçimini de seçebilirsinsinsin. Mesaj zaman araligi (flood) yönetimi Ziyaretçi defterinizin kötü amaçli kisilerde amaçsiz mesajlarla doldurulmasini blokelemek için yaratici tarafindan düsünülen buradaki güzel uygulama ile iki mesaj arasinda beklenmesi gereken süreyi (flood) dakika olarak burada ayarlayabiliyorsunuz. Ziyaretçi Defterini Yayina Kapat/Aç Ziyaretçi defteriniz üzerinde islem (güncelleme vb.) yaptiginiz zaman ziyaretçilerinizin mesaj yazarak olumsuzluklar çikmasini blokelemek için yada baska sebeplerle ziyaretçi defterinizi yayina kapatmak, tekrar geri açmak istediginizde kullanabileceginiz, kapatildiginda ziyaretçilerinizin görecegi bir mesaj da yazabileceginiz bölümdür. Kelime blokesi yönetimi Çogu forum vb. uygulamada da bulunan kelime sensörü yani kötü kelimeleri blokeleme, istersen yerine sizin belirleyeceginiz kelimenin tanimlandigi bölümdür. Smilies (Gülümseme) simgeleri yönetimi Bu bölümde de; mesajlarda yada yönetim merkezinde kullanilmak üzere scriptte mevcut olan smilies lere yani gülümseme simgeleri ilave yapmak istediginizde kullanacaginiz bir özellik mevcuttur. Kodunu, resim yolunu, açiklamasini yazarak tanimlayabilirsinsinsin. Resim dogrulama yönetimi Bu özellik ile mesajlarini yazan ziyaretçilerin mesajlarini kaydetmeleri için dogrulama kodu sorulmasini/sorulmamasini, buradaki dogrulama kodunun resim yada metin olmasini seçebilirsinsinsin. Kötü amaçli kisilerin yapacagi otomatik mesaj yazma hareketlerini keserek yüksek güvenlik saglayabileceginiz bir özelliktir. Arama Yap Mesajlar içerisinde, ip adresine, ülke adina, vereceginiz kelimeye, ziyaretçinin kaydedilmis olan browser (Net tarayici) adina yada arsivlenmis mesajlar içerisin de bulma türlerine göre arama yapabileceginiz güzel, faydali bir bölümdür. Kayitli ayarlar Ziyaretçi defterinizin kurulum asamasindan sonra mevcut olan ayarlarini görme, yanlarindaki kutucuklar ile aninda degistirme yapabileceginiz faydali bir bölümdür. Veritabanini Optimize Et Bu özellik oldukça ilginç, güzel, faydali, çogu scriptte olmayan bir özelliktir. Bu kismi seçtiginizde, uyguladiginizda veritabaniniza PhpMyAdmin de manuel olarak kullandigimiz optimize table komutu gönderilerek veritabani bilgi tablolariniz üzerinde bir iyilestirme yapilmasi saglaniyor. Eger ziyaretçi defterinizde fazla sayida mesaj varsa, agir çalisma gözlemlerseniz buradaki kismi uygulamanizda fayda olacaktir. Üretici Hakkinda Bu bölümde ise yaraticinin adi, site adresi, kurulumda gördügünüz lisans sözlesmesi linki, versiyon güncellik testü gibi Ayrıcar bulunmaktadir. Versiyon güncelleme testü ile bir ilke imza atan yaratici, buradaki linke tikladiginiz ekrana gelen yönergeleri takip ederek scripti güncellemenizi amaçlamistir. Yönetici Ayarlama Bölümü : Sifre Degistir : Bu bölümde mevcut giris yapmis yöneticinin kendi sifresini degistirmesi saglanmaktadir. E-Posta adresini degistir : Bu bölümde de mevcut giris yapmis yöneticinin kendi e-posta adresini degistirmesini saglayabilirsinsinsin. Burada Yüksek güvenlik düsünülerek (sizden habersiz giris yapilmasi durumunda) degistirilen e-posta adresine onaylama linki gönderilmesini saglayabilirsinsinsin. Yönöetici Ekle/Sil : Bu bölüm; ziyaretçi defterinize yönetici ekleme, silme, bilgilerini degistirme gayeiyla kullanilmaktadir. Sayfa altinda mevcut yöneticiler gösterilmekte, yanlarinda silme, degisiklik yapma gibi islem butonlari olmaktadir. Ziyaretçi defterini kurarken belirlediginiz yönetici adi Süper Yönetici olarak tanimlanmaktadir. Sadece Süper Yönetici normal yönetici açabilirsinsin, düzenleyeblir, silebilirsinsin. Eger normal yönetici olarak giris yapan kisiler sifrelerini unutursa size basvurarak yepyeni sifre isterse buradan yapabilirsinsinsin. Eger Süper yönetici sifresini unutursa buradaki sifre degistirme linki ile e-posta adresine yepyeni bir sifre gönderilmesini saglayabilirsinsin. Mevcut yöneticiler tablosunda göreceginiz gibi Süper Yöneticiyi güvenlik geregi silemez, üzerinde islem yapamazsin. Ziyaretçi defterinizin arama motorlari (Google vb.) tarafindan taranip, indekslenmesi sirasinda özel bilgilerin alinmasini önlemek için administrator, config, flags, config.php, data.php klasörleri, dosyalarini okumamasi saglanmistir. ÖNEMLI UYARI : Ziyaretçi defteri yönetim panelinde çogu islemde, scriptin çalisma hizini arttirmak için silme, degistirme islemlerinde onaylama sorusu konmamistir. Bu sebeple buradaki tür islemleri yaparken geri dönüsü olmayacagini bilerek yapmanizi önemle tavsiye ederim. KURULUM YARDIMI : Öncelikle sitenizin hosting alaninda açilmis bir veritabani yoksa, bir veritabani açmalisin. Sitenizde kullandiginiz mevcut bir veritabaniniz var ise, buradaki veritabanini ziyaretçi defteriniz için de kullanmak istiyorsaniz; kurulum ekraninda istenen veritabani bilgilerinde mevcut veritabani bilgilerini girmelisin. Mevcut veritabaninizdan hariç farkli bir veritabani açarak ziyaretçi defterinizi oraya kurmak istiyorsaniz, birden fazla veritabani açma hakkiniz varsa yepyeni bir veritabani açiniz. * Hosting panelinden (CPanel yada PhpmyAdmin den) veritabani olusturma hakkinda bilginiz yoksa bilgi edinmek için Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. ! bilgi alabilirsinsinsin. Bu konuda her türlü sorununuz için bana editör profilimdeki e-posta adresimden ulasabilirsinsinsin. Veritabaninizi olusturduktan sonra; Ziyaretçi Defteri olarak indirdiginiz zip paketini klasör durumunda açip, sitenize istediginiz bir klasör adi vererek FTP uygulamainiz ile sitenize yüklüyorsunuz, Browser (Net tarayiciniz) adres satirina Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. ! yazip enter a basip, ekrana gelen kurulum dillerinden birini seçip (Ingilizce), gelen siteda veritabani ile ilgili bilgilerinizi giriyorsunuz. Bir sonraki ekranda olusturacaginiz yönetici (süper yönetici) kullanici adi, sifresini giriyorsunuz. Burada da tavsiyemiz standart tüm site sahiplerinin yaptigi gibi admin yazmamanizdir, çünkü kötü niyetli kisiler en çok buradaki kelimeyi denerler, siz de baska bir kullanici adi yazin, sonuçta süper yönetici verdiginiz kullanici adina, sifresine verilir, admin kelimesine degil. Kurulumun bittigini gösteren ekranda ise en altta iki tane sari rekle belirtilmis Yönetici paneline git yada Ziyaretçi defterini gör yazan tür mevcuttur. Ziyaretçi defterini sitenize attiginiz klasöre girip, içerisindeki installation adli klasörün adini degistirin yada o klasörü komple içerisin dekilerle birlikte siliniz. Tavsiyemiz; bir daha kurulum ihtiyaciniz olabilecegini düsünerek, klasörü silmeyip adini degistirmenizdir. installation klasörünü sildikten yada adini degistirdikten sonra Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. ! ne girdiginizde ziyaretçi defterinizin ana ekranini görürsünüz. Eger hemen yönetim paneline gidip ayarlarina bakmak, degistirmek istersen adresin sonuna administrator/ kelimesini ekleyip, kurulumda verdiginiz süper yönetici kullanici adi, sifrenizle giris yapabilirsinsinsin. Editörün Yorumu : Oldukça hos, tasarimi güzel, Türkçe özelligi, başka diller özelligi olan, genelde hata sayisi oldukça az olan bir script (kodlama) olarak degerlendiriyor, ucretsizdownload.com Puani olarak 5 üzerinden 5 Puan vermekteyim. Bu sebeple de denemenizi tavsiye ediyorum. Ziyaretçi Defterini Türkçe Kullanmak : indir.Com Editörü olarak (Nejdet Acar-Acne) böyle güzel bir Ziyaretçi Defterinin Türkçe dilinde de kullanilmasini saglamak için çalisma yaparak, Türkçe Dil çevirisini yaptim, yaraticiye gönderdim, yaraticinin de anlayisiyla 0.5 sürümünden itibaren Sanli Türk Bayragimiz da bir yabanci uygulamain kurulum dahil tüm menülerinde dalgalanacaktir. indirinME UYARISI : Program Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. ! Açik Kaynak Yayinlama sitesi üzerinden indirildigi için, buradaki ekrandaki Programi indirin linkine bastiktan sonra açilacak siteda indirilme isleminin baslamasi için yaklasik 15 saniye kadar bekleyiniz. Beklemenize ragmen otomatik indirme islemi baslamiyorsa, sol tarafta altta bulunan Select a different mirror? linkine tiklayip indirme sunucu seçebilirsinsinsin. Tavsiyem : HEAnet, Dublin-Ireland i seçmenizdir, indirme isteklerine oldukça hizli cevap vermektedir. 0.7.1 Versiyonda onlarca hata giderilmis, birçok yepyenilik yapilmis halde daha da güzel bir ziyaretçi defteri halini almistir. Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !