Amsterdam Belediye Başkanı Job Cohen, Amsterdam Concertgebauw Binasında Yapmış Olduğu Yeni Yıl Konuşmasında, Yeni İş Alanlarının Açılması ile Amsterdam'da İşsizliğin Bir Nebze Olsun Ortadan Kalkacağını Söyledi. Amsterdam Belediye Başkanı Job Cohen, Amsterdam Concertgebauw binasında yapmış olduğu yeni yıl konuşmasında, yeni iş alanlarının açılması ile Amsterdam'da işsizliğin bir nebze olsun ortadan kalkacağını söyledi. Belediye Başkanı Cohen, başkent Amsterdam'da artan yoksulluk, dışlanma ve işsizlik konularının 2010 yılında da olmaması için tüm Amsterdamlılara önemli görevler düştüğünü belirtti. Cohen, "Özellikle yoksulluk ile mücadele çok önemli. Birçok Amsterdamlının bu konuda ciddi çalışmalar yaptığını düşünüyorum. Bu açıdan yoksulluğun çoğalmasına fırsat vermeden, biz her ne pahasına olursa olsun yeni projeler üretmeliyiz. Bir toplumdaki yoksulluğu geçici bir şey, geçici bir aşama olarak görmemeliyiz." dedi. Cohen, Amsterdam Concertgebauw binasında bin 500 kişiye yaptığı yeni yıl konuşmasında dışlanma konusuna da, "Yoksulluğun bir sonucu olarak dışlanılmışlık ortaya çıkıyor. Belediye başkanı olarak, Amsterdam'da kesinlikle insanların din, dil, ırk, cinsiyet ve kültüründen dolayı dışlanılmalarına karşıyım. Tüm Amsterdamlıların da böyle düşündüğünü hissediyorum. İşsizlik gerçekten temel sorunların başında, burada işverenlere önemli görevler düşüyor. Bu konuya herkes katkıda bulunmalı. İş arama, kurs ve yeni istihdam alanlarının oluşturulması konusunda çaba gösterilmeli. Ekonomik krizin olduğu 2009 yılı artık geride kaldı. Önümüze bakmalıyız." şeklindeki sözlerle değindi. Amsterdam Belediye Başkanı Job Cohen, "Amsterdam bir metropol. Fazla büyük bir şehir değil; yaklaşık 740 bin nüfusu var. Bunu diğer şehirlerle kıyaslamış olursak mesela Londra, Paris ya da benzer şehirler, onların yanında çok küçük kalıyor. Fakat tuhaf olanı bu 740 bin nüfusla burası yine de çok büyük bir şehir sayılır. Amsterdam bir kere multi-kültürel bir şehir. Her halktan insanlar var, yaklaşık 170 ülkeden. Gerçekten Amsterdam'ın geçmişine bakarsak, geçmişte bile Hollanda'nın her bir yerine göç olmuştur. Ve bu göç, bir gelenek haline gelmiştir. Yani insanlar asırlardır göç ederken burada birlikte yaşamayı ve birbirlerini kabullenmeyi de öğrenmişler. Mesela yeni grup göç edenler, ilk başlarda bir takım zorluklar çekerler. Bu durumu 25 sene önce Surinamlılar'da görmüştüm. Büyük gruplarla gelmişlerdi ve büyük problemlere sebebiyet vermişlerdi. Ve şu an fark ettik ki artık onlar da uyuma katkıda bulundular. Daha sonar tekrar yeni gruplar geldi Hollanda'ya, Türk ve Faslılar. Ve onlar da büyük zorluklar çekti. Çünkü inanılmaz kültür farkı var. Belediye Başkanı olarak kültür farkından doğan sorunları engellemem ve bir şeyler yapmam gerektiğini düşünüyorum. Çünkü her farklı grup, Amsterdam'da birlik, beraberlik içinde ve sorunsuz olarak yaşamalı." şeklinde konuşmasını sürdürdü. Belediye'nin inisiyatifi ile beş yıl önce başlatılan "Biz Amsterdamlılar'" projesinin amacına ulaştığını da belirten Job Cohen, Amsterdam'da yabancı kurum ve kuruluşlara ait bu tür faaliyetlerin, uyum ve entegrasyon açısından son derece önemli olduğunu belirtti. "Hollanda'da yaşayan yerli, yabancı herkesin farklılıklarını bırakıp daha iyi yaşanılabilir bir Amsterdam ve Hollanda için çaba sarf etmesi gerek. Kimsenin huzuru ve sükûneti bozmaya hakkı yok. Özellikle iyi eğitim görmüş, organize yeteneği güçlü kadınların, toplumun içinde yer almaları, toplumumuza zenginlik kazandırabilir. Farklılıkların Hollanda toplumuna zenginlik katacağı kanaatindeyim. Amsterdam'da yaşayan tüm farklı kesimler, çocuklarının eğitimine gereken desteği vermeliler. Bizim de belediye olarak her türlü yardıma hazır olduğumuzu belirtmek isterim" diyen Başkan Job Cohen, ayrıca 4. Balkenende hükümetinin ekonomik kriz ile etkin mücadelesini, 2010 yılında da yapması gerektiğini söyledi. Cohen, "2010 yılında Hükümetin yerel teşkilatlara yönelik teşvikleri artırmalarını umuyoruz. Daha fazla iş istihdamı ve daha fazla yatırım imkânlarının sağlanmasını bekliyoruz. Bu vesile ile yeni yılın huzur, barış ve iyilik getirmesini umuyor, tüm Amsterdamlıların yeni yılını en içten dileklerimle kutlarken saygı ve sevgilerimi iletiyorum." dedi.