AMD'nin 6 çekirdekli yeni kralına merhaba diyoruz. Ekran kartlarında nasıl ATI ile Nvidia arasında çekişme varsa, işlemcilerde de aynı şekilde Intel ile AMD arasında rekabet bulunuyor. Tabii ki arada minik farklar bulunmuyor değil. GPU üreticilerinin ikisinin de asıl hedefi en güçlü ekran kartını üretmek. Diğer amaçları düşük güç tüketimi, uygun fiyat, 3D görüntü, fizik hesaplamaları gibi özellikler olsa da her iki üretici de "Piyasanın en güçlü ekran kartı benim!" diyebilmek için birbirleriyle yarışıyorlar. İşlemci sektöründe ise durum biraz farklı. Bir zamanlar aynı şekilde Intel ile performans konusunda ciddi yarışlara girebilen AMD, uzun süredir çektiği sıkıntılar sebebiyle rotasını "fiyat/performans" işlemcilerine çevirmişti. Intel'in en yüksek performanslı işlemcilerini yok sayarak, daha çok orta ve alt seviyedeki işlemcilerine sağlam alternatifler sunuyordu. Sıkıntılarından yavaş yavaş kurtulmaya başlayan AMD, yeniden "Performans mı? Ben de varım!" demeye başlıyor. Intel ile hemen hemen aynı zaman diliminde 6 çekirdek teknolojisine geçen AMD, Phenom II X6 1090T modeli ile karşımıza çıkıyor. Günümüzde donanım teknolojileri durmaksızın gelişmeye devam ederken, yazılımcılar bu tempoya ayak uydurmakta biraz zorluk çekiyorlar. Zira hala çoğu yazılım ve oyun, 4 çekirdeği bile tam manasıyla kullanmıyor. Hal böyle olunca da belirli bir sayının üzerindeki çekirdek, sadece arka planda çalışan diğer yazılımların işlemlerini yerine getirmek ile meşgul olabiliyorlar. AMD'nin Phenom II serisine dahil ettiği X6 1090T, 3,2 GHz'lik saat hızıyla dikkat çekiyor. Çok sayıda çekirdeği destekleyen yazılımlarda oldukça yüksek bir performans (Cinebench testinin nasıl bittiğini anlamadım, birazdan döneceğiz bu konuya) anlamına gelen bu saat hızı, AMD'nin Turbo Core özelliği sayesinde daha yüksek seviyelere de çıkabiliyor. Phenom II X4 serisinden farklı olarak gelen Turbo Core özelliğinden bahsedelim biraz. Diyelim ki 3 çekirdek destekli bir yazılım ile uğraşıyorsunuz ve elinizde Phenom II X6 1090T bulunuyor. İşlemcinin 3 çekirdeği var gücüyle çalışırken, diğer 3 çekirdek, tabiri caizse "yatma" durumunda bekliyor. Bu durumda, işlemci otomatik olarak yatmakta olan 3 çekirdeği kapatıyor ve geri kalan 3 çekirdeğin saat hızlarını bir miktar yükseltiyor. Böylece işlemcinizin neredeyse bütün potansiyelini kullanarak performans artışı sağlıyorsunuz. Az önce bahsettiğimiz "yazılımlarda çekirdek sayısı desteği" konusunu da göz önünde bulundurursak, günümüzde gerçekten çok işe yarayacak bir özellik olduğunu anlıyoruz. Phenom II X6 1090T'nin Turbo Core özelliği ise, açık olan çekirdeklerin (maksimum 3 tanesinin) 3,6 GHz'e kadar hızlanabilmesine olanak sağlıyor. İşe yarar mı; neden yaramasın ki? İşlemcimiz 3,2 GHz hızında çalışıyor ve 6 çekirdeğe sahip. Evet, bir de Turbo Core desteği buluyor. Peki 1090T'nin ne kadar ön belleği var? Kaç FSB hızı ve kaç çarpan ile çalışıyor? Biraz bunlardan da bahsetmek gerek... 6 MB önbelleğe sahip olan işlemci, 200 FSB x 16 hızı ile 3200 MHz hızını yakalıyor. 1,475 volta ihtiyaç duyan X6 1090T, 125 watt TDP değerine sahip. Doğrusu 6 çekirdeğe sahip bir işlemci için 125 wattın iyi bir değer olduğunu düşünüyorum. Günümüzdeki tüm AM3 anakartlarda kullanılabiliyor olan Phenom II X6 1090T, anakartların BIOS güncellemesinden geçmesine ihtiyaç duymuyor değil. Elinizde eğer bir AM3 anakart var ise, eski işlemcinizi elden çıkarıp yeni bir X6 almadan önce bir BIOS güncellemesinden geçirmeniz, tavsiyemizdir. Açıkçası AMD'nin bu geriye dönük anakart destekleme olayı yüzümün gülmesine sebep oldu. Yepyeni bir işlemci alacağız, fazladan 2 çekirdeği daha var ve ben anakartımı değiştirmek zorunda değilim. O halde mutluyum. Performans olarak da fiyatına göre iyi bir seviyede seyreden Phenom II X6 1090T'nin değeri, 6 çekirdek destekli yazılımların sayısı arttıkça artacak gibi görünüyor. Testlerimizde en çok ilgimi çeken olay, az önce de söylediğim gibi 6 çekirdekte Cinebench testinin çalışması. Testi başlattım, arkamı döndüm, sonra tekrar monitöre baktım ve 6 çekirdeğin tamamını kullanan X CPU testi sona ermişti. Lafı daha fazla uzatmadan sizi testlerimize davet ediyorum. YORUM : 630 lira seviyesinde yüksek performansı ileriye yönelik teknolojiler ile birleştiren AMD Phenom II X6 1090T, Turbo Core özelliği ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Geleceğe yönelik bir işlemcim olsun, üzerine Turbo Core olsun, bir de fiyatı uygun olsun diyorsanız AMD Phenom II X6 1090T, tam aradığınız işlemci. Puan: 9 / 10 Artılar Turbo Core Yüksek saat hızı ve yüksek performans İdeal güç tüketimi