AKP'nin 'din' sıkıntısı

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında LeyL tarafından paylaşıldı.

  1. LeyL
    Offline

    LeyL
    Yetkili
    Emekli Admin

    Kayıt:
    13 Şubat 2007
    Mesajlar:
    3.089
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    İstanbul-Mersin
    AKP şimdi bunu tartışıyor: Din dersi zorunlu mu seçmeli mi olsun?

    AKP'nin bilim kuruluna hazırlattığı ve Sapanca kampından önce kamuoyuna tam metni sızdırılan yeni anayasa taslağında, din dersi için iki öneri var. Bu önerilerden birinde din dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması, iktidar milletvekillerini böldü.
    AKP yönetiminde "din ile ahlak dersinin birbirinden ayrılması, din dersinin zorunlu olmaması, din kültürü ve ahlak bilgisinin zorunlu olması" alternatifleri öne çıkarken bazı AKP milletvekilleri de "Din dersi zorunlu olmalıdır" görüşünde ısrar etti. Milliyet'e konuşan AKP milletvekillerinin görüşleri şöyle:



    'Okulda verilsin'
    Orhan Erdem (Konya): Zorunlu din dersi uygulaması kaldırılmamalı. Günümüz şartlarında artık bazı aile yaşamları bu tip eğitimi vermeye zaman da bulamayabilir. Dikkatli değilse, çocuğun bu konudaki eğitimi alacağı dönemlerde bu şansını da kaybetmiş oluyor. En azından din dersi Milli Eğitim aracılığıyla verilirse aileler yaz dönemlerinde takviye edebilir.


    Hüseyin Tuğcu (Kütahya): Bir defa hiçbir dünya ülkesinde din dersi seçmeli değil zorunludur. Kaldırılmamalıdır. Matematik, fen, milli tarih nasıl zorunluysa din dersi de zorunlu olmak zorundadır. Materyalist sol ısrarla "din dersi kaldırılmalı" diye bağırdı. Bu oyuna bazıları da geldi. "Zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır" diyenler olaya ideolojik ve siyasi bakıyorlar. Toplumsal gerçeklere aykırı bir bakış açısı. Bir toplumun inancı ve kültürü olduğuna göre din dersi de zorunlu olmak zorundadır. Anadil Türkçeyi seçmeli yapmaya kalksanız hiçbir vatandaş seçmeli olduğu için Türkçe dersini seçmeyecektir. Bazı derslerde seçmeli anlayışı yanlış. Din dersi de bunlardan biridir. Seçmeli dersler yetenek dersleri olmalıdır. Din kültürü yetenek değil, inanç dersidir.
    Saffet Kaya (Ardahan): Din dersi zorunlu olmalıdır. Parti içinde seslendirdim. Maneviyatını, değerlerini yitiren bir toplum kısa sürede dejenere oluyor.


    'Eğitim özgürlüğü olmalı'
    Kerim Özkul (Konya): Din dersi zorunlu mu olsun veya olmasından çok Anayasa eğitim özgürlüğüne ne getiriyor, götürüyor, buna bakmak lazım. Aileler çocuklarını özgürce okutabilecek mi acaba? Din dersi zorunlu olmazsa eğitim özgürlüğü olmalıdır.


    Osman Kılıç (Sivas): Herkes istediği dini öğrensin. Elimde İncil de var, okuyorum. Dinleri karşılaştırmam lazım. Kuran'ı da okuyorum. Din dersinin zorunlu olması devam eder diye düşünüyorum. Anayasa'da ne varsa aynen dursun.


    Medeni Yılmaz (Muş): Zorunlu kelimesi hoş gelen bir kelime değil. Din dersini almak isteyenlere vermek lazım. Zorlamanın doğru olduğuna inanmıyorum. Bence zorunlu olması doğru değil. Tercihe bırakılabilir.
    Saadettin Aydın (Erzurum): Din gibi mevzular kişilerin tercihlerine bırakılmalı. Niye mecburi olsun? İsterlerse öğrenmek isterler, devlet olarak mecburi tutmak anlamlı değil.


    Yönetim de çözüm arıyor
    Din dersi konusu AKP yönetimi tarafından da tartışılıyor. Yönetimdeki isimlerden bazılarının görüşleri de şöyle:

    Nihat Ergün (AKP Grup Başkanvekili): İşin bir zorunlu olan bölümü, bir de seçmeli yani isteğe bağlı bölümü olmalı. Zorunlu olan bölümü din kültürü ve ahlak bilgisi bölümüdür. Bu ülkedeki, toplumdaki dini inanışların her biri hakkında herkesin bilgi sahibi olmasıdır. Toplumdaki dini inançların ne olduğunu bilmelidir ama onu yapıp yapmayacağına kendisi karar verir.
    Ahlaklı davranış biçimini öğrenir ama ahlaklı olup olmamayı kendisi bilir. Kişinin kendisinin ya da velisinin tercih edeceği, isteğe bağlı bölümde var. O da din eğitimi bölümüdür. 'Ben şu dinin kurallarını bilmek ve yapmak üzere öğrenmek istiyorum, nasıl namaz kılacağını ve oruç tutacağını öğrenmek istiyorum' diyen kişiye de öğretilmeli. Bu konuyu ikiye ayırarak düşünmek lazım. İkiye ayırmadın mı karışıyor işler.

    Şükrü Ayalan (AKP Genel Başkan Yardımcısı): Din dersi ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersi ayrı ayrı ele alınabilir. Avrupa'da olduğu gibi aileler din dersi eğitimini almak istemiyorlarsa okula müracaat eder ve almazlar.

    Taslak metinde iki alternatif

    Alternatif 1: Devlet, eğitim ve öğretim alanındaki görevlerini yerine getirirken, eğitim ve öğretimin ana ve babanın dini ve felsefi inançlarına göre yapılmasını isteme hakkına riayet eder. Din eğitim ve öğretimi, kişinin kendisinin, küçüklerin ise kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır. Devlet bu taleplerin gereğini yerine getirmekle yükümlüdür. Alternatif 2: Devlet, eğitim ve öğretim alanındaki görevlerini yerine getirirken, eğitim ve öğretimin ana ve babanın dini ve felsefi inançlarına göre yapılmasını isteme hakkına riayet eder. Din kültürü ve ahlak öğretimi, ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bu dersten muafiyet, kişinin kendisinin, küçüklerin ise kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır.

    Milliyet
     

Sayfayı Paylaş