AIDS mikrobu taşıyor muyum?

Konu, 'Eskiyen Konular' kısmında freestar tarafından paylaşıldı.

1. freestar

freestar Aktif Üye Üye

Beğenilen Mesajlar:
    0
    Bundan 2 yıl önce AIDS hastalığı olduğu iddia edilen bir kadınla korunmasız cinsel ilişkiye girdim. İlişkiden 18 gün sonra test yaptırdım ve negatif çıktı.

Sonrasında 3 ay kadar sonra bir daha yaptırdığımda gene negatif çıktı. En son olarak ise ilişkiden yaklaşık 10 ay sonra çok geniş çaplı bir araştırma yaptırdım ve yine negatif sonuçlar çıktı. Bu test sürelerine dayanarak bende HIV virüsü olmadığına kanaat getirebilir miyiz? Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

AIDS/HIV hastalığına yakalanıldığı endişesi, güvenli cinsel birleşme kurallarına uymayan insanlar arasında oldukça yaygındır. Güvenli cinsel birleşmenin temel kuralı tek eşle birlikte olmak aksi hallerde de prezervatif kullanmaktır. Prezervatifin koruyuculuk derecesinin çok yüksek olmadığı, cinsel ilişki sırasında yırtılıp çıkabileceği ve hastalığın sadece cinsel organlar vasıtası ile değil her türlü kan teması ile geçebileceği göz önüne alındığında rahatlıkla anlaşılır. Hele hasta olduğu bilinen bir kişi ile korunmasız cinsel ilişkiye girmek alınmaması gereken yüksek bir risktir.
    Size gelince ne şanslısınız ki hasta olmadığınızı söylemek mümkün. AIDS/HIV tespiti için yaygın olarak kullanıla testler, bu hastalığa karşı vücudun oluşturduğu savunmacı antikorları saptamak üzere imal edilmiştir. Antikorların varlığı hastalığın bulaştığı anlamına gelir. Virüs bulaşmış çoğu insan ilk üç ay içinde bu testler tarafından bulunur. Testin pozitif olma ortalaması 25 gündür ve çok seyrek vakalarda bu süre altı aya kadar uzayabilir. Sağlıkla kalın.

CHECK-UP BENİ ÖLDÜRÜ MÜ?
    24 yaşındayım bende bu kalp rahatsızlığı askerde başlamıştı.Kalbime bir sızı giriyor ve koşarken de hemen soluk soluğa kalıyordum.Komutanım beni askeri hastaneye gönderdi orda efor taktılar 24 saat kalp atışlarını kaydettiler sonuç olarak sende mitral kalp kapağında yetmezlik var dediler. Doktor Penadur diye bir iğne var onu her ay vurduracaksın dedi.Ben bir kere vurdurdum başka yaptırmadım. Şimdi diğer ilaçları da kullanmıyorum.Ben şimdi tekrar Ankara …. …… hastanesinde yeniden görünmek istiyorum. Çok korkuyorum benim annemde de kalp rahatsızlığı vardı onun kalbi delik idi ve genç yaşta maalesef öldü. Birde size şunu sormak istiyorum check up yaptırsam ne gibi zararı olur benim için. Çoğu arkadaşım check up yaptırmanın hayati tehlikesi var, bunu yaptıranlar yaklaşık 2 ay sonra vefat ediyor diyorlar. Kafama takılıyor, sizden yardımlarınızı beliyorum.

Askerdeki doktorunuzun size romatizmal kalp kapak hastalığı tanısı koyduğu anlaşılıyor. Bu hastalık streptokok denilen mikropların sebep olduğu boğaz enfeksiyonlarının takiben ortaya çıkabilir. Kalbin dört kapağından özellikle mitral ve aort kapağı bu hastalıktan etkilenir. Kalp kapaklarının görevi aynı bir kapı gibi gereğinde açılıp kanın geçmesine izin vermek, gereğinde de kapanıp tam bir engel oluşturmaktır. Sizin hastalığınızda mitral kapak tam kapanamayıp kanı kaçırmakta ve kalp pompalama görevini hakkıyla yerine getirememektedir. Tedavide ilaçların mı yoksa kalp kapağını değiştirmeye yönelik cerrahinin mi kullanılacağı konuyla ilgili hekimlerin vereceği karardır. Sizin uygun görülen tedaviyi bırakmış olmanız kötü, yeniden kaldığınız yerden devam etme niyetiniz iyi bir karardır. Adını verdiğiniz hastane özellikle kalp hastalıkları alanında hizmet verdiği için doğru bir seçimdir.
    Gelelim sorunuzun ikinci ve beni en çok şaşırtan kısmına. Check up’ın size zararı olup olmayacağı yönündeki endişenizi okuyunca böyle bir fikre nereden kapıldığınızı düşündüm ve bunun gazetelerde okuduğunuz ve iki üç ay önce check up yaptırdıktan sonra aniden ölen bazı kişilerin hikayelerinden kaynaklandığını anladım. Bu beni daha da sarstı, çünkü tamamen farklı amaçlarla sarf edilen lafların nasıl yanlış anlaşılabileceğini gösteriyordu; dolayısı ile özellikle biz sağlık ile ilgili yazanların klavyenin tuşlarına basarken ne kadar iyi düşünmesi gerektiğini ortaya koyuyordu. Değerli okurum, o haberlerde anlatılan, daha birkaç ay önce check up yaptırıp herhangi bir sağlık riski tespit edilmemiş bir kişinin ani ölümünden duyulan şaşkınlıktır.
    Check up size herhangi bir zarar vermez ve yapılan tetkiklerin amacı bir sağlık riskinizin olup olmadığını tespit etmektir. Yani check up size, bedeniniz henüz arıza yapmadan mevcut olan rahatsızlığı belirleyip önlem alma şansı verir. Sağlıkla kalın

Dr. Eren Eroğlu

Aile Hekimliği Uzmanı, Clinica Gayrettepe Tıbbi Direktörü

2. nextturk

nextturk Aktif Üye Üye

Beğenilen Mesajlar:
    1
    bu çok değerli sağlık bilgilerini ilettiğin için teşekkür edrim.

Sayfayı Paylaş