4K ve UHD arasında ne fark var?

Konu, 'Led Tv Ve Görüntü Sistemleri.' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    4K ve UHD arasında ne fark var?

    Çok yüksek çözünürlüklü ekranları anlatmakta kullanılan 4K ve UHD'nin arasında ne fark var?

    [​IMG]


    HDTV'lerin ve monitörlerin fiyatları, normal seviyelere inerken 4K çözünürlük, yavaş da olsa yaygınlaşıyor. Son zamanlarda karşımıza sıkça çıkan iki terim var: 4K ve UHD.

    Bu iki terim, TV üreticileri yayıncılar ve teknoloji blog'larında birbirinin yerine kullanılabiliyor. Ancak 4K ve UHD, başlangıçta aynı olmadıkları gibi, teknik anlamda halen farklara sahipler. İzleyenler için 4K ve UHD arasında büyük bir fark olmasa da, özetlemek gerekirse 4K'nın kalıcı olduğunu, UHD'nin olmadığını söyleyebiliriz.

    4K ve UHD arasındaki farklar

    4K ve UHD'nin arasındaki farkı en basit biçimde belirlemek gerekirse, 4K'nın profesyonel prodüksiyon ve sinema standardı olduğunu, UHD'nin ise tüketiciye yönelik bir ekran ve yayın standardı olduğunu söyleyebiliriz.

    İkisinin neden bu kadar çok karıştırıldığını anlamanız için, iki terimin geçmişine biraz göz atalım.

    4K terimi, 4K içeriğini standartlaştıran stüdyolardan oluşan Digital Cinema Initiatives (DCI) sayesinde ortaya çıktı. 4.096 x 2.160 piksel çözünürlüğe denk gelen 4K, sadece çözünürlüğü değil, 4K içeriğin nasıl kodlanacağını da belirliyor.

    Ultra High Definition (UHD) ise Full HD'nin bir adım ilerisi olarak kabul ediliyor. UHD, Full HD'nin 1.920 x 1.080 piksel çözünürlüğünü dörde katlayarak 3.840 x 2.160'a ulaştırıyor. Dolayısıyla UHD'nin çözünürlüğü, 4K ile aynı değil. Ancak bizlere 4K diye tanıtılan TV'lerin ve monitörlerin çoğu, aslında UHD'dir. Piyasada 4.096 x 2.160 piksel çözünürlüklü 1,9:1 oranında ekranların da olduğu doğru, ancak çoğu 3.840 x 2.160 piksel çözünürlük ve 1,78:1 ekran oranı sunuyor.
     
  2. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    4K ve UHD arasında ne fark var?

    Neden 2160p denmiyor?

    [​IMG]
    TV üreticileri 4K ve UHD arasındaki farkları tabi ki biliyorlar, ancak büyük ihtimalle pazarlama stratejileri gereği "4K" ismini kullanıyorlar. Bazı üreticiler, DCI'nın 4K standardıyla çakışmamak için "4K UHD" kelimelerini de kullanabiliyor. Ancak UHD ekranını sadece "4K" diye adlandıran firmalar da var.
    UHD'de işleri biraz daha karıştıracak bir durum daha var. UHD ekranlar, aslında ikiye ayrılıyorlar: 3.840 x 2.160 ekranlar ve çözünürlüğü katlayan 7.860 x 4.320 ekranlar. Bu iki ekrana da UHD adı veriliyor. Bu yüzden bu UHD çözünürlüklerini 4K ve 8K isimleriyle çağırmak, daha mantıklı görünüyor. Aslına bakacak olursanız yapılması gereken, 8K UHD standardına QUHD (Quad Ultra HD) gibi bir isim verilmesi.
    Ekran ve yayın çözünürlükleri, şimdiye kadar hep dikey çizgilere göre adlandırıldılar. Bu yüzden sorunları kökünden çözmenin bir yolu, 4K kısaltmasını çöpe atıp "2160p"yi kullanmak olabilir. Ancak 4K TV'lerin yaygınlaşmaya başladığını düşünürsek, 2160p için artık çok geç görünüyor. Aslında bundan da büyük bir sorun var: 4K TV'nizde izleyebileceğiniz gerçek 4K içerikler, halen son derece kısıtlı.
     
  3. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [h=1]4K TV: Almaya değer mi?[/h][​IMG]4K UHD TV'ler hakkında bilmeniz gerekenler!
    Full HD bir TV'nin dört katı fazla çözünürlüğe sahip 4K UHD TV'ler gerçekten çok mu iyi?

    UHD TV'ler ile Full HD TV'ler arasındaki farkları sizler için inceleyip ortaya çıkardık. Gerçekten de bir UHD TV'ye ihtiyacınız var mı?

    4K olarak da bilinen UHD, Ultra High Definifion'un kısaltılışı. Ultra yüksek çözünürlük anlamına gelen bu terim, normal bir Full HD televizyondan dört kat yüksek çözünürlüğe sahip TV'ler için kullanılıyor. 50 inç'ten 85'inç'e kadar uzanan boyut seçenekleri olan bu TV'lerin fiyatı, 5,000TL'den 80,000TL'ye kadar uzanıyor.

    Her zamanki gibi yeni bir

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ortaya çıktığında ortaya beklenmedik sorular ve tehlikeler çıkıyor elbette. Mesela, bir UHD TV, HD bile olmayan normal bir TV yayınını nasıl gösteriyor? Full HD TV'ye göre gerçekten bir avantajı var mı? Yoksa UHD teknolojisi için henüz erken mi? Makalemizde bu soruların cevabını vermeye çalışacağız.


    Upscale özelliği ve 3D

    Daha çok çözünürlüğün görüntüde daha çok detay demek olduğunu biliyoruz. Şimdiye kadarki tecrübemizde UHD TV'lerin normal TV yayınlarını iyi bir şekilde UHD ekrana uyarladığını (upscale yöntemi ile) gördük. Tabii normalden biraz uzakta oturmakta fayda var, yoksa detay düşüklüğü çok göze çarpabiliyor. UHD kalitesinde bir görüntü izlerken ise tam tersine, tüm detayları görebilmek için normalden biraz daha yakında oturmak gerekiyor.

    UHD ile sonunda Full HD 3D polarizasyon

    Dört kat Full HD çözünürlüğü sayesinde artık pasif polarizasyon 3D içeriği Full HD'de izleyebiliyoruz. Normal Full HD televizyonlarda ancak Full HD'nin yarısı çözünürlükte bu

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    kullanılabiliyordu.


    Satın almalı mı?

    Şu an piyasada bulunan UHD TV'ler HDMI 1.4(a) standardıyla geliyor. UHD'nin tam çözünürlüğünü 60Hz'te kullanabilmek için HDMI 2.0 gerekiyor ki, şu an bunu yapan tek TV, Panaconic'in TX-L65WT600E UHD TV'si.

    Samsung kendi UHD TV'lerinin bağlantı panelini TV'den ayrı bir kutu haline getirdi. Bu sayede bu panel kolaylıkla değiştirilebiliyor.

    Peki ya bir UHD TV satın almalı mı? Yoksa beklemeli mi? Şu an için bir UHD-TV almak için ortada yeterli bir sebep göremiyoruz. UHD içeriğin hala çok sınırlı olması ve UHD TV'lerin aynı boyutlardaki Full HD TV'lerden kat kat pahalı olduğu düşünülünce, şimdilik yanına yaklaşmamak en iyi seçim.


    UHD yayınlar?

    Tıpkı 3D'ye olduğu gibi, UHD de içerik bakımından sorun çekiyor. Birçok HD kanalın yalnızca 720p sunduğunu düşünürsek, UHD kanalların yaygınlaşması epey uzak görünüyor.

    UHD yayın olmasa da, Full HD ve SD yayınlarda bir avantajımız var mı? Testlerimize göre, evet var. Yüksek kaliteli yayınlar UHD TV'lerde, Full HD bir TV'de olduğundan biraz daha canlı ve detaylı görünüyor.

    "Upscale" konusunda Toshiba'nın kendine has bir tekniği var. Blu-ray çaları (BDX6400KE) ve UHD televizyonu, gelen görüntü verilerini birlikte 3,840 x 2,160 piksele genişletiyorlar. Toshiba'nın dediğine göre, Blu-ray oynatıcı görüntünün düşük frekanslarını işlerken, UHD TV ise yüksek frekanslarını işliyor ve sonuçta çok iyi bir görüntü kalitesi ortaya çıkıyor.


    UHD disk çalar

    Her zamanki gibi Sony, şu an için sadece Amerika'da olmak üzere, bir UHD disk çalar çıkaracağını açıkladı. Çok bilinen filmlerle birlikte gelecek olan UHD çalar, internetten yeni içerik de indirebilecek. Japon firması gelecekte UHD içeriği arttırmayı planlıyor. Bunların ülkemize ne zaman geleceği ise henüz belli değil.

    Tabii PC'mizi de bir UHD çalar olarak kullanabiliriz, ama bu kadar yüksek bir çözünürlüğü kaldıracak ekran kartına ve donanıma ihtiyacımız var. YouTube'a 4k videolar eklendiğini görmek güzel olsa da, bir çok kullanıcının ne internet hızı ne de donanım gücü buna yetmiyor. Bilgisayarı UHD bir televizyona bağlamadan pek bir fark görülemeyeceğini de belirtmek gerek.

     
  4. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Son dönemlerde televizyonlar durdurulamaz bir hız ile çözünürlük konusunda ileri boyutlara taşınmış durumda. Peki o zaman sürekli duyduğumuz 4K veya UHD ne demektir? Böyle bir şeye İhtiyacımız var mı?

    Dünya Teknoloji arenasında televizyon pazarı birçok çeşitliliğe sahip. LED LCD, OLED, 3D TV, Plazma, 120 Hz vs. ve benzerleri… Bu terimler yeterince kafamızı karıştırırken, son zamanlarda bir de 4K ve UHD yani Ultra Yüksek Çözünürlük terimini, çok duymaya başladık. Peki bu 4K ya da öbür terimi ile UHD nedir? Bu tip cihazlara İhtiyacımız var mı?
    UHD televizyonlar HD TV’lere göre çok daha fazla piksele sahip. Bunun yanında daha gerçekçi renk skalası ve daha akıcı görüntü sunuyor. Aslında UHD teknolojisi yaklaşık 2014 senesinde tanıtıldı ve pazara sürüldü. Ancak pek alıcısı olmadı, sebebi ise bu kadar yüksek çözünürlükte çok fazla görsel ve de video yoktu, yalnızca demolar ve özel amaçlar için medya oynatıcıları bulunuyordu.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    4K / UHD

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    “4K” terimi ile “UHD” terimi arasında herhangi bir farklılık var mı?:

    2012 yılı Ağustos ayında Tüketici Elektronikleri Derneği, UHD (Ultra High Definifion) Ultra Yüksek Çözünürlük karşılığına gelen kısaltmayı, UHD terimi olarak tanıttı. Bu terim için cihazın 3840×2160 pikselden aşağı olmaması gerekiyor. UHD teriminin amacı ise 4K terimini ortadan kaldırmaktı. Ancak yukarıda adı geçen derneğin çıkardığı terim, bu işi başaramadı. Sony, “4K Ultra Yüksek Çözünürlük” şeklinde isimlendirdiği bu TV’yi tanıtınca, diğer bütün firmalar da Sony’nin izinden gitmeye karar verdiler.
    Kısaca iki terimde aynı yola çıkıyor. İster UHD deyin, isterseniz 4K. Üstelik arama sonuçlarına bakıldığındaGoogle’ da bu fikre katılıyor.
    Kurt kocayıp, yerini 4K’yamı bırakacak:
    Şu an marketlerde oluşan hareketlerden de anlaşıldığı gibi 4K televizyonlar 1080p olan televizyonların yerini yavaş yavaş alacak teknoloji marketlerinde de en iyi performans ürünü olarak sergilenecek.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Kıyaslama

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    4K
    ’nın ortaya çıkması ile birlikte evlerimizde kullanılan televizyonlardaki çözünürlük tanımları şöyle sıralanmaya başladı; standart çözünürlük (480p/540p), yüksek çözünürlük (720p), tam yüksek çözünürlükHD (1080i/p) ve ultra yüksek çözünürlük UHD (4K) (2160p).

    4K/UHD olan bir TV’nin 3840*2160 piksel değerinde olması gerekiyor. Bu da iki adet 1080p ekran çözünürlük değerine eşdeğerdir. Eskiden ise bu çözünürlük değeri “Quad HD” olarak bilinirdi.
    Bir diğer çözünürlük ise 4Kx2K, bu da 4096*2160 piksel değerine karşılık gelir. Bu çözünürlük bazı projeksiyon cihazı ve çoğu profesyonel kameralarda kullanılmaktadır. Bu format yine 4K çatısı altında değerlendirilmektedir, zira 2160p.
    4K 2014 senesi için yeni bir teknoloji, bunun yanında 4K’nın atası olan HD (yüksek çözünürlük) ise yaklaşık 8-10 yıldır bizimle birlikte. Bu söz konusu format, HD yayın ve Blu-ray filmlerde kullanılıyor. HD’nin kullanılan üç farklı sürümü bulunuyor. full yüksek çözünürlük 1080p (progressive – işlemeli), 1080i (interlaced – geçmeli) ve720p (ayrıca bu format kısaca HD olarak da bilinir.)

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Boyutlar

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    Sonuç:

    Uzun lafın kısası, 4K çözünürlük, ekranın büyük olduğu yerlerde, yani sinema salonlarında ön taraftaki izleyiciler için kaliteli bir çözüm, çünkü piksel yırtılması ve boşlukların olmadığı görüntü söz konusu, ancak evlerimize girip ekran küçüldüğünde 4K nın yararlarının gözle görülmesi daha da zorlaşıyor. eğer 55 inç veya üzeri bir TV veya paneliniz yoksa 4K’sistemini seçmeniz gereksiz gibi görülmekte. Çünkü evimizde 4K, format kullanıcıya 1080p’den çok daha farklı bir deneyim sunmuyor. Ayrıca bunda 4K içerikli görsellerin az olmasının da rolü var
     
  5. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Statik Kontrast ve Dinamik Kontrast Arasındaki Fark Nedir?[​IMG]Kontrast oranı, en parlak beyazla en koyu siyah arasındaki farktır, ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir, daha doygun siyahlar, daha parlak beyazlar üretir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, ürünlerin bilgi formlarında verilen kontrast oranının ‘statik’ mi yoksa ‘dinamik’ mi olduğudur.Statik kontrast oranı en parlakla en koyu arasında ‘tek bir andaki’ farkı gösterir. Dinamik kontrast oranıysa bu ölçümü belirli bir zaman dilimi içinde yapar. Dinamik kontrast rakamı genellikle statik kontrast rakamının 4 katıdır.[​IMG]Örneğin, dinamik kontrastı 10,000 olan bir TV’nin verdiği görüntüdeki gerçek kontrast, statik kontrastı 4,000 olan bi TV’den daha iyi değildir.Misal: Dinamik Kontrast 10,000 / 4 = Statik Kontrast 2,500Mağazaya gittiğinizde müşteri temsilcisinin övünerek “bu televizyonun 20,000 kontrast oranı var” demesine kanmayıp rakamın statik mi dinamik mi olduğunu sorun ve diğerleriyle bu şekilde kıyaslama yapın.
     

Sayfayı Paylaş