4K nedir ve nasıl çalışıyor

Konu, 'Digital Teknolojiler' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [h=2]4K nedir ve nasıl çalışıyor[/h]
    [​IMG]
    TV üreticileri 4K TV'ler için kolları çoktan sıvadılar. Peki ya siz onlar hakkında ne biliyorsunuz?








    Full HD çözünürlüğü 4'e katlayacak olan 4K TV'ler, her geçen gün bize yaklaşıyorlar. 4K TV'lerden faydalanabilmemiz için tabi ki 4K içeriğinin yaygınlaşması (ve tabi ki fiyatlarının da kabul edilebilir seviyeye düşmesi) gerekecek. Peki 4K tam olarak ne demek, neden bu kadar önemli?

    4K TV nereden çıktı?

    4K ve 8K TV, Ultra-High Definition (UHD) standardının alt ve üst kısımlarını temsil ediyorlar. NHK Science & Technology Research Laboratories tarafından 2007'de önerilen bir video biçimi olan UHD, videoları 24, 25, 50, 60 ve hatta 120 FPS ile oynatmaya izin veriyor.

    4K UHDTV, 2160p çözünürlüğü ile şu anki 1080p'yi ikiye katlıyor. İki kat daha uzun ve iki kat daha geniş olan 3840×2160 çözünürlüğü ile 8.1MP'lik bir görsel gösterebiliyor. Bugünkü HD ekranlar ise 2.1MP'lik bir görüntü sağlayabiliyor. "4K" terimi, dikey pikselleri saymak endüstri standardı haline gelmiş olsa da, yatay piksellerin sayısından bahsediyor.

    8K'de ise 4K'nin iki katı olan 7680×4320 çözünürlüğüne ulaşıyorsunuz. Bir 8K'nın piksel sayısına ulaşabilmek için çift sıralı 4 tane HDTV'yi bir araya götürmeniz gerekiyor. 8K TV'ler, 33.2MP'lik bir resim gösterebiliyor.

    Ancak tüm yeni teknolojilerde olduğu gibi UHDTV'nin de giderilmesi gereken bazı sorunları var. Örneğin şu anki ağ altyapısı, bu televizyonları besleyecek veriyi iletmekte zorlanıyor.

    4K'nin ekranında pikselleri tek tek görebilmeniz için yüzünüzü adeta TV'nizin ekranına yapıştırmanız gerekiyor. 4K'nın sunduğu görüntü kalitesini, Apple'ın Retina ekranını örnek verecek anlatabiliriz. Retina'daki gibi bir görüntü yoğunluğunun 80 inç'lik bir TV'ye geldiğini düşünün. Yüksek piksel yoğunluğu, 3D filmlerde de etkisini gösteriyor. Zira 3D filmlerde filmi pasif gözlüklerle izlediğinizde çözünürlük 1920×540'a düşüyor. Çözünürlüğü ikiye katlayan 4K, 1080p'nin bu kısıtlamalarını etkin bir biçimde aşıyor ve HD kalitesinde 3D görüntüler sağlayabiliyor.

    4K teknolojisini benimseyen şirketlere de her geçen gün bir yenisi katılıyor. LG'nin bir 3D UHD TV'si, Sharp'ın Super Hi-vision TV'si, Sony'nin 4K Home Projector'ü bulunuyor ve fiyatların da HDTV'lerde olduğu gibi düşmesi bekleniyor.
     
  2. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]
    Bu yılın, tartışmasız en önemli trendlerinden biri de 4K televizyonlar. Ocak ayında düzenlenen CES Tüketici Elektroniği Fuarı’nda bir sürü dev 4K televizyonlar, kavisli 4K televizyonlar ve bükülebilir 4K televizyonlar tanıtıldı. Bunca hengame de, tüketicinin kafasında soru işaretleri oluşmasına sebep oldu. 4K nedir? Yeni aldığım televizyonun eskidiği anlamına mı gelir? Bundan sonra 4K olmayan televizyonlar eski mi sayılacak? Tüm bu sorular tüketicinin kafasını karıştırdığı için, biz de bir rehber ile bu sorulara cevap aradık.
    Ultra HD deniyor her yerde. Benim yeni televizyonumun modası geçti mi şimdiden?
    Elbette geçmedi, ancak yakında, sanat eseri olan yeni nesil ürünlerin gerisinde kalacak.
    Peki Ultra HD tam olarak ne anlama geliyor?
    Ultra yüksek çözünürlük (UHD), yükek çözünürlüğün üzerindeki standarttır. Tüketici Elektroniği Birliği, UHD ekranların da, HD olanlar gibi 16:9 oranına sahip olmasını zorunlu kılıyor ve bu televizyonların en az 3840×2160 piksel olması gerekiyor. Bildiğimiz Full HD ise en fazla 1920×1080 piksel boyutuna ulaşabiliyor.
    “Ultra HD” buysa, 4K ne oluyor? Başka bir format mı?
    Şu an için, 4K ve Ultra HD terimleri, birbirinin yerine kullanılabiliyor. 4K, minimum Ultra HD pikseli olan 2160p çözünürlüğü ifade ediyor ve hızla en yaygın UHD standardı olma yolunda ilerliyor. Bir diğer UHD standardı olan 8K ise 4320p çözünürlüğe sahip olarak çıkmış durumda ama henüz kullanan yok.
    Nasıl 720p ve 1080p görüntüler yüksek çözünürlük olarak değerlendiriliyor ama 1080p daha yüksek çözünürlük sunduğu için Full HD olarak adlandırılıyorsa, 4K da aynı şekilde düşünülebilir.
    Peki bu 1080p, 2160p ve 4320p çözünürlüklerde bulunan p ne anlama geliyor?
    O “p”nin açılımı, progressive scan. Türkçesi ise, “tek seferde tarama” olarak değerlendirilebilir. Günlük kullanımda ise, p harfi bir ekrandaki yatay piksel çizgi sayısını ifade eder. Yani 2160p bir ekran, 1080p’nin iki katı yatay çizgiye sahiptir. Dikey çizgiler de aynı şekilde ikiye katlanır ve toplamda 4 kat daha fazla piksel elde edilir.
    4K görüntüler, 8.3 milyona yakın pikselden oluşur. 1080p görüntüde ise 2 milyonun biraz üzerinde piksel bulunmaktadır.
    Yani 4K’da, Full HD’den çok daha fazla piksel var. Peki gerçekten o kadar fark ediyor mu?
    Elbette ediyor. 4K görüntü, 1080p’in 4, 720p’in de 8 katı daha fazla piksele sahip. Bunu aldığımız telefonlar veya fotoğraf makinelerinin kamera pikselleri üzerinden örneklendirebiliriz. 720p görüntü 2 MP bir kamera olursa, 4K da 8 MP olur, yani epey fark eder.
    Peki o pikselleri görebilir miyim?
    Duruma göre. Ekstra pikseller, mağazaya gittiğinizde 4K televizyonların dibindeyken harika bir görüntü sağlar. Ancak evde koltuğunuz televizyondan 2-3 metre uzaktaysa, 60 inç veya daha büyük bir televizyon almadan farkı anlayamazsınız. Televizyondan ne kadar uzakta olursanız, 4K’nın etkisini görebilmek için o kadar büyük bir ekrana ihtiyaç duyarsınız.
    Ancak Ultra HD standardı, sadece çok fazla piksel alamına gelmiyor. Görüntü açısından da, daha fazla renk alanı sağlıyor. Bu da pikselleri göremeseniz bile, çok daha iyi bir görüntü oluşmasına sebep oluyor.
    [​IMG]
    Şu an 4K formatında izleyecek bir şey var mı?
    Şimdilik deneme yayınları hariç 4K yayın yapan bir kanal yok. Türkiye’de ilk olarak Digiturk, 2015 yılında 4K yayına başlayacak ve onun dışında YouTube’da 4K videolar bulunuyor. ABD’deki Amazon, Hulu ve Netflix gibi hizmetler de bu yıldan itibaren 4K içerik üretmeye başladılar. Hatta Netflix, ilk kez House of Cards dizisini 4K olarak kullanıcıya sunacak.
    Elimdeki Blu-Ray’ler, UHD televizyonda çalışır mı?
    Blu-Ray’ler de dahil olmak üzere tüm HD içeriğiniz, Ultra HD televizyonlarda da rahatlıkla kullanılabilir. Ekrana uymak için yeniden boyutlandırılırlar ve bu yüzden de gerçek 4K içerik kadar iyi görünmeyebilirler. Şu anki Blu-Ray’ler 1080p’ye kadar olan görüntüleri destekliyor. Ancak Blu-Ray Disk Birliği, 4K uyumlu Blu-Ray’ler konusunda çalışmaların devam ettiğini açıkladı.
    Ultra HD bir televizyon alırsam, yanında bir sürü de yeni donanım almam gerekir mi?
    Muhtemelen eninde sonunda gerekecektir. Birçok TV ekipmanı HDMI üzerinden çalışır. Ancak sadece son iki HDMI sürümü, yani 1.4 ve 2.0 olanlar 4K çözünürlüğü destekliyorve yalnızca HDMI 2.0, saniyede 60 kare yayını kaldırabiliyor. HDMI 1.4, saniyede 30 kare ile 4K yayınını tam olarak sunamıyor.
    Şu an kullandığınız kutunuz, alıcınız veya Apple TV’niz 2-3 yıl önce alındıysa, muhtemelen HDMI 1.4 veya 2.0’ı desteklemiyordur. Bu yüzden donanım ihtiyacı duyabilirsiniz.
    Çok kare olması önemli, değil mi?
    Saniyede ne kadar çok kare olursa, görüntü o kadar net olur. 4K içeriği kısıtlayan şey, günümüzde sadece 30 FPS(frame per second-saniyede kare sayısı) desteklenmesi. Ancak bu da zamanla yeni içeriğin de çıkmasıyla değişip gelişecektir.
    HDMI 2.0 ise 2013’ün Eylül ayında tanıtıldı ve halen piyasaya giriş aşamasında. Çoğu 4K televizyonda bulunmuyor bile. Bu yüzden HDMI 2.0’a sahip bir Ultra HD televizyon alırsanız, eski cihazlarınız üzerinde rahatlıkla kullanmakla birlikte, gelecek teknolojiyi de evinizde hazır bekliyor olursunuz.
    4K teknolojisi çok ilgi çekse de, fiyatları ne durumda?
    Yeni 4K televizyonlar şu an için oldukça pahalı ama gün geçtikçe fiyatları da düşüyor. İlk çıkan 4K televizyonu Sony 24.000 dolardan satışa çıkarmıştı ama şimdi Vizio’nun 1000 dolarlık 4K televizyonunu da piyasada bulmak mümkün.
    Ayrıca hatırlamakta fayda var. İlk çıktıklarında HD televizyonlar da çok pahalıydı ancak fiyatları günden güne düştü. Şu an HD olmayan bir televizyon bulmak zor hâlde geldi.
    Yeni çıkan bir teknoloji ürününü bir an önce almak istemek oldukça çekici olsa da, 4K televizyonlar için pazarın biraz daha olgunaşmasını beklemek çok daha faydalı olacaktır.
     
  3. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    TV ekranında çözünürlük savaşları

    Teknoloji şovu CES’da televizyon ekranları yarışıyor. Ultra HD, kavisli, 4K, Smart TV ve daha niceleri. Her şey çok daha iyi bir görüntü kalitesi için...

    [​IMG][TABLE="class: cms_table_image"]
    [TR]
    [TD][/TD]
    [/TR]
    [/TABLE]



    Tüketici elektroniği fuarı IFA 2014’te, televizyon teknolojileri arasında çözünürlük yarışı yaşanıyor. İncelikli bir şekilde kavis verilen ekranlar, görüntü keskinliğine sahip Ultra HD’ler, işletim sistemli Smart TV’ler ve HD çözünürlüğü dörde katlayan 4K teknolojisi...
    Arçelik,

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ,

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ,

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ,

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ,

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ve LG gibi sektörün önde gelen

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    cuları fuarda, daha büyük, daha kavisli, daha yüksek çözünürlükte ekrana sahip modelleriyle yer alıyor.
    TV setlerinin son nesli, kavisli ekranla tasarımda yeni bir aşamaya geçti. Geçen yıl oyuk ekranlar birkaç üretici tarafından tanıtıldı. Fakat yeni ekran şekliyle bu gelişim daha önemli bir aşamaya taşındı. Kavisli bu tuhaf şekil aynı zamanda görsel etkiyi de değiştiriyor. Kavisli ekran izlenen sahneye ek bir derinlik ve şekillendirilebilirlik katıyor.
    Ayarlanabilen ekranlar
    Ayrıca ilginç olarak fuarda, düz ekrandan kavisli ekrana ya da tam tersi şekilde dönüşebilen ekran prototipleri de sergileniyor. Uzaktan kumandaya basarak ekran istenilen şekle sokulabiliyor.
    Ultra HD (UHD) yani ultra yüksek çözünürlüklü ekranlar da fuarda önemli rol oynayan TV trendlerinden. Ultra HD TV’ler sekiz milyon pikselden oluşan görüntülerle izlenme sağlıyor. Bu da bir standart HDTV’ye göre dört kat daha fazla çözünürlük anlamına geliyor.
    Bugüne kadar ekran boyutu Ultra HD ekranlar için her şeydi. Geçen yıl bu bütün duvarı kaplayan 55 inç (140 cm) formatındaydı ancak ilk kez daha küçük ekranlı Ultra HD TV’ler de bu yıl çıkarıldı.
    İnternet bağlantısı şart
    Televizyonlarındaki diğer bir trend ise internete bağlanma. Smart TV’ler içerik ve hizmetlere erişebiliyor. Oyun,

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    , sosyal ağlar gibi hizmetlere erişimi sağlayan akıllı TV uygulamaları da artıyor. Üreticiler TV’den internet deneyimini daha iyileştirmek için çalışıyor. İşletim sistemi ise diğer konu. WebOS ve

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    işletimiyle çalışan ilk TV örnekleri lanse edildi. Her yönüyle akıllanan ekranlarda bundan sonraki trend ise ‘ses ve el hareketiyle’ komut olacak. Uzaktan kumandalar artık yerini bunlara bırakacağa benziyor.


    PANASONIC
    Hem 4K özelliğinde hem daha büyük. 85 inç’lik ekranı bulunan Panasonic X940 ultra büyük ekranında 4K görüntü keyfi yaşatmayı hedefliyor. Viera 4K Ultra HD TV modeli hareketli görüntü kalitesi ve tasarımıyla ev eğlencesini zirveye taşımayı amacında. 3.840x2.160 piksellik UHD çözünürlüğe sahip. Pikselleri normal Full HD’ye göre dört kat daha fazla. Çok hızlı

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    sahnelerinde görüntü keskinliğiyle detaylardaki her ayrıntının görülmesini sağlıyor.

    ARÇELİK
    Ultra HD ve 4K televizyon modelleriyle fuarda yer aldı. Yeni modelleriyle görüntü kalitesi yüksek televizyon arayanların ihtiyaçlarına çözüm olmayı hedefliyor. 4K çözünürlüğe sahip olan 65” - 165 ekran Ultra HD TV’de görüntünün her karesinde fotoğraf keskinliğinden daha net görüntü elde ediliyor. Televizyon çerçevesiz ****lik ince özel tasarıma sahip.

    VESTEL
    Vestel’in kavisli modeli Curved LED TV’si, 106, 65 ve 55 inç’lik üç farklı modelle standın en ilgi gören ürünleri arasında yer aldı. Kavisli ekran, görüntüdeki renk bozulması, kontrast ve görüş açısı kaybını engelleyerek görüntünün ekranın merkezinde veya yanlarında aynı kalitede olmasını sağlıyor. İzleyiciler, kendilerini sahnenin içindeymiş gibi hissedebiliyor.

    SONY
    Sony Bravia S 90005, hem 4K hem de Ultra HD özellikleriyle dikkat çekiyor. Kavisli LCD ekranı ve güçlü çok açılı canlı hoparlör sistemi var. Ürün 4K Ultra HD Bravia TV serisinde yer alıyor. Sony’nin 4K görüntü motoru 4K X - Reality Pro, X - tended Dynamic Range teknolojili ve geniş renk gamlı Triluminos ekranın yanında

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    salonunun verdiği hissi evde yaşatmak için zengin surround ses de sunuyor.

    PHILIPS
    Philips markalı TV’leri pazara sunan TP Vision, ilk kavisli Philips TV’sini

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ’de IFA Fuarı’nda tanıttı. Firma, Android ile çalışan 55 inç’lik (139 cm) 8900 4K Ultra HD TV ile de kavisli ekrana hızlı girdi. 3 yönlü Ambilight’ın da bulunduğu kavisli Philips 8900, üçüncü çeyrekte

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ,

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ve Türkiye’de satışa sunulacak.
     
  4. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Geleceğin çözünürlüğü 4K nedir?
    Televizyon teknolojileri hızla gelişmeye devam ediyor. HD Ready ve Full HD’den sonra şimdi de yeni bir HDTV teknolojisi olan 4K ile karşı karşıyayız. 4K geleceğin yüksek çözünürlük teknolojisi ve televizyon üreticileri, ürünlerinde bu teknolojiyi kullanmak için çalışmaya başladılar bile.
    Fakat aynı 3D’de olduğu gibi, 4K’da da durum aynı. Donanım var fakat uygun içerik çok kısıtlı, hatta şu an tüketici için hiç 4K içerik bulunmuyor. Endüstriye soracak olsanız, ihtiyacınız olacak en son çözünürlüğün 4K olduğunu söylüyorlar. Peki nedir bu 4K? Yüksek çözünürlük (HD) ile arasında nasıl bir fark var?

    Mevcut yayın ve içeriklerin sahip olduğu en yüksek çözünürlük olan 4K, zamanla yaygınlaşarak 1080p’nin filmlerdeki ve hatta televizyonlardaki yerini alabilir. “4K” yatayda 4.000 ve dikeyde 2.000 piksele sahip çözünürlüklerin genel adı, yani 1080p’nin tam 4 katı çözünürlük sunuyor. Nasıl ki HD çözünürlük dediğimiz zaman Full HD (1080p), 1080i ve HD 720p gibi farklı standartların toplamından bahsediyorsak, 4K’nın da farklı standartları var. Bunların arasında gelecekte kullanılmaya en yakın olanı, bu yıl çıkacak olan TV’lerde de göreceğimiz Quad HD. Tabi kıyasladığımız zaman 4K isminin daha çekici durduğu bir gerçek.
    Mevcut televizyon programlarının büyük çoğunluğu ve tüm DVD’ler standart çözünürlükte (SD 480p) kodlanmış durumdalar. Full HD olarak lanse edilen HD TV kanalları ise, aslında 1080i’nin ötesine geçmiyor. Full HD, SD’nin tam 6 katı yüksek çözünürlük sunuyor.
    4K standardı
    Endüstrinin tüm iyi niyetlerine rağmen hala tek bir 4K standardı yok, yaklaşık 4-5 farklı çözünürlük mevcut bu kategoride. Sinemalardaki projektörler DCI standartlarını temel alıyor.Evde ise olay biraz daha basit. HDMI organizasyonu 1.4 ayarlamalarında iki 4K standardına daha destek vermeye başladı, Quad HD (3.840 x 2.160p) ve 4Kx2K (4.096 x 2.160p). Modern televizyon ekranlarının 16:9 standardına uyan ise Quad HD.Buna rağmen, bazı uzmanlar 4K’nın evde kullanılmasının ne kadar gerekli olduğunu soruyorlar. Hem 4K içeriğin azlığı hem de bu yüksek çözünürlüğün hakkını verecek büyüklükte ekranların evlere uygunbüyüklüğün çok üzerinde olması, bu teknolojinin gerçekten de gerekli olup olmadığı sorusunu sordurturuyor.
    “SD ve HD arasında gerçekten büyük ve fark edilebilir bir boşluk vardı, fakat 1080p ve 4K’nın arasındaki fark o kadar da belirgin değil” sözlerini kaydediyor 3M Laboratuvarlarından Dr. Dave Lamb.
    Tabi 32 ve 55 inç TV’lerin aynı çözünürlüğü sunması konusuna bakıldığında, 4K’nın 55 inç klasmanı TV’lere faydalı olabileceği gerçeğini inkar etmek olmaz.
    4K standardı ve 3D

    Eğer James Cameron’un çektiği “Avatar 3D” filmini izlediyseniz o zaman4K’yı iş üzerineyken görmüşsünüz demektir. Cameron’un “dev mavi uzaylıları” anlattığı film tüm dünyada yüksek çözünürlüklü 4K Sony projektörler sayesinde izlendi. Avatar’ın ardından pek çok film firması da büyük miktarda 3D film piyasaya sürdü, tabi bunların çoğu 2D’den çevrilmeydi. Bu şekilde 3D sinemanın devamlılığı sağlandı.
    Ne var ki, sinemaların bu başarısını evimizde 3D TV’ler yakalayamadı. “Üreticiler 3D’nin hiç olmadığı kadar etkili olmasını istediler, tıpkı LED gibi bir etki yaratmasını istediler. Fakat bu işe yaramadı” sözlerini kaydediyor Lamb.
    3D televizyonlara talebin çok yüksek olmaması, aktif 3D gözlüklerin ağırlığı ve pahalılığı üreticileri başka bir alternatif aramaya yönlendirdi ve 4K da, pasif gözlüklerle, hatta gözlüğe ihtiyaç duymadan, 3D kalitesini artırabilmenin yolunu sunuyor.
    Evde 4K’nın bugünü ve geleceği

    LG ve Toshiba 2012′de ilk 4K televizyonları piyasaya sürecekler. Fakat 4K içeriğin eksikliği göz önünde bulundurulduğunda bu ekranların sağlayacakları tek yarar 3D kalitesinin artırılması olabilir. LG’nin pasif 3D sisteminin tek dezavantajı çözünürlüğün düşmesi ve hem yatay hem de dikeyde piksel sayısını iki katına çıkaran 4K ile bu yaz çıkacak olan LG 84LM9600 iki göze de 1080p kalitede 3D görüntü sunabilecek.
    Fakat kullanıcıyı asıl cezbedecek olan Toshiba’nın 55 inç’lik TV’sinin sunacağı otostereoskopik 3D, ya da bilinen ismiyle “gözlüksüz 3D”.Yeni TV, HD’nin tam dört katı çözünürlük sunan Quad HD çözünürlük ile gelecek; bu rakam tam olarak 3.840 x 2.160 piksel ediyor.
    Bunların dışında henüz açıklanan bir 4K televizyon yok. Geçtiğimiz Eylül ayında Sony ilk 4K ev sinema projektörü VPL-VW1000ES’yi tanıtmıştı, fakat bu cihazı internette veya mağazalarda satışa koymadı. Onun yerine özel istek üzerine satışa sundu. Aynı zamanlarda JVC’ de 1080p içeriği 4K boyutunda gösterebilen projektörünü tanıtmıştı, fakat bu cihaz doğal 4K içerikleri oynatamıyordu.
    4K içeriğin eksikliğinden dolayı, oynatıcılar ve ekranlar 1080p ya da SD görüntüleri büyüterek 4K boyutunda gösterebiliyordu. Bunun önüne geçmek için Sony, Ocak ayında yapılan CES fuarında 4K içerikleri okuyabilen Blu-ray oynatıcısı BDP-S790′ı tanıttı.

    Gelecekten neler beklemeliyiz?
    Geleceğe baktığımızda, Sony, gelecek “Spider-Man” filminin ilk 4K Blu-ray filmlerden biri olacağının müjdesini veriyor ve gerekli ayarlamaların tamamlanması için de Blu-ray Disk Birliğiyle konuşmalar içerisinde.
    LG ev elektronikleri departmanı başkanı Tim Alessi, bu gelişmelerin sadece kaçınılmaz değil aynı zamanda çok da değerli olduğuna inandığını söylüyor. “4K içeriklerin Blu-ray disklerde sunulacağını umuyorum ve inanıyorum ki bu içerikler ortalama bir kullanıcının evinde olmasını istediği bir şey olacak” sözlerini de ekliyor Alessi.
    Tabi teknoloji inanılmaz bir hızla ilerliyor ve gelişiyor. 4K’nın gelinebilecek en son çözünürlük olduğunu söylemek çok güç. Özellikle de Japon yayıncı kuruluş NHK’nin 2008 yılında yaptığı ilk 8K gösterisi ve CES’te Sharp’ın tanıttığı 8K çözünürlükteki televizyonu göz önünde bulundurduğunuz zaman…

    Ve sonuç…
    4K’nın sunduğu ekstra çözünürlük filmleri daha iyi yapabilecek mi? Tabi bu filmin çekildiği kaliteye bağlı. Örneğin “The Blair Witch Poject” ve “28 Gün Sonra” filmleri SD kameralarla çekildi ve 4K ile izlediğinizde ne kadar farklı görünür, orası tartışılır. Fakat aradığınız 4K kalitesini yakalayabilmek için doğal 4K çözünürlükte içeriklere para dökmeniz kaçınılmaz olacaktır.
    Ayrıca 4K TV’niz, projektörünüz ya da içeriğiniz ne kadar kaliteliolursa olsun, sonuçta SD-HD arası değişimdeki kadar belirgin bir fark göremeyeceksiniz. Farkı görebilmek için büyük ekranlı televizyonunuza yakın oturmanız gerekir ki bu da bir sinemada en önlerde oturmakla eşdeğer bir durum aslında…
    Gerek 4K olsun gerekse 8K, üreticilerin bize bu teknolojileri bir sonraki “olmazsa olmaz” olarak sunacakları konusunda emin olabilirsiniz. Ama hangisinin ne derece “olmazsa olmaz” olduğuna zamanla, hep birlikte karar vereceğiz…
     

Sayfayı Paylaş