4.5G İnternet İhalesi Sonuçlandı! Canlı anltımlar devam ediyor

Konu, 'Gsm Oparatörleri' kısmında Mehmetkarahanlı tarafından paylaşıldı.

  1. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]
    4,5G ihalesi olarak bilinen ve Bilgil Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Uluslararası Mobil Telekomünikasyon (IMT) Yetkilendirme İhalesi kapsamında 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz bandında 20 ayrı frekansın mobil operatörlere tahsisi gerçekleştiriliyor.
    İhaleyle ilgili gelişmeleri aşağıda yer alan @mehmetkarahanlı@ penceresi aracılığıyla takip edebilirsiniz.

    [​IMG]Türkiye'deki 4G'ye geçiş süreci uzun zamandır gündemde. Tam herşey tamam, 4G'ye geçiyoruz diye hazırlandığımız anda, CumhurbaşkanıErdoğan'ın yaptığı4G'yi atlayıp 5G'ye geçelim açıklaması bir anda tüm hazırlıkların askıya alınmasına neden olmuştu.
    Fakat Türkiye'nin 5G'ye geçmesinin yıllarca sürebileceği gerçeği kabullenilerek, 5G olmadı en azından 4.5G olsun denilerek mobil alanda yeni bir sayfa açtık.

    4.5G ihalesinde Turkcell 8, Avea ve Vodafone ise 5'er paket kazandı. İhaleden elde edilen toplam gelir ise 3 milyar 356 milyon avro oldu.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    4.5G ihalesinde 2600 MHz frekansındaki F3 paketi 12.9 milyon karşılığında Turkcell'in oldu.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    4.5G ihalesinde 2600 MHz frekansındaki F2 paketi 12.9 milyon karşılığında Vodafone'un oldu.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    4.5G ihalesinde 2600 MHz frekansındaki E3 paketini 25.9 milyon avro karşılığında Avea kazandı.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    4.5G ihalesinde 2600 MHz frekansındaki E2 paketi 240 milyon avro karşılığında Vodafone'un oldu.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    4.5G ihalesinde Turkcell toplam 383.6 milyon avro bedelle 2100 MHz'deki paketlerin tamamına sahip olmuş oldu.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    4.5G ihalesinde 2100 MHz D3 paketini de 35.6 milyon avroluk teklifle Turkcell kazandı.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    4.5G ihalesinde 1800 MHz C3 paketi 95.1 milyon avro ile Vodafone'a kaldı.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !



    4.5G A2 ihalesinde en yüksek teklifi 380 milyon avro ile Avea verdi.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !












    NetGSM katılım için yeterli şartları sağlayamadığından 4.5G ihalesinden çekildi.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

     
  2. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]
    4.5G ne demek?

    Aslında 4.5G sadece Türkiye'ye has bir tabir. Yani normalde bu tüm dünyada bu sistemin adı 4G olarak geçiyor. 4G'nin açılımı ise 4. nesil mobililetişim teknolojisi anlamına geliyor.
    Bu da kullanıcılara 3G'ye oranla çok daha hızlı bir mobil iletişim hizmeti sunulması anlamına geliyor. Basitçe açıklamak gerekirse, 4.5Gile cebimizdeki internet tam 12 kat daha hızlı olacak. Şu anda 3G saniyede yaklaşık olarak 28 Mbps'lik bir hız sunuyor. 4.5G'ye geçildiğinde ise bu hız saniyede ortalama 300 Mbps olacak. Şunuda dip not olarak belirtelim. 4G dünyada ilk kullanıma sunulduğunda hız ortalaması 100 Mbpscivarlarındaydı.
    Frekanslar 5 katına çıkacak

    Mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı 183 MHz iken ihale kapsamında tahsis edilecek yeni frekanslarla toplam573 MHz'a çıkacak. İhaleyle tahsis edileceklerle toplam frekans miktarı mevcutfrekansların 3, mobil geniş bantta data hizmeti sunulacak frekans miktarının ise 5 katına ulaşacak.
    3G hizmetlerinden sonra geliştirilen ve kamuoyunda 4,5G olarak tabir edilen IMT Advanced teknolojileriyle hizmet sunulacağından teknoloji üstünlüğü sayesinde vatandaşlar çok daha hızlı şekilde bilgiye erişme imkanına kavuşacak.
    Genişbant erişimindeki her yüzde 10’luk artış, ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılalarında yüzde 1-1,5 büyüme sağlıyor. Dolayısıyla yapılacak ihale sebebiyle genişbant altyapısının daha da yaygınlaştırılması ve mobil genişbant hizmetlerinin daha fazla vatandaşa ulaştırılması, ülke ekonomisine de önemli ölçüde katkı sağlayacak.
    Yeni teknolojiler sunulacak

    İhale sonrasında söz konusu frekanslar kullanılarak tüketicilere 5G de dahil yeni teknolojiler sunulabilecek.
    4G ile 6,5 dakika, 3G teknolojisiyle 1 saatten fazla süren 8 gigabaytbüyüklüğünde yüksek çözünürlüklü filmi indirme süresi, bu teknolojiyle 6saniyeye düşecek.
    Dünya genelinde akıllı cihaz sayısındaki hızlı artış, teknolojik gelişmeler, hız ve kapasite talebi gibi etkenler mobil genişbant teknolojilerinde sürekli olarak yeni gelişmeleri tetikliyor. Dünya genelinde 100'ün üzerinde ülkedeLTE hizmeti aktif olarak kullanılıyor ve 250 milyonayakın aboneye hizmet veriliyor. Bu sayının 2017'de 1 milyara ulaşması bekleniyor.
    İnternete bağlı cihaz sayısındaki hızlı artış, M2M (makinalar arası iletişim) uygulamaları, nesnelerin interneti, haberleşme cihaz ve ekipmanlarındaki enerji verimliliği, artan hız ve kapasite talebi ise 5G'yi gündeme getirirken, buna ilişkin standartların ve tesis edilecek şebekelerin 2020 sonrası için değerlendirileceği öngörülüyor.
    AB ve Güney Kore arasında 5G mobil internet teknolojisinin geliştirilmesi için anlaşma imzalanırken, bu teknolojinin getireceği avantaj ve dezavantajlar ele alınacak.
    AB'nin, bu kapsamda 2020'ye kadar 700 milyon avro yatırım yapması bekleniyor.
    Özetlemek gerekirse, 4.5 ile birlikte mobil internet kullanırken videoları daha akıcı bir şekilde izleyip, Periscope gibi canlı yayın programlarını daha rahat bir şekilde kullanabileceksiniz.
    Tamam internetimiz hızlanacak. İyi, güzel, hoş. Peki bu Türkiye'de ne gibi şeyleri değiştirecek? İşte bu sorunun olası cevapları.
    [​IMG]
    4.5G ile Türkiye'de neler değişecek?

    4.5G ile cebimizdeki internet 4 kat daha hızlı olacak. Yani bazen donarak izlediğimiz HD videoları artık donma, kasma derdi olmadan izleyebileceğiz. Bu ilk etapta kulağa oldukça hoş geliyor. Fakat birde madalyonun öteki yüzü var ki bu da bitmek bilmeyen kota sıkıntısı.
    Haliyle internet hızlanınca, bugün aylık olarak bize ucu ucuna yeten2GB'lık internet paketleri de yetmemeye başlayacak. Bu durum bazı beklentileri de beraberinde getiriyor. Bunlardan birincisi kota kaldırılarakTTNET'in uyguladığı gibi AKK uygulamasına geçmek. Yani cepte internette kota sıkıntısı olmaması gerekiyor. Örneğin bir operatör 2GB'ta kadar 4Ghızında hizmet sunuyorsa, 2GB'den sonra 3Ghızında hizmetle ayı tamamlayabilir.
    İkinci seçenek ise internet paketi fiyatlarının ucuzlaması. Madem internetimiz 12 kat daha hızlı olacak, o zaman fiyatı sabit tutmakla birlikte kotaların arttırılması yoluna gidilebilir. Örneğin şuan 2GB olan bir paket,24 GB'ta çıkartılabilir. Yada 20 lira olan 2GB'lık paketin fiyatı (fiyat temsillidir) 2 liraya düşürülebilir.
    Uzun lafın kısası, teknoloji gelişiyorsa, yeniler eskilerin yerini alıyorsa vatandaşlar bunun için fark ödememeli. Eğer operatörler bu mantıkla hareket ederse, 4.5G ile birlikte Türkiye'deki internet kullanıcılarının kota illetinden kurtulmaları da mümkün gözüküyor.
    Peki, son olarak şu soruya da yanıt aramaya çalışalım. 4.5G Türkiye'de ne zaman aktif olarak kullanılmaya başlanacak?
    4.5G ne zaman kullanılmaya başlanacak?

    Eğer büyük bir aksilik olmazsa, operatörlerin 1 Nisan 2016 itibariyle4.5G'ye geçmesi planlanıyor. İşin güzel tarafı ise, operatörlerin 8 yıl içerisinde yani 2024'e kadar Türkiye'nin %95'ini 4.5G kapsamına almak zorunda oluşları. Tabi o zamana kadar 5.5G'ye de geçmiş olabiliriz. Bunu bekleyip göreceğiz.
     
  3. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]Türkiye'nin merakla beklediği 4 G ihalesi, genel seçimlerden önce ertelenmiş, daha sonra adı 4.5 G ihalesi olarak yenilenerek 26 Ağustos'ta yapılacağı duyurulmuştu. Nihayet o gün geldi çattı ve ihale yapıldı.
    Kapalı teklif açık ihale usulü ile gerçekleştirilen ihale, teklif zarflarının açılmasıyla başladı.
    İhale komisyonunun teklif zarflarındaki evrakı kontrol etmesinin ardından20 ayrı frekans paketi, açık artırmayla ihale ediliyor.

    İhaleye giren frekanslar neler?

    800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz frekanslarının sırayla sunulduğu ihalede, her frekansın kendi içerisinde ayrı paketleri bulunuyor. Bu paketler, her frekansın avantajlı rakamlarını kendi içerisinde sıralıyor.

    Frekansların avantajları neler?

    Genellikle en yaygın kullanılan frekanslar ise 1800 MHz ile 800 MHz olacak. 1800 MHz bandı daha yüksek band genişliği sunarken, daha sık baz istasyonuna ihtiyaç duyuyor. 800 MHz'de ise band genişliği biraz daha düşük fakat daha uzak mesafelere ve engebeli arazilerde iletişimi daha kolay kılıyor.
    Not: Frekans yükseldikçe, sinyalin katı cisimlerden geçmesi zorlaşır. Bu yüzden bina ve dağ gibi engebelerden daha çok etkilenir. Bu etkilenmeyi azaltmak için baz istasyonu sayısı artırılır.

    Tüm frekansların toplam bedeli 2 milyar 298 milyon Euro!

    Zarflar açılmadan önce konuşan BTK Başkan Yardımcısı Deniz Yanık ihalenin şartlarını açıkladı.
    "İhalenin tüm frekans değeri KDV hariç 2 milyar 298 milyon 67 bin 661 euro olarak belirlenmiştir.
    İhale kapalı teklifle alınmıştır. İhalede öncelikle teklifler alındı sırasına göre açıklanacak. Vergi ve teminatların kontrolünün ardından paket satışına başlanacak. Bu bakımdan uygun bulunmayan ihaleye katılamayacak. İhalenin sözlü teklif aşamasında buna hak kazanan isterkliler alındı sırasına göre teklif vermeye devam edecek. En yüksek teklifi veren kazanmış olacaktır. BTK'nın onayından sonra da ihale sonucu kesinleşecektir." dedi.

    1800 MHz Paketi

    C1 paketi için Vodafone ve Turkcell yarıştı. 290 milyon Euro'yla başlayan ilk teklifin ardından Turkcell, 430 milyon Euro ile en yüksek teklifi veren isim oldu.
    C2 paketi için Avea ve Vodafone yarıştı. 200 milyon Euro'yla başlayan ilk teklfin ardından Avea, 310 milyon euro ile en yüksek teklifi veren isim oldu.
    C3 paketini de 95 milyon 104 bin 623 Euro ile Vodafone kazandı.
    1800 MHz paketi ve 800 MHz paketi 4.5 G ihalesinin en büyük paketleri olarak biliniyor. Geniş frekans bandının daha yüksek performans sağlaması yüzünden 1800 MHz, baz istasyonları arası mesafe uzamadıkça daha performans açısından daha avantajlı.
    800 MHz Paketi

    A1 paketi için kapalı tekliflerden açıklanan rakamlara baktığımızdaTurkcell 377 milyon Euro, Avea ise 381 milyon 400 bin Euro teklif verdi.
    İlk paket diye tabir edilen A1 paketi kazanan Vodafone ise 390 milyon Euroteklif etti.
    İhale komisyonu, A1 paketi için 3 teklifin de yeterli olduğunu açıkladı. Ardından üç firma da sözlü teklife davet edildi. Turkcell sözlü teklife katılmayı reddetti.
    İki firma arasında geçen sözlü artırmada Vodafone 390 milyon Euro teklif etti. Avea temsilcileri çekildiklerini açıkladı. Vodafone A1 paketini 390 milyon Euro ile aldı. Seçtikleri frekanslar MHZ 800 bandı oldu.
    A1 paketini kazanan Vodafone'un teklifi okunmadı. Avea ve Turkcell'intekliflerinin değerlendirildiği A2 paketinde Turkcell'in teklifi375 milyonEuro, Avea'nın teklifi ise 374 milyon 1 Euro oldu.
    Turkcell ve Avea tekliflerin ardından açık artırmaya gidildi. Avea 380 milyon teklif ile A2 paketini kazandı. Avea en sondaki bant olan 891 mhz bandını seçti.
    A1 paketini alan Vodafone ve A2 paketini alan Avea'nın teklifleri okunmadı ve doğrudan Turkcell'in 372 milyon 926.13 milyon Euro'luk teklifi geçerli oldu.
    Tek başına girdiği artırmayı yine tek teklifle kazanan Turkcell, 811-821 MHZ bant aralığına hak kazandı.
    800 mhz bandının ihalesi, üç firmaya toplamda 1 milyar 143 milyon liralık satışla tamamlandı.
    900 MHZ ihalesi

    B1, B2 ve B3 paketleri ihaleye sunuldu. B1 için yalnızca Avea, 216 milyon 819 bin 184 Euro teklifte bulundu. Tek başına ihaleye giren firma, ihaleyi aynı teklifle almış oldu.
    B2 paketi kura ile belirlendi

    Turkcell B2 paketi için kapalı teklifte 39 milyon 941 376 Euro önerdi. Açık artırmaya davet edilen iki şirket de bunu reddetti. İhale kurulu kura için iki top bulunan kavanoz şirketlere sunuldu. B2 yazısı, Vodafone yetkilisinin çektiği toptan çıktı. İhale Vodafone'un oldu.
    B3 Turkcell'in

    Turkcell B3 paketi için kapalı teklifte 39 milyon 940 376 Euro önerdi. Tek başına ihaleye giren firma B3'ün sahibi oldu.
    B paketlerinden toplamda 296 milyon 699 bin 936 Euro'luk gelir elde edildi.
    2100 MHz Paketi

    D1 paketi için Turkcell 36 milyon euro, Avea ve Vodafone ise 35 milyon 664 bin 234 euro teklifle başladı. Sözlü tekliflere geçilmesiyle birlikte en yüksek teklifi, 160 milyon euro ile Turkcell verdi.
    Ödeme 6 aylık taksitlerle yapılacak

    İhaleyi kazananlar ödemeyi 6’şar aylık dönemler halinde 4 eşit taksitte yapabilecek. Peşin ödemeden sonraki taksitler belirlenen süreden önce ödense dahi taksit miktarlarında iskonto yapılmayacak.
     
  4. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    4G terimi birkaç yıldır ortalıkta geziniyor, ancak son zamanlarda daha sık duyduğumuz bir gerçek. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz aylarda 4G ile ilgili yaptığı açıklamanın arkasından 4G yerine 5G’yi daha çok konuşur olduk. Ancak 5G’nin dünya çapında ancak 2020’de geniş kapsamlı olacak şekilde faaliyete geçmesi bekleniyor. Bu da hâlâ 4G’ye ihtiyacımız olduğunu gösteriyor.
    Dünya çapında 4G olarak anılsa da, ülkemizde dördüncü nesil mobil iletişim iletişim teknolojilerinden 4.5G olarak bahsedeceğiz. Mobil operatörlerin de reklamlarında 4G yerine 4.5G’ye vurgu yaptığını göreceksiniz.
    Şimdiye kadar bu teknoloji hakkında hiçbir bilgi sahibi olmayanlar veya bilgileri kısıtlı olanlar için ihtiyaç duyabilecekleri, 4.5G hakkında temel bilgi seviyesine erişmelerine olanak sağlayacak bir dosya hazırladık.
    4.5G nedir?

    4G, mobil operatörler tarafından kurulan dördüncü nesil kablosuz veri iletişim ağları için verilen bütün protokol ve teknolojilerin genel adı. Ancak ülkemizde 4G’nin daha gelişmiş teknolojilerinin kullanımına, eskimiş bir teknolojinin değil, 5G’ye hazırlık aşamasında olan bir teknolojinin kullanıldığını belirtmek amacıyla 4G yerine 4.5G kavramı kullanılıyor. İhale şartnamesi de buna göre düzenlendi.
    Mobil cihazların internet erişimi için daha büyük bant genişlikleri ve yüksek hızlar sunan 4.5G ile birlikte mesajlaşma, görüntülü görüşme, mobil TV gibi hizmetler daha hızlı ve yüksek performansla gerçekleştirilecek.
    Türkiye 2009 yılında 3G teknolojisine geçiş yaparak mobil internet bağlantı hızlarında önemli bir sıçrama gerçekleştirmişti. 4.5G ile birlikte daha yüksek hız ve kararlılık elde edilmiş olacak.
    2G ve 3G teknolojilerini takip eden 4G ile birlikte günümüzün son model akıllı telefonlarının sahip oldukları 4G seviyelerinde yüksek hızlı mobil internet bağlantısı imkanlarından da yararlanmaya başlayacağız. Hareket hâlindeyken gezindiğiniz web sayfaları çok hızlı açılacak, internetten izlediğiniz videolar daha hızlı yüklenecek, kaliteleri artacak. Bir filmi veya uygulama güncellemesini 4.5G şebekeleri üzerinde daha önce olduğundan çok daha kısa sürede indirebileceksiniz.
    4.5G ile hızlar ne seviyede olacak?

    Henüz 4.5G servisleri başlamadığı için her bir mobil operatörün sunacağı hızlar hakkında kesin bir bilgi vermek zor. Ancak mobil operatörlerin testlerini 4.5G’nin dünya çapında kullanılan en popüler versiyonu, LTE Advanced üzerinde yoğunlaştırdığını belirtmek gerekiyor. Bu da teoride 300 Mbps’ye varan indirme hızlarına erişilebileceği anlamına geliyor.
    Şu anda 3G şebekeleri üzerinden, fazla yoğunluk yoksa, telefon ve şebeke destekliyorsa 20-25 Mbps’lik veri indirme hızları elde etmek mümkün oluyor. 4.5G ile birlikte bu seviyenin üstüne kolaylıkla çıkılabilecek, 150 Mbps’ye varan indirme hızlarını görmek mümkün olacak.
    4.5G’ye neden ihtiyaç duyacaksınız?

    4.5G’nin 3G’ye göre çeşitli avantajları bulunuyor. 3G bağlantınızla web sitelerini gezerken bir sorun yaşamıyor olabilirsiniz, web sayfaları yeteri kadar hızlı şekilde açılıyor olabilir. Ancak 4G ile birlikte bunun daha da hızlanacağını, bir nefes alış-veriş süresinde sayfaların açılacağını bilmek 4.5G’yi istemekte biraz daha etkili olurdu.
    4.5G bağlantısı üzerinden video görüşmeleri daha iyi bir kalitede gerçekleştirilecek. Eğer şu anda Skype veya FaceTime gibi servislerle 3G bağlantısı üzerinden görüşme yapıyorsanız, görüntünün ara sıra kötüleştiğini, pikselleşmelerin arttığını görebilirsiniz. 4.5G ile birlikte artan hız sayesinde videolar daha keskin olacak, böylelikle görüntülü görüşmelerin kalitesi artacak.
    Bu arada VoLTE gibi LTE tabanlı teknolojiler sayesinde sesli görüşmelerin kalitesi de artacak. İki kişi arasındaki çağrılar daha kısa sürede gerçekleştirilecek, öyle ki sadece 1 saniyede karşı tarafla bağlantı kurmanız bile mümkün olabilecek.
    4.5G sayesinde internetten radyo veya müzik dinleyenler de kesintisiz hizmet alacak, yüksek kalitede müzik dinleme imkanı elde edecekler. İnternetten satın alınan şarkılar sadece birkaç saniye içinde indirilecek ve dinlemeye hazır hâle gelecek. Bu arada mobil uygulamalar da daha kısa sürede yüklenecek ve saniyeler içinde istediğiniz uygulamayı kullanmaya başlayabileceksiniz.
    4.5G’nin mobil operatörlerin kapasite planlamasını da rahatlatması bekleniyor. Şu anda yoğun yerlerde 3G bağlantısında bağlantı sorunları yaşanabiliyor. Siz mobil cihazınızda 3G sinyal seviyesinin tam olduğunu görseniz de, bağlantı hızınız düşük kalabiliyor. 4G ile birlikte artacak bant genişliği ve sunulacak daha fazla frekans kapasitesi sayesinde bu gibi sorunların da azalması bekleniyor.
    Bu arada yüksek hız daha fazla veri indirme ve kotayı daha hızlı şekilde aşma anlamına geliyor. Mobil operatörlerin 4G servislerini sunmaya başladıklarında kota sınırlamaları bakımından şimdiye göre daha cömert davranmalarını bekliyoruz. Şu anda 3G bağlantı paketlerine baktığımızda 1 GB, 2 GB, 4 GB, 8 GB, 10 GB gibi kotaların olduğunu görüyoruz. 4.5G ile birlikte daha yüksek kotalı paketler de görebiliriz.
    4.5G ile internette sörf hızlanacak

    4.5G bağlantısıyla web’de gezinmek 3G bağlantısındakine göre en az dört kat daha hızlı olacak. Böylelikle aklınıza takılan bir şeyi Google’dan hızlı şekilde öğrenebileceksiniz veya ödemeyi unuttuğunuz bir faturayı hızlı şekilde ödeyebileceksiniz. Bu gibi işlerde 4.5G hayatınızı kolaylaştıracak. Ayrıca Shazam gibi uygulamalar da 4.5G ile daha hızlı işleyecek, etrafta duyduğunuz bir şarkının kime ait olduğunu hemen öğrenebileceksiniz.
    4.5G ile birlikte Facebook, Twitter gibi servisler üzerinde durum güncellemesi yapmak, tweet atmak, fotoğraf veya video yüklemek çok daha kısa sürede gerçekleştirilecek. Çektiğiniz fotoğrafı veya videoyu saniyeler içinde sosyal ağlarda paylaşabileceksiniz. Ayrıca daha hızlı internet bağlantısı sayesinde harita uygulamalarını kullanırken haritaları daha kısa sürede yükleyebilecek, gideceğiniz yer için yol tarifini daha hızlı alacaksınız.
    Video indirme ve internetten film ve TV izleme gibi işlevler de 4G ile daha verimli şekilde gerçekleştirilecek. Futbol karşılaşmalarını akıllı telefon veya tabletinizden daha yüksek kaliteyle, nadiren pikselleşmeyle ya da hiç pikselleşme olmadan, kesinti endişesi olmaksızın izleyebileceksiniz.
    4.5G’den nasıl yararlanırım?

    4.5G’nin sunduğu hızlardan yararlanmak için en az 4G destekli bir akıllı telefon veya tablete ihtiyacınız var. Şu anda piyasaya yeni giren birçok akıllı telefon ve tablette 4G LTE desteği bulunuyor. iPhone 6, iPhone 6 Plus, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy Note 5, HTC One M9 gibi 2015’in amiral gemisi akıllı telefonlarının yanı sıra iPad Air 2, Sony Xperia Z4 Tablet gibi tabletler de 4G desteğine sahip. Bir akıllı telefon satın almadan önce 4G desteğinin bulunup bulunmadığına bakmanız yerinde olacaktır.
    Bu arada 4.5G servisleri sunulmaya başlandığında mobil operatörlerin 4G destekli USB aygıtları ve modemler sunduğunu da göreceğiz.
    4.5G Türkiye’ye ne zaman geliyor?

    26 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleştirilen; Avea, Huawei, NetGSM, Turkcell ve Vodafone’un katıldığı 4.5G ihalesiyle birlikte 4.5G servislerinde kullanılacak frekansların dağıtımı yapıldı. İhalenin tamamlanmasından sonra sıra altyapı kurulumuna gelecek.
    Türkiye çapında 4.5G hizmetlerinin 1 Nisan 2016 tarihinde başlaması öngörülüyor.
    Bu arada 4.5G ihalesiyle dağıtılacak frekansların 3G servislerinde kapasite artışı sağlaması da bekleniyor. Böylelikle 3G’nin kullanıldığı yerlerde yaşanan bağlantı problemlerine de çözüm bulunacağına inanılıyor.
    5G teknolojisi ne zaman gelecek?

    Mayıs ayında 4G ihalesini beklerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasıyla birlikte 5G insanların gündemine girdi. 4G’nin de üzerinde hızlara ulaşma fırsatı sağlayacak 5G teknolojisinin testlerinin 2018’de başlaması bekleniyor. Dünya çapında ticari kullanımının 2020’de başlayacağı tahmin ediliyor.
    Aslında 26 Ağustos tarihinde yapılan sadece 4.5G ihalesi değil, geniş kapsamlı bir frekans tahsisi. İhale katılımcıları hem 4.5G hizmetleri için gerekli izni alacaklar, hem de 5G teknolojilerinin sunulması için de ihtiyaç duyulacak hakkı şimdiden elde edecekler. Yani gelecekte 5G servisleri kullanılmaya başlanacağı zaman bir 5G ihalesine ihtiyaç duyulmayacak.
    Sonuç olarak 4.5G ile birlikte akıllı telefon veya tablet kullanan bütün kullanıcılar her alanda farkı hissedecek. Telefon görüşmeleri, yazılı mesajlar, WhatsApp üzerinden gönderilen mesajlar, paylaşılan fotoğraf ve videolar bu yeni teknolojiden büyük oranda fayda görecek. 3G ile memnun olabilirsiniz, ancak 4.5G ile birlikte çok daha yüksek hızlarda mobil internet deneyimi yaşamaya başlayacaksınız. Sadece birkaç ay daha sabredin.
     
  5. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]
    Devletin kasasına toplamda 2.7 milyar avro eklemesi beklenen 4.5G ihalesi, yaklaşık 3 aylık bir ertelemenin ve isim değişikliğinin ardından, bugün gerçekleştirildi. İhale için şartname alan şirketlerden NetGSM, gerekli katılım şartlarını sağlayamadığı için sadece mevcut mobil operatörler Avea, Turkcell ve Vodafone 4.5G ihalesine katıldı.
    İhaleyi yöneten BTK Başkan Yardımcısı Deniz Yanık, zarfların açılmasından önce yaptığı konuşmada ihalenin tüm bedelinin KDV hariç 2 milyar 298 milyon 67 bin 661 avro olarak belirlendiğini belirtti. Yanık, BTK onayının ardından ihale sonuçlarının kesinleşeceğini sözlerine ekledi.
    800 MHz

    4.5G ihalesi 800 MHz A1 paketiyle başladı. Paket için kapalı zarfta Turkcell 377 milyon avro, Vodafone 380 milyon 100 avro, Avea ise 380 milyon 400 bin 1 avro teklif etti. Turkcell’in sözlü teklif sürecine katılmayı reddetmesinin ardından başlatılan açık artırmayı 390 milyon avro karşılığında Vodafone kazandı. Böylelikle A1 paketi içinde yer tercihi hakkını da elde eden Vodafone, tercihini 800 MHz’den yana kullandı.
    A1 paketinin ardından sıra A2 paketine geldi. Vodafone A1 paketini kazandığından dolayı A2 için sunduğu teklif okunmazken; paket için Turkcell 375 milyon avro, Avea ise 374 milyon 1 avro teklif etti. Açık artırmanın sonunda Avea, 380 milyon avro karşılığında A2 paketini kazandı ve en sondaki frekans olan 891 MHz’i seçti. A3 paketi ise tek başına kalan Turkcell’in oldu. Turkcell, 811-821 MHz bant aralığını almaya hak kazandı
    800 MHz bandının ihalesi sonucunda ulaşılan toplam teklif bedeli, 1 milyar 142 milyon 926 bin 13 euro oldu.
    900 MHz

    900 MHz bandının B1 paketinin ihalesine sadece Avea girdi. Avea, 216 milyon 819 bin 184 avro karşılığında paketin sahibi oldu. B2 paketi içinse hem Turkcell hem de Vodafone 39 milyon 940 bin 375 avroluk teklif sundu. Kapalı zarfta sunulan teklifler aynı miktarda olduğu için kura çekimine gidildi ve Vodafone, 39 milyon 940 bin 376 avro ile B2 paketini almaya hak kazandı. Turkcell de, yine aynı rakamla, B3 paketini aldı.
    B paketlerinin ihalesi sonucunda ulaşılan toplam teklif bedeli 296 milyon 699 bin 936 avro olarak gerçekleşti.
    1800 MHz

    1800 MHz frekans bandının C1 paketi için yarış Turkcell ve Vodafone arasında geçti. 290 milyon avro ile başlayan teklif verme sürecinin sonunda Turkcell, 430 milyon avro ile paket için en yüksek teklifi sunan operatör oldu.
    C2 paketinin teklif sürecinde ise sahnede Avea ve Vodafone vardı. 200 milyon avro ile başlayan teklif süreci, Avea’nın 310 milyon avroluk teklifi ile son buldu.
    C3 paketiyse 95 milyon 104 bin 623 avro karşılığında Vodafone’un oldu. C paketleri için verilen tekliflerin toplamı ise 835 milyon 104 bin 623 avroya ulaştı.
    2100 MHz

    2100 MHz frekans bandının paket ihaleleri D1 paketiyle başladı. Paket için ilk olarak Turkcell 36 milyon avro, Avea ve Vodafone ise 35 milyon 664 bin 234 avro teklif etti. Sözlü teklif sürecindeyse 160 milyon avroya çıkan Turkcell, paketin sahibi oldu.
    D2 paketi için verilen ilk tekliflerde de, şirketler D1 paketine sundukları ilk teklifleri korudu. Ardından başlayan açık artırmada ise önce Avea, ardından Vodafone çekildi ve paket 188 milyon avro karşılığında Turkcell’in oldu.
    D3 paketinin kazananı da Turkcell oldu. Şirket, D3 için diğer 2100 MHz paketlerine ödediğine kıyasla oldukça düşük bir miktar teklif etti ve 35.6 milyon avroluk başlangıç teklifiyle paketin sahibi oldu. Turkcell 21000 MHz’deki paketlerin tamamını 383.6 milyon avro bedelle elde etti.
    2600 MHz

    2600 MHz frekans bandının E1 paketi için Turkcell 65 milyon avro, Avea ve Vodafone ise 64 milyon 647 bin 293 avro teklif etti. Sözlü teklif sürecinin ardından 384 milyon avro ile Turkcell paketin sahibi oldu.
    E2 paketi için hem Avea hem de Vodafone 38 milyon 788 bin 376 avroluk teklifte bulundu. Açık artırma kısmına geçildiğinde ise Vodafone, 240 milyon avro karşılığında paketi kazandı.
    E3 paketi ise 25,8 milyon avroluk teklif sunan Avea’nın oldu. İhaleye dördüncü bir operatör katılmadığı için E4 paketi ihale dışında bırakıldı. 2600 MHz frekans bandında ulaşılan toplam teklif miktarı ise 429.8 milyon avroya ulaştı.
    2600 MHz frekans bandındaki F1 paketi için yarış Turkcell ve Avea arasında geçti. Kapalı tekliflerin sunulmasının ardından Turkcell’in 20 milyon avro karşılığında paketi kazandığı açıklandı. Ancak Avea bu karara itiraz etti. İtirazın ardından başlayan sözlü teklif sürecine Turkcell katılmazken, Avea 22 milyon avro karşılığında F1 paketinin sahibi oldu.
    F2 paketinde sözlü tekliflere geçilmeden mola isteyen Turkcelli teklif sürecine katılmadı ve paket 12.9 milyon avroluk bedelle Vodafone’un oldu. F3 paketinin sahibi de yine aynı bedel karşılığında Turkcell oldu. İhaleye dördüncü bir operatör katılmadığı için F4 paketi ihale dışında bırakıldı.
    [​IMG]
    2.7 milyar gelir beklentisiyle başlayan ve yaklaşık 6.5 saat süren 4.5G ihalesinin sonunda elde edilen toplam gelir 3 milyar 356 milyon avro oldu. Turkcell’in 8 paket kazandığı ihalede Avea ve Vodafone 5’er paket kazandı. Turkcell 8 paket için toplamda 1 milyar 623 milyon 460 bin 82 avro ödeyecek. Avea’nın 5 paket için ödemesi gereken bedel 954 milyon 678 bin 101 avro olurken, Vodafone kazandığı 5 paket için 777 milyon 974 bin 460 avro ödeyecek.
     
  6. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    [​IMG]
    Uzun süredir kullandığımız

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ‘nin ardından, kısa süre önce yapılması planlanan

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ihalesi, vakit kaybetmemek için 5G‘ye geçmek amacıyla iptal edilmişti.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !

    ‘nin altyapı olarak 2020 yılından önce gelmesinin mümkün görülmemesinden dolayı, 4.5G‘ye geçilme kararının ardından, bugün yapılan 4.5G internet ihalesi nihayet sonuçlandı.

    Toplam değeri 3 milyar 960 milyon Euroihale bedeli ödenen Turkcell, Vodafone veAvea‘nın katıldığı 4.5G ihalesinde, operatörler 5 ayrı frekans için teklif verdiler. Aşağıda hangi operatörün hangi 4.5G frekans aralığını kazandığını görebilirsiniz.
    A1 (800MHz): Vodafone 390 milyon euro ile kazandı.
    A2 (800MHz): Avea 380 milyon euro ile kazandı.
    A3 (800MHz): Turkcell 372,9 milyon euro ile kazandı.
    B1 (900MHz): Avea 216,8 milyon euro ile kazandı.
    B2 (900MHz): Vodafone 39,9 milyon euro ile kazandı.
    B3 (900MHz): Turkcell 39,9 milyon euro ile kazandı.
    C1 (1800MHz): Turkcell 430 milyon euro ile kazandı.
    C2 (1800MHz): Avea 310 milyon euro ile kazandı.
    C3 (1800MHz): Vodafone 95,1 milyon euro ile kazandı.
    D1 (2100MHz): Turkcell 160 milyon euro ile kazandı.
    D2 (2100MHz): Turkcell 188 milyon euro ile kazandı.
    D3 (2100MHz): Turkcell 35,66 milyon euro ile kazandı.
    E1 (2600MHz): Turkcell 384 milyon euro ile kazandı.
    E2 (2600MHz): Vodafone 240 milyon euro ile kazandı.
    E3 (2600MHz): Avea 25,86 milyon euro ile kazandı.
    E4 (2600MHz): Katılımcı olmadığı için yapılmadı.
    F1 (2600MHz): Avea 22 milyon euro ile kazandı.
    F2 (2600MHz): Vodafone 12,9 milyon euro ile kazandı.
    F3 (2600MHz): Turkcell 12,9 milyon euro ile kazandı.
    F4 (2600MHz): Katılımcı olmadığı için yapılmadı.

    Gizlenmiş İçerikGörmek İçin Foruma Giriş Yapınız. !


    Türkiye’nin yeni operatörlerinden Netgsm ise, teklif vermeyerek ihale dışında kaldı ve ihalenin şartnamesinin hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle ihalenin iptal edilmesi gerektiğini belirtti.
    4.5G internet ile mevcuttaki mobil şebeke frekansı 183MHz’den 573MHZ’ye yükselecek ve mevcut maksimum internet hızı olan da saniyede 100 Mbps’den450 Mbps‘e kadar hızlanacak. Tüm Türkiye’ye hayırlı olmasını dileriz.
     
  7. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun dün düzenlediği ihale ile 4.5G yetkilendirmesi yapıldı. Peki 4.5G nedir ve hayatımıza ne katacak?
    [​IMG]
    Dahakine 26 Mayıs’ta 4G yetkilendirme ihalesi olarak yapılacağı açıklanan düzenleme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “direk olarak 5G’ye geçelim” şeklindeki çıkışından sonra 26 Ağustos’a ertelenmişti. Yapılan değişiklikle artık eskimeye yüz tutmuş 4G teknolojisi yerine 5G’ye geçiş yapılabilen 4.5G teknolojisi için ihaleye katılan firmalara yetki verildi.
    [​IMG]
    [h=4]4.5G Ne Kadar Hızlı?[/h]4G LTE alt yapısı gerek olarak 100mbps hıza kadar destek veriyor. Fakat son dönemde yapılan teknik geliştirmelerle bu hız 150mbps’e kadar çıkartılabiliyordu. 4.5G ise 300mbps’ten başlayarak, laboratuvar ortamında 580mbps’e kadar hız elde edilebildi. Son kullanıcı mobil olarak 450mbps hız kullanımına imkan tanıyan 4.5g’nin en önemli özelliği ise yapılacak mevcut yatırımın tamamı ile 5G alt yapısına dönüştürülebiliyor oluşu.
    [h=4]İhaleye Hangi Operatörler Katıldı?[/h]Dört firmanın katıldığı 4,5G ihalesinde 5 frekans bandında 18 paket için verilen en yüksek tekliflerin toplam tutarı, KDV hariç 3 milyar 356 milyon 112 bin 643 Euro oldu. Türkiye’nin en fazla abone sayısına sahip Turkcell, Dünyanın en hızlı mobil interneti 4.5G Türkiye’nin en yüksek hız ve kapasite kullanım hakkını satın aldı. Toplam 18 Band için yetkilendirme satışı yapılan ihaleye Vodafone ve Avea da katıldı. Netgsm ise şartname alarak ihaleye katıldı fakat yetki satın almadı.
    [h=4]4.5G Hayatımıza Ne Katacak?[/h]4.5G, 4’den yaklaşık üç kat hızlı fakat 4’den de yavaş. Buna rağmen 4.5G bağlantısı sayesinde sağlıktan mobil cihazlara ve Nesnelerin İnterneti ile makinelerin iletişimin kadar ek çok alanda devrim niteliğinde yenilikler hayatımıza girecek.
    Akıllı ev otomasyon sistemleri, akıllı trafik düzenleme ve otomobillerin iletişimi gibi pek çok yenilik 4.5G bağlantısı ile mümkün olacak. M2M (makinelerin iletişimi) teknolojisinde 4.5G sayesinde daha güvenli bağlantı oluşturulabilecek.
    [h=4]4.5G Ne Zaman Kullanıma Sunulacak?[/h]Turkcell, Vodafone ve Avea gibi Operatörler zaten 4.5G için uzun zamandır alt yatırımlarını aralıksız devam ettiriyordu. 4.5G yetkilendirmesinin de yapılması ile artık son hazırlık aşamasına geçildi. Dün düzenlenen 4.5G ihalesi ile yetki alan operatörler Nisan 2016 tarihinden itibaren abonelerine 4.5G hizmeti vermeye başlayacak. Fakat abonelerin bu hizmetten yararlanmaları için uyumlu telefon, uyumlu sim kart ve uygun baz istasyonu sinyalini sahip olmaları gerekiyor.
    Operatörler için 4.5G ihalesi ile kullanıcı lehine bazı şartlara bağlandı. Bunlar arasında ise yayıncı operatörler sekiz yıl içinde Türkiye nüfusunun %95’ini kapsama alma zorunluluğu ve üç yıl içinde bin metreden uzun tünel, köprü, otoyol ve hızlı tren hatlarının kapsama alanına alınma zorunluluğu dikkat çekiyor.
     
  8. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    Türkiye işte bu tarihten sonra 4.5G’nin nimetlerinden faydalanmaya başlayacak…
    [​IMG]
    Dün Türkiye’nin en önemli ihalelerinden bir tanesi olarak 4.5G ihalesi gerçekleştirdi. İhaleye Turkcell, Avea ve Vodafone adındaki cep telefonu operatörleri yanı sıra Netgsm adındaki firma da katılırken, Netgsm teklif vermediğinden herhangi bir paket alamadı.
    [​IMG]
    Turkcell, Avea ve Vodafone arasında ise kıyasıya rekabetin yaşandığı ihalede, Vodafone ve Avea 5’er paket alırken, Turkcell ise 8 paket ile ihaleden ayrıldı. İhalede firmaların ulaştıkları toplam teklif ise 3 milyar 960 milyon Euro ( Yaklaşık 13 milyar 230 milyon TL) seviyesinde gerçekleşti.
    3 cep telefonu operatörü de ihaleden memnun olarak ayrılırken, Netgsm firması ile ihalenin iptali için başvuracağı yönünde açıklamalar ile dikkatleri üzerine çekti.
    4.5G ihalesi sonuçlandı ancak, ne yazık ki bu teknoloji, hemen hayatımıza giremeyecek. İhale sonrasında firmaların yetkilendirmesi 30 Nisan 2029’a kadar devam edecek ve diğer taraftan en önemli olan soru ise Turkcell, Avea ve Vodafone’un abonelerine bu hızı ne zaman sunacakları olmakta.
    1 Nisan 2016 tarihinde 4.5G’nin hayatımıza gireceğini söyleyelim. Bu tarihten sonra Turkcell, Avea ve Vodafone aboneleri 4.5G’nin hızından yararlanmaya başlayacaklar. Ancak bu teknoloji için uyumlu bir cep telefonuna sahip olmak gerektiğini de belirtelim.
     
  9. Mehmetkarahanlı
    Offline

    Mehmetkarahanlı Süper Üye Üye

    Kayıt:
    16 Kasım 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenilen Mesajlar:
    76
    Şehir:
    ESKİŞEHİR
    • Geçtiğimiz gün gerçekleşen 4.5G ihalesinin ardından Türkiye’nin iki dev firması aynı reklam çatısı altında birleşti. İşte iki devi birleştiren 4.5G reklamı.

      [​IMG] Geçtiğimiz gün gerçekleşen 4.5G ihalesinin ardından Türkiye mobil iletişimde yeni bir dönemin ilk adımlarını da atmış oldu.
      Türkiye’nin 4.5G’ye ilk adımı olarak gösterilen ihalenin akabinde, çeşitli firmalar da 4.5G reklamlarıyla televizyonlarda ve sosyal mecralarda boy göstermeye başladılar.
      Bu reklamlar içerisinde en dikkat çekeni ise Türkiye’nin iki dev firması Avea ve TürkTelekom’u bir araya getiren 4.5G reklamı oldu

      Yeni reklam filminde Türk Telekom’un rekor sahibi fiber altyapısı ve Türkiye’ye kuracağı en iyi 4.5G şebekesine değiniliyor. Bu yepyeni teknolojiden 17 milyon Avealının faydalanacak olması ise dikkat çekici.
      İletişim işinde artık tek alanda değil, sektörün tüm alanlarında güçlü olan yapıların oyunun kazananı olacağını belirten Türk Telekom Grubu Bireysel Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Dehşan Ertürk, “Yeni entegre yapımızda grup şirketlerimizin yarattığı sinerji ile müşterilerimize tüm iletişim alanlarında en iyi hizmeti sunuyoruz. Bu reklam filmiyle bir ilki gerçekleştirdik; Türk Telekom ve Avea markalarını aynı iletişimde bir araya getirdik. Bu kampanya ile verdiğimiz bir yeni haber de iki marka arasındaki organik bağ sayesinde müşterilerimize en iyi deneyimi yaşattıracağımızı müjdelemek.” dedi.
      [​IMG]
      Ertürk sözlerine şöyle devam etti: “Reklam filmimizde Türk Telekom altyapısının, Avea müşterilerine sağladığı yüksek hıza ve Türkiye’nin en iyi 4.5G şebekesine vurgu yaptık. 17 milyon Avealının en iyi 4.5G deneyimini Türk Telekom altyapısı üzerinden alacağının altını çizdik. Çünkü Türkiye’nin en hızlı 4.5G mobil şebekesi, Türk Telekom’un Guinness tarafından tescillenen dünyanın en hızlı fiber altyapısı üzerinde yükselecek”
      Bu arada dip not olarak belirtelim. Yönetmenliğini Hakan Yonat’ın yaptığı reklam filminin çekimleri 3 gün içerisinde tamamlandı. ​



     

Sayfayı Paylaş