368'e ragmen Meclis mahkemelik

Konu, 'Eskiyen Konular' kısmında LeyL tarafından paylaşıldı.

  1. LeyL
    Offline

    LeyL
    Yetkili
    Emekli Admin

    Kayıt:
    13 Şubat 2007
    Mesajlar:
    3.089
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Şehir:
    İstanbul-Mersin
    TBMM, dün tarihî günlerinden birini yaşadı. Vekiller 11. cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. Meclis tutanağına göre 368 vekilin katıldığı ilk turda Gül, 357 oy alınca oylama ikinci tura kaldı. CHP ikinci turu beklemeden konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürdü.
    TBMM'de, Türkiye'nin 11'inci cumhurbaşkanı için ilk tur oylaması dün yapıldı. Meclis Başkanlığı'nın açıklamasına göre, Abdullah Gül oy kullanan 361 vekilden 357'sinin oyunu aldı. Diğer aday Ersönmez Yarbay ise adaylıktan çekildi. Anayasa'nın 102'nci maddesinde öngörülen 3'te 2 çoğunluk sağlanamadığı için seçim ikinci tura kaldı. CHP ise yoklama yapılmadığı gerekçesiyle seçimi Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. İkinci tur 2 Mayıs'ta gerçekleşecek. Köşk seçiminin başlamasına dakikalar kala en fazla merak edilen konu Anavatan ve DYP'nin tavrı ile AK Parti'nin Meclis Genel Kurulu'nda 367 sayısına ulaşıp ulaşamayacağıydı. Saat 15.00'te toplanan Genel Kurul'da CHP Milletvekili Kemal Anadol, toplantı yeter sayısı için 367 vekilin salonda olması gerektiği iddiası ile Meclis Başkanı Bülent Arınç'tan yoklama istedi. Arınç ise 'yeterli sayıyı gördüğünü' belirterek yoklama yapmadı. Arınç ayrıca Anadol'a 20 kişilik bir grup vekilin itirazı halinde oylama yapacağını açıkladı. Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu ve DYP lideri Mehmet Ağar, toplantıya girmeyeceklerini belirterek CHP ile aynı tavrı benimsedi. Ancak her iki partiden de ikişer milletvekili salona girdi. DYP'li vekiller Ümmet Kandoğan ve Mehmet Eraslan, Anavatanlı Miraç Doğan ve Hasan Özyer, AK Parti'den istifa eden Hamza Albayrak, CHP milletvekili Esat Canan ile bağımsız vekiller Süleyman Bölünmez, Ülkü Güney, Fuat Geçen, Göksal Küçükali de oylamaya katıldı.


    [SEÇİM NOTLARI] KATILMAMA KARARI SON DAKİKADA GELDİ
    367 tartışmalarının öne çıkardığı Anavatan ve DYP, son dakikaya kadar kararlarını açıklamadı. Başbakan'ın kendilerini seçimle tehdit ettiğini ileri süren Mehmet Ağar, oylamaya katılmayacaklarını duyurdu. Vekillere Meclis'e gitmemelerini tavsiye eden Erkan Mumcu da, muhtemel genel seçimin, cumhurbaşkanının seçimi anlamına geleceğini söyledi. Mumcu, reform paketi önerilerinin kabulünü ise AK Parti'den neden istifa ettiğinin göstergesi olarak açıkladı.
    PARTİMİN KARARI ANTİDEMOKRATİK
    Köşk oylamasında en önemli adımı DYP ve Anavatan'dan ikişer milletvekili attı. Partilerinin kararına rağmen Ümmet Kandoğan, Mehmet Eraslan, Miraç Akdoğan ve Hasan Özyer oylamada hazır bulundu. DYP'li Kandoğan, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, millet iradesinin her şeyin üstünde olduğunu göstermek için Meclis'e geldiğini, partisinin kararını demokratik bulmadığını söyledi. DYP yönetimi ise iki vekil hakkında inceleme başlattı.
    CHP: BİRİNCİ TUR YOK SAYILSIN
    Meclis'teki oylamanın ardından CHP, Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Baykal imzalı dilekçeyi veren Genel Sekreter Önder Sav, Bülent Arınç'ı içtüzüğü değiştirmekle suçladı. 1. tur oylamanın yok sayılmasını ve yürürlüğün durdurulmasını istediklerini vurgulayan Sav, karar çıkmazsa ikinci oylamayı da mahkemeye taşıyacaklarını ifade etti. Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç da, dosyayı raportöre verdiklerini, birer örneğini de üyelere ulaştırdıklarını kaydetti.
    PİYASANIN MORALİ BOZULDU
    Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci tur oylaması için milletvekillerinin Meclis'e gidip gitmemeleriyle ilgili tartışma piyasaları olumsuz etkiledi. Borsa yüzde 2 kayıpla 46 bin 861 puana gerilerken, 1,33 YTL'nin altındaki dolar, 1,3390 yeni liraya kadar çıktı. Faiz de yüzde 18,5'e yükseldi. Piyasa uzmanları, 367 tartışmasının yeni bir belirsizlik ortaya çıkardığını; ancak piyasanın, "Bu sorun sürekli olmayacak." görüşüyle sınırlı tepki verdiğini dile getiriyor. zaman
     

Sayfayı Paylaş