3 yılda 70 bin eleman gerekecek!

Konu, 'Türkiye'den Haberler' kısmında beydemir tarafından paylaşıldı.

  1. beydemir
    Offline

    beydemir Süper Üye Üye

    Kayıt:
    27 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    1.700
    Beğenilen Mesajlar:
    4
    Şehir:
    BURSA-KÜTAHYA


    [​IMG]

    BTK Başkanı Acarer: Bu kadar elemanın üniversitelerde yetiştirilmesi olanaksız, ara eleman ihtiyacını hızlı karşılamamız gerekiyor.

    Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, önümüzdeki 3 yıl içinde 70 bin civarında elemana ihtiyaç olacağını belirterek, ''Bu kadar elemanın üniversitelerde yetiştirilmesi olanaksız. Biz geleceğim bilişimle geleceğine inanmış bir sektörüz. Bu nedenle bu vizyona ulaşmamız için ara eleman ihtiyacını hızlı karşılamamız gerekiyor'' dedi.
    Acarer, Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED), İstanbul Kalkınma Ajansı, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Türk Telekomünikasyon AŞ'nin katkılarıyla kurulacak olan Eğitim ve Teknoloji Danışmanlık Merkezi'ne ilişkin, Ceylan Intercontinental Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında, yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu ile süreç içinde yeni iş alanları denilen çağrı, hosting ve bakım hizmet destek merkezleri gibi konularda ciddi sayıda ara eleman ihtiyacı ortaya çıkacağını kaydetti.
    Türkiye'de 100 bin civarında anonim şirket, 1 milyon civarında da limited şirket bulunduğunu, ICT sektöründe çok farklı 50'den fazla iş pozisyonu olduğunu hatırlatan Acarer, özellik sistemlerin güvenlik, yazılım ve veri tabanı gibi uzman eleman, web tasarımcılığı, ağ teknolojileri ve genel bilgisayar konularında da ara eleman ihtiyacının hızla arttığını söyledi.
    Acarer, üniversitelerde yaklaşık her yıl 10 bin civarında eleman yetiştiğini, şu anda da bilişim sektöründe yaklaşık 200 bin elemanın çalıştığını dile getirerek, ''Özellikle yeni TTK, hosting ve çağrı ve bakım destek merkezlerinde ortaya çıkan eleman ihtiyacı dikkate alındığında, yapılan hesaplamalara göre önümüzdeki 3 yıl içinde 70 bin civarında elemana ihtiyaç var. Bu kadar elemanın üniversitelerde yetiştirilmesi olanaksız'' dedi.
    Bilgisayar, elektronik, haberleşme mühendisi gibi kadrolardaki öğrencilerden yeni mezunların hızla yurt dışına gittiğini, dolayısıyla bu sektördeki eleman ihtiyacının da hızla arttığını dile getiren Acarer, matematik, fizik endüstri gibi branşlardan da bu alana doğru kaymalar olduğunu, o nedenle bu tür eğitim ve sertifika programlarının önemli olduğunu söyledi.
    Acarer, TÜİK verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 24.2 milyon çalışan bulunduğunu, ICT sektöründeki istihdam oranının bunun yüzde 1.5'una denk geldiğini belirterek, ''OECD ülkelerinde bu oran yaklaşık yüzde 6. Biz geleceğim bilişimle geleceğine inanmış bir sektörüz. Bu nedenle bu vizyona ulaşmamız için ara eleman ihtiyacını hızlı karşılamamız gerekiyor. Bu eğitimi bu açıdan son derece önemsiyoruz. bu sektörde değişmez bir kural var. Geceliğin alim yatan, sabah cahil kalkabiliyor. O nedenle bu tür programlar önemli'' diye konuştu.
    EĞİTİM MERKEZİ TEMMUZ'DA AÇILACAK
    TÜTED Başkanı Adil Zafer Muftüoğlu da, derneğin Mart 2011 tarihinde İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen ''kar amacı gütmeyen kuruluşlara yönelik bilgi odaklı ekonomik kalkınma mali destek programına'' Yıldız Teknik Üniversitesi'nin desteğiyle başvurduğunu ve projenin de desteklenmeye değer görüldüğünü belirtti.
    Projenin Temmuz 2012 tarihinde bitirilerek Eğitim ve Teknoloji Merkezi'nin aynı tarihte faaliyete geçmesinin planlandığını belirten Müftüoğlu, projedeki amaçlarının, Türkiye telekomünikasyon sektörünün yüksek katma değerli ürün ve servis geliştirmesine katkıda bulunulması, böylece bölgesel ve uluslararası rekabet gücünü artırmaya yönelik bilgi ve knowhow seviyesinin yükseltilerek güçlendirmesini sağlamak olduğunu söyledi.
    Müftüoğlu, üstlendikleri bu projenin iletişim sektörünün gelişmesi için önem taşıdığına inandıklarını kaydetti.
    ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ
    Türk Telekom İnsan Kaynakları Destek ve Regülasyon Başkanı Şükrü Kutlu da, 171 yıllık kurumsal yapısıyla sektöre nitelikli eleman yetiştirmede okul görevi gören şirketin, eleman yetiştirmek için başlatılan bu projeye de hem maddi hem de programların gerçekleşmesine katkı vererek devam ettiğini söyledi.
    Projenin sektörün uluslararası rekabet gücünü artırmaya yönelik olduğuna inandıklarını, sektördeki ara kademe elemanları ile sektörün aday çalışanlarına iş hayatında gerekli mesleki becerileri kazandıracak sertifika programları düzenleneceğini anlatan kutlu, genç yeteneklerin yetişmesi adına projeye destek sunduklarını kaydetti.
    YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de, projenin üniversite ile sanayi işbirliğinin önemli bir adımı olduğunu, sektördeki tüm firmalara üniversitenin laboratuvarlarını açarak, üniversite sanayi işbirliğini geliştirmede her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
     

Sayfayı Paylaş