23 ülkeden mucitler 140 proje ile yarıştı

Konu, 'Dünyadan Haberler' kısmında ahmetkenan tarafından paylaşıldı.

1. ahmetkenan

ahmetkenan Kıdemli Üye Üye

Beğenilen Mesajlar:
    0
    Yazı Boyutu: 12 14 16

23 ülkeden mucitler, 140 projeyle yarıştı
    Dünyanın 23 farklı ülkesinden mucitler, 140 projeyle Gürcistan'da yarıştı

Çağlar Eğitim Kurumları tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Genç Mucitler Proje Yarışması, dün Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te gerçekleştirildi. 23 ülkeden 140 projenin yarıştığı olimpiyatlarda dereceye girenlerin ödüllerini ise Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin annesi Prof. Dr. Giuli Alasania taktı. Genç Mucitler Proje Yarışmasına Gürcü bakanlar ve milletvekilleri de ilgi gösterdi. Olimpiyatlara ayrıca, büyükelçiler, sanatçılar, akademisyenler, medya mensupları ve birçok davetli katıldı. Yarışmada sunulan projeler arasında ise güneş enerjisinden elektrik üretimi, bomba imha edebilen uzaktan kumandalı robot, arabaların çıkardığı karbondioksiti yakıta katılan bir kimyasal madde ile azaltılması gibi ilginç projeler yer aldı.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te düzenlenen 3. Uluslararası Genç Mucitler Proje Yarışması'nda birincilik elde eden öğrencilere altın madalyalarını Gürcistan Devlet Başkanının Annesi Prof. Dr. Giuli Alasania taktı. İlk olimpiyat yarışmasına katılan Mihail Saakaşvili ise Ürdün'de olmasından dolayı olimpiyatlara katılamadı. Devlet Başkanı'nın ödülünü ise Uluslararası Karadeniz Üniversitesi ve Çağlar Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Bozkır, Saakaşvili'nin annesi Giuli Alasania hanımefendiye verdi.

23 ülkeden 140 projenin yarıştığı olimpiyatları Gürcistan Eğitim ve Bilim bakanlığı, Çağlar Eğitim Kurumları, Gürcistan Ticaret Odası Başkanlığı, Gürcistan Patent Dairesi Başkanlığı ortaklaşa organize etti. 7. ve 12. sınıflar arasındaki ortaokul lise öğrencileri matematik, fizik, kimya, biyoloji, bilgisayar mühendislik dallarında kendileri ve öğretmenlerinin yardımlarıyla ortaya koydukları yeni buluş ve düzeneklerini başkent Tiflis'te halka sundu.

Şeraton Metekhi Oteli'nde düzenlenen olimpiyatlara katılan Gürcistan Ekonomi Bakanı Laşa Juvania, yaptığı konuşmasında bilimsel gelişmelerin her ülke ekonomisi için çok önem arz ettiğini söyledi. Juvania, "Bundan dolayı bu genç mucitlere her türlü imkanı sağlamak ve onların bu yönde ufkunu genişletmek çok önemlidir. Farklı ülkelerden bir çok genç beynin burada bir araya gelmesi ve burada yeteneklerini ortaya koyması bizleri çok memnun etti. Ben Gürcistan hükümeti adına buradan bu çalışmalarda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum." dedi.

Geceye katılan Avrupa Birliği Gürcistan Komisyonu Başkanı Per Eklund da AB'nin bu tür olimpiyatları her zaman desteklediğini söyleyerek, Avrupa Birliği adına yarışmada altın madalya kazananlar arasında da en iyi gördüğü 7 proje sahibine dizüstü bilgisayar hediye etti. Eklund altın madalya alan öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada da "Sizler burada ailenizi, okulunuzu ve ülkenizi gururlandırdınız." dedi.

Öğrencilerin hazırlamış oldukları projeleri, stantları gezerek teker teker inceleyen Prof. Dr. Giuli Alasania altın madalya kazan öğrencilere madalyonlarını kendi eli ile taktı. Tören sonunda Cihan'a açıklamalarda bulunan Prof Dr. Giuli Alasania, "Çağlar Eğitim Kurumları bu yıl olimpiyatların üçüncüsünü düzenliyor. Her yıl öğrenciler olimpiyatlarda çok ilginç projeler ortaya koyuyorlar. Bilimsel alanda yapılan çalışmaları kendileri bizatihi görerek, bilgi alışverişi yaparak değerlendiriyor. Burada öğrenciler sadece bilimsel alanda değil, kültürel değerleri de paylaşıyorlar. Burada yarışmaya katılan öğrenciler aynı zamanda farklı kültürden, dinden insanlar ile bir arada kalıyor, onlara misafir oluyor. Bu da sanırım bu tür organizasyonların önemini ve bunun bir ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor." dedi.

Türkiye Gürcistan Büyük Elçisi Ertan Tezgör de Cihan'a yaptığı açıklamasında "Ben beş yıldır Gürcistan'dayım. Çağlar Eğitim Kurumları sadece bu tür organizasyonları değil, Gürcistan da çok önemli günleri, toplantıları, gerek bilimsel olsun gerekse diğer alanlarda çok önemli katkıları oldu. Bunu özellikle müşahede ettim. Onlardan biri de bugün ödül düzenlenen ödül töreni. Özellikle her kapanış törenine katılarak gençlerle birlikte oluyorum. Ayrıca Devlet Başkanının Annesi Prof. Dr. Giuli Alasania'nında faaliyetleri hakikaten göz doldurucu bu vesileyle kendisini de kutluyorum." diye konuştu.

Programa katılan bütün öğrenci ve öğretmenlere programın anısına sertifika ve küçük hediyeler verildi.

Farklı kültürleri bilimin ışığında buluşturan proje olimpiyatı, Gürcistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı başkanlığında, Gürcistan Patent Dairesi, Gürcistan Ticaret Odası'nı yanı sıra programa sponsor olan Geocell'in desteği ile Gürcistan Çağlar Eğitim Kurumları tarafından gerçekleştirildi.

Öğrenciye fert ve toplumun problemlerini tanıma ve çözüm üretme alışkanlığı kazandıracak olan bu faaliyetler onların toplum içindeki görevlerini yapan, başkalarıyla iyi ilişkiler kuran ve çevresiyle uyum sağlayabilen bir kişi olarak yetişmesinin sağlanacağı belirtildi.

Sayfayı Paylaş